LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /Υγεία - ΠεριβάλλονΔημοσίευση: 20 Ιουλίου 2021 14:41

Γυναικολογικοί υπέρηχοι: πρώτη μέθοδος διάγνωσης

Γράφει ο Γρηγόριος Δερδελής, Μαιευτήρας – Γυναικολόγος, Εξειδικευμένος στο Γυναικολογικό Υπέρηχο, Υπεύθυνος Τμήματος Γυναικολογικών Υπερήχων ΜΗΤΕΡΑ.

Metropolitan - Υπερηχος - Σαλπιγγογραφία

Οι υπέρηχοι στην ιατρική ξεκίνησαν το 1952 με τους John Read και Douglass Howry, που παρουσίασαν τις πρώτες εικόνες υπερήχων, εμβαπτίζοντας τα αντικείμενα προς εξέταση σε νερό χωρίς αέρα. Στη συνέχεια οι πρώτες εξετάσεις εκτελούνταν μόνο διακοιλιακά και με πολύ χαμηλή ανάλυση. Αργότερα όμως αναπτύχθηκαν υψηλότερης ευκρίνειας διακολπικά υπερηχογραφήματα.

Το πρώτο διακολπικό υπερηχογράφημα αναφέρεται από τον Timor Tritsch που χρησιμοποίησε δύο ξύλινα γλωσσοπίεστρα, χειρουργική συγκολλητική ταινία και ένα μικρό παιδιατρικό ηχοβολέα και αυτό ήταν ένας πρόχειρος διακολπικός ηχοβολέας.

Το 1985 παρουσιάζεται το πρώτο ενδοκολπικό Doppler. Το 1988 οι Dellenbach και συνεργάτες περιέγραψαν τις πρώτες διακολπικές λήψεις ωαρίων. To 1989 ο Cambell και συνεργάτες ήταν οι πρώτοι που δημοσίευσαν μια μεγάλη μελέτη για τον καρκίνο των ωοθηκών. Μετά ο Depriest και συνεργάτες ανακοίνωσαν παρόμοια αποτελέσματα για τον καρκίνο των ωοθηκών και το διακολπικό υπερηχογράφημα. Ήδη από το 1990 ο Deichert  στη Γερμανία περιέγραψε τη σαλπιγγογραφία με υπερήχους, το γνωστό ως σήμερα HyCoSy/HyFoSy. Το 1990 εισάγονται οι αρμονικές και τα φίλτρα στο λογισμικό των υπερήχων, που ως σκοπό έχουν την βελτιστοποίηση της εικόνας. Το 1991 η μορφολογική βαθμονόμηση των ωοθηκών από τους Sassone και Timor Tritsch είναι από τις κλασσικές μελέτες ακόμα και σήμερα. Ο Granberg ήταν ο πρωτοπόρος που εισηγήθηκε ότι το πάχος του ενδομητρίου για να αποκλείσει τον καρκίνο του ενδομητρίου είναι τα 5mm. Στις αρχές του 2000, ο Eberard Merz στη Γερμανία, ο Bernard Benoit στη Γαλλία και ο Davor Jurkovic στο Λονδίνο άρχισαν να δημιουργούν τις πρώτες 3D εικόνες που ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακές.

Από το 2000 και μετά το διακολπικό υπερηχογράφημα αποκτά όλο και μεγαλύτερη διαγνωστική αξία. Αρχικά έγινε μέθοδος εκλογής στην αρχόμενη κύηση και καμία άλλη μέθοδος δεν χρησιμοποιείται  πλέον στην κλινική πράξη.

Διακολπικό υπερηχογράφημα

Διάγνωση της εν τω βάθει ενδομητρίωσης. Εκτός όμως από την κύηση, το διακολπικό υπερηχογράφημα χρησιμοποιείται και για τη διάγνωση της εν τω βάθει ενδομητρίωσης που μέχρι πριν λίγα χρόνια μπορούσε να απεικονισθεί μόνο με άλλες χρονοβόρες ή επεμβατικές μεθόδους. Η εν τω βάθει ενδομητρίωση μπορεί να δώσει πολύτιμες πληροφορίες στον κλινικό ιατρό για τη διάγνωση, εξέλιξη αλλά και τη θεραπεία της νόσου, για κάθε μια ασθενή ξεχωριστά. Το υπερηχογράφημα είναι προσιτό στο γυναικολόγο, εύκολο να αναγνωρίσει και να εκτιμήσει τη βαρύτητα της νόσου, έτσι ώστε να λάβει τις καλύτερες αποφάσεις.

Υπερηχογραφική σαλπιγγογραφία

Μια ακόμα μέθοδος διαγνωστική που έχει αποδείξει πλέον την αξία της είναι η υπερηχογραφική σαλπιγγογραφία. Οι πιο γνωστές επιστημονικές κοινότητες, όπως η βρετανική κοινότητα για τη γονιμότητα (British Fertility Society), την αναγνωρίζουν ως ισάξια, εάν όχι ανώτερη της κλασσικής σαλπιγγογραφίας.

Το διακολπικό υπερηχογράφημα είναι όμως και η μέθοδος εκλογής για τη γυναικολογία και την περιοχή της πυέλου. Τα τελευταία χρόνια είχε αναγνωριστεί η αξία του για τη διάγνωση του καρκίνου των ωοθηκών και του ενδομητρίου. Πλέον όμως έχει αποδείξει ισάξια ικανότητα για τη διάγνωση και τη σταδιοποίηση του καρκίνου των σαλπίγγων αλλά πρόσφατα και του τραχήλου της μήτρας. Καινούργιες μελέτες που συγκρίνουν την μαγνητική τομογραφία και το διακολπικό υπερηχογράφημα 2D ή 3D έχουν αρχίσει να πληθαίνουν. Όμως με την αλματώδη εξέλιξη των υπερήχων έχουμε πλέον και τη δυνατότητα να αναγνωρίζουμε τους ενδοπυελικούς λεμφαδένες, το μέγεθός τους, την εσωτερική μορφολογία τους αλλά και την αγγείωσή τους. Οι παραπάνω πληροφορίες είναι σημαντικές για τον κλινικό ιατρό και τον σχεδιασμό του χειρουργείου.

Διακολπικές βιοψίες

Τέλος, με το ενδοκολπικό υπερηχογράφημα έχουμε τη δυνατότητα να προβούμε σε διενέργεια βιοψιών σε δυσπρόσιτα μέρη της πυέλου. Οι διακολπικές βιοψίες έχουν τη δυνατότητα να πάρουν δείγματα ελάχιστων εκατοστών με μεγάλη ακρίβεια και ελάχιστες επιπλοκές.

Το διακολπικό γυναικολογικό υπερηχογράφημα είναι πλέον η μέθοδος εκλογής για την παθολογία του γυναικείου συστήματος. Τα καινούργια μηχανήματα υπερήχων έχουν δυνατότητες που βελτιώνουν την ποιότητα εικόνας και καθιστούν τη διάγνωση όλο και πιο αξιόπιστη. Το διακολπικό υπερηχογράφημα έχει πλέον ενηλικιωθεί και είναι η πρώτη μέθοδος διάγνωσης των γυναικείων προβλημάτων.

ΔΕΡΔΕΛΗΣ

*Άρθρο του Γρηγόριου Δερδελή, Μαιευτήρα – Γυναικολόγου, Εξειδικευμένου στο Γυναικολογικό Υπέρηχο, Υπεύθυνου Τμήματος Γυναικολογικών Υπερήχων ΜΗΤΕΡΑ.

 

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΕπίθεση με βιτριόλι – “Το Πρωινό”: Αποκλειστικές δηλώσεις της Ιωάννας μετά την αναβολή της δίκης (βίντεο)Σήμερα 09:54 | Ειδήσεις

Τι δήλωσε η Ιωάννα Παλιοσπύρου μετά την αναβολή της δίκης.

Πέθανε ο Ντούσαν ΊβκοβιτςΣήμερα 10:46 | Ειδήσεις

Νοσηλευόταν σε νοσοκομείο στο Βελιγράδι, αντιμετωπίζοντας σοβαρά προβλήματα υγείας.

Θεσσαλονίκη: κακοποιούσε σεξουαλικά ανήλικη εκβιάζοντας την με “ροζ βίντεο”Σήμερα 11:26 | Τοπικά Νέα

Η δημοσίευση ημίγυμνης φωτογραφίας του κοριτσιού με υβριστικό σχόλιο στο διαδίκτυο και η χρήση σωματικής βίας πέραν του εξαναγκασμού.

“Fortnite” - Iσπανία: έφηβος εθισμένος στο βιντεοπαιχνίδι νοσηλεύθηκε σε κλινική (βίντεο)Σήμερα 14:18 | Ειδήσεις

Αγωγή και οδηγίες από γιατρούς πολλών ειδικοτήτων, συνεργασία με τους συγγενείς και μεγάλη προσπάθεια από τον ίδιο είναι τα απαιτούμενα για να μην “βουλιάξει” οριστικά στην παραμόρφωση του ψυχισμού του.


 

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
EuroMed9: Απαγόρευση συγκεντρώσεων την Παρασκευή στην Αθήνα15:02ΕΑΕΤΕ: Ο Ισαάκ Καριπίδης του ΑΝΤ1 τιμήθηκε για την προσφορά του (βίντεο)14:49Τουρκία σε ΕΕ για το προσφυγικό: Δεν είμαστε αποθήκη ψυχών της Δύσης14:34“Fortnite” - Iσπανία: έφηβος εθισμένος στο βιντεοπαιχνίδι νοσηλεύθηκε σε κλινική (βίντεο)14:20“Το Πρωινό”: Η ατάκα της Σκορδά και ο αμήχανος διάλογος Λιάγκα - Χατζηβασιλείου (βίντεο)14:07Μπογδάνος: αποστάσεις του Μαξίμου για την ανάρτηση του βουλευτή13:52MyAADE: σε λειτουργία η νέα ψηφιακή πύλη13:39Μητσοτάκης σε startuppers: Μας κάνατε περήφανους ως χώρα (εικόνες)13:26Κικίλιας για Ίβκοβιτς: Ήταν σκληρός μαζί μου, αλλά δίκαιος 13:13Βόλος: πολυετής φυλάκιση στον υπερήλικα ιερέα για ασέλγεια σε 11χρονη12:59Ζώδια - Λίτσα Πατέρα: Το τετράγωνο Αφροδίτης - Κρόνου και τα... περίεργα της Πέμπτης (βίντεο)12:46Κορονοϊός - Πούτιν: πρέπει να παραμείνω σε καραντίνα γιατί….12:32“Το Πρωινό”: Οι “Άγριες Μέλισσες” αποκαλύπτουν μυστικά για τους ρόλους τους (βίντεο)12:19Σαρηγιάννης για κορονοϊό: πιθανό νέο ρεκόρ κρουσμάτων τις επόμενες μέρες12:06Pfizer και Moderna ζητούν να χορηγηθεί και τρίτη δόση 11:52Θεσσαλονίκη: κακοποιούσε σεξουαλικά ανήλικη εκβιάζοντας την με “ροζ βίντεο”11:39“Το Πρωινό” - Δολοφονία Καρολάιν: Η μητέρα της έσπασε την επιγραφή από τον τάφο (βίντεο)11:26Ρουβίκωνας – Τσιάρας: επίθεση στο γραφείο του Υπουργού Δικαιοσύνης11:13Μόρια: Υποτροφία για σχολείο της Βοστώνης πήρε 12χρονη Αφγανή10:59Πέθανε ο Ντούσαν Ίβκοβιτς10:46
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο