LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 14 Ιουλίου 2021 12:21

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα άνοιξαν πρεσβεία στο Τελ Αβίβ

Η πρώτη χώρα του Κόλπου που ανοίγει πρεσβεία στο Ισραήλ έγιναν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Παρών ο Πρόεδρος του Ισραήλ.

AP - Ισραήλ - πρεσβεία Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έγιναν η πρώτη χώρα του Κόλπου που άνοιξε πρεσβεία στο Ισραήλ, ενώ ο απεσταλμένος τους χαιρέτισε τις εμπορικές και επενδυτικές ευκαιρίες που θα φέρουν οι στενότερες σχέσεις, στη διάρκεια τελετής στην οποία παρευρέθη ο ισραηλινός πρόεδρος.

Λόγω της κοινής τους ανησυχίας σχετικά με το Ιράν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν εξομάλυναν πέρυσι τις σχέσεις με το Ισραήλ στο πλαίσιο των λεγόμενων «Συμφωνιών του Αβραάμ» που επιτεύχθηκαν με τη μεσολάβηση της κυβέρνησης του τότε προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Στη συνέχεια το Σουδάν και το Μαρόκο έκαναν επίσης κινήσεις για την εγκαθίδρυση σχέσεων με το Ισραήλ.

Το άνοιγμα της πρεσβείας, η οποία βρίσκεται στο κτίριο του Χρηματιστηρίου του Τελ Αβίβ, πραγματοποιήθηκε μετά τα εγκαίνια της πρεσβείας του Ισραήλ στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τον προηγούμενο μήνα.

«Μετά την εξομάλυνση των σχέσεων ... είδαμε για πρώτη φορά συνομιλίες για εμπορικές και επενδυτικές ευκαιρίες», δήλωσε ο πρεσβευτής των ΗΑΕ Μοχάμεντ Αλ Χάτζα, αφού ύψωσε τη σημαία της χώρας του έξω από το κτίριο.

«Υπογράψαμε μείζονες συμφωνίες σε διάφορους τομείς, περιλαμβανομένης της οικονομίας, των αεροπορικών ταξιδιών, της τεχνολογίας και του πολιτισμού».

Ο πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτσογκ χαρακτήρισε το άνοιγμα της πρεσβείας «σημαντικό ορόσημο στο ταξίδι μας προς το μέλλον, την ειρήνη, την ευημερία και την ασφάλεια» για τη Μέση Ανατολή.

«Το να δεις τη σημαία των Εμιράτων να κυματίζει υπερήφανα στο Τελ Αβίβ έμοιαζε μακρινό όνειρο πριν από ένα χρόνο», δήλωσε. «Από πολλές πλευρές τίποτε δεν θα μπορούσε να είναι πιο φυσικό και κανονικό».

Ο Γιαΐρ Λαπίντ, ο οποίος βρέθηκε τον περασμένο μήνα στα Εμιράτα για να εγκαινιάσει την προσωρινή πρεσβεία του Ισραήλ στο Αμπού Ντάμπι και προξενείο στο Ντουμπάι, δήλωσε πως το διμερές εμπόριο υπερέβη τα 675 εκατ. δολάρια μετά την εξομάλυνση και πως περιμένει περισσότερες συμφωνίες.

Οι Παλαιστίνιοι εξέφρασαν την απογοήτευσή τους γι' αυτή την περιφερειακή προσέγγιση, καθώς θέλουν να ικανοποιηθούν πρώτα τα αιτήματά τους για μια κρατική υπόσταση χωρίς ισραηλινή κατοχή.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δήλωσαν πέρυσι πως οι συμφωνίες, που έγιναν με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ και αμφισβητούν την υιοθέτηση των παλαιστινιακών φιλοδοξιών ως μείζονος κινητήρα της αραβικής πολιτικής, θα ωφελήσουν τελικά τους Παλαιστινίους.

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πύργος: πέθανε νεογέννητο μέσα σε ασθενοφόρο

Ιταλία: Οδηγός βγάζει παιδιά από φλεγόμενο σχολικό (βίντεο)

Ηλιούπολη – Λεγάκη: Απελευθερώθηκε κι άλλη κοπέλα εκτός από την 19χρονη

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΣυνάντηση Θεοδωρικάκου – Γκίλφοϊλ: Στο επίκεντρο οι επενδύσεις στο λιμάνι της Ελευσίνας (εικόνες)Σήμερα 17:20 | Ειδήσεις

«Αναμένουμε την επέκταση της χρήσης του λιμανιού της Ελευσίνας ως διαμετακομιστικού κέντρου σε αυτήν τη σημαντική γεωπολιτική περιοχή», δήλωσε η Αμερικανίδα πρέσβειρα - Ενισχύεται ακόμα περισσότερο η στρατηγική του παραγωγικού μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας, τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης

Θρίλερ στο Νέο Κόσμο: Τον ξυλοκόπησε γιατί του έκλεισε τον δρόμο – Ομολόγησε ο 29χρονοςΣήμερα 17:20 | Ειδήσεις

Οι αρχές προχώρησαν στη σύλληψη και του πατέρα του 29χρονου, ο οποίος προσπάθησε να δυσχεράνει την έρευνα αποκρύπτοντας το δίκυκλο.

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα πάροχος ενεργειακής ασφάλειας για Βαλκάνια και Ουκρανία – Σε 18 μήνες ερευνητικό γεωτρύπανο στο ΙόνιοΣήμερα 13:28 | Ειδήσεις

Όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός για τα ενεργειακά

Αχαΐα: Ανατροπή με τον θάνατο του 3χρονου – Ο θείος του ομολόγησε ότι έπεσαν από τη γουρούνα και σκοτώθηκεΣήμερα 15:07 | Ειδήσεις

Αυτόπτης μάρτυρας, που είπε πως τους είδε να πέφτουν από τη μάντρα, το είχε κάνει για να τον καλύψει.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Νέος θρίαμβος για την Εθνική Ελπίδων 18:40Συνάντηση Τραμπ - Ρονάλντο στον Λευκό Οίκο 18:26Αττική: Συνελήφθη 34χρονη που άδειαζε καταστήματα – Αφαιρούσε τάμπλετ, κινητά και ρούχα μεγάλης αξίας (βίντεο)18:12Ολυμπιακός: Χειρουργήθηκε ο Κίναν Έβανς στις ΗΠΑ 17:58Συνάντηση Θεοδωρικάκου – Γκίλφοϊλ: Στο επίκεντρο οι επενδύσεις στο λιμάνι της Ελευσίνας (εικόνες)17:44Θρίλερ στο Νέο Κόσμο: Τον ξυλοκόπησε γιατί του έκλεισε τον δρόμο – Ομολόγησε ο 29χρονος17:30Καζίνο Λουτρακίου: Η επίσημη ανακοίνωση για το κύκλωμα απάτης που φέρεται να δρούσε στο χώρο του ξενοδοχείου17:16Οι 4 ειδήσεις της ημέρας (βίντεο)17:02Κυριάκος Μητσοτάκης: Συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Euroleague16:48Προβλήματα στο διαδίκτυο: "Μπλακ άουτ" σε ChatGPT, Χ και πολλές ιστοσελίδες λόγω της Cloudflare16:34Σοβαρό τροχαίο στη Λάρισα: Εγκλωβίστηκαν πατέρας και τα δύο του παιδιά σε ΙΧ (εικόνες)16:20Θεσσαλονίκη: Γέφυρα σωτηρίας για την μεταφορά νεογνού από τα Γιάννενα στο Ιπποκράτειο (βίντεο)16:06Μητσοτάκης: Η Ελλάδα πάροχος ενεργειακής ασφάλειας για Βαλκάνια και Ουκρανία – Σε 18 μήνες ερευνητικό γεωτρύπανο στο Ιόνιο15:52Ο Αντώνης Ρέμος... “Ενώπιος Ενωπίω” με τον Νίκο Χατζηνικολάου15:38Αχαΐα: Ανατροπή με τον θάνατο του 3χρονου – Ο θείος του ομολόγησε ότι έπεσαν από τη γουρούνα και σκοτώθηκε15:24Αλέκος Φλαμπουράρης: Έφυγε από τη ζωή ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ 15:10Γέρακας: Οδηγός δίκυκλης μοτοσυκλέτας κινούνταν με 205χλμ/ώρα14:56Women in Yachting Conference by ONDECK Events - 2 Δεκεμβρίου, στο Ίδρυμα Ευγενίδου14:42Ισραήλ: O Nετανιάχου χαιρετίζει το "ειρηνευτικό σχέδιο Τραμπ" για τη Γάζα 14:28Ευλογιά αιγοπροβάτων - Μητσοτάκης : Έκτακτη ενίσχυση στους κτηνοτρόφους έως το τέλος του έτους14:14
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο