LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 17 Ιουλίου 2021 10:53 | Ανανέωση: 17 Ιουλίου 2021 10:54

Επιστολή Τουρκίας στον ΟΗΕ για αποστρατιωτικοποίηση νησιών και ελληνική ΑΟΖ

Τι ζητά η Άγκυρα από τον Οργανισμό και για τι καταγγέλλει την Ελλάδα, προκαλώντας εκ νέου την Αθήνα. 

Πολεμικό Ναυτικό - Oruc Reis - ΑΟΖ

Επιστολή στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, κοινοποίησε η Τουρκία, μέσω του μόνιμου εκπροσώπου της στα Ηνωμένα Έθνη, μέσω της οποίας κατηγορεί την Ελλάδα πως «παραβιάζει τις διεθνείς συνθήκες με τη στρατιωτικοποίηση των νησιών σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο». 

«Θέλουμε για άλλη μια φορά να σας επισημάνουμε πως η Ελλάδα δεν τηρεί τις υποχρεώσεις της με βάση τις σχετικές συνθήκες για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών σε Αιγαίο και Μεσόγειο» αναφέρεται αρχικά στην επιστολή, στην οποία δίνεται έμφαση στην εγγύτητα των συγκεκριμένων νησιών - μεταξύ τους και το Καστελλόριζο - με την Τουρκία.

«Η Ελλάδα απειλεί την ασφάλεια της Τουρκίας με αυτή τη συμπεριφορά. Οι παραβιάσεις αυτές μπορεί να φέρουν κλιμάκωση της έντασης, η οποία θα έχει συνέπειες στην ειρήνη και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή»,  προσθέτουν οι Τούρκοι στην επιστολή τους.

Αναφέρουν ακόμη ότι επανειλημμένα έχουν αναφέρει παραβιάσεις της Ελλάδας μέσω διπλωματικών καναλιών και θέτουν και ζήτημα καθορισμού ΑΟΖ. «Αν η Ελλάδα δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της υπό τις υπάρχουσες συνθήκες, δεν μπορεί να διεκδικήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα που απορρέουν από αυτές τις συμφωνίες, συμπεριλαμβανομένου του καθορισμού των θαλασσίων ζωνών».

Η Άγκυρα ζητά από την Ελλάδα, στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας, να αποκαταστήσει την κατάσταση αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, με βάση τις σχετικές συμφωνίες.

Σε δήλωση του Ανδρέα Λοβέρδου, Τομεάρχη Εξωτερικών του Κινήματος Αλλαγής αναφέρεται «Επιστολή Τούρκων στον ΟΗΕ με την οποία ζητούν αποστρατικοποίηση των νησιών και θέτουν ζήτημα ΑΟΖ για την Ελλάδα. Να γιατί δεν μπορείς να έχεις στην Τουρκία ποτέ εμπιστοσύνη. Η κυβέρνηση πρέπει να παίρνει μαθήματα».

«Η Τουρκία μέσω του μόνιμου αντιπροσώπου της στον ΟΗΕ απέστειλε επιστολή όπου απαιτεί την αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών και καταγγέλλει την Ελλάδα γιατί δήθεν «παραβίαση συνθηκών». Προαναγγέλλει μάλιστα ότι δεν θα αποδεχτεί κανένα κυριαρχικό δικαίωμα των ελληνικών νησιών, επί των θαλασσίων ζωνών! Αποδεικνύεται πλέον το ολέθριο λάθος του κ. Δένδια ο οποίος αντί να διεκδικήσει, αντί να μιλήσει για την Ίμβρο, την Τένεδο, την Κωνσταντινούπολη και την καταστρατήγηση της αίτησης Λωζάνης από τους τούρκους, παρουσιάστηκε απολογούμενος! Κάνοντας το ολέθριο λάθος να συνδέσει το αυτονόητο δικαίωμα άμυνας της Ελλάδας στο σύνολο της επικρατείας της, με τους ισχυρισμούς των τούρκων περί στρατιωτικοποίησης των νησιών! Αυτά τα λάθη όχι μόνο δεν συγχωρούνται, αλλά γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης και όπλα στα χέρια της Τουρκίας. Μετά από αυτή την επίσημη δήλωση μη αναγνώρισης κυριαρχικών δικαιωμάτων στα ελληνικά νησιά από πλευράς της Τουρκίας, η προσφυγή στην Χάγη συνιστά εθνικό έγκλημα. Η διακοπή κάθε διαλόγου με την Τουρκία και η επιβολή ολοκληρωτικού εμπάργκο σε προϊόντα και υπηρεσίες, είναι η μόνη επιβεβλημένη ενέργεια», αναφέρει η Ελληνική Λύση.

Ειδήσεις σήμερα:

Πέθανε η Φιλιώ Πυργάκη

Κορονοϊός - Γεωργιάδης: Σπουδαίος λόγος απόλυσης ο μη εμβολιασμός

Φολέγανδρος: γυναίκα βρέθηκε νεκρή με τα ρούχα στη θάλασσα

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚακοκαιρία: Πλημμύρισαν δρόμοι σε Πήλιο και Καρδίτσα - Σε ποιες περιοχές χιόνισε (βίντεο)Σήμερα 07:19 | Ειδήσεις

Οι ισχυρές καταιγίδες που έπληξαν την χώρα, οδήγησαν σε πλημμυρικά φαινόμενα σε περιοχές της Θεσσαλίας. Πως αναμένεται να κινηθεί η κακοκαιρία.

Αναβάθμιση S&P - Χατζηδάκης: Οι προσπάθειες της Ελλάδας πιάνουν τόποΣήμερα 00:03 | Ειδήσεις

Σε περαιτέρω αναβάθμιση του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης, κάνοντας λόγο για θετικές προσδοκίες.

Ολυμπιακή Φλόγα: Κλειστοί δρόμοι το Σάββατο για την λαμπαδηδρομίαΣήμερα 06:44 | Ειδήσεις

Αναλυτικά οι ώρες και οι δρόμοι που θα μείνουν κλειστοί το Σάββατο, λόγω της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας.

Μετρό: Κλειστός σταθμός το ΣαββατοκύριακοΧθες 20:50 | Ειδήσεις

Πώς θα εξυπηρετούνται οι επιβάτες κατά τη διάρκεια της προσωρινής διακοπής λειτουργίας του σταθμού το Σαββατοκύριακο.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Δώρο Πάσχα: Πότε καταβάλλεται, πώς υπολογίζεται08:10Κακοκαιρία: Πλημμύρισαν δρόμοι σε Πήλιο και Καρδίτσα - Σε ποιες περιοχές χιόνισε (βίντεο)07:57Μετρό: Κλειστός σταθμός το Σαββατοκύριακο07:44“I LOVE Σου Κου”: Οι καλεσμένοι και οι αποκλειστικές συνεντεύξεις του Σαββατοκύριακου07:30Εορτολόγιο - 20 Απριλίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα07:17Γιατί ανησυχεί τις αγορές η ένταση στη Μέση Ανατολή07:03Ολυμπιακή Φλόγα: Κλειστοί δρόμοι το Σάββατο για την λαμπαδηδρομία06:50Amber Alert για εξαφάνιση 17χρονου - Φόβοι για την ζωή του06:3621η Απριλίου 1967: η ημέρα που η Ελλάδα “μπήκε στον γύψο”06:30Αναβάθμιση S&P - Χατζηδάκης: Οι προσπάθειες της Ελλάδας πιάνουν τόπο06:23“Υγεία πάνω απ’ όλα”: υπέρταση στις γυναίκες, κατάψυξη ωαρίων και δυσορθογραφία06:15Κακοκαιρία - Σάββατο: Ισχυρές καταιγίδες, χιόνια και δυνατοί άνεμοι06:09Ιταλία: Εστιατόριο κερνάει μπουκάλι κρασί σε πελάτες...χωρίς κινητό!23:59Παγωτό με γεύση...G723:47Πλημμύρα στο Ντουμπάι: Ποιο είναι το κόστος των ζημιών23:34ΠΑΣΟΚ: Ποιοι είναι οι 8 νέοι ευρωβουλευτές του23:08Παναθηναϊκός – Περιστέρι: Δια πυρός και σιδήρου… οι γηπεδούχοι22:55Ολυμπιακή Φλόγα: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις το Σάββατο22:42Βόλος: Εκδήλωση του Κυμπουρόπουλου “τίναξαν” στον αέρα διαδηλωτές 22:41Πιερία: Απάτη σε βάρος ηλικιωμένης22:28
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο