LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 14 Ιουλίου 2021 12:21

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα άνοιξαν πρεσβεία στο Τελ Αβίβ

Η πρώτη χώρα του Κόλπου που ανοίγει πρεσβεία στο Ισραήλ έγιναν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Παρών ο Πρόεδρος του Ισραήλ.

AP - Ισραήλ - πρεσβεία Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έγιναν η πρώτη χώρα του Κόλπου που άνοιξε πρεσβεία στο Ισραήλ, ενώ ο απεσταλμένος τους χαιρέτισε τις εμπορικές και επενδυτικές ευκαιρίες που θα φέρουν οι στενότερες σχέσεις, στη διάρκεια τελετής στην οποία παρευρέθη ο ισραηλινός πρόεδρος.

Λόγω της κοινής τους ανησυχίας σχετικά με το Ιράν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν εξομάλυναν πέρυσι τις σχέσεις με το Ισραήλ στο πλαίσιο των λεγόμενων «Συμφωνιών του Αβραάμ» που επιτεύχθηκαν με τη μεσολάβηση της κυβέρνησης του τότε προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Στη συνέχεια το Σουδάν και το Μαρόκο έκαναν επίσης κινήσεις για την εγκαθίδρυση σχέσεων με το Ισραήλ.

Το άνοιγμα της πρεσβείας, η οποία βρίσκεται στο κτίριο του Χρηματιστηρίου του Τελ Αβίβ, πραγματοποιήθηκε μετά τα εγκαίνια της πρεσβείας του Ισραήλ στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τον προηγούμενο μήνα.

«Μετά την εξομάλυνση των σχέσεων ... είδαμε για πρώτη φορά συνομιλίες για εμπορικές και επενδυτικές ευκαιρίες», δήλωσε ο πρεσβευτής των ΗΑΕ Μοχάμεντ Αλ Χάτζα, αφού ύψωσε τη σημαία της χώρας του έξω από το κτίριο.

«Υπογράψαμε μείζονες συμφωνίες σε διάφορους τομείς, περιλαμβανομένης της οικονομίας, των αεροπορικών ταξιδιών, της τεχνολογίας και του πολιτισμού».

Ο πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτσογκ χαρακτήρισε το άνοιγμα της πρεσβείας «σημαντικό ορόσημο στο ταξίδι μας προς το μέλλον, την ειρήνη, την ευημερία και την ασφάλεια» για τη Μέση Ανατολή.

«Το να δεις τη σημαία των Εμιράτων να κυματίζει υπερήφανα στο Τελ Αβίβ έμοιαζε μακρινό όνειρο πριν από ένα χρόνο», δήλωσε. «Από πολλές πλευρές τίποτε δεν θα μπορούσε να είναι πιο φυσικό και κανονικό».

Ο Γιαΐρ Λαπίντ, ο οποίος βρέθηκε τον περασμένο μήνα στα Εμιράτα για να εγκαινιάσει την προσωρινή πρεσβεία του Ισραήλ στο Αμπού Ντάμπι και προξενείο στο Ντουμπάι, δήλωσε πως το διμερές εμπόριο υπερέβη τα 675 εκατ. δολάρια μετά την εξομάλυνση και πως περιμένει περισσότερες συμφωνίες.

Οι Παλαιστίνιοι εξέφρασαν την απογοήτευσή τους γι' αυτή την περιφερειακή προσέγγιση, καθώς θέλουν να ικανοποιηθούν πρώτα τα αιτήματά τους για μια κρατική υπόσταση χωρίς ισραηλινή κατοχή.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δήλωσαν πέρυσι πως οι συμφωνίες, που έγιναν με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ και αμφισβητούν την υιοθέτηση των παλαιστινιακών φιλοδοξιών ως μείζονος κινητήρα της αραβικής πολιτικής, θα ωφελήσουν τελικά τους Παλαιστινίους.

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πύργος: πέθανε νεογέννητο μέσα σε ασθενοφόρο

Ιταλία: Οδηγός βγάζει παιδιά από φλεγόμενο σχολικό (βίντεο)

Ηλιούπολη – Λεγάκη: Απελευθερώθηκε κι άλλη κοπέλα εκτός από την 19χρονη

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΤραγωδία στην Ελβετία - Η έκκληση του αδελφού της Αλίκης: Προτεραιότητα των αρχών ήταν οι τραυματίες, όχι οι αγνοούμενοι (βίντεο)Χθες 20:03 | Ειδήσεις

Σοκ και δέος εξακολουθεί να προκαλεί η ασύλληπτη τραγωδία στο Κράν Μοντανά της Ελβετίας, όπου ένα μπαρ λαμπάδιασε με αποτέλεσμα δεκάδες νεκρούς και τραυματίες, κυρίως νέους.

Τάσος Τέλλογλου - Μέτρα πυρασφάλειας: 1 στα 10 κέντρα διασκέδασης δεν τα τηρείΧθες 19:52 | Ειδήσεις

Ο Τάσος Τέλλογλου μίλησε για τα κοινά βασικά ζητήματα πυρασφάλειας στην Ελλάδα και την Ευρώπη τα οποία εξέθεσε και η πρόσφατη τραγωδία στην Ελβετία.

Ολυμπιακός- Παναθηναϊκός: Ερυθρόλευκη νίκη σε ένα ντέρμπι αιωνίων για τους λάτρεις του μπάσκετΧθες 23:11 | Ειδήσεις

Αυτή ήταν η 10η σερί νίκη του Ολυμπιακού επί του «αιώνιου» αντιπάλου του σε επίπεδο Euroleague.

Τραγωδία στην Ελβετία: Βεγγαλικά σε μπουκάλια σαμπάνιας φαίνεται πως προκάλεσαν τη φονική πυρκαγιάΧθες 17:17 | Ειδήσεις

Ο αριθμός των θυμάτων παραμένει περίπου στους 40, με τη διαδικασία επίσημης αναγνώρισης να βρίσκεται σε εξέλιξη.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Παναθηναϊκός: Ο Μπενίτεθ θέλει τον Τσάβες - Ανοικτό το ενδεχόμενο οψιόν αγοράς23:58Λ.Δ. Κονγκό: Επίθεση από ισλαμιστές αντάρτες - Αναφορές για 15 νεκρούς23:43Ολυμπιακός- Παναθηναϊκός: Ερυθρόλευκη νίκη σε ένα ντέρμπι αιωνίων για τους λάτρεις του μπάσκετ 23:26Υεμένη: Βομβαρδισμοί σε βάσεις αυτονομιστών στη Χαντραμούτ23:12ΗΠΑ - Β. Καρολίνα: Το FBI απέτρεψε επίθεση με σφυριά και μαχαίρια την παραμονή της πρωτοχρονιάς22:58Ζαγόρι: Αυτοκίνητα κόλλησαν στο χιόνι - Χωρίς αντιολισθητικές αλυσίδες τα ΙΧ 22:4410 νεκροί και 597 τραυματίες σε τροχαία στην Αττική τον Δεκέμβριο22:30Παναθηναϊκός: Στην πόρτα της εξόδου ο Τετέ - Έρχεται νωρίτερα ο Παντελίδης22:16Τι καιρό θα κάνει το Σάββατο22:02Νέα βίντεο ντοκουμέντο από την τραγωδία στην Ελβετία - Χωρίς έξοδο διαφυγής το μπαρ21:48Το Κίεβο δίνει εντολή για την απομάκρυνση 3.000 παιδιών και των γονέων τους από τη Ζαπορίζια και το Ντνιπροπετρόφσκ21:34Σύγκρουση τεσσάρων οχημάτων στη Λεωφόρο Κηφισού - Κυκλοφοριακό κομφούζιο προς Πειραιά21:20Πάτρα: Ενήλικος κατηγορείται ότι επιτέθηκε σε 12χρονο21:06ANT1 Sports: Tο 2026 αρχίζει με μονομαχία αιωνίων αντιπάλων στο μπάσκετ20:52Τραγωδία στην Ελβετία - Η έκκληση του αδελφού της Αλίκης: Προτεραιότητα των αρχών ήταν οι τραυματίες, όχι οι αγνοούμενοι (βίντεο)20:38Τάσος Τέλλογλου - Μέτρα πυρασφάλειας: 1 στα 10 κέντρα διασκέδασης δεν τα τηρεί 20:24Ηράκλειο: Τρεις άνδρες μπήκαν σε ποιμνιοστάσιο και θανάτωσαν 40 αρνιά20:10Σήμερα τα φώτα κι οι φωτισμοί, με βροχές νοτιά και σκόνη οι αγιασμοί19:56Missing Alert για την εξαφάνιση ανήλικου19:42Άμστερνταμ- Αεροδρόμιο Σχίπχολ: Αναμένονται εκατοντάδες ακυρώσεις πτήσεων λόγω κακοκαιρίας19:28
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο