LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 17 Ιουλίου 2021 16:55

Σύστημα “Eispraxis”: Ηλεκτρονικός κλοιός για οφειλέτες του Δημοσίου

Το νέο πληροφοριακό σύστημα θα σκιαγραφεί το προφίλ τους, αντλώντας στοιχεία για εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία.

Κόκκινα δάνεια - χρήματα

Ηλεκτρονικό σύστημα που θα παρακολουθεί το προφίλ των οφειλετών της εφορίας και θα αναζητεί πρόσθετα περιουσιακά στοιχεία και πληροφορίες από το κτηματολόγιο, το ΓΕΜΗ και το σύστημα άυλων τίτλων, ενεργοποιεί η ΑΑΔΕ. Παράλληλα, το σύστημα θα ζητεί πληροφορίες από τις φορολογικές διοικήσεις των κρατών της Ε.Ε.

Στην περίπτωση που εντοπίζονται περιουσιακά στοιχεία θα γίνονται αυτόματοι συμψηφισμοί, ενώ ο σχεδιασμός προβλέπει και νέες διαδικασίες για τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης. Η ανάπτυξη και λειτουργία του ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος για την παρακολούθηση, διαχείριση και αυτοματοποίηση των διαδικασιών ληξιπρόθεσμων οφειλών περιλαμβάνεται στην επικαιροποιημένη βίβλο ψηφιακού μετασχηματισμού 2020-2025. Το έργο αφορά την παρακολούθηση ληξιπρόθεσμων οφειλών φυσικών και νομικών προσώπων προς τους δημόσιους φορείς με έμφαση στη φορολογία. Σκοπός του είναι η ελληνική φορολογική και τελωνειακή διοίκηση να αναπτύξει αυτοματοποιημένο μηχανισμό για τη διαχείριση των οφειλών, ώστε να είναι σε θέση να εξασφαλίσει τη βέλτιστη συλλογή αυτών των επιδόσεων.

Το νέο πληροφοριακό σύστημα με την ονομασία “Eispraxis” θα σκιαγραφεί το προφίλ κάθε οφειλέτη, καθώς θα αντλεί πληροφορίες για τα εισοδήματα και την περιουσιακή του εικόνα από όλα τα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ, το Taxis, το Taxisnet, το Icisnet, το Elenxis καθώς και από τρίτους (κτηματολόγιο, ΓΕΜΗ, ΣΑΤ). Για κάθε οφειλή θα δημιουργείται ηλεκτρονικός φάκελος, ο οποίος θα ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο για τις ενέργειες και τα μέτρα που έχουν ληφθεί.

Οι σημαντικότερες λειτουργίες του έργου είναι:

  1. Άμεση παροχή κεντρικής πληροφορίας σε επίπεδο οφειλής (προφίλ οφειλέτη), συνδυάζοντας τις πληροφορίες από ηλεκτρονικές εφαρμογές και υποσυστήματα όπως εισόδημα, περιουσιολόγιο, καταστάσεις πελατών/προμηθευτών, σύστημα αυτοματοποιημένης επεξεργασίας, σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών με κράτη-μέλη της Ε.Ε. και πληροφορίες από τρίτους (όπως κτηματολόγιο Α.Ε., ΓΕΜΗ, ΣΑΤ κ.λπ.).
  2. Αυτοματοποίηση διαδικασιών πίστωσης, συμψηφισμού και συστήματος ρυθμίσεων.
  3. Άμεση αυτοματοποίηση διαδικασιών με στόχο ένα πλήρες και ενιαίο μοντέλο διαχείρισης οφειλών. Εισαγωγή νέων μεθόδων και τεχνολογιών στο πλαίσιο της αναγκαστικής είσπραξης.
  4. Εφαρμογή διαχείρισης και παρακολούθησης ταυτότητας οφειλέτη και οφειλών.
  5. Εφαρμογή διαχείρισης, παρακολούθησης και αυτοματοποίησης συμψηφισμών.
  6. Εφαρμογή αποστολής και διαχείρισης ηλεκτρονικών κοινοποιήσεων, ειδοποιήσεων και επιδόσεων.
  7. Εφαρμογή διαχείρισης, παρακολούθησης και αυτοματοποίησης λήψης μέτρων είσπραξης.
  8. Εφαρμογή ενημέρωσης των φορολογουμένων για θέματα οφειλών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, σε μόλις 8.517 οφειλέτες, που αντιπροσωπεύουν το 0,2% του συνόλου και χρωστούν πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ, αντιστοιχούν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία 87,2 δισ. ευρώ, δηλαδή το 80% του συνολικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου. Τη μερίδα του λέοντος οφείλουν τα νομικά πρόσωπα, με ύψος ληξιπρόθεσμου υπολοίπου σε αυτή την κατηγορία οφειλής 63,4 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για ένα φαινόμενο που παρατηρείται συστηματικά και μάλιστα εντάθηκε τον τελευταίο χρόνο, καθώς στη συγκεκριμένη κατηγορία οφειλετών αυξήθηκε το ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο κατά 2,5 δισ. ευρώ, ενώ ο αριθμός τους σημείωσε αύξηση κατά 236 πρόσωπα.

Στο άλλο άκρο, στην κατηγορία των οφειλετών με πολύ μικρές οφειλές, ο αριθμός τους μειώθηκε, καθώς η ΑΑΔΕ διέγραψε, κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2020, 86.076 οφειλέτες με χρέη κάτω από 10 ευρώ, εφαρμόζοντας τον σχετικό νόμο του 2019. Μεταξύ αυτών, 54.034 πρόσωπα είχαν οφειλές κάτω από 1 ευρώ. Έτσι, στην κατηγορία αυτή ανήκουν πλέον 853.435 οφειλέτες, με σύνολο οφειλών 9,7 εκατ. ευρώ. Στις υπόλοιπες κατηγορίες οφειλετών διαπιστώνεται αύξηση τόσο στο πλήθος των οφειλετών όσο και στο ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο. Συνολικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ τα ληξιπρόθεσμα χρέη ανέρχονται στα 109 δισ. ευρώ.

Πηγή: kathimerini.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Κορονοϊός - Μύκονος: έκτακτα μέτρα λόγω έξαρσης στα κρούσματα

Βρετανία - Κορονοϊός: θετικός ο Υπουργός Υγείας

Γιουβέντους - Ρονάλντο: τα σενάρια και η απάντηση του CR7

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚίμπερλι Γκίλφοϊλ στον ΑΝΤ1: Η Ελλάδα είναι καθοριστικός σύμμαχος και πάντα ξεπερνάει τις προσδοκίες μαςΧθες 21:10 | Ειδήσεις

Τι είπε στην Μαρία Σαράφογλου, για τις εξελίξεις στα ενεργειακά, τις αμερικανικές επενδύσεις στη χώρα μας, αλλά και για την γυναίκα… πίσω από την πρέσβειρα.

Κίμπερλι Γκίλφοϊλ στον ΑΝΤ1: Ενεργειακός κόμβος η Ελλάδα - Θα δείξουμε την ενεργειακή κυριαρχία που μπορούν να βιώσουν οι χώρες μαςΧθες 21:42 | Ειδήσεις

"Θα δείξουμε την ενεργειακή κυριαρχία που μπορούν να βιώσουν οι χώρες μας και θα συνεργαστούμε για να επιτύχουμε τεράστια αποτελέσματα", τόνισε η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ, στη συνέντευξή της στον ΑΝΤ1.

Κίμπερλι Γκίλφοϊλ στον ΑΝΤ1: Το γεγονός ότι ο πρόεδρος Τραμπ με επέλεξε προσωπικά, λέει πολλά, για το πώς νιώθει για την ΕλλάδαΧθες 22:06 | Ειδήσεις

"Η δική μου προτεραιότητα είναι η διμερής σχέση μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας", επισήμανε στη συνέντευξή της στον ΑΝΤ1 η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ.

Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: Live η συνέντευξη της στον ΑΝΤ1Χθες 19:57 | Ειδήσεις

Η πρέσβειρα των ΗΠΑ, στην πρώτη της συνέντευξη μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, μιλάει για όλους και για όλα, στη Μαρία Σαράφογλου.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Παναθηναϊκός: Αλάνθαστος θριαμβευτής κόντρα στην Ρεάλ 23:59Κίμπερλι Γκίλφοϊλ στον ΑΝΤ1: Η Ελλάδα είναι καθοριστικός σύμμαχος και πάντα ξεπερνάει τις προσδοκίες μας23:43Κίμπερλι Γκίλφοϊλ στον ΑΝΤ1: Το γεγονός ότι ο πρόεδρος Τραμπ με επέλεξε προσωπικά, λέει πολλά, για το πώς νιώθει για την Ελλάδα23:32Κίμπερλι Γκίλφοϊλ στον ΑΝΤ1: Ενεργειακός κόμβος η Ελλάδα - Θα δείξουμε την ενεργειακή κυριαρχία που μπορούν να βιώσουν οι χώρες μας 23:18Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: Η συνέντευξη της στον ΑΝΤ123:04“Εξοικονομώ 2025”: Υπερδιπλασιάστηκε ο προϋπολογισμός του προγράμματος22:48Ρωσία: Συνετρίβη μαχητικό αεροσκάφος - Νεκροί οι δύο πιλότοι22:35Μπαρτσελόνα: Σχέδια για άγαλμα του Μέσι έξω από το Καμπ Νου22:21Πανσερραϊκός: Αναλαμβάνει ο Σαραγόσα μέχρι το καλοκαίρι - Ντεμπούτο κόντρα στον Παναθηναϊκό22:07Ανθρωποκυνηγητό για διαρρήκτες στον Άγιο Δημήτριο - Τραυμάτισαν τρεις αστυνομικούς21:53Κροατία: Πτώση τουρκικού πυροσβετικού αεροσκάφους - Νεκρός ο πιλότος21:39Ισπανία: Εξαρθρώθηκε διεθνές κύκλωμα εμπορίας παιδιών21:25Ουγγαρία - Αυστρία: Διαμάχη για έναν πίνακα21:11Τι καιρό θα κάνει την Παρασκευή20:57Αίγιο: Ανήλικοι διέρρηξαν παντοπωλείο – Συνελήφθησαν δύο έφηβοι και οι γονείς τους20:43Missing Alert για την εξαφάνιση ανήλικης20:29Κυπριακό: Ο Ερντογάν ζήτησε «δύο κράτη» – Ο Ερχουρμάν «πολιτική ισότητα»20:15Παπαδάκης για ακρίβεια: Το κρέας είναι πλέον κατεψυγμένο και εισαγωγής20:01Τέμπη - Τέλλογλου: Ο ΟΣΕ καταγγέλει την σύμβαση του σταθμάρχη19:47Θρήνος στην Κωνσταντινούπολη: Νεκρά δύο παιδιά από τροφική δηλητηρίαση – Έκαναν διακοπές με τους γονείς τους19:33
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο