Κορονοϊός - Τσακρής: η επίδραση του εμβολίου στην μετάλλαξη Δέλτα θα “κρίνει” το τέταρτο κύμα
«Βλέπουμε ότι το τέταρτο κύμα (σημ: της πανδημίας) είναι σχετικά πολύ κοντά σε σχέση με το τρίτο κύμα. Ιδιαίτερα στην χώρα μας, θα έλεγα πριν καν έχουμε μια σημαντική αποκλιμάκωση από το τρίτο κύμα, σιγά-σιγά βλέπουμε να αντιστρέφεται η κατάσταση και να οδηγούμαστε προς ένα τέταρτο κύμα. Σε παρόμοια εικόνα θα λέγαμε ότι μπαίνει σιγά-σιγά όλη η Ευρώπη και να μην ξεχνάμε ότι ξεκίνησε πάλι το τέταρτο κύμα από χώρες όπως η Μεγάλη Βρετανία, η Ισπανία και η Πορτογαλία, στις οποίες και το δεύτερο αλλά και το τρίτο κύμα προηγήθηκε ιδιαίτερα, σε σχέση με τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης», είπε ο Αθανάσιος Τσακρής στον ΑΝΤ1 και το κεντρικό δελτίο ειδήσεων με την Ρίτσα Μπιζόγλη.
Όπως τόνισε ο Καθηγητής Μικροβιολογίας και Αντιπρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, «είναι πολύ πιθανό να δούμε (σημ: απότομη αύξηση στα κρούσματα) και από την τάση που έχει διαμορφωθεί και στην Μεγάλη Βρετανία, την απότομη αυξητική τάση και το πως αναπτύσσεται η επιδημία και ο ρυθμός αναπαραγωγής της επιδημίας, που έχει να κάνει και με την αυξημένη μεταδοτικότητα του νέου στελέχους, το οποίο επικρατεί σιγά-σιγά σε όλη την Ευρώπη. Είναι ένα στέλεχος που έχει σημαντικό εξελικτικό πλεονέκτημα και το κάνει να επικρατεί πολύ εύκολα στην Ευρώπη, αλλά γενικότερα σε όλες τις χώρες, όπως επίσης από την ιδιαίτερη χαλάρωση των μέτρων. Όλα αυτά έχουν οδηγήσει και θα οδηγήσουν στη μεγάλη αύξηση»
Σε ό,τι αφορά το τέταρτο κύμα, ο κ. Τσακρής τόνισε ότι «Θα έλεγα, δεν πρέπει να μείνουμε στον αριθμό των κρουσμάτων, αλλά σε αυτήν την πανδημία θα δούμε να εκτιμάται περισσότερο από εδώ και πέρα στην συνέχεια, κυρίως οι πιο ποιοτικοί δείκτες, όπως είναι ο αριθμός νοσηλειών και ο αριθμός των ασθενών οι οποίοι θα χρειάζονται διασωλήνωση ή θα καταλήγουν από επιπλοκές της νόσησης».
Ερωτηθείς αν «είναι πιο ήπια η νόσηση με την μετάλλαξη Δέλτα», ο κ. Τσακρής είπε ότι «είναι κάτι που περιμένουμε με αγωνία να το δούμε. Περιμένουμε τα πρώτα δεδομένα συγκεντρωτικά από τη Μεγάλη Βρετανία που θα μας δείξει αν είναι πιο παθογόνος ή όχι ο ιός στο τέταρτο κύμα, όπως επίσης και αν και πόσο διαφοροποιείται ανάμεσα στους εμβολιασμένους και στους μη εμβολιασμένους.Είναι πολύ σημαντικές πληροφορίες, οι οποίες θα παίξουν σημαντικό ρόλο σε διάφορες αποφάσεις στην συνέχεια αυτής της πανδημίας, σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο».
Σε σχέση με την μετάδοση της μετάλλαξης Δέλτα, ο κ. Τσακρής είπε ότι τα δεδομένα τα οποία συγκεντρώνονται σε σχέση με τις μεταλλάξεις έρχονται με καθυστέρηση έως και δύο εβδομάδων, την οποία χαρακτήρισε ως φυσιολογική για τον χρόνο που απαιτεί η ανάλυση και η διάχυση των πληροφορίων σε κεντρικές βάσεις δεδομένων σημειώνοντας ότι «θα πρέπει όμως να δούμε γενικότερα και από ότι φαίνεται έχει όλα τα εξελικτικά πλεονεκτήματα η συγκεκριμένη μετάλλαξη, ώστε πολύ γρήγορα να αποτελέσει το κυρίαρχο στέλεχος», όπως έγινε με το βρετανικό στέλεχος στο τρίτο κύμα.
«Αυτό που πρέπει να εκτιμήσουμε είναι αν και κατά πόσο έχει μεταβληθεί η παθογένεια του στελέχους του κορονοϊού και σε τι βαθμό πραγματικά το εμβόλιο μειώνει και την μεταδοτικότητα και τις σοβαρές νοσηλείες, που εκεί νομίζω είναι το «μεγάλο κλειδί» στην διαχείριση αυτής της πανδημίας», κατέληξε ο κ. Τσακρής..
“Καλοκαίρι Μαζί” στον ΑΝΤ1: καθημερινά από τις 12 Ιουλίου (εικόνες)