LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 26 Ιουλίου 2021 09:50 | Ανανέωση: 26 Ιουλίου 2021 10:02

Τουρκία για Αγία Σοφία: είναι δική μας, δικαίωμά μας να την κάνουμε τζαμί

Η Τουρκία απορρίπτει τα άρθρα της απόφασης της UNESCO για τους ιστορικούς χώρους της Κωνσταντινούπολης και την κατηγορεί για προκατάληψη, μεροληψία και πολιτική σκοπιμότητα.

Αγία Σοφία

Προκλητική απάντηση στην UNESCO για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί δίνει η Τουρκία, με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.

Όπως αναφέρει η Άγκυρα, τόσο η Αγία Σοφία, όσο και το τζαμί της Μονής της Χώρας συγκαταλέγονται στις «Ιστορικές περιοχές της Κωνσταντινούπολης» και αποτελούν ιδιοκτησία της Δημοκρατίας της Τουρκίας.

"Ο σκοπός και ο τρόπος της χρήσης των τζαμιών της Αγίας Σοφίας και της Μονής της Χώρας έχουν σχέση με τα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας. Το τζαμί της Αγίας Σοφίας, το οποίο ανοίξαμε για προσευχή πριν από ένα χρόνο, αποτελεί παράδοση ενός δικαιώματος και άσκηση του κυριαρχικού δικαιώματος της χώρας μας" αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Όπως τονίζεται μάλιστα, η Τουρκία απορρίπτει τα σχετικά άρθρα της απόφασης της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO για τους ιστορικούς χώρους της Κωνσταντινούπολης, "η οποία είναι γραμμένη με προκατάληψη, μεροληψία και με πολιτική σκοπιμότητα".

"Από την αρχή της διαδικασίας αποκατάστασης, η Τουρκία βρίσκεται σε ανοιχτή και αδιάκοπη επικοινωνία και συνεργασία με την UNESCO. Οι δύο επισκέψεις της Συμβουλευτικής Αποστολής της UNESCO στην Κωνσταντινούπολη μετά από πρόσκληση της Τουρκίας καταδεικνύουν σαφώς την εποικοδομητική και διαφανή προσέγγισή μας, η οποία αντικατοπτρίζεται επίσης στις εκθέσεις της Συμβουλευτικής Αποστολής. Τα τρέχοντα προγράμματα αποκατάστασης και άλλες υλοποιήσεις και στα δύο μνημεία δεν έχουν αρνητικό αντίκτυπο σύμφωνα με τα πρότυπα της UNESCO, αντίθετα στοχεύουν στην προστασία της αυθεντικότητας και της ακεραιότητας του ακινήτου, όπως επιβεβαιώνεται από τις αποστολές της UNESCO 2019, 2020 και 2021" αναφέρει ακόμα το ΥΠΕΞ.

Καταλήγει δε λέγοντας ότι έχοντας πλήρη επίγνωση των δικαιωμάτων, των προνομίων και των ευθυνών της έναντι των περιουσιών της στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, η Τουρκία θα συνεχίσει τις επιμελείς και αυστηρές προσπάθειές της για τη διατήρηση των μνημείων της.

Τουρκία - Unesco - Αγία Σοφία

Ειδήσεις σήμερα:

Κικίλιας: ανοίγει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό παιδιών 12 – 15 ετών

Κορονοϊός – Γεωργιάδης: Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει κανένα μέτρο

Κορονοϊός - Θωμαΐδης: πάνω από 3500 κρούσματα αυτήν την εβδομάδα (βίντεο)

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜητσοτάκης: Οι έντιμοι αγρότες και κτηνοτρόφοι, που είναι η συντριπτική πλειονότητα, δεν έχουν να φοβηθούν τίποταΣήμερα 10:37 | Ειδήσεις

Όλα όσα είπε στην ανάρτηση του ο πρωθυπουργός για τον απολογισμό του κυβερνητικού έργου.

Κυρανάκης: Η ιστορία των τρόλεϊ αξίζει σεβασμό - Ευθύνη μας η επόμενη μέραΣήμερα 15:28 | Ειδήσεις

Ξεκίνησε σήμερα η αποξήλωση καλωδίων από τον Πειραιά, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Μεταφορών, Κωνσταντίνου Κυρανάκη και του δημάρχου, Γιάννη Μώραλη.

Αλεξανδρούπολη: Συνεχίζεται η ενίσχυση των αγροτικών μπλόκων σε βόρειο και νότιο ΈβροΣήμερα 15:20 | Ειδήσεις

Με συνεχιζόμενη την ενίσχυση των εν λόγω μπλόκων στο βόρειο και νότιο τμήμα του νομού, συνεχίζεται η διακοπή της κυκλοφορίας μόνο των φορτηγών διεθνών μεταφορών σε Ορμένιο και Κήπους.

Αντώνης Σαμαράς: Χωρίς αγρότες δεν υπάρχει χώραΣήμερα 19:11 | Ειδήσεις

Στο πλευρό των αγροτών τάσσεται ο Αντώνης Σαμαράς, παρεμβαίνοντας δυναμικά στη δημόσια συζήτηση για το μέλλον της ελληνικής παραγωγής.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ινδία: 23 νεκροί από φωτιά σε νυχτερινό κέντρο20:02Ρωσία: Κρατικές πηγές αναφέρουν ότι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν χωριό στο Χάρκοβο19:48Βόλος: Ο κυβερνήτης επικαλέστηκε δυσμενείς καιρικές συνθήκες και χαμηλή ορατότητα19:34Αντώνης Σαμαράς: Χωρίς αγρότες δεν υπάρχει χώρα19:20Σέρρες: Άνοιξε για τα φορτηγά το τελωνείο Προμαχώνα19:06Κομοτηνή: Κανονικά η κυκλοφορία των οχημάτων στην Εγνατία Οδό18:52Τροχαίο στη Κίσσαμο: Αυτοκίνητο τυλίχθηκε στις φλόγες - Ένας τραυματίας18:38Κανονικά τα δρομολόγια των Intercity στον άξονα Αθήνα - Θεσσαλονίκη18:24Παναθηναϊκός - Πανιώνιος: Το show του Ρογκαβόπουλου έκλεψε την παράσταση18:10Λάρισα: Νησίδα από φερτά υλικά δημιουργήθηκε στη γέφυρα του Πηνειού - Ανεβαίνει η στάθμη του νερού (εικόνες)17:56Νετανιάχου: Κοντά η δεύτερη φάση του αμερικανικού σχεδίου για τη Γάζα - Επαφές με Τραμπ στο τέλος του μήνα17:42Αλεξανδρούπολη: Συνεχίζεται η ενίσχυση των αγροτικών μπλόκων σε βόρειο και νότιο Έβρο17:28Πρόεδρος Βρετανικού Μουσείου: Υπάρχει “περιθώριο προσγείωσης” για τα Γλυπτά του Παρθενώνα17:14Formula 1: Παγκόσμιος πρωταθλητής για πρώτη φορά στην καριέρα του ο Λάντο Νόρις17:00Διάρρηξη στο Δημαρχείο Σαρωνικού: Ταυτοποιήθηκε 39χρονος ύποπτος16:46Βρετανία: Επίθεση με σπρέι πιπεριού έγινε στο αεροδρόμιο του Χίθροου16:32Λαμία: Σε κομβικά σημεία της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας, τα αγροτικά μπλόκα16:18Βόλος: Ξεκίνησε η ανέλκυση του σκάφους του λιμενικού που βρέθηκε πάνω σε βραχίονα του λιμανιού16:04Λάρισα: Επίθεση του Ρουβίκωνα στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ15:50Κυρανάκης: Η ιστορία των τρόλεϊ αξίζει σεβασμό - Ευθύνη μας η επόμενη μέρα15:36
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο