LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /Υγεία - ΠεριβάλλονΔημοσίευση: 19 Ιουλίου 2021 19:05

Πόσο σημαντικό είναι η έγκυος να επιλέγει ένα ολοκληρωμένο νοσοκομείο για να γεννήσει;

Γράφει ο Κωνσταντίνος Στάμου, Γενικός Χειρουργός, Διευθυντής Β΄ Χειρουργικής Κλινικής ΜΗΤΕΡΑ, Αναπλ. Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας ΜΗΤΕΡΑ.

 Metropolitan - Κύηση - Εγκυος

Mία στις 60 εγκύους μπορεί να χρειαστεί να χειρουργηθεί στη διάρκεια της εγκυμοσύνης! Αυτό ισχύει για οποιαδήποτε πάθηση, από οξεία σκωληκοειδίτιδα έως ένα ατύχημα και από αιμορροϊδοπάθεια έως σοβαρές ογκολογικές παθήσεις. Σε κάθε περίπτωση η αγωνία για τη γυναίκα και το περιβάλλον της είναι διπλή, καθώς πρέπει να προστατευτεί η ίδια αλλά και το παιδί.  Στο ΜΗΤΕΡΑ έχουμε το μεγαλύτερο μαιευτικό τμήμα και ένα εξαιρετικά έμπειρο τμήμα γενικής χειρουργικής, που θα είναι κοντά στην εγκυμονούσα σε κάθε περίπτωση.

Η εγκυμοσύνη είναι το πιο φυσιολογικό γεγονός της ζωής μας, αλλά δεν παύει να δημιουργεί αγωνία, άγχος και φόβο για την πιθανότητα να συμβεί κάτι απροσδόκητο. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την υγεία της μητέρας και του παιδιού έρχεται από την αναβολή. Η έγκυος γυναίκα μπορεί να αναβάλει εξετάσεις οι οποίες δεν αφορούν την εγκυμοσύνη και αντίστοιχα να καθυστερήσει τη θεραπεία άλλων προβλημάτων. Επίσης, οι αλλαγές στο σώμα της γυναίκας κάνουν την κλινική εξέταση πιο δύσκολη, κάποιες εργαστηριακές εξετάσεις αλλάζουν λόγω της εγκυμοσύνης, ενώ πολλές απεικονιστικές εξετάσεις όπως αξονικές και ακτινογραφίες απλώς δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν. Αυτά όμως δεν σημαίνουν ότι πρέπει να απομονώνεται η έγκυος γυναίκα από τη γενική ιατρική.

Οξεία σκωληκοειδίτιδα στην έγκυο γυναίκα

Η συχνότερη μη γυναικολογική επέμβαση στην εγκυμοσύνη είναι η σκωληκοειδεκτομή. Χρειάζεται σε περίπου 1 στις 1.500 εγκυμοσύνες. Το πρόβλημα με την οξεία σκωληκοειδίτιδα στην εγκυμοσύνη είναι η καθυστέρηση στη διάγνωση, που θέτει σε κίνδυνο κατ’ αρχήν το έμβρυο. Το έμβρυο είναι εξαιρετικά ευαίσθητο σε συνθήκες περιτονίτιδας και σήψης.

Κατά συνέπεια, η άμεση παρέμβαση και η χειρουργική επέμβαση είναι επιβεβλημένες. Στη διάγνωση βοηθά πολύ το υπερηχογράφημα αλλά και η μαγνητική τομογραφία. Όσο και αν ακούγεται επικίνδυνο, ακόμη και αξονική τομογραφία μπορεί να γίνει, καθώς η ακτινοβολία που δέχεται το έμβρυο σε σύγχρονους τομογράφους μπορεί να είναι ελάχιστη. Η επέμβαση μπορεί να γίνει ανοικτά ή λαπαροσκοπικά, ανάλογα με την εμπειρία και την εκπαίδευση του χειρουργού αλλά και την εβδομάδα της κύησης. Στο ΜΗΤΕΡΑ, η λαπαροσκοπική χειρουργική εφαρμόζεται με απόλυτη ασφάλεια στην έγκυο γυναίκα όταν η ιατρική ομάδα το θεωρεί σωστό και πάντα μετά από πλήρη ενημέρωση της γυναίκας.

Χολολιθίαση και Οξεία Χολοκυστίτιδα

Είναι η δεύτερη συχνότερη πάθηση που μπορεί να οδηγήσει την έγκυο γυναίκα στο χειρουργείο. Οι ορμονικές αλλαγές της εγκυμοσύνης αλλά και οι αυξομειώσεις του βάρους δημιουργούν εύκολα χολολιθίαση ή επιδεινώνουν μια ήδη υπάρχουσα χολοκυστοπάθεια.

Υπολογίζεται ότι 1 στις 3 γυναίκες που θα εμφανίσει συμπτώματα από χολολιθίαση στην εγκυμοσύνη, τελικά θα χειρουργηθεί. Καλό είναι γυναίκες με έντονα συμπτώματα να αντιμετωπίζονται νωρίς, διότι έχει διαπιστωθεί ότι, διαφορετικά, οδηγούνται σε πολλαπλές νοσηλείες και τελικά σε πρόωρο τοκετό. Επιπλοκές της χολολιθίασης όπως ο ίκτερος και η παγκρεατίτιδα πρέπει να οδηγούν σε χειρουργείο, ώστε να λύνεται οριστικά το πρόβλημα. Η χολοκυστεκτομή μπορεί να πραγματοποιηθεί λαπαροσκοπικά σε όλα τα τρίμηνα της εγκυμοσύνης, χωρίς κίνδυνο για τη γυναίκα ή το έμβρυο.

Από την άλλη μεριά, γυναίκες που ανακαλύπτουν κατά την εγκυμοσύνη ότι έχουν πέτρες στη χοληδόχο κύστη αλλά δεν έχουν κανένα σύμπτωμα, μπορούν με ασφάλεια να αναβάλουν την επέμβαση για μετά τον τοκετό.

Κήλες στην εγκυμοσύνη

Οι κήλες όσο προχωρά μια εγκυμοσύνη μπορεί να γίνονται όλο και πιο ενοχλητικές. Η μήτρα που μεγαλώνει μαζί με το έμβρυο αυξάνει την πίεση μέσα στην κοιλιά, με αποτέλεσμα μια μικρή κήλη που προϋπάρχει να προβάλλει περισσότερο. Οι επεμβάσεις για ομφαλοκήλες ή βουβωνοκήλες γενικά αναβάλλονται για μετά τον τοκετό, εκτός εάν υπάρχουν έντονα συμπτώματα ή επιπλοκές. Τότε, το χειρουργείο είναι επιβεβλημένο και πρέπει να γίνει άμεσα. Σε κάθε περίπτωση έντονου πόνου ή περίσφιξης της κήλης, η γυναίκα πρέπει να εξετάζεται και να αντιμετωπίζεται άμεσα.

Αιμορροϊδοπάθεια στην εγκυμοσύνη

Από τα πιο αθώα αλλά και βασανιστικά ταυτόχρονα προβλήματα της εγκυμοσύνης είναι οι παθήσεις του πρωκτού: αιμορροΐδες, ραγάδες και αποστήματα γίνονται ιδιαίτερα επώδυνα και εκνευριστικά όσο προχωρά η κύηση. Με συντηρητικά μέτρα προσπαθούμε να αναβάλουμε τη χειρουργική θεραπεία για την περίοδο της λοχείας. Κάποιες φορές όμως, αν η ταλαιπωρία είναι μεγάλη, μπορεί να πρέπει να χειρουργηθεί η γυναίκα ώστε να ανακουφιστεί από τους πόνους. Με μια γρήγορη επέμβαση και χρησιμοποιώντας όποια τεχνική χρειάζεται (εκτομή, απολίνωση, ραδιοσυχνότητες ή laser), μπορεί να λυθεί το πρόβλημα, ώστε να συνεχιστεί η εγκυμοσύνη χωρίς συνεχείς πόνους.

ΣΤΑΜΟΥ

 *Άρθρο του Κωνσταντίνου Στάμου, Γενικού Χειρουργού, Διευθυντή Β΄ Χειρουργικής Κλινικής ΜΗΤΕΡΑ, Αναπλ. Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας ΜΗΤΕΡΑ.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία“Πρωινοί Τύποι” - Αντιεμβολιαστές: ντοκουμέντο για οικονομική εξαπάτηση πολιτώνΣήμερα 09:25 | Ειδήσεις

Αίσθηση προκαλεί ο διάλογος και τα επιχειρήματα ενός άνδρα να πείσει έναν αντιεμβολιαστή να δώσει χρήματα, δήθεν για να μην τον “πιάνουν” τα μέτρα και οι ποινές.

Θεοδωρικάκος για αντιεμβολιαστές: έρευνα σε ιστοσελίδες και ομάδες υποκινητώνΣήμερα 09:48 | Ειδήσεις

Εντολή στην Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος να εντοπιστούν οι διαχειριστές σελίδων που «συντηρούν» το κίνημα αντιεμβολιαστών μετά το ντοκουμέντο του ΑΝΤ1.

Σαμαράς: η ΝΔ δεν είναι Ποτάμι - Άσκηση βέτο για την ΑμμόχωστοΣήμερα 13:04 | Ειδήσεις

Αιχμές για την πολιτική διεύρυνσης προς το κέντρο που ακολουθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και για την προσέγγιση διαλόγου με την Τουρκία, άφησε ο πρώην Πρωθυπουργός.

Γονική παροχή: η κατάργηση του φόρου και το όφελος ανά περίπτωσηΣήμερα 11:58 | Ειδήσεις

Εντός της προσεχούς εβδομάδος αναμένεται να ψηφιστεί η ρύθμιση. Παραδείγματα για το όφελος των φορολογούμενων.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Κροατία: παιδοκτόνος σκότωσε ανήλικα 4 έως 7 ετών15:02Σαπεκοένσε: σύλληψη ύποπτης για την τραγωδία14:48Αγρίνιο: Νεκρός από ανατροπή τρακτέρ (εικόνες)14:36Κοκαΐνη: εγκέφαλος και μέλη σπείρας στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ.14:22Ηλιούπολη: Ο αστυνομικός είχε και δεύτερη αιχμάλωτη14:09Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας: Ταχύτερη ανάκαμψη - Πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις13:56MyHealth app - Ιατρικές βεβαιώσεις: Πάνω από 300 πολίτες συνδέθηκαν την πρώτη μέρα13:42ΕΟΤ: Το πρώτο animated video για παιδιά 13:29Σαμαράς: η ΝΔ δεν είναι Ποτάμι - Άσκηση βέτο για την Αμμόχωστο13:16Κορονοϊός – Σχολεία: Πόσο σημαντικά είναι τα τακτικά προληπτικά τεστ 13:02ΑΠΘ: Κορονοπάρτι με συνωστισμό, μουσική και αλκοόλ12:49Ο Πελέ παίζει χαρτιά με την κόρη του στο νοσοκομείο (εικόνες)12:35Το Αντάμωμα Φίλων Μοτοσυκλέτας πηγαίνει στις Ροβιές12:22Γονική παροχή: η κατάργηση του φόρου και το όφελος ανά περίπτωση12:09“Ήλιος”: νέα επεισόδια με αδυσώπητες αποκαλύψεις (εικόνες)11:55Μπακογιάνης για Ιμάμογλου: δεν θα κάνουμε δώρο στον Ερντογάν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις11:42Σαρηγιάννης - κορονοϊός: δεκάδες χιλιάδες κρούσματα σε παιδιά!11:28Κάρυστος: Φωτιά σε ιστιοφόρο11:14Γυναικοκτονία στην Ρόδο: Η μητέρα της Τοπαλούδη ξεσπά 11:01Απόδημοι Έλληνες: στα προξενεία οι δηλώσεις γεννήσεων10:48
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο