LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτισμόςΔημοσίευση: 29 Ιουλίου 2021 23:21

Πέθανε ο Λευτέρης Δανίκας

Θλίψη για τον ξαφνικό και πρόωρο θάνατό του.

Λευτέρης Δανίκας

"Έφυγε" από τη ζωή, σε ηλικία 63 ετών, ο Λευτέρης Δανίκας, σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός.

Ο Λευτέρης Δανίκας γεννήθηκε το 1958 στην Αμαλιάδα του Νομού Ηλείας. Το 1979, κι ενώ ήταν ήδη φοιτητής στο 3ο έτος της Γεωπονικής Σχολής του Α.Π.Θ., έφυγε για το Παρίσι όπου έκανε σπουδές στην Veme section (Θρησκευτικές Eπιστήμες) της Ecole Pratique des Hautes Etudes και στο Εργαστήριο Εθνογραφικού Κινηματογράφου, κάτω από τη διεύθυνση του Jean Rouche. Παράλληλα, έκανε και κινηματογραφικές σπουδές στην Ecole Superieure libre d' Etudes Cinematographiques (1983, δίπλωμα E.S.E.C.) και πρακτική άσκηση σε παραγωγές της S.F.P., κοντά στον Marcel Camus μεταξύ άλλων.

Επιστρέφοντας στην Αθήνα (1983), εργάστηκε ως βοηθός σκηνοθέτη και διευθυντής παραγωγής σε κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές αλλά και στη διαφήμιση, δίπλα στον Παντελή Βούλγαρη, το Νίκο Παναγιωτόπουλο, το Χρήστο Σιοπαχά, τον Κώστα Κουτσομύτη κ.ά. Επίσης, και για τρία συνεχή χρόνια (1992-1994), συνεργάστηκε με το Σπύρο Βραχωρίτη και τη Θεατρική Λέσχη Βόλου. Από το 1985 άρχισε και την προσωπική του δραστηριότητα ως σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός. Συνεργάστηκε ως σκηνοθέτης-παραγωγός με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, με την ΕΡΤ και με το ΥΠ.ΠΟ.

Με τις δύο μικρού μήκους ταινίες μυθοπλασίας που γύρισε- το «Ανατολικά της Εδέν» (1985) και τον «Τελευταίο Ταμπάκο» (2001), καθώς και με κάποια από τα ντοκιμαντέρ του είχε συμμετάσχει σε ελληνικά και διεθνή φεστιβάλ, κερδίζοντας αρκετά βραβεία, μεταξύ των οποίων το Premio di Qualita από το ISTITUTO LUCE S.p.A. και το Βραβείο Καλύτερης Βαλκανικής Ταινίας στο 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας.

Η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών αποχαιρετά τον Λευτέρη Δανίκα: «Η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών αποχαιρετά τον σκηνοθέτη, σεναριογράφο, παραγωγό και αγαπημένο μέλος της, Λευτέρη Δανίκα. Ο Λευτέρης παρέμεινε πάντα ένας σπουδαίος και μοναδικός καλλιτέχνης, που άφησε πίσω του ένα απόλυτο προσωπικό στίγμα. Το ποικίλο έργο του θα προβάλλει πάντα ζωντανό το πορτραίτο ενός πραγματικά γνήσιου δημιουργού, με έντονη σε όλους μας την μνήμη του στις διαδρομές της ζωής και της Τέχνης του. Έδειξε σε όλους μας ότι για να γίνεις καλλιτέχνης πρέπει να ζεις σαν καλλιτέχνης, να γίνεις ο ίδιος έργο τέχνης, πράγμα που τήρησε και διατήρησε μέχρι το τέλος χωρίς να φοβάται κανένα τίμημα».

Συλλυπητήριο μήνυμα του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου: «Ο Λευτέρης Δανίκας δεν είναι πια μαζί μας. Ο θάνατός του προκαλεί θλίψη στην κινηματογραφική μας κοινότητα αφήνοντας ένα δυσαναπλήρωτο κενό. Ο Λευτέρης Δανίκας ήταν ευαίσθητος, ανήσυχος πολιτικά και πάντα χαμηλών τόνων. Ένας κινηματογραφιστής με διεισδυτική ανθρωποκεντρική ματιά που διακρίνει το πλούσιο έργο του στο ντοκιμαντέρ, αλλά και τις δύο σημαντικές ταινίες μυθοπλασίας μικρού μήκους που γύρισε: το «Ανατολικά της Εδέν» (1985) και τον «Τελευταίο Ταμπάκο» (2001). Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου εκφράζει τα βαθιά συλλυπητήριά του στους οικείους του».

Ειδήσεις σήμερα:

Φαίη Σκορδά: Eντυπωσιάζει με το μπικίνι της και το καλίγραμμο κορμί της! (βίντεο)

Πυροσβεστική: 48 πυρκαγιές μέσα σε 24 ώρες

Ολυμπιακοί Αγώνες – Τζόκοβιτς: νέο ρεκόρ για τον Σέρβο

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΔένδιας στον ΑΝΤ1: Αποκτούμε τις 4 πιο ισχυρές φρεγάτες στον πλανήτηΧθες 19:12 | Ειδήσεις

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, υπογράμμισε ότι «δημιουργούμε τις ισχυρότερες Ένοπλες Δυνάμεις στην Ιστορία του ελληνισμού». Τι μήνυμα που έστειλε στην Άγκυρα.

Τέλλογλου για το "φιάσκο" με τις τηλεπικοινωνίες: Υπήρχαν προειδοποιήσεις της Ε.Ε. εδώ και 3 χρόνιαΧθες 18:13 | Ειδήσεις

Πολλαπλές ήταν οι προειδοποιήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κατάσταση στις τηλεπικοινωνίες, πριν το μπλακάουτ στο FIR Αθηνών.

Ελληνοτουρκικά: Νέες προκλήσεις από τουρκικά αεροσκάφη στο ΑιγαίοΧθες 20:45 | Ειδήσεις

Τα τουρκικά αεροσκάφη, πραγματοποίησαν παραβάσεις του FIR Αθηνών και παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου.

Απάτες SMS Blaster: Υπέκλεπταν τραπεζικά δεδομένα με εξοπλισμό μέσα από...πορτ μπαγκάζΧθες 18:22 | Ειδήσεις

Πώς λειτουργούσε η εγκληματική οργάνωση.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Τι καιρό θα κάνει την Παρασκευή06:10Φρέντι Μέρκιουρι: Πέθανε η “κρυφή” του κόρη σε ηλικία 48 ετών23:59Μενίδι: Ειδική αστυνομική επιχείρηση σε οικισμούς - 13 συλλήψεις23:46Missing Alert για την εξαφάνιση 13χρονου23:32Αττική: Εξαρθρώθηκε συμμορία που λήστευε βενζινάδικα και μίνι μάρκετ - 5 συλλήψεις23:18Χονγκ Κονγκ: Στους 168 οι νεκροί από τη φονική πυρκαγιά του Νοεμβρίου23:04Μπάγερν Μονάχου – Παναθηναϊκός: Λύγισαν… στο τέλος οι “πράσινοι”22:48Ηγουμενίτσα: Καραμπόλα τριών οχημάτων - Τραυματίστηκε διανομέας 22:34Λευκός Οίκος: Η αποστολή ευρωπαϊκών στρατευμάτων στη Γροιλανδία δεν αλλάζει τον στόχο του Τραμπ22:20Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 21χρονος για κατοχή και διακίνηση μεγάλης ποσότητας ναρκωτικών ουσιών (εικόνες)22:06Κυρανάκης σε Πέρκα: Μην τσιρίζετε, εδώ είναι βουλή, δεν είναι η κουζίνα σας21:50Αίγιο: Νέο περιστατικό βίας μεταξύ ανηλίκων - Στο νοσοκομείο 16χρονος21:36Euroleague: Πρόστιμο στον Αταμάν για σχόλια του21:22Ιράν: Ο Τραμπ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αμερικανικής στρατιωτικής επέμβασης21:08Ελληνοτουρκικά: Νέες προκλήσεις από τουρκικά αεροσκάφη στο Αιγαίο20:54Τέλλογλου για το "φιάσκο" με τις τηλεπικοινωνίες: Υπήρχαν προειδοποιήσεις της Ε.Ε. εδώ και 3 χρόνια20:40ANT1 Sports: Τα ζευγάρια των ημιτελικών του Κυπέλλου Ελλάδας20:26Γροιλανδία: Η Ρωσία εκφράζει "σοβαρή ανησυχία" για την αποστολή επιπλέον νατοϊκών δυνάμεων20:12Φενέρμπαχτσε: Ποινή φυλάκισης σε 2 ποδοσφαιριστές της19:58Πιερρακάκης για IRIS: Διπλασιάζονται τα όρια πληρωμών19:44
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο