LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /Τεχνολογία - ΕπιστήμηΔημοσίευση: 07 Ιουλίου 2021 19:25 | Ανανέωση: 07 Ιουλίου 2021 19:23

Κορονοϊός - Τσακρής: η επίδραση του εμβολίου στην μετάλλαξη Δέλτα θα “κρίνει” το τέταρτο κύμα

Τι λέει ο Καθ. Μικροβιολογίας για τα δεδομένα που αφορούν τις νοσηλείες και τους διασωληνωμένους, σε σχέση με την παραλλαγή του ιού και τον εμβολιασμό του πληθυσμού.


 

Δελτίο Ειδήσεων - Τσακρής

«Βλέπουμε ότι το τέταρτο κύμα (σημ: της πανδημίας) είναι σχετικά πολύ κοντά σε σχέση με το τρίτο κύμα. Ιδιαίτερα στην χώρα μας, θα έλεγα πριν καν έχουμε μια σημαντική αποκλιμάκωση από το τρίτο κύμα, σιγά-σιγά βλέπουμε να αντιστρέφεται η κατάσταση και να οδηγούμαστε προς ένα τέταρτο κύμα. Σε παρόμοια εικόνα θα λέγαμε ότι μπαίνει σιγά-σιγά όλη η Ευρώπη και να μην ξεχνάμε ότι ξεκίνησε πάλι το τέταρτο κύμα από χώρες όπως η Μεγάλη Βρετανία, η Ισπανία και η Πορτογαλία, στις οποίες και το δεύτερο αλλά και το τρίτο κύμα προηγήθηκε ιδιαίτερα, σε σχέση με τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης», είπε ο Αθανάσιος Τσακρής στον ΑΝΤ1 και το κεντρικό δελτίο ειδήσεων με την Ρίτσα Μπιζόγλη.

Όπως τόνισε ο Καθηγητής Μικροβιολογίας και Αντιπρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, «είναι πολύ πιθανό να δούμε (σημ: απότομη αύξηση στα κρούσματα) και από την τάση που έχει διαμορφωθεί και στην Μεγάλη Βρετανία, την απότομη αυξητική τάση και το πως αναπτύσσεται η επιδημία και ο ρυθμός αναπαραγωγής της επιδημίας, που έχει να κάνει και με την αυξημένη μεταδοτικότητα του νέου στελέχους, το οποίο επικρατεί σιγά-σιγά σε όλη την Ευρώπη. Είναι ένα στέλεχος που έχει σημαντικό εξελικτικό πλεονέκτημα και το κάνει να επικρατεί πολύ εύκολα στην Ευρώπη, αλλά γενικότερα σε όλες τις χώρες, όπως επίσης από την ιδιαίτερη χαλάρωση των μέτρων. Όλα αυτά έχουν οδηγήσει και θα οδηγήσουν στη μεγάλη αύξηση»

Σε ό,τι αφορά το τέταρτο κύμα, ο κ. Τσακρής τόνισε ότι «Θα έλεγα, δεν πρέπει να μείνουμε στον αριθμό των κρουσμάτων, αλλά σε αυτήν την πανδημία θα δούμε να εκτιμάται περισσότερο από εδώ και πέρα στην συνέχεια, κυρίως οι πιο ποιοτικοί δείκτες, όπως είναι ο αριθμός νοσηλειών και ο αριθμός των ασθενών οι οποίοι θα χρειάζονται διασωλήνωση ή θα καταλήγουν από επιπλοκές της νόσησης».

Ερωτηθείς αν «είναι πιο ήπια η νόσηση με την μετάλλαξη Δέλτα», ο κ. Τσακρής είπε ότι «είναι κάτι που περιμένουμε με αγωνία να το δούμε. Περιμένουμε τα πρώτα δεδομένα συγκεντρωτικά από τη Μεγάλη Βρετανία που θα μας δείξει αν είναι πιο παθογόνος ή όχι ο ιός στο τέταρτο κύμα, όπως επίσης και αν και πόσο διαφοροποιείται ανάμεσα στους εμβολιασμένους και στους μη εμβολιασμένους.Είναι πολύ σημαντικές πληροφορίες, οι οποίες θα παίξουν σημαντικό ρόλο σε διάφορες αποφάσεις στην συνέχεια αυτής της πανδημίας, σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο».

Σε σχέση με την μετάδοση της μετάλλαξης Δέλτα, ο κ. Τσακρής είπε ότι τα δεδομένα τα οποία συγκεντρώνονται σε σχέση με τις μεταλλάξεις έρχονται με καθυστέρηση έως και δύο εβδομάδων, την οποία χαρακτήρισε ως φυσιολογική για τον χρόνο που απαιτεί η ανάλυση και η διάχυση των πληροφορίων σε κεντρικές βάσεις δεδομένων σημειώνοντας ότι «θα πρέπει όμως να δούμε γενικότερα και από ότι φαίνεται έχει όλα τα εξελικτικά πλεονεκτήματα η συγκεκριμένη μετάλλαξη, ώστε πολύ γρήγορα να αποτελέσει το κυρίαρχο στέλεχος», όπως έγινε με το βρετανικό στέλεχος στο τρίτο κύμα.

«Αυτό που πρέπει να εκτιμήσουμε είναι αν και κατά πόσο έχει μεταβληθεί η παθογένεια του στελέχους του κορονοϊού και σε τι βαθμό πραγματικά το εμβόλιο μειώνει και την μεταδοτικότητα και τις σοβαρές νοσηλείες, που εκεί νομίζω είναι το «μεγάλο κλειδί» στην διαχείριση αυτής της πανδημίας», κατέληξε ο κ. Τσακρής.. 

Ειδήσεις σήμερα:

“Καλοκαίρι Μαζί” στον ΑΝΤ1: καθημερινά από τις 12 Ιουλίου (εικόνες)

“Game Of Chefs”: οι 3 κριτές (εικόνες)

“Ματωμένη Γη” σε πρώτη προβολή από τον ΑΝΤ1 (εικόνες)

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΙράν: Οι εκρήξεις, το Ισραήλ και η επίθεση για αντίποινα (βίντεο)Σήμερα 09:25 | Ειδήσεις

Τι αναφέρουν διεθνή ΜΜΕ για την αεροπορική βάση που μπήκε στο "στόχαστρο". Τα κρατικά ισραηλινά ΜΜΕ υποβαθμίζουν την ισραηλινή επίθεση. Τι λέει η Τεχεράνη.

Ευρωεκλογές - ΣΥΡΙΖΑ: Ο Παπανώτας, ο Τσίπρας και η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίουΣήμερα 10:22 | Ειδήσεις

Λίγες ώρες μετά από την "ακύρωση" της υποψηφιότητας Παπανώτα, ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσιάζει και τις προσωπικές επιλογές για την ψηφοδέλτιο της 9ης Ιουνίου.

Κυριακή Γρίβα: Ο πατέρας της μήνυσε τους αστυνομικούς που “σε πέντε λεπτά την ξεφορτώθηκαν”Σήμερα 09:57 | Ειδήσεις

Τι ζητά με την μήνυση που κατέθεσε η οικογένεια της κοπέλας, η οποία δολοφονήθηκε έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Αγίων Αναργύρων.

Σάμος: Σεισμός “ταρακούνησε” το νησίΣήμερα 11:10 | Ειδήσεις

Σεισμική δόνηση που έγινε αισθητή στην ευρύτερη περιοχή της Σάμου καταγράφηκε το πρωί της Παρασκευής.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Μυτιλήνη: Ο Μητσοτάκης επισκέφτηκε την πύλη εισόδου των Τούρκων τουριστών (εικόνες)11:44“MyCoast”: η ψηφιακή εφαρμογή καταγγελιών για τις παραλίες11:30Σάμος: Σεισμός “ταρακούνησε” το νησί11:16Ακάθιστος Ύμνος: Οι Χαιρετισμοί στην Παναγία και η διάσωση της Κωνσταντινούπολης11:04Ευρωεκλογές - ΣΥΡΙΖΑ: Ο Παπανώτας, ο Τσίπρας και η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου10:51Ηράκλειο: Ξυλοδαρμός 14χρονου σε σχολείο - Το βίντεο που τράβηξαν συμμαθητές του10:37Κατάταξη UEFA: Η θέση της Ελλάδας μετά την πρόκριση του Ολυμπιακού10:25Λάρισα: “Σήκωσαν” πακτωμένο χρηματοκιβώτιο από κατάστημα10:12Κυριακή Γρίβα: Ο πατέρας της μήνυσε τους αστυνομικούς που “σε πέντε λεπτά την ξεφορτώθηκαν”09:58Ιράν: Οι εκρήξεις, το Ισραήλ και η επίθεση για αντίποινα (βίντεο)09:45“Έρωτας φυγάς” - Νέο επεισόδιο: Μυστικά και αποκαλύψεις την Παρασκευή (βίντεο)09:31Ιράν: Επαναλειτουργούν τα αεροδρόμια της Τεχεράνης09:17ΠΟΥ: Η γρίπη των πτηνών θα γίνει σαν τον κορονοϊό09:04“Ενώπιος Ενωπίω” - Αλέξανδρος Αντωνόπουλος: Η Παξινού, οι “Ψυχοκόρες” και η πολιτική (βίντεο)08:50Εορτολόγιο - 19 Απριλίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα (Ακάθιστος Ύμνος)08:36Το παρασκήνιο της βρετανικής συμμετοχής στην ενίσχυση της ισραηλινής άμυνας08:23Τροχαίο - Θεσσαλονίκη: Αυτοκίνητο τούμπαρε στην Εθνική Οδό (βίντεο)08:10Amber Alert για 11χρονο07:57OHE: “Όχι” των ΗΠΑ στην πλήρη ένταξη της Παλαιστίνης07:44Αθηναϊκή Λέσχη: Δείπνο προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχη (εικόνες)07:30
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο