LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 07 Ιουλίου 2021 06:33

Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας: δουλεύουμε το μισό χρόνο για φόρους και εισφορές

Για το 2021 θα χρειαστεί να δουλέψουμε 75 ημέρες για την πληρωμή έμμεσων φόρων, 60 ημέρες για την πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών και 43 ημέρες για την πληρωμή άμεσων φόρων.

Φορολογικό - φορολογία

Το μισό χρόνο δουλεύουμε προκειμένου να πληρώνουμε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές: την εικόνα αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει η μελέτη του Κέντρου Φιλελευθέρων Μελετών - Μάρκος Δραγούμης, που διεξάγει τη μελέτη για 7η συνεχόμενη χρονιά.

Στη γλώσσα των αριθμών, τις 179 από τις 365 ημέρες του τρέχοντος χρόνου εργαστήκαμε προκειμένου να πληρώσουμε φόρους και εισφορές, με την Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας να έρχεται στις 29 Ιουνίου (σσ η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας είναι η πρώτη ημέρα κατά την οποία το εισόδημα του φορολογούμενου, από κάθε πηγή, τού ανήκει εξ ολοκλήρου). Εάν, εξάλλου, συνυπολογιστεί το έλλειμμα, τότε η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας μετατοπίζεται στην 10η Αυγούστου, με 221 ημέρες εργασίας.

Αναλυτικά, για το τρέχον έτος, «η συνολική επιβάρυνση πολιτών και επιχειρήσεων από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές το 2021 ανέρχεται σε 71,9 δισ. και είναι σχεδόν διπλάσια από τα 44,4 δισ. που καταβάλλουν τα νοικοκυριά για την κάλυψη των βασικών τους αναγκών για διατροφή, ένδυση, στέγαση, οικιακά αγαθά, μεταφορές και επικοινωνίες».

Ειδικότερα, «το 2021 θα χρειαστεί να δουλέψουμε 75 ημέρες για την πληρωμή έμμεσων φόρων, 60 ημέρες για την πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών, 43 ημέρες για την πληρωμή άμεσων φόρων και μία ημέρα για την πληρωμή των φόρων κεφαλαίου», σημειώνει στη μελέτη ο Κωνσταντίνος Σαραβάκος, συντονιστής Ερευνητικών Προγραμμάτων του ΚΕΦίΜ.

Συγκριτικά με την περσινή χρονιά, «το 2020 εργαστήκαμε για το κράτος 175 ημέρες, ενώ αν συνυπολογιστεί το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης, τότε η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας το 2020 ήρθε 42 ημέρες αργότερα, δηλαδή την 6η Αυγούστου», διαβάζουμε στην εν λόγω μελέτη.

Ενώ αν πάμε πιο πίσω, «την εικοσαετία από το 1999 έως το 2018 προστέθηκαν 47 παραπάνω ημέρες εργασίας για το κράτος. Συγκεκριμένα το 1999 εργαστήκαμε 139 ημέρες, το 2012 174 ημέρες, ενώ το 2018 φτάσαμε τις 186 ημέρες εργασίας για να πληρωθούν οι φόροι και οι εισφορές».

«Τα διαχρονικά δεδομένα της Ημέρας Φορολογικής Ελευθερίας αναδεικνύουν δύο σημαντικά συμπεράσματα», αναφέρει από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΚΕΦίΜ, Αλέξανδρος Σκούρας: «Αφενός, την εκτίναξη του φορολογικού βάρους που επωμίστηκαν πολίτες και επιχειρήσεις κατά την οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας εξαιτίας των συγκεκριμένων πολιτικών επιλογών εκείνης της περιόδου, αφετέρου τη συγκράτηση αυτής της επικίνδυνης τάσης τα τελευταία δύο χρόνια. Βεβαίως, όπως καταδεικνύει ο συνυπολογισμός των ελλειμμάτων, που φέτος για πρώτη φορά εντάσσεται στη μεθοδολογία της Ημέρας Φορολογικής Ελευθερίας, οι έκτακτες δαπάνες για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας είναι ένα δεδομένο που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη στη χάραξη της οικονομικής πολιτικής των επόμενων ετών», επισημαίνει ο πρόεδρος του Κέντρου.

Ειδήσεις σήμερα: 

Πρέσβης ΗΠΑ στην Κύπρο: είμαστε υπέρ της επανένωσης του νησιού

Τουρισμός – Ελλάδα: Ο πιο δημοφιλής προορισμός στις Αυστριακές Αερογραμμές

Καιρός: Έως και 39 βαθμούς η θερμοκρασία την Τετάρτη

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία28η Οκτωβρίου: Πώς θα λειτουργήσουν Μετρό και ΤραμΣήμερα 12:10 | Ειδήσεις

Πότε θα ολοκληρωθεί η αποκατάσταση της κυκλοφορίας στα δίκτυα του Μετρό και του Τραμ.

ΟΠΕΚΕΠΕ: Ενδέκατη προσωρινή κράτηση - Στην ομάδα που απολογείται σήμερα και ο λογιστήςΣήμερα 13:09 | Ειδήσεις

Απολογία έδωσε επίσης και άλλος ένας κατηγορούμενος ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.

ΕΔΕ και προσωρινή απομάκρυνση του λιμενάρχη Χανίων μετά το περιστατικό βιαιοπραγίας στο πλοίο «Αριάδνη»Σήμερα 11:29 | Ειδήσεις

Μέχρι την ολοκλήρωση της ΕΔΕ, ο λιμενάρχης Χανίων απομακρύνεται από τα καθήκοντά του.

Φονικό στα Χανιά: Τί βρήκαν οι αρχές στον τόπο του εγκλήματοςΣήμερα 09:38 | Ειδήσεις

Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί πως το εορταστικό κλίμα στην γιορτή κάστανου στο Έλος Χανίων, θα μετατραπεί μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου σε τραγωδία.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Παναθηναϊκος: Οι «πράσινοι» ζήτησαν και πήραν 7.000 εισιτήρια για το ματς με τον Βόλο στο «Πανθεσσαλικό»13:50Θανατηφόρο τροχαίο στην Θεσσαλονίκη - Νεκρός 22χρονος δικυκλιστής13:36Τραγωδία στην Κρήτη: Ταράτσα κατέρρευσε και τραυμάτισε θανάσιμα έναν 67χρονο13:22ΟΠΕΚΕΠΕ: Ενδέκατη προσωρινή κράτηση - Στην ομάδα που απολογείται σήμερα και ο λογιστής 13:08ΗΠΑ: Ο Τραμπ δήλωσε ότι υποβλήθηκε σε μαγνητική τομογραφία12:5428η Οκτωβρίου: Πώς θα λειτουργήσουν Μετρό και Τραμ 12:40Θεσσαλονίκη: Έβαζαν τα ανήλικα παιδιά τους να επαιτούν στην πλατεία Ναυαρίνου12:26Τένις-ATP: Στο Νο 26 του κόσμου ο Στέφανος Τσιτσιπάς12:12Θεσσαλονίκη: Σύλληψη 19χρονου οδηγού για τροχαίο με εγκατάλειψη11:58ΕΔΕ και προσωρινή απομάκρυνση του λιμενάρχη Χανίων μετά το περιστατικό βιαιοπραγίας στο πλοίο «Αριάδνη»11:44Ενώπιος Ενωπίω: Πρεμιέρα 30 Οκτωβρίου, στις 24:00 - Καλεσμένος ο Αχιλλέας Μπέος11:30Τραγωδία στην Κρήτη: Νεκρός οδηγός που έπεσε με το αυτοκίνητό του σε γκρεμό βάθους 300 μέτρων11:16Φωτιά στον Πύργο των Αθηνών - Εκκενώθηκαν γραφεία11:02Δευτέρα 27 Οκτωβρίου: Το πρώτο web δελτίο με τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας10:55Ο Πάνος Ρούτσι στο Πρωινό: Θα παραμείνω εδώ στο Σύνταγμα, θα έρχομαι κάθε βράδυ10:41Σουδάν: Εκατοντάδες χιλιάδες άμαχοι παραμένουν εγκλωβισμένοι στην ελ Φάσερ10:27Πολιτικός σεισμός στην Κωνσταντινούπολη - Προφυλακίστηκαν ο Εκρέμ Ιμάμογλου, ο Νετζατί Οζκάν και ο Μερντάν Γιαναρντάγ10:13Νόρις: Ηταν το καλύτερο Σαββατοκύριακο μου στην F109:59Φονικό στα Χανιά: Τί βρήκαν οι αρχές στον τόπο του εγκλήματος09:45Τραμπ: "Ανάρμοστη" η ανακοίνωση που έκανε ο Πούτιν για δοκιμή από τη Ρωσία ενός νέου πυρηνοκίνητου πυραύλου κρουζ09:31
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο