LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτισμόςΔημοσίευση: 24 Ιουλίου 2021 20:50

Μουσείο Καπνού σύντομα στο Αγρίνιο (βίντεο)

Ένα αίτημα πολλών ετών θα γίνει πραγματικότητα, όπως διαβεβαίωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιος Λιβανός, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

καπνά - Αιτωλοακαρνανία - Δελτίο Ειδήσεων

Ο καπνός, που κάποτε ήταν ένα από τα πιο δυνατά χαρτιά της ελληνικής οικονομίας, τόσο για την Αιτωλοακαρνανία όσο και για την Ανατολική Μακεδονία, είναι πια στη δύση του. Οι βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος και το παγκόσμιο αντικαπνιστικό κίνημα κυριάρχησαν και οι νέοι πια γυρίζουν την πλάτη σε αυτόν τον εθισμό. 

Παλιά εργοστάσια στέκουν ερειπωμένα σαν να ζητούν να ξανά πάρουν ζωή. Να αγκαλιάσουν και πάλι το “ιερό φυτό” μιας άλλης εποχής, να μεταμορφωθούν σε μουσείο μνήμης για το προϊόν που ταυτίστηκε με την περιοχή και έδωσε ψωμί σε γενιές και γενιές. Ένα Μουσείο Καπνού.

«Το κτήριο αυτό το ακούω εγώ εδώ και 25 χρόνια ότι θα γίνει ένα Μουσείο. Μουσείο δεν έχω δει μέχρι τώρα, ας ελπίσουμε να το δούμε τώρα. Πρέπει να γίνει, αργήσαμε», λέει ο Δημήτρης Τσιακανίκας, επικεφαλής μηχανικός καπνεργοστασίου.

Σήμερα στον νομό Αιτωλοακαρνανίας, που για περίπου έναν αιώνα αναπτύσσονταν μαζί με τον καπνό, η ανεργία βρίσκεται σε υψηλότερα επίπεδα από πολλές περιοχές της χώρας. Για τους λιγοστούς καλλιεργητές που απέμειναν, η διαδικασία παραμένει δύσκολη, επίπονη, εξαντλητική. Αξημέρωτα οι οικογένειες φεύγουν για το χωράφι για να μαζέψουν τα φύλλα του ιερού φυτού. Με καλυμμένο όλο το σώμα για τον ανελέητο ήλιο, χάνονται μέσα στα καπνοχώραφα. Ώρες μετά, φτάνουν στο σπίτι τους, για να αρχίσει το αρμάθιασμα. Η δουλειά είναι σκληρή. Γίνονται μικρές ντάνες από τα φύλλα του καπνού και αμέσως μετά μπαίνουν στην κασετίνα με συγκεκριμένο τρόπο, ώστε να περάσουν στη χειροκίνητη μηχανή.

Πλέον οι λιγοστοί παραγωγοί βάζουν την ποικιλία Σίγμα της Κατερίνης και όχι τα μυρωδάτα. Η παραγωγή είναι μικρή και πολύ δύσκολα τα βγάζουν πέρα.

Τα αρμαθιασμένα καπνά φορτώνονται στο τρακτέρ και μεταφέρονται στις λιάστρες. Κρεμιούνται και αφήνονται να ξεραθούν. Οι συνθήκες… ασφυκτικές από τη ζέστη. Ακολουθεί το μάζεμα και έπειτα έρχεται ο έμπορος για να τα πάρει.

«Σίγουρα να γίνει ένα μουσείο, γιατί αυτό το προϊόν το αγαπάμε», λέει ο παραγωγός Βασίλης Μούρτος.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιος Λιβανός, τόνισε στον ΑΝΤ1 ότι το Μουσείο Καπνού θα γίνει πραγματικότητα.

Ειδήσεις σήμερα:

Φωτιά στην Πάρνηθα: Τραυματισμός πυροσβέστη – Μεταφορά του με ελικόπτερο

Θεσσαλονίκη: Διαπληκτισμός με... καραμπίνα και πυροβολισμούς

Κολωνός: Ληστεία με πυροβολισμούς σε φούρνο

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Κώστας Καββαθάς: Πότε και πού θα γίνει η κηδεία του14:48“Έξυπνα παγκάκια”: Τι είναι και πως λειτουργούν; (εικόνες)14:34Βορίδης από Κάιρο: Δεν υπάρχει σοβαρή μεταναστευτική πολιτική χωρίς επιστροφές14:20Μαρινάκης για Τέμπη: Απέτυχε το αφήγημα της συγκάλυψης 14:05Η ΕΕ παγώνει τους δασμούς κατά των ΗΠΑ για 90 ημέρες13:51Κυλλήνη: Εντοπίστηκε νεκρός άνδρας σε παραλία13:38Γεραπετρίτης: Συνάντηση Μητσοτάκη - Τραμπ εν ευθέτω χρόνω13:24"Σπίτι μου 2": Πάνω από 4300 δάνεια, αξίας 520 εκατομμυρίων έχουν ήδη υπαχθεί στο πρόγραμμα 13:10Ρόδος: Έκρυβε κοκαΐνη... μέσα σε κρέμα προσώπου12:58Άρτα: Παπάς βίαζε κοριτσάκι για χρόνια 12:44ΟΠΕΚΕΠΕ: Οι ενισχύσεις που καταβάλλονται τη M. Τετάρτη και οι πληρωμές έως τέλος Μαΐου12:30Κολομβία: Πτώμα Ιταλού επιστήμονα βρέθηκε τεμαχισμένο μέσα σε βαλίτσα12:16Λάρισα: Καθηγητής θρησκευτικών ασελγούσε σε 15χρονη μαθήτρια - Πως αποκαλύφθηκε12:02Ναρκωτικά - Πειραιάς: Εργαζόμενος στο λιμάνι ήταν μέλος κυκλώματος με κέρδη εκατομμυρίων ευρώ11:47Τέμπη - Ψαρόπουλος: Δεν έχω καμία διάθεση να έρθω σε επικοινωνία με τον κύριο Πλακιά (βίντεο) 11:33Δασμοί Τραμπ - ASEAN: “Όχι” στα αντίποινα σε αμερικανικά προϊόντα 11:20ΕΟΔΑΣΑΑΜ - Κυρανάκης: Με προχειρότητα το πόρισμα για την πυρόσφαιρα11:06Δίκη Φιλιππίδη - Νίνου: Δεν είναι βιαστής, τον αγαπώ βαθιά 10:52Κρήτη: Γλέντι με...ωράριο για όλους10:39Δασμοί Τραμπ - Φον ντερ Λάιεν: Θετικό βήμα για την οικονομία το “πάγωμα” των αποφάσεων 10:25
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο