LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 24 Ιουλίου 2021 22:23

Εισβολή στην Κύπρο: Σπάνια βίντεο από το 1974

Εικόνες ντοκουμέντο από την εισβολή. Ανατριχίλα προκαλούν οι σειρήνες που ηχούν

Κύπρος - εισβολή - Δελτίο Ειδήσεων

Του Χρήστου Μαζανίτη

20 Ιουλίου 1974. Οι Σειρήνες ηχούν. Ο Αττίλας πραγματοποιεί την πρώτη φάση εισβολής στις βόρειες ακτές της Κύπρου. Είναι αρχή της διχοτόμησης της νήσου.

Στο σπάνιο οπτικό υλικό της γαλλικής τηλεόρασης αποτυπώνονται μεταξύ άλλων στιγμές από την εγκατάλειψη της Ακανθούς, την ιστορία μιας οικογένειας από την Τρεμετουσιά, τον συνοικισμό των προσφύγων σε τσαντίρια στην Ορμήδεια, την είσοδο των Τούρκων στην Αχνα και τη διάσωση ηλικιωμένης, που είχε μείνει στην Αχνα μόνη της.

Σε άλλο σπάνιο οπτικό υλικό από το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC Κύπριοι στρατιώτες, που βρίσκονται αιχμάλωτοι στα Άδανα της Τουρκίας, μιλούν υπό την απειλή Τούρκων στρατιωτών για το πόσο καλοί είναι οι Τούρκοι μαζί τους.

 «Είμαι από την Λευκωσία. Είμαι παντρεμένος κι έχω δύο παιδιά, ένα αγόρι και μία κόρη. Αιχμαλωτίστηκα στις 14 Αυγούστου (1974) και μέχρι τώρα είμαστε περισσότερο από ευχαριστημένοι εδώ, από την μεταχείριση, ιατρική φροντίδα, τροφή και ξεκούραση», δήλωνε φυλακισμένος Κύπριος στρατιώτης.

 «Ήμουν στο πεδίο της μάχης. Πιάστηκα στις 22 Ιουλίου. Και μεταφέρθηκα εδώ στις 30 Ιουλίου. Έκτοτε μας συμπεριφέρονται καλά…» δήλωσε άλλος Κύπριος στρατιώτης, που απάντησε σε ερώτηση του δημοσιογράφου πως «ναι, μας συμπεριφέρονται καλά, και θέλω να ευχαριστήσω εδώ τους Τούρκους».

Μετά και την δεύτερη επιχείρηση του Αττίλα, στις 14 Αυγούστου 1974, οι Τούρκοι κατέλαβαν το 36,2% της νήσου. Εκτόπισε 120.000  Κύπριους, άλλες 20.000 παρέμειναν εγκλωβισμένοι, ενώ συνολικά σκοτώθηκαν περίπου 3 χιλιάδες Ελληνοκύπριοι.

«Από το 1983 μέχρι σήμερα, η Τουρκία είναι η μόνη χώρα παγκοσμίως που αναγνωρίζει το ψευδοκράτος των κατεχομένων. Παρά την διεθνή απομόνωση μέχρι σήμερα, η Τουρκία επιμένει στην παραβίαση των διεθνών συνθηκών και της παράνομης κατοχής», σημειώνει ο αναλυτής διεθνών θεμάτων του ΑΝΤ1, Κωνσταντίνος Φίλης.

 

Ειδήσεις σήμερα:

Κορονοϊός - Αντιεμβολιαστές: Διαδήλωση έξω από τη Βουλή (εικόνες)

Σακελλαροπούλου: Το τέλος της πανδημίας είναι στο χέρι μας

Ολυμπιακοί Αγώνες - Χόκεϊ: Χτύπησε αντίπαλο με το μπαστούνι (βίντεο)

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Γερμανία: Ταξιδιωτική οδηγία για όσους επισκέπτονται την Τουρκία21:19Πέθανε ο διάσημος λυράρης Μανώλης Σκουλάς21:05Τζανάκης στον ΑΝΤ1: Η επιδημία αναπτύχθηκε νωρίτερα φέτος - Τι πρέπει να προσέξουμε 20:51Καλλιθέα: Φωτιά σε διαμέρισμα μετά από έκρηξη - Δύο άτομα απανθρακωμένα20:37Το ασήμι ξεπερνά τα 75 δολάρια ανά ουγγιά για πρώτη φορά στην ιστορία 20:23Ant1 Sports: Σενάρια για την επιστροφή Φορτούνη και Τσιμίκα… στο λιμάνι20:09Τι καιρό θα κάνει το Σάββατο19:55Αταλάντη: Σκύλος δάγκωσε και ακρωτηρίασε γυναίκα - Έχασε δύο δάχτυλα19:40Ροδόπη: Σε κατάσταση σοκ η μητέρα - Δεν γνωρίζει για τον θάνατο του 7χρονου γιού της19:26Φωκίδα: Νεκροί εντοπίστηκαν οι ορειβάτες στα Βαρδούσια19:11Αποφάσεις για τις κινητοποιήσεις τους λαμβάνουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι18:57Κρήτη: Σοβαρό τροχαίο στις Μοίρες – 78χρονος δικυκλιστής με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις18:43Παναθηναϊκός: Ξεκάθαρη διάψευση για Τετέ: Καμία πρόταση, δεν παραχωρείται δανεικός18:29Μαρούσι – Παναθηναϊκός: Αναβλήθηκε ο αγώνας… λόγω γρίπης18:15Ο Ολυμπιακός θέλει να πει "αντίο" στο 2025 με νίκη στη Μπολόνια 18:01Συρία: Πολύνεκρη έκρηξη σε τέμενος17:47Αλεξανδρούπολη: Μόλις 9 κιλά ζύγιζε το 3χρονο παιδί που πέθανε από ασιτία17:33Αργίες 2026: Όλα τα τριήμερα και το τετραήμερο του νέου έτους17:19Μάλγαρα - Μπλόκα: Κλείνουν την Κυριακή το μεσημέρι οι αγρότες το ρεύμα προς Αθήνα17:05Πάρος: Αυτοκίνητο έπεσε στη θάλασσα και βυθίστηκε (εικόνες)16:51
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο