LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΥγείαΔημοσίευση: 20 Ιουλίου 2021 14:41 | Ανανέωση: 27 Ιουλίου 2021 20:54

Καρκίνος κεφαλής και τραχήλου: ό,τι πρέπει να γνωρίζετε

Γράφει ο Χρίστος Γεωργάλας, Ωτορινολαρυγγολόγος, Διευθυντής Τμήματος Ενδοσκοπικής Χειρουργικής Παραρρινίων και Βάσης Κρανίου ΥΓΕΙΑ, Αναπλ. Διευθυντής Κλινικής Κεφαλής και Tραχήλου ΥΓΕΙΑ.

Metropolitan - Καρκίνος οισοφάγου

Ο όρος «Καρκίνος Κεφαλής και Τραχήλου» χρησιμοποιείται για να περιγράψει μία ποικιλία κακοήθων όγκων που μπορεί να εμφανιστούν στη στοματική κοιλότητα, αμυγδαλές και στοματοφάρυγγα, λαιμό (τράχηλο), λάρυγγα, σιελογόνους αδένες, μύτη και παραρρίνιους κόλπους.

Παγκοσμίως υπολογίζονται 380.000 θάνατοι και 550.000 περιστατικά από τέτοιους όγκους κάθε χρόνο. Στις ΗΠΑ (αναφέρονται διότι έχουν θεσμοθετημένο όργανο ακριβούς καταγραφής των ασθενών) ο Καρκίνος της Κεφαλής και Τραχήλου μετράει περίπου το 3% των κακοηθειών με 63.000 περιστατικά το χρόνο και 13.000 θανάτους ενώ στην Ευρώπη το 2012 το αντίστοιχο ποσοστό υπολογίζονταν σε 4%.

Οι άνδρες προσβάλλονται συχνότερα από τις γυναίκες με μια αναλογία που ποικίλει από 2:1 έως και 4:1. Στην Ευρώπη και τη χώρα μας συχνότερος από αυτούς τους όγκους είναι ο καρκίνος του λάρυγγα και του φάρυγγα.

Κάθε χρόνο 27 Ιουλίου γιορτάζετε η Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου κεφαλής και Τραχήλου.

Κύριοι παράγοντες κινδύνου εμφάνισης

Οι κύριοι παράγοντες κινδύνου που συνδέονται με την παθογένεια του Καρκίνου Κεφαλής και Τραχήλου είναι:

  • το κάπνισμα
  • η κατανάλωση αλκοόλ
  • λοιμώξεις από διάφορους ιούς όπως ο HPV (ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων) και ο EBV (ιός Epstain-Barr)
Ο ιός HPV συσχετίζεται περισσότερο με τον Καρκίνο του Στοματοφάρυγγα και συνδέεται με τις σεξουαλικές συνήθειες όπως τον αριθμό των σεξουαλικών συντρόφων. Η λοίμωξη με τον ιό EBV έχει σχέση με τον Καρκίνο του Ρινοφάρυγγα που δεν είναι πολύ συχνός στη χώρα μας. Η χρόνια έκθεση της ανώτερης αεροπεπτικής οδού σε αυτούς τους παράγοντες μπορεί να οδηγήσει σε δυσπλαστικές ή προκαρκινωματώδεις βλάβες του βλενογόννου που τελικά να οδηγήσουν σε κακοήθεια. Ωστόσο, το πιο αξιοσημείωτο είναι ότι έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια ο μέσος όρος ηλικίας εμφάνισης τέτοιων όγκων, που πλέον παρατηρούνται ακόμα και σε ασθενείς 20 ή 30 ετών- ειδικά οι όγκοι στοματοφάρυγγα που σχετίζονται με τον ιό HPV.

Συμπτώματα

Ο Καρκίνος στην Κεφαλή και τον Τραχήλο μπορεί να έχει ποικίλα συμπτώματα.
  • ενοχλήματα όπως βραχνάδα που επιμένει ή αλλαγή στη χροιά της φωνής
  • δυσκολία ή πόνος στην κατάποση
  • επίμονος πόνος στο αυτί
  • αιμορραγίες από τη μύτη και επίμονη ρινική απόφραξη ιδιαίτερα όταν τα τελευταία είναι μονόπλευρα πρέπει να ανησυχούν τον ασθενή.
Επίσης μορφώματα που εμφανίζονται στη στοματική κοιλότητα ή διογκώσεις στο δέρμα καθώς και σε όλη την περιοχή του προσώπου ή του τραχήλου, πρέπει να οδηγούν τον ασθενή στον ιατρό για αξιολόγηση και περαιτέρω διερεύνηση με την κλινική εξέταση και πιθανόν με τις κατάλληλες απεικονιστικές εξετάσεις και πιθανόν με λήψη βιοψιών.

Θεραπεία

Το ενθαρρυντικό είναι πως οι σύγχρονες θεραπείες είναι πολύ πιο στοχευμένες και εξειδικευμένες προσφέροντας καλύτερα ογκολογικά αποτελέσματα με καλύτερη ποιότητα ζωής σε σχέση με παλαιότερα.

Οι χειρουργικές εκτομές είναι λιγότερο επεμβατικές και οι τεχνικές αποκαταστάσεων των ελλειμμάτων μας δίνουν τη δυνατότητα για ριζική εκτομή με μικρότερες δυσμορφίες
και καλύτερα λειτουργικά αποτελέσματα.

Τα ακτινοθεραπευτικά πρωτόκολλα και τα χημειοθεραπευτικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται είναι αποτελεσματικότερα ενώ ταυτόχρονα έχουν μικρότερη νοσηρότητα. Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούνται επίσης ανοσοθεραπείες και βιολογικοί παράγοντες όπως επίσης και φάρμακα που έχουν ως στόχο να καθιστούν την ακτινοθεραπεία και τη χημειοθεραπεία πιο στοχευμένες και αποτελεσματικές.

Η εξέλιξη αυτή των θεραπευτικών δυνατοτήτων σε συνδυασμό με τη βελτίωση των διαγνωστικών μέσων έχει οδηγήσει σε πρώιμη και αποδοτικότερη αντιμετώπιση του Καρκίνου Κεφαλής και Τραχήλου, με βελτίωση της επιβίωσης και ελπίδες για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα τα επόμενα χρόνια. Το κλειδί πάντα είναι η συνεργασία με τον ιατρό και η έγκαιρη διάγνωση – χωρίς όμως πανικό!
ΓΕΩΡΓΑΛΑΣ 







*Άρθρο του Χρίστου Γεωργάλα, Ωτορινολαρυγγολόγου, Διευθυντή Τμήματος Ενδοσκοπικής Χειρουργικής Παραρρινίων και Βάσης Κρανίου ΥΓΕΙΑ, Αναπλ. Διευθυντή Κλινικής Κεφαλής και Tραχήλου ΥΓΕΙΑ, Επιστ. Συνεργάτη Ομίλου ΥΓΕΙΑ.
Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΟικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Επίσκεψη στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και σε εκδήλωση της ομογένειας στην ΟυάσινγκτονΧθες 20:47 | Ειδήσεις

Απόψε στις δέκα το βράδυ ώρα Ελλάδας, θα ακολουθήσει δοξολογία στην Ελληνορθόδοξη εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Συνέντευξη εφ’όλης της ύλης στον ΑΝΤ1 και στο Νίκο ΧατζηνικολάουΧθες 20:53 | Ειδήσεις

Τι δήλωσε ο πρωθυπουργός σχετικά με την οικονομία, το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ και το ζήτημα του μεταναστευτικού, μεταξύ άλλων, αποκλειστικά στον ΑΝΤ1.

Πάτρα: Νεκρός εντοπίστηκε 68χρονος έξω από το σπίτι τουΧθες 23:05 | Ειδήσεις

Οι τοπικές αρχές φαίνεται να έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας.

Θεσσαλονίκη: Ταυτοποιήθηκε και η δεύτερη σορός που είχε εντοπιστεί στον ΘερμαϊκόΧθες 22:36 | Ειδήσεις

Τη Δευτέρα ανασύρθηκε από τον Θερμαϊκό μια ακόμη σορός, που άνηκε σε 23χρονο ημεδαπό.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Πάτρα: Νεκρός εντοπίστηκε 68χρονος έξω από το σπίτι του23:59Τραγωδία στην Ισπανία: Νεκρή 4χρονη που έπεσε από μπαλκόνι23:43Παναθηναϊκός: Οριστική συμφωνία με Κόντη - Αναλαμβάνει υπηρεσιακός 23:23Μητσοτάκης στον ΑΝΤ1: Πρωθυπουργό εκλέγει ο λαός και όχι οι παράγοντες23:09Κυριάκος Μητσοτάκης στον ΑΝΤ1: Ξοδεύαμε σαν να μην υπάρχει αύριο22:55Θεσσαλονίκη: Ταυτοποιήθηκε και η δεύτερη σορός που είχε εντοπιστεί στον Θερμαϊκό22:41Υπό έλεγχο η φωτιά στην Κεφαλονιά22:27Λίβανος: Τουλάχιστον δύο νεκροί εξαιτίας ισραηλινού πλήγματος στη Μπάαλμεκ22:13Champions League: Η Πάφος των 10 παικτών «πέρασε χειροπέδες» στον Ολυμπιακό21:59Τι καιρό θα κάνει την Πέμπτη21:45Στο Καπιτώλιο ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος21:31Κυριάκος Μητσοτάκης: Συνέντευξη εφ’όλης της ύλης στον ΑΝΤ1 και στο Νίκο Χατζηνικολάου21:17Μητσοτάκης στον ΑΝΤ1: Με την Τουρκία θα επιδιώκουμε πάντα να έχουμε ανοιχτούς διαλόγους21:08Ο Λεβαδειακός διέσυρε τον ΠΑΟΚ με 4-120:54Μητσοτάκης στον ΑΝΤ1 για Μεταναστευτικό: Καμία Κρήτη δεν έχει βουλιάξει20:40Θεσσαλονίκη: 29χρονος έχασε τη ζωή του μετά από σοβαρό τροχαίο - Συνελήφθησαν τρία άτομα20:26Μητσοτάκης στον ANT1: Ο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι υπόθεση εκτεταμένης διαφθοράς και ήταν δική μας ευθύνη να τον βάλουμε σε τάξη20:12Μητσοτάκης στον ΑΝΤ1: Αντιμετώπιση της ακρίβειας με γενναία, μόνιμη και στοχευμένη αύξηση των πραγματικών μισθών19:58Πρώτη εγχώρια νίκη ο Παναθηναϊκός με Ντέσερς19:41Θεσσαλονίκη: Τροποποιείται αύριο η λειτουργία του Μετρό λόγω προγραμματισμένης πορείας19:24
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο