LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 27 Ιουνίου 2021 07:55

Φορολογικός “Γολγοθάς” μέχρι το τέλος του 2021

Η Κυβέρνηση προσδοκά να εισπράξει φόρους άνω των 28,5 δις ευρώ, ποσό σημαντικά αυξημένο σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό.

Φορολογικό - φορολογία

Βαρύ θα είναι για τους φορολογούμενους το επτάμηνο Ιουνίου - Δεκεμβρίου, καθώς σε αυτό το διάστημα θα πρέπει να συγκεντρωθούν έσοδα από φόρους άνω των 28,5 δισ. ευρώ. Τα αναλυτικά στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού στο πεντάμηνο δείχνουν ότι τα έσοδα από φόρους έχουν συγκρατηθεί στα 16,859 δισ. ευρώ. Σε σχέση με πέρυσι, μάλιστα, είναι αυξημένα (το αντίστοιχο διάστημα του 2020 είχαν διαμορφωθεί στα 15,471 δισ.), αλλά η αύξηση μικρή σημασία έχει δεδομένου ότι η σύγκριση γίνεται με την περίοδο του σκληρού lockdown (Μάρτιος - Μάιος 2020).

Μικρή σημασία έχει και το γεγονός ότι τα φορολογικά έσοδα εμφανίζονται μειωμένα κατά 193 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου για τη συγκεκριμένη περίοδο. Κι αυτό διότι ο στόχος είναι αυτός που έχει οριστεί κατά τη σύνταξη του προϋπολογισμού τον περασμένο Νοέμβριο, με αποτέλεσμα να είναι ήδη ανεπίκαιρος.

Ο επτάμηνος φορολογικός «Γολγοθάς» αποδεικνύεται αν ληφθεί υπόψη ο αναθεωρημένος στόχος για τα φετινά φορολογικά έσοδα. Όπως προκύπτει από το μεσοπρόθεσμο σχέδιο δημοσιονομικής στρατηγικής, μέσα στο 2021 θα πρέπει να εισπραχθούν 45,53 δισ. από φόρους (έναντι 48,652 δισ. που ήταν ο στόχος με βάση τον προϋπολογισμό). Αυτό σημαίνει ότι για το επτάμηνο που υπολείπεται μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να εισπράττονται 4 δισ. ανά μήνα αποκλειστικά από φόρους, έναντι 3,37 δισ. που ήταν η εισπρακτική απόδοση στο πεντάμηνο.

Η επικαιροποίηση των στόχων όσον αφορά τα φορολογικά έσοδα αναμένεται να γίνει από τον επόμενο μήνα, δεδομένου ότι πλέον το μεσοπρόθεσμο σχέδιο έχει κατατεθεί στη Βουλή. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι επιμέρους στόχοι, όπως ακριβώς αποτυπώθηκαν στο Μεσοπρόθεσμο:

  • α) Για φέτος θα πρέπει να εισπραχθούν 25,9 δισ. από φόρους επί αγαθών και υπηρεσιών. Από αυτά τα 16,998 δισ. θα πρέπει να προέλθουν από ΦΠΑ. Μέχρι και τον Μάιο από ΦΠΑ είχαν εισπραχθεί 6,553 δισ. ευρώ.
  • β) Οι φόροι εισοδήματος θα πρέπει να αποδώσουν 13,023 δισ., εκ των οποίων τα 9,585 δισ. θα προέλθουν από φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων και τα 2,309 δισ. από φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων. Μέχρι και τον Μάιο τα φυσικά πρόσωπα είχαν καταβάλει 3,617 δισ. και τα νομικά πρόσωπα 414 εκατ. ευρώ.

Συνολικά στο πεντάμηνο τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 16,859 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 193 εκατ. ή 1,1% έναντι του στόχου. Ειδικότερα, την περίοδο Ιανουαρίου - Μαΐου αύξηση έναντι του στόχου παρατηρήθηκε στις εξής κύριες κατηγορίες εσόδων:

  • ΕΦΚ καπνικών προϊόντων κατά 10 εκατ. ευρώ ή 1,3%. ? Φόροι επί χρηματοοικονομικών και κεφαλαιακών συναλλαγών κατά 46 εκατ. ή 30,1%. ? Φόροι ταξινόμησης οχημάτων κατά 25 εκατ. ή 25,6%. ? Λοιποί φόροι επί αγαθών κατά 33 εκατ. ή 126,8%. ? Λοιποί φόροι επί παραγωγής κατά 34 εκατ. ή 6%. ? Φόρος εισοδήματος πληρωτέος από φυσικά πρόσωπα κατά 42 εκατ. ή 1,2%.
  • Λοιποί τρέχοντες φόροι κατά 510 εκατ. ή 91,1%, εκ των οποίων φόροι οχημάτων κατά 625 εκατ. ή 600,7%.
  • Λοιπά τρέχοντα έσοδα κατά 346 εκατ. ή 61,8%, εκ των οποίων επιστροφές δαπανών κατά 182 εκατ. ή 116,5%.

Μειωμένα έναντι του στόχου ήταν τα έσοδα στις κάτωθι βασικές κατηγορίες:

  • ΦΠΑ στα πετρελαιοειδή και στα παράγωγα αυτών κατά 84 εκατ. ευρώ ή 12,8%. ? ΦΠΑ λοιπών προϊόντων και υπηρεσιών κατά 308 εκατ. ή 5,1%. ? ΕΦΚ ενεργειακών προϊόντων κατά 219 εκατ. ή 13,6%.
  • ΕΦΚ λοιπών προϊόντων κατά 12 εκατ. ή 6,4%. ? Λοιποί φόροι επί συγκεκριμένων υπηρεσιών κατά 83 εκατ. ή 17%. ? Φόροι και δασμοί επί εισαγωγών κατά 16 εκατ. ή 13,3%. ? Τακτικοί φόροι ακίνητης περιουσίας κατά 78 εκατ. ή 11,8%, εκ των οποίων ΕΝΦΙΑ κατά 67 εκατ. ή 10,6%. ? Φόρος εισοδήματος πληρωτέος από νομικά πρόσωπα κατά 102 εκατ. ή 14,1%. ? Μεταβιβάσεις κατά 147 εκατ. ή 7,2%. ? Πωλήσεις παγίων περιουσιακών στοιχείων κατά 300 εκατ. ή 99,1%.

Πηγή: naftemporiki.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Καιρός: Πολύ υψηλές θερμοκρασίες και την Κυριακή

Euro 2020 – Ιταλία: στους “8” με εντυπωσιακό ρεκόρ

ΗΠΑ – τραγωδία με αερόστατο: μεγαλώνει ο κατάλογος των νεκρών


Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ιταλία, Πολωνία και Ισπανία καλούν τους πολίτες τους να φύγουν αμέσως από το Ιράν23:59Θεσσαλονίκη: Εντοπίστηκε οξειδωμένο πυρομαχικό υλικό23:47Επιβλητικός Ολυμπιακός στη Χάλα Πιονίρ, κυριάρχησε απέναντι στην Παρτιζάν23:36Χειρόφρενο και αύριο τα ταξί της Αττικής23:22Επιτεύχθηκε συμφωνία για την 15μελή επιτροπή τεχνοκρατών που θα διοικήσει τη Λωρίδα της Γάζας23:08Τραμπ: Με ενημέρωσαν ότι σταματούν οι δολοφονίες διαδηλωτών στο Ιράν22:54Στα ημιτελικά ο Παναθηναϊκός με εμφατική νίκη επί του Άρη και χατ-τρικ Μπακασέτα22:40Γκίλφοϊλ: Πρώτη φορά εν ενεργεία μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ επισκέπτεται επίσημα την Ελλάδα22:26Ιωάννινα: Συνελήφθη άνδρας καταζητούμενος για βιασμό και πορνογραφία ανηλίκων22:12ΗΠΑ: Ξεκίνησε η "δεύτερη φάση" του σχεδίου Τραμπ για τη Γάζα21:58Η Δανία ενισχύει "από σήμερα" τη στρατιωτική της παρουσία στη Γροιλανδία21:44Καλεντερίδης στον ΑΝΤ1 - Είναι εφικτό ένα "μοντέλο Μαδούρο" στο Ιράν;21:30Παναγιώτης Στάθης για Καρυστιανού και Σύλλογο Τεμπών: Μετά την ΑΑΔΕ ανοίγει ο δρόμος και για εισαγγελική έρευνα21:16Θρίαμβος ΠΑΟΚ στο Καραϊσκάκη - Καταιγιστικός "Δικέφαλος" στους 4 του Κυπέλλου21:02Χωρίς δηλώσεις ολοκληρώθηκε η συνάντηση της αντιπροσωπείας Δανίας-Γροιλανδίας με Βανς και Ρούμπιο20:48Καλεντερίδης για Γροιλανδία: Είτε με το καλό είτε με το κακό, η Γροιλανδία θα περάσει υπό αμερικανικό έλεγχο20:34Τι καιρό θα κάνει την Πέμπτη20:24Τέλλογλου - Παραίτηση Σαουνάτσου: Στις Βρυξέλλες παρουσίασαν ρόδινη την κατάσταση στην ΥΠΑ20:14Ant1 Sports: Σκληρή αναμέτρηση Ολυμπιακού - ΠΑΟΚ στον προημιτελικό του Κυπέλλου 20:04Κύπελλο Ελλάδας: Τεράστια νίκη και πρόκριση του ΟΦΗ επί της ΑΕΚ στα ημιτελικά19:50
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο