LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΤεχνολογίαΔημοσίευση: 28 Ιουνίου 2021 15:59

ΑΠΘ - BACCHUS: Ένα ρομπότ στον αμπελώνα (εικόνες)

Η ελληνική συμμετοχή στο ερευνητικό έργο, με απτά αποτελέσματα. Πως λειτουργεί και τι μπορεί να κάνει στους αμπελώνες.

ΑΠΘ - BACCHUS - ρομπότ - αμπελώνας

Σε σχετική ενημέρωση από το ΑΠΘ, αναφέρονται τα εξής:

«Φανταστείτε ένα δίχειρο ρομπότ που κινείται με αυτονομία στον αμπελώνα και τρυγάει επιλεκτικά μόνο τα σταφύλια υψηλής ποιότητας καθορίζοντας την ποιότητα του κρασιού που θα παραχθεί ή των σταφυλιών που θα έρθουν στο τραπέζι μας. Το ίδιο ρομπότ να κάνει καθημερινά τις περιπολίες του τρυγώντας σταφύλια, και σε άλλες περιόδους, να κόβει άρρωστους καρπούς ή να βοηθά τον αμπελουργό σε άλλες εργασίες.

Όλα τα παραπάνω δεν είναι προϊόν φαντασίας αλλά τα απτά αποτελέσματα του ευρωπαϊκού ερευνητικού έργου BACCHUS που έχει στόχο να αναπτύξει ένα καινοτόμο ρομποτικό σύστημα, εξοπλισμένο με τα κατάλληλα αισθητήρια και με νέες μεθόδους ευφυούς ελέγχου, τεχνητής όρασης και μηχανικής μάθησης.

Οι υπερφασματικές κάμερες που θα εξοπλίζουν το ρομποτικό σύστημα, σε συνδυασμό με μεθόδους μηχανικής μάθησης θα μπορούν σε πραγματικό χρόνο να αξιολογούν κάθε καρπό. Έτσι το σύστημα θα αποφασίζει σε πραγματικό χρόνο αν πρέπει να συλλέξει ένα καρπό ή όχι. Με την τρέχουσα πρακτική επιλέγονται οι μέρες του τρύγου στις οποίες μαζεύονται τα σταφύλια χωρίς να έχουν όλα ωριμάσει στο επίπεδο εκείνο που εξασφαλίζει την υψηλότερη ποιότητα.

ΑΠΘ - BACCHUS - ρομπότ - αμπελώνας

«Στόχος μας είναι να αναπτύξουμε ένα ρομπότ που να μπορεί να βελτιώσει την αγροτική παραγωγή και σε άλλους τομείς. Επιλέξαμε τον αμπελώνα, καθώς είναι μια καλλιέργεια ιδιαίτερα συνδεδεμένη με την ελληνική παράδοση και μπορεί να παράξει υψηλής αξίας προϊόντα» αναφέρει η Καθηγήτρια Ρομποτικής του Εργαστηρίου Αυτοματοποίησης και Ρομποτικής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ και Συντονίστρια του έργου, Ζωή Δουλγέρη, και επισημαίνει ότι «η ένταξη των ρομπότ στην αγροτική παραγωγή ωφελεί όχι μόνο την ποιότητα, αλλά βελτιώνει σημαντικά τις συνθήκες εργασίας των αγροτών και συμβάλει στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαίων αμπελουργών».

Το ερευνητικό έργο BACCHUS υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος της Ε.Ε. για την Έρευνα και την Καινοτομία, HORIZON 2020. Το έργο ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2020 και θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2023.

Στο έργο συμμετέχουν το Εργαστήριο Αυτοματοποίησης και Ρομποτικής του ΤΗΜΜΥ του ΑΠΘ, το Εργαστήριο Τηλεπισκόπησης Φασματοσκοπίας και Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών του Τμήματος Γεωπονίας του ΑΠΘ, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, το Κτήμα Γεροβασιλείου, τα Πανεπιστήμια University of Lincoln (Ηνωμένο Βασίλειο) και Universita Degli Studi di Torino (Ιταλία), καθώς και οι ιδιωτικές εταιρείες Robotnik Automation (Ισπανία) και Saga Robotics (Νορβηγία)». 

Δείτε βίντεο εδώ

Ειδήσεις σήμερα:

Ντόναλντ Ράμσφελντ : Πέθανε “το γεράκι” των πολέμων στο Αφγανιστάν και το Ιράκ

Κορονοϊός – Ψηφιακό Πιστοποιητικό: Σε εφαρμογή από 1η Ιουλίου

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Γλίτωσε τα χειρότερα

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΟΠΕΚΕΠΕ - Μπαμπασίδης στον ΑΝΤ1: Τι είπε για τους επίμαχους διαλόγους και τα ΑΦΜ (βίντεο)Σήμερα 18:22 | Ειδήσεις

Στον ΑΝΤ1 μίλησε αποκλειστικά ο πρώην πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Κυριάκος Μπαμπασίδης για τους επίμαχους διαλόγους που εμπλέκεται το όνομά του.

Ζέττα Μακρή στον ΑΝΤ1: Τον γνώριζα προσωπικά, είμαι εξαιρετικά φορτισμένη και ήταν μία απόφαση δύσκολη για εμένα (βίντεο)Σήμερα 18:52 | Ειδήσεις

Τι είπε στον ΑΝΤ1, η Ζέτα Μακρή για τον δημοσιογράφο που φέρεται να την εκβίαζε.

Έρχεται τετραήμερος καύσωνας με 42αρια - Ποιες περιοχές θα "βράσουν"Σήμερα 20:14 | Ειδήσεις

Σε ποιες περιοχές το θερμόμετρο θα δείξει 42 βαθμούς Κελσίου

Πρόταση για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα: Το Ισραήλ ετοιμάζει την απάντησή τουΣήμερα 22:16 | Ειδήσεις

Ο Ντόναλντ Τραμπ, που θα συναντηθεί την Δευτέρα στον Λευκό Οίκο με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι μία ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χαμάς συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί «την επόμενη εβδομάδα».

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Εύβοια: Πρόστιμο άνω των 8.000 ευρώ στον 52χρονο που συνελήφθη για την πυρκαγιά 23:23Αμαλιάδα: Προσωρινά κρατούμενη η 48χρονη που κάρφωσε γυναίκα με ψαλίδι23:08Ζελένσκι: Η καλύτερη και πιο παραγωγική συνομιλία μου με Τραμπ22:50Ισραηλινή αντιπροσωπεία στο Κατάρ - Συζητήσεις για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας 22:33Ελευσίνα: Συνελήφθη 31χρονος που βίαζε και εξέδιδε 17χρονη22:17Μουντιάλ Συλλόγων: Η Παρί στους ημιτελικούς μετά την νίκη κόντρα στη Μπάγερν22:02Ζέττα Μακρή: Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για την σύλληψη του δημοσιογράφου – Ποια κατηγορία αντιμετωπίζει21:47Αργοστόλι: Άγριος ξυλοδαρμός διανομέα - Τέσσερις συλλήψεις21:32Κρήτη: Φωτιά στην Καρκαδιώτισσα Ηρακλείου 21:15Πειραιάς: Συνελήφθησαν μέλη συμμοριών για την ένοπλη συμπλοκή έξω από νυχτερινό κέντρο (βίντεο)20:59Έρχεται τετραήμερος καύσωνας με 42αρια - Ποιες περιοχές θα "βράσουν"20:45Πλημμύρες στο Τέξας: Αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών (εικόνες)20:29ΣΥΡΙΖΑ: Η νέα σύνθεση της Πολιτικής Γραμματείας - Νέος εκπρόσωπος Τύπου ο Κώστας Ζαχαριάδης20:13Formula 1: Ο Φερστάπεν κατέκτησε την pole position στη Βρετανία19:57Τι καιρό θα κάνει την Κυριακή19:42Αριζόνα: Συγκινητική διάσωση 5χρονου στην έρημο – Τον εντόπισε αστυνομικός σκύλος μυρίζοντας τις κάλτσες του (βίντεο)19:26Ζέττα Μακρή στον ΑΝΤ1: Τον γνώριζα προσωπικά, είμαι εξαιρετικά φορτισμένη και ήταν μία απόφαση δύσκολη για εμένα (βίντεο)19:09Κρίσιμη συνάντηση Γεραπετρίτη - Χαφτάρ στη Βεγγάζη την Κυριακή18:54Εργασιακό Νομοσχέδιο: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε, σε 16 απαντήσεις18:38ΟΠΕΚΕΠΕ - Μπαμπασίδης στον ΑΝΤ1: Τι είπε για τους επίμαχους διαλόγους και τα ΑΦΜ (βίντεο)18:22
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο