LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΤεχνολογίαΔημοσίευση: 30 Ιουνίου 2021 14:00

Κλιματική αλλαγή: η στάθμη της θάλασσας “απειλεί” 410 εκ. ανθρώπους

Ζοφερές ειναι οι προβλέψεις των ειδικών για τον άμεσο κίνδυνο που ήδη διατρέχουν εκατοντάδες εκαττομύρια άνθρωποι.

κλιματική αλλαγή

Περίπου 267 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο ζουν σήμερα σε εδάφη λιγότερο από δύο μέτρα πάνω από τη στάθμη της θάλασσας, κινδυνεύοντας έτσι περισσότερο από μια μελλοντική άνοδο της εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη. Αυτά τα ευάλωτα για πλημμύρες εδάφη καλύπτουν μια συνολική έκταση περίπου ενός εκατομμυρίου τετραγωνικών χιλιομέτρων παγκοσμίως.

Η έρευνα εκτιμά ότι έως το 2100 ο αριθμός των ανθρώπων σε κίνδυνο θα αυξηθεί στα 410 εκατομμύρια (το 72% στις τροπικές περιοχές). H πλειονότητα των ευάλωτων πληθυσμών ζουν σήμερα στις τροπικές περιοχές, σε μια έκταση 649.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων (σχεδόν στα δύο τρίτα ή 62% των ευάλωτων για πλημμύρες εδαφών) και τα μισά από αυτά τα εδάφη βρίσκονται στην τροπική Ασία.

Η κλιματική αλλαγή οδηγεί σε άνοδο της στάθμης των ωκεανών και θαλασσών, καθώς επίσης σε συχνότερες και πιο σοβαρές καταιγίδες και τυφώνες, κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο πλημμύρας στις παράκτιες περιοχές.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ολλανδό Aljosja Hooijer της μονάδας Deltares Inland Water Systems Unit του Ντελφτ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο "Nature", αξιοποίησαν δορυφορικά στοιχεία LiDAR (μία μέθοδο που χρησιμοποιεί παλμούς φωτός λέιζερ για να μετρήσει τις ανυψώσεις στην επιφάνεια της Γης) προκειμένου να μοντελοποιήσουν τις παράκτιες περιοχές παγκοσμίως και να υπολογίσουν πόσες βρίσκονται σε ύψος έως δύο μέτρων πάνω από τη στάθμη της θάλασσας.

Υπολόγισαν ότι το 2020 γύρω στα 267 εκατομμύρια άνθρωποι ζούσαν σε τέτοιες περιοχές υψηλού κινδύνου. Σε περίπτωση ανόδου της στάθμης κατά ένα μέτρο στο μέλλον και με την υπόθεση ότι θα υπάρξει μηδενική αύξηση του πληθυσμού, εκτιμήθηκε ότι στο τέλος του αιώνα μας (2100) περίπου 410 εκατομμύρια άνθρωποι θα ζουν πια σε περιοχές με άμεσο κίνδυνο για πλημμύρες.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση του Μπαγκλαντές, όπου σήμερα περίπου το 16% της έκτασης του βρίσκεται σε υψόμετρο λιγότερο από δύο μέτρα πάνω από τη στάθμη της θάλασσας και σε αυτή την ευάλωτη περιοχή των 22.000 τ.χλμ. ζουν περίπου 18,1 εκατομμύρια άνθρωποι. Αν υπάρξει μια άνοδος της στάθμης κατά ένα μέτρο έως το 2100 - ένα σενάριο που οι ερευνητές θεωρούν πολύ πιθανό- τότε εκτιμάται πως περίπου 6.000 τ.χλμ. και 4,9 εκατομμύρια κάτοικοι θα βρεθούν κάτω από το μέσο επίπεδο της θάλασσας.

Νοτιότερα και πιο κοντά στους τροπικούς, η Ινδονησία έχει σήμερα τη μεγαλύτερη έκταση γης από οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου σε υψόμετρο λιγότερο των δύο μέτρων από τη στάθμη της θάλασσας: 118.200 τ.χλμ. ή το 6,3 της ξηράς της και το 11,3% των ευάλωτων για πλημμύρες εδαφών στη Γη.

Ειδήσεις σήμερα:

Κορονοϊός: Ο “χάρτης” με τα κρούσματα της Τρίτης

Κορονοϊός - Freedom Pass: Η ανάρτηση Μητσοτάκη για το άνοιγμα της πλατφόρμας

Ολυμπιακοί Αγώνες - Κορονοϊός: “Βόμβα” για ματαίωση την τελευταία στιγμή

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΣυνάντηση Μητσοτάκη - Χριστοδουλίδη και συνεδρίαση της 3ης Διακυβερνητικής Συνόδου Κύπρου-ΕλλάδαςΣήμερα 07:19 | Ειδήσεις

Αναμένεται ακόμη να συζητηθούν τα ενεργειακά, υπό το φως και των εξελίξεων των τελευταίων ημερών.

ANT1NEWS Special Edition: Η Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα, Κίμπερλι Γκίλφοϊλ, στην πρώτη της συνέντευξη στην ελληνική τηλεόρασηΣήμερα 13:08 | Ειδήσεις

Η συνέντευξή της στον ΑΝΤ1 και τη Μαρία Σαράφογλου θα προβληθεί την Πέμπτη 13 Νοεμβρίου, στις 23:00, στον ΑΝΤ1.

Τραγωδία στην Αχαΐα: Η "μοιραία" μάντρα που στοίχισε τη ζωή στον 3χρονο (βίντεο)Σήμερα 13:55 | Ειδήσεις

Οι γονείς του 3χρονου φέρονται να μην έχουν ζητήσει την ποινική δίωξή του.

Επίσκεψη Γεωργιάδη στο Νοσοκομείο Χίου – Συγκέντρωση διαμαρτυρίας υγειονομικών και πολιτών (βίντεο)Σήμερα 11:49 | Ειδήσεις

Ο Υπουργός Υγείας βρίσκεται στο νησί για τα εγκαίνια του νέου τμήματος επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ενώπιος Ενωπίω με τον Νίκο Χατζηνικολάου: Την Πέμπτη 13 Νοεμβρίου στις 24:00 - Καλεσμένος ο Εμμανουήλ Καραλής14:50Τραγωδία στην Αχαΐα: Η "μοιραία" μάντρα που στοίχισε τη ζωή στον 3χρονο (εικόνες)14:36Γυναίκα έκανε "τελετές" για να κρατήσει τον πρώην σύζυγό της14:22Μητσοτάκης: Είναι πολύ σημαντικό να συντονίζουμε το κυβερνητικό μας έργο14:08Σοκ στη Γουατεμάλα: Δολοφονήθηκε πρώην υποψήφιος δήμαρχος13:54Πειραιάς: Φωτιά σε βανάκι της ΔΕΔΔΗΕ - Τρία οχήματα κάηκαν ολοσχερώς (βίντεο)13:40ANT1NEWS Special Edition: Η Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα, Κίμπερλι Γκίλφοϊλ, στην πρώτη της συνέντευξη στην ελληνική τηλεόραση 13:26Χριστοδουλίδης: Ο Τραμπ στην περιοχή μας είναι ο ηγέτης και βλέπουμε θετικές εξελίξεις χάρη στην ηγεσία του13:12Τα ντέρμπι της Θεσσαλονίκης κρίνουν στόχους μέχρι τις γιορτές12:58Κάιρο: Κικίλιας με Edoardo Rixi – Διευρύνεται η συνεργασία Ελλάδας-Ιταλίας στη ναυτιλία12:44Ρασοφόρος: Η μητέρα και η κόρη της 55χρονης που χρηματοδότησε τη δημιουργία της εκκλησίας, στο "Πρωινό"12:30Επίσκεψη Γεωργιάδη στο Νοσοκομείο Χίου – Συγκέντρωση διαμαρτυρίας υγειονομικών και πολιτών (βίντεο)12:16Σεισμός 5,2 Ρίχτερ ταρακούνησε την Κύπρο12:02Βουλή: Άρχισε η εφαρμογή του "χρονο-κόφτη" στις ομιλίες της ολομέλειας11:48Master Surgeon: Απόδειξη επαγγελματικής αριστείας11:34Δημήτρης Κόκοτας: Δύο χρόνια στο νοσοκομείο - Αρκετά μακριά το εξιτήριο11:20Ουκρανία: Σε διαθεσιμότητα ο υπουργός Δικαιοσύνης εν μέσω έρευνας για διαφθορά11:06Τετάρτη 12 Νοεμβρίου: Το πρώτο web δελτίο με τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας10:52ΑΑΔΕ: Κατάσχεση 1,7 εκατομμυρίων τσιγάρων στο αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος"10:38Στις Βρυξέλλες ο Πιερρακάκης για Eurogroup και Ecofin 10:24
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο