LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτισμόςΔημοσίευση: 29 Ιουλίου 2021 23:21

Πέθανε ο Λευτέρης Δανίκας

Θλίψη για τον ξαφνικό και πρόωρο θάνατό του.

Λευτέρης Δανίκας

"Έφυγε" από τη ζωή, σε ηλικία 63 ετών, ο Λευτέρης Δανίκας, σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός.

Ο Λευτέρης Δανίκας γεννήθηκε το 1958 στην Αμαλιάδα του Νομού Ηλείας. Το 1979, κι ενώ ήταν ήδη φοιτητής στο 3ο έτος της Γεωπονικής Σχολής του Α.Π.Θ., έφυγε για το Παρίσι όπου έκανε σπουδές στην Veme section (Θρησκευτικές Eπιστήμες) της Ecole Pratique des Hautes Etudes και στο Εργαστήριο Εθνογραφικού Κινηματογράφου, κάτω από τη διεύθυνση του Jean Rouche. Παράλληλα, έκανε και κινηματογραφικές σπουδές στην Ecole Superieure libre d' Etudes Cinematographiques (1983, δίπλωμα E.S.E.C.) και πρακτική άσκηση σε παραγωγές της S.F.P., κοντά στον Marcel Camus μεταξύ άλλων.

Επιστρέφοντας στην Αθήνα (1983), εργάστηκε ως βοηθός σκηνοθέτη και διευθυντής παραγωγής σε κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές αλλά και στη διαφήμιση, δίπλα στον Παντελή Βούλγαρη, το Νίκο Παναγιωτόπουλο, το Χρήστο Σιοπαχά, τον Κώστα Κουτσομύτη κ.ά. Επίσης, και για τρία συνεχή χρόνια (1992-1994), συνεργάστηκε με το Σπύρο Βραχωρίτη και τη Θεατρική Λέσχη Βόλου. Από το 1985 άρχισε και την προσωπική του δραστηριότητα ως σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός. Συνεργάστηκε ως σκηνοθέτης-παραγωγός με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, με την ΕΡΤ και με το ΥΠ.ΠΟ.

Με τις δύο μικρού μήκους ταινίες μυθοπλασίας που γύρισε- το «Ανατολικά της Εδέν» (1985) και τον «Τελευταίο Ταμπάκο» (2001), καθώς και με κάποια από τα ντοκιμαντέρ του είχε συμμετάσχει σε ελληνικά και διεθνή φεστιβάλ, κερδίζοντας αρκετά βραβεία, μεταξύ των οποίων το Premio di Qualita από το ISTITUTO LUCE S.p.A. και το Βραβείο Καλύτερης Βαλκανικής Ταινίας στο 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας.

Η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών αποχαιρετά τον Λευτέρη Δανίκα: «Η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών αποχαιρετά τον σκηνοθέτη, σεναριογράφο, παραγωγό και αγαπημένο μέλος της, Λευτέρη Δανίκα. Ο Λευτέρης παρέμεινε πάντα ένας σπουδαίος και μοναδικός καλλιτέχνης, που άφησε πίσω του ένα απόλυτο προσωπικό στίγμα. Το ποικίλο έργο του θα προβάλλει πάντα ζωντανό το πορτραίτο ενός πραγματικά γνήσιου δημιουργού, με έντονη σε όλους μας την μνήμη του στις διαδρομές της ζωής και της Τέχνης του. Έδειξε σε όλους μας ότι για να γίνεις καλλιτέχνης πρέπει να ζεις σαν καλλιτέχνης, να γίνεις ο ίδιος έργο τέχνης, πράγμα που τήρησε και διατήρησε μέχρι το τέλος χωρίς να φοβάται κανένα τίμημα».

Συλλυπητήριο μήνυμα του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου: «Ο Λευτέρης Δανίκας δεν είναι πια μαζί μας. Ο θάνατός του προκαλεί θλίψη στην κινηματογραφική μας κοινότητα αφήνοντας ένα δυσαναπλήρωτο κενό. Ο Λευτέρης Δανίκας ήταν ευαίσθητος, ανήσυχος πολιτικά και πάντα χαμηλών τόνων. Ένας κινηματογραφιστής με διεισδυτική ανθρωποκεντρική ματιά που διακρίνει το πλούσιο έργο του στο ντοκιμαντέρ, αλλά και τις δύο σημαντικές ταινίες μυθοπλασίας μικρού μήκους που γύρισε: το «Ανατολικά της Εδέν» (1985) και τον «Τελευταίο Ταμπάκο» (2001). Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου εκφράζει τα βαθιά συλλυπητήριά του στους οικείους του».

Ειδήσεις σήμερα:

Φαίη Σκορδά: Eντυπωσιάζει με το μπικίνι της και το καλίγραμμο κορμί της! (βίντεο)

Πυροσβεστική: 48 πυρκαγιές μέσα σε 24 ώρες

Ολυμπιακοί Αγώνες – Τζόκοβιτς: νέο ρεκόρ για τον Σέρβο

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία17η επέτειος δολοφονίας Γρηγορόπουλου: Κλειστοί οι σταθμοί Σύνταγμα και ΠανεπιστήμιοΣήμερα 17:09 | Ειδήσεις

Οι συρμοί θα διέρχονται από τους σταθμούς αυτούς χωρίς στάση.

Σε αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας προχώρησαν οι αγρότες της ΦθιώτιδαςΣήμερα 16:36 | Ειδήσεις

«Ήρθαμε για να μείνουμε», δήλωσε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Λαμίας.

17η επέτειος δολοφονίας Γρηγορόπουλου: Πραγματοποιήθηκε η μαθητική πορεία μνήμης (Εικόνες)Σήμερα 15:06 | Ειδήσεις

Με πολλά συνθήματα, αλλά χωρίς εντάσεις, η πορεία κατευθύνθηκε προς το Σύνταγμα και οι διαδηλωτές που τίμησαν τη μνήμη του 15χρονου μαθητή.

Ζάκυνθος: Νεκρό παιδί 18 μηνών - Του επιτέθηκε σκύλοςΣήμερα 15:26 | Ειδήσεις

Η τοπική κοινωνία είναι συγκλονισμένη από το περιστατικό, ενώ οι αρχές έχουν ξεκινήσει έρευνα για τις ακριβείς συνθήκες της επίθεσης 

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
17η επέτειος δολοφονίας Γρηγορόπουλου: Κλειστοί οι σταθμοί Σύνταγμα και Πανεπιστήμιο17:18Κακοκαιρία Byron: Ξεκίνησαν οι αυτοψίες για την καταγραφή των ζημιών στη Δυτική Αττική17:04Σε αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας προχώρησαν οι αγρότες της Φθιώτιδας16:50Οι 4 ειδήσεις της ημέρας (βίντεο)16:36Ρωσία: Ουκρανική επίθεση προκάλεσε πυρκαγιά στο λιμάνι του Τεμριούκ στην Αζοφική θάλασσα 16:22Αυστραλία - Νέα Νότια Ουαλία: Πάνω από 50 πυρκαγιές μαίνονταν στην πολιτεία σήμερα 16:08Λαμία: Οι αγρότες έκλεισαν τον κόμβο του Μπράλου15:5417η επέτειος δολοφονίας Γρηγορόπουλου: Πραγματοποιήθηκε η μαθητική πορεία μνήμης (Εικόνες)15:40Ζάκυνθος: Νεκρό παιδί 18 μηνών - Του επιτέθηκε σκύλος15:26Άνοιξαν προσωρινά οι σταθμοί Σύνταγμα και Πανεπιστήμιο - Τι ώρα θα κλείσουν15:12Ξάνθη: Διακοπή της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων στην Εγνατία Οδό λόγω αγροτικών κινητοποιήσεων14:5817η επέτειος δολοφονίας Γρηγορόπουλου: Σε εξέλιξη η μαθητική πορεία14:44Κακοκαιρία Byron: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι δήμοι Μεγαρέων, Ανατολικής Μάνης, Ευρώτα14:30Φλόριντα: Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις Ουκρανών και Αμερικάνων14:16Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση είναι ανοιχτή στον διάλογο με τους αγρότες14:02Κάλας: Οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος σύμμαχος της ΕΕ13:48Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Παπαευσταθίου, συγκάλεσε Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου13:34Κυρανάκης: Τα τρόλεϊ υπηρέτησαν αποτελεσματικά την Αττική για πάνω από μισό αιώνα13:20Πλημμυρισμένοι δρόμοι και διακοπές κυκλοφορίας σε Πιερία, Χαλκιδική και Ημαθία13:06Λαμία: Πλημμύρες στον Δομακό- Διακόπηκε η σιδηροδρομική συγκοινωνία Αθηνών - Θεσσαλονίκης12:52
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο