LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτισμόςΔημοσίευση: 24 Ιουλίου 2021 20:50

Μουσείο Καπνού σύντομα στο Αγρίνιο (βίντεο)

Ένα αίτημα πολλών ετών θα γίνει πραγματικότητα, όπως διαβεβαίωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιος Λιβανός, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

καπνά - Αιτωλοακαρνανία - Δελτίο Ειδήσεων

Ο καπνός, που κάποτε ήταν ένα από τα πιο δυνατά χαρτιά της ελληνικής οικονομίας, τόσο για την Αιτωλοακαρνανία όσο και για την Ανατολική Μακεδονία, είναι πια στη δύση του. Οι βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος και το παγκόσμιο αντικαπνιστικό κίνημα κυριάρχησαν και οι νέοι πια γυρίζουν την πλάτη σε αυτόν τον εθισμό. 

Παλιά εργοστάσια στέκουν ερειπωμένα σαν να ζητούν να ξανά πάρουν ζωή. Να αγκαλιάσουν και πάλι το “ιερό φυτό” μιας άλλης εποχής, να μεταμορφωθούν σε μουσείο μνήμης για το προϊόν που ταυτίστηκε με την περιοχή και έδωσε ψωμί σε γενιές και γενιές. Ένα Μουσείο Καπνού.

«Το κτήριο αυτό το ακούω εγώ εδώ και 25 χρόνια ότι θα γίνει ένα Μουσείο. Μουσείο δεν έχω δει μέχρι τώρα, ας ελπίσουμε να το δούμε τώρα. Πρέπει να γίνει, αργήσαμε», λέει ο Δημήτρης Τσιακανίκας, επικεφαλής μηχανικός καπνεργοστασίου.

Σήμερα στον νομό Αιτωλοακαρνανίας, που για περίπου έναν αιώνα αναπτύσσονταν μαζί με τον καπνό, η ανεργία βρίσκεται σε υψηλότερα επίπεδα από πολλές περιοχές της χώρας. Για τους λιγοστούς καλλιεργητές που απέμειναν, η διαδικασία παραμένει δύσκολη, επίπονη, εξαντλητική. Αξημέρωτα οι οικογένειες φεύγουν για το χωράφι για να μαζέψουν τα φύλλα του ιερού φυτού. Με καλυμμένο όλο το σώμα για τον ανελέητο ήλιο, χάνονται μέσα στα καπνοχώραφα. Ώρες μετά, φτάνουν στο σπίτι τους, για να αρχίσει το αρμάθιασμα. Η δουλειά είναι σκληρή. Γίνονται μικρές ντάνες από τα φύλλα του καπνού και αμέσως μετά μπαίνουν στην κασετίνα με συγκεκριμένο τρόπο, ώστε να περάσουν στη χειροκίνητη μηχανή.

Πλέον οι λιγοστοί παραγωγοί βάζουν την ποικιλία Σίγμα της Κατερίνης και όχι τα μυρωδάτα. Η παραγωγή είναι μικρή και πολύ δύσκολα τα βγάζουν πέρα.

Τα αρμαθιασμένα καπνά φορτώνονται στο τρακτέρ και μεταφέρονται στις λιάστρες. Κρεμιούνται και αφήνονται να ξεραθούν. Οι συνθήκες… ασφυκτικές από τη ζέστη. Ακολουθεί το μάζεμα και έπειτα έρχεται ο έμπορος για να τα πάρει.

«Σίγουρα να γίνει ένα μουσείο, γιατί αυτό το προϊόν το αγαπάμε», λέει ο παραγωγός Βασίλης Μούρτος.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιος Λιβανός, τόνισε στον ΑΝΤ1 ότι το Μουσείο Καπνού θα γίνει πραγματικότητα.

Ειδήσεις σήμερα:

Φωτιά στην Πάρνηθα: Τραυματισμός πυροσβέστη – Μεταφορά του με ελικόπτερο

Θεσσαλονίκη: Διαπληκτισμός με... καραμπίνα και πυροβολισμούς

Κολωνός: Ληστεία με πυροβολισμούς σε φούρνο

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚαλύβια: Βρέθηκε εκρηκτικός μηχανισμός κάτω από αυτοκίνητοΧθες 22:25 | Ειδήσεις

Στο σημείο βρίσκόνται αστυνομικές δυνάμεις που πιθανότατα θα προχωρήσουν σε ελεγχόμενη έκρηξη.

Ηράκλειο: Κλειστό και πάλι το αεροδρόμιο «Ν. Καζαντζάκης» - Αύριο το πρωί η νέα συνεδρίαση της συντονιστικής επιτροπήςΧθες 23:28 | Ειδήσεις

Υπενθυμίζεται ότι μετά την είσοδο των αγροτών στην πίστα του αεροδρομίου το μεσημέρι, αποφασίστηκε αναστολή της λειτουργίας του.

Ο Πέτρος Κουσουλός στον ΑΝΤ1 για την Ειρήνη Μουρτζούκου - Υπόνοιες για εμπόριο βρεφώνΧθες 19:20 | Ειδήσεις

Οι τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση του μικρού Παναγιωτάκη.

Αυτό είναι το πόρισμα της ΔΑΕΕ για τη φωτιά στο σπίτι του Φιλιππίδη - Οι μπαταρίες και η ανάφλεξη (εικόνες)Χθες 19:36 | Ειδήσεις

Σε ποιο συμπέρασμα καταλήγουν στην πολυσέλιδη έκθεσή τους οι έμπειροι ερευνητές της Πυροσβεστικής αναφορικά με τα αίτια της πυρκαγιάς στο σπίτι του Πέτρου Φιλιππίδη. 

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Δένδιας: Μετατροπή της Άμυνας από δημοσιονομικό βάρος σε παραγωγικό πολλαπλασιαστή ισχύος23:59Formula 1: Φινάλε πρωταθλήματος - Ο Λάντο Νόρις έγραψε ιστορία στο 24ο Grand Prix που μεταδόθηκε αποκλειστικά από ΑΝΤ1 και ΑΝΤ1+23:45Ηράκλειο: Κλειστό και πάλι το αεροδρόμιο «Ν. Καζαντζάκης» - Αύριο το πρωί η νέα συνεδρίαση της συντονιστικής επιτροπής23:32Στον ΑΝΤ1 ο κτηνοτρόφος από τη Θεσσαλονίκη που συγκλόνισε την Ελλάδα23:18Ιωάννινα: Ανήλικη μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο σε κατάσταση μέθης 23:04Η ΑΕΛ ανακοίνωσε τον Παντελίδη 22:51Καλύβια: Βρέθηκε εκρηκτικός μηχανισμός κάτω από αυτοκίνητο22:37Μπλόκα Αγροτών: Ενισχύονται οι αστυνομικές δυνάμεις στο Ηράκλειο 22:23Πάτρα: Διπλός αποκλεισμός από τους αγρότες στην Ολυμπία Οδό22:09ΑΕΚ: Βαρύ διάστρεμμα ο Γκατσίνοβιτς 21:55Χολαργός: 15χρονος συναντήθηκε με κοπέλα και τον μαχαίρωσαν 2 άτομα21:41Υπουργείο Παιδείας: Ψυχοκοινωνική υποστήριξη στον αδερφό του 2χρονου που έχασε τη ζωή του από επίθεση σκύλου21:31Σύσκεψη Αγροτών στο Τρίλοφο: Αποφασίστηκε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων 21:21Super League: Ο Παναιτωλικός «βύθισε» κι άλλο τον Πανσερραϊκό 21:11Μπλόκα Αγροτών: Η ατζέντα της συνέλευσης των εκπροσώπων της Βορείου Ελλάδος21:01Ορμπάν: Διαβεβαίωση της Τουρκίας για την παροχή ρωσικού φυσικού αερίου στην Ουγγαρία 20:51Αμφίκλεια: Σοβαρό τροχαίο με δύο νταλίκες και ένα ΙΧ (βίντεο)20:41ANT1 Sports: O Ολυμπιακός θα επιδιώξει να πετύχει την πρώτη νίκη του στη League Phase του Champions League20:27Αυτό είναι το πόρισμα της ΔΑΕΕ για τη φωτιά στο σπίτι του Φιλιππίδη - Οι μπαταρίες και η ανάφλεξη (εικόνες)20:13Ο Πέτρος Κουσουλός στον ΑΝΤ1 για την Ειρήνη Μουρτζούκου - Υπόνοιες για εμπόριο βρεφών19:59
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο