LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτισμόςΔημοσίευση: 24 Ιουλίου 2021 20:50

Μουσείο Καπνού σύντομα στο Αγρίνιο (βίντεο)

Ένα αίτημα πολλών ετών θα γίνει πραγματικότητα, όπως διαβεβαίωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιος Λιβανός, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

καπνά - Αιτωλοακαρνανία - Δελτίο Ειδήσεων

Ο καπνός, που κάποτε ήταν ένα από τα πιο δυνατά χαρτιά της ελληνικής οικονομίας, τόσο για την Αιτωλοακαρνανία όσο και για την Ανατολική Μακεδονία, είναι πια στη δύση του. Οι βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος και το παγκόσμιο αντικαπνιστικό κίνημα κυριάρχησαν και οι νέοι πια γυρίζουν την πλάτη σε αυτόν τον εθισμό. 

Παλιά εργοστάσια στέκουν ερειπωμένα σαν να ζητούν να ξανά πάρουν ζωή. Να αγκαλιάσουν και πάλι το “ιερό φυτό” μιας άλλης εποχής, να μεταμορφωθούν σε μουσείο μνήμης για το προϊόν που ταυτίστηκε με την περιοχή και έδωσε ψωμί σε γενιές και γενιές. Ένα Μουσείο Καπνού.

«Το κτήριο αυτό το ακούω εγώ εδώ και 25 χρόνια ότι θα γίνει ένα Μουσείο. Μουσείο δεν έχω δει μέχρι τώρα, ας ελπίσουμε να το δούμε τώρα. Πρέπει να γίνει, αργήσαμε», λέει ο Δημήτρης Τσιακανίκας, επικεφαλής μηχανικός καπνεργοστασίου.

Σήμερα στον νομό Αιτωλοακαρνανίας, που για περίπου έναν αιώνα αναπτύσσονταν μαζί με τον καπνό, η ανεργία βρίσκεται σε υψηλότερα επίπεδα από πολλές περιοχές της χώρας. Για τους λιγοστούς καλλιεργητές που απέμειναν, η διαδικασία παραμένει δύσκολη, επίπονη, εξαντλητική. Αξημέρωτα οι οικογένειες φεύγουν για το χωράφι για να μαζέψουν τα φύλλα του ιερού φυτού. Με καλυμμένο όλο το σώμα για τον ανελέητο ήλιο, χάνονται μέσα στα καπνοχώραφα. Ώρες μετά, φτάνουν στο σπίτι τους, για να αρχίσει το αρμάθιασμα. Η δουλειά είναι σκληρή. Γίνονται μικρές ντάνες από τα φύλλα του καπνού και αμέσως μετά μπαίνουν στην κασετίνα με συγκεκριμένο τρόπο, ώστε να περάσουν στη χειροκίνητη μηχανή.

Πλέον οι λιγοστοί παραγωγοί βάζουν την ποικιλία Σίγμα της Κατερίνης και όχι τα μυρωδάτα. Η παραγωγή είναι μικρή και πολύ δύσκολα τα βγάζουν πέρα.

Τα αρμαθιασμένα καπνά φορτώνονται στο τρακτέρ και μεταφέρονται στις λιάστρες. Κρεμιούνται και αφήνονται να ξεραθούν. Οι συνθήκες… ασφυκτικές από τη ζέστη. Ακολουθεί το μάζεμα και έπειτα έρχεται ο έμπορος για να τα πάρει.

«Σίγουρα να γίνει ένα μουσείο, γιατί αυτό το προϊόν το αγαπάμε», λέει ο παραγωγός Βασίλης Μούρτος.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιος Λιβανός, τόνισε στον ΑΝΤ1 ότι το Μουσείο Καπνού θα γίνει πραγματικότητα.

Ειδήσεις σήμερα:

Φωτιά στην Πάρνηθα: Τραυματισμός πυροσβέστη – Μεταφορά του με ελικόπτερο

Θεσσαλονίκη: Διαπληκτισμός με... καραμπίνα και πυροβολισμούς

Κολωνός: Ληστεία με πυροβολισμούς σε φούρνο

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΑνεστίδης για τις ύβρεις για Μητσοτάκη: Ήταν μία έκφραση εκ παραδρομής και εκτός αέρα - Ζητώ συγγνώμη (βίντεο)Σήμερα 09:18 | Ειδήσεις

Ο αγροτοσυνδικαλιστής από τα Μάλγαρα έχει επιλεγεί στην Επιτροπή για τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, τη Δευτέρα στο Μέγαρο Μαξίμου.


 


 


 


 


 


 


 


 

Νέα μαρτυρία για τη 16χρονη Λόρα: Ιδιοκτήτης καφέ υποστηρίζει ότι την είδε στη ΒάρηΣήμερα 10:12 | Ειδήσεις

Το θρίλερ με την 16χρονη Λόρα συνεχίζεται με μια νεαρή κοπέλα που μοιάζει στην ανήλικη να εμφανίζεται στη Βάρη και μάλιστα έχουν έρθει στο φως και σχετικές φωτογραφίες.

Σουφλί: Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση για ναρκωτικά - Πολλές συλλήψεις, ανάμεσά τους και στρατιωτικοίΣήμερα 12:54 | Ειδήσεις

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι εντοπίστηκαν ποσότητες ναρκωτικών, σύνεργα επεξεργασίας και χρηματικά ποσά.

Γρατσία για Καρυστιανού: Το κόμμα δεν θα εργαλειοποιεί την τραγωδία των ΤεμπώνΣήμερα 09:00 | Ειδήσεις

Όλα όσα ανέφερε στην εκπομπή Καλημέρα Ελλάδα, η Μαρία Γρατσία, για τη δημιουργία κόμματος από τη Μαρία Καρυστιανού. 

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Τουσκ: Δεν θα στείλουμε στρατεύματα στη Γροιλανδία13:42Γαλλία για Γροιλανδία: Η αποστολή ευρωπαίων στρατιωτικών επιδιώκει να στείλει ένα μήνυμα σε όλο τον κόσμο13:28Γεραπετρίτης: Θα έρθει η επέκταση των χωρικών υδάτων, όπως ήρθαν τα θαλάσσια πάρκα13:14Σουφλί: Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση για ναρκωτικά - Πολλές συλλήψεις, ανάμεσά τους και στρατιωτικοί13:00Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 35χρονος για κλοπή αρωμάτων από κατάστημα στο αεροδρόμιο «Μακεδονία»12:46Ιαπωνία: Διεκόπη η ηλεκτροδότηση στις σιδηροδρομικές γραμμές του Τόκιο 12:34ΔΥΠΑ: Δημιουργείται νέο πρόγραμμα με 10.000 νέες θέσεις εργασίας για άνεργες γυναίκες12:20Στο αυτόφωρο για επικίνδυνη οδήγηση η 24χρονη που προσέκρουσε σε 15 σταθμευμένα αυτοκίνητα στη Θεσσαλονίκη12:06Η Ρωσία κατηγορεί τη Δανία ότι έχει υιοθετήσει συγκρουσιακή προσέγγιση στη Γροιλανδία11:52Άγιος Δημήτριος: Εξιχνιάσθηκε επεισόδιο με πυροβολισμούς που έλαβε χώρα έξω από κατάστημα εστίασης (εικόνες)11:38Ελληνικό FBI: 11 συλλήψεις για παράνομα καπνικά προϊόντα – Τα "καρπούζια", τα "πουλάκια" και οι "ουρές" (εικόνες)11:24Κινηματογραφική καταδίωξη 16χρονου οδηγού στην Ηλεία11:10Πριγκίπισσα Ειρήνη: Πότε και πού θα γίνει η κηδεία και η ταφή της 10:56Συνελήφθη ζευγάρι στη Θεσσαλονίκη που κατηγορείται ότι παρακολουθούσε το σπίτι της Λατινοπούλου10:42Νέα μαρτυρία για τη 16χρονη Λόρα: Ιδιοκτήτης καφέ υποστηρίζει ότι την είδε στη Βάρη10:28Πάτρα: Ανοικτοί όλοι οι δρόμοι στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας10:14Ανεστίδης για τις ύβρεις για Μητσοτάκη: Ήταν μία έκφραση εκ παραδρομής και εκτός αέρα - Ζητώ συγγνώμη (βίντεο)10:00Γρατσία για Καρυστιανού: Το κόμμα δεν θα εργαλειοποιεί την τραγωδία των Τεμπών09:46Γιανίκ Ανιέλ: Σε δίκη για βιασμό 13χρονης ο Γάλλος Ολυμπιονίκης09:32Ρωσία: Χιονοθύελλα σαρώνει την Καμτσάτκα – Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους (βίντεο)09:18
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο