LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 24 Ιουνίου 2021 16:10

Τσίπρας: Να μην γυρίσουμε στην Ευρώπη της λιτότητας

Το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα  προσερχόμενος στην Προπαρασκευαστική Σύνοδο του PES στις Βρυξέλλες. Η δήλωση της Φώφης Γεννηματά για την Τουρκία.

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ - ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ PES - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
«Να μην αφήσουμε τις συντηρητικές δυνάμεις να μας γυρίσουν πίσω στην Ευρώπη της λιτότητας» διαμήνυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος στην Προπαρασκευαστική Σύνοδο του Σοσιαλιστικού Ευρωπαϊκού Κόμματος (PES), στις Βρυξέλλες.

«Η μεγάλη συζήτηση σήμερα στην Ευρώπη είναι αν η πανδημία αποτελεί ένα σοκ που θα μας αναγκάσει να αλλάξουμε οικονομικό μοντέλο ή μια ανάπαυλα που μόλις τελειώσει θα γυρίσουμε πίσω στις ίδιες χρεοκοπημένες πολιτικές λιτότητας που μας οδήγησαν σε πολλαπλές κρίσεις», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι «η ευρωπαϊκή Δεξιά τάσσεται ανοικτά με την δεύτερη εκδοχή». Όπως είπε, «ο Γερμανός χριστιανοδημοκράτης υποψήφιος καγκελάριος, δήλωσε προχθές ότι η Ευρώπη πρέπει να επιστρέψει τάχιστα στη δημοσιονομική ορθοδοξία», ενώ «και ο κ. Μητσοτάκης στην Ελλάδα υλοποιεί μια ακραία πολιτική, καταργώντας εργασιακά προνόμια και δικαιώματα, ιδιωτικοποιώντας την κοινωνική ασφάλιση». «Μια πολιτική ακραία νεοφιλελεύθερη και αντιλαϊκή», σχολίασε και υπογράμμισε:

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ - ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ PES - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

«Οι προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης οφείλουμε να ανοίξουμε δυναμικά και αποφασιστικά τη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης, αγωνιζόμενοι για μια Ευρώπη με περισσότερη κοινωνική συνοχή και λιγότερες ανισότητες. Οφείλουμε να μην αφήσουμε τις συντηρητικές δυνάμεις να μας γυρίσουν πίσω στην Ευρώπη της λιτότητας. Να κοιτάξουμε μπροστά».

«Το ίδιο οφείλουμε να κάνουμε αναφορικά και με τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Σήμερα αποφασίζεται η έναρξη της αναθεώρησης της Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ-Τουρκίας», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, εκφράζοντας την άποψη ότι «είναι μια μοναδική ευκαιρία να αναγκάσουμε την Τουρκία να συνδέσει την προοπτική της αναθεώρησης της Τελωνειακής Ένωσης που επιθυμεί, με την προσφυγή, μαζί με την Ελλάδα, στην Χάγη για την επίλυση, την οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας».

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ - ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ PES - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

«Ας το κατανοήσουμε, χωρίς Τελωνειακή Ένωση δεν θα υπάρξει Χάγη. Και χωρίς Χάγη δεν θα υπάρξει δίκαιη επίλυση των διαφορών και άρα μεσομακροπρόθεσμα ειρήνη στη περιοχή μας. Η ελληνική κυβέρνηση αναλαμβάνει μια πολύ μεγάλη ευθύνη» κατέληξε.

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ - ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ PES - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Νωρίτερα, σύμφωνα με κομματικές πηγές, στη συνάντηση που είχε με τον Ευρωπαίο επίτροπο Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι, ο κ. Τσίπρας είχε εκτεταμένη συζήτηση για τη σημασία του Ταμείου Ανάκαμψης και πώς η Ελλάδα μπορεί να το αξιοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο, την Πράσινη Συμφωνία στη βάση μίας δίκαιης μετάβασης, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την ανάγκη για αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας.

Γεννηματά: Όχι άλλη υποχωρητικότητα στην Τουρκία

Στην προπαρασκευαστική σύνοδο των ηγετών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στις Βρυξέλλες, παραβρέθηκε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, η οποία ζήτησε να υπάρξουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις από την Τουρκία στη λογική ενός νέου Ελσίνκι για τις σχέσεις της με την ΕΕ.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής κατά προσέλευσή της στη συνεδρίαση των σοσιαλιστών ηγετών επεισήμανε ότι «η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη για να πει το ναι στη θετική ατζέντα για την Τουρκία πρέπει να διασφαλίσει συγκεκριμένες δεσμεύσεις από τη γειτονική χώρα στη λογική ενός νέου Ελσίνκι».

ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ - ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ

Συγκεκριμένα η Φώφη Γεννηματά τόνισε πώς η Τουρκία πρέπει:

  • να υποχρεωθεί να προσχωρήσει στη Σύμβαση για το Δίκαιο της θάλασσας,
  • να άρει το casus belli κατά της Ελλάδας,
  • να εγκαταλείψει κάθε προκλητική ενέργεια στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, και
  • να συνεργαστεί για την εξεύρεση βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό.

«Καθαρές πολιτικές, καθαρές κουβέντες. Όχι άλλη υποχωρητικότητα στην Τουρκία».

Στην παρέμβαση της, η κ. Γεννηματά αναφέρθηκε στην οικονομική ανάκαμψη μετά την πανδημία, η οποία όπως υπογράμμισε δημιούργησε ύφεση και νέες κοινωνικές ανισότητες και γι’ αυτό χρειάζεται μια «δικαιότερη Ευρώπη» για να αποφύγουμε νέα κοινωνική κρίση. «Χωρίς το “νεκρό” πια Σύμφωνο Σταθερότητας, την πολιτική της διαρκούς λιτότητας και της κοινωνικής ανέχειας. Να μειώσουμε τις ανισότητες», προσέθεσε.

ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ - ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ

Ειδικά για το Ταμείο Ανάκαμψης, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, είπε ότι πρέπει να πάρει μόνιμα χαρακτηριστικά, ως μέσο στήριξης και ανάπτυξης των διαρθρωτικών αλλαγών στην Ευρώπη.

ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ - ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ

Αύριο Παρασκευή, η κ. Γεννηματά θα συμμετάσχει στη σύνοδο ηγετών των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στο Βερολίνο όπου το Σάββατο θα λάβει χώρα συνέδριο για το Μέλλον της Ευρώπης. Θα συζητηθούν θέματα όπως, η Σοσιαλδημοκρατία στην Ευρώπη, η ενίσχυση των μικρομεσαίων αλλά και η αντιμετώπιση των ανισοτήτων. Επιπλέον, το Κίνημα Αλλαγής, θα παρουσιάσει το “Πράσινο Κοινωνικό Συμβόλαιο”.

Ειδήσεις σήμερα:

Επίθεση με βιτριόλι: ιατρικό ανακοινωθέν για τους Μητροπολίτες

Άγιος Παντελεήμονας - Ομαδικός βιασμός 25χρονης εγκύου: Βαρύτατες ποινικές διώξεις στους δράστες

Σύνοδος Κορυφής - ΛΟΑΤΚΙ: 17 ηγέτες κατά του Ορμπάν

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Υπουργικό συμβούλιο: Συνεδρίαση στη σκιά του ΟΠΕΚΕΠΕ – Θα προηγηθεί η ορκωμοσία των νέων μελών 08:19Άρση απαγορευτικού απόπλου για λιμάνια της Αττικής08:05ΗΠΑ: Νεκροί πυροσβέστες σε ενέδρα - Είχαν πάει για να σβήσουν φωτιά (βίντεο)07:50Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε 11 περιοχές τη Δευτέρα07:34Πύρινη κόλαση στη Σμύρνη: Κάηκαν σπίτια, εκκενώθηκαν συνοικίες - Στα ελληνικά νησιά έφτασε η στάχτη07:20Μυτιλήνη: Με αίμα βάφτηκε πανηγύρι - 35χρονος δέχτηκε 18 μαχαιριές 07:04Τι καιρό θα κάνει τη Δευτέρα06:47Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 30 Ιουνίου 06:30ΕΦΚΑ - ΔΥΠΑ: Ο χάρτης πληρωμών μέχρι τις 4 Ιουλίου06:14Τήνος: Ιστιοφόρο έδωσε μάχη με τα κύματα και τους θυελλώδεις ανέμους (βίντεο)23:59Μαρινάκης για Τσίπρα: Έχει δικαίωμα να κάνει όσο rebranding επιθυμεί, αλλά την ιστορία δεν θα την ξαναγράψει23:43Ασπροβάλτα: 60χρονος έχασε τη ζωή του ενώ κολυμπούσε 23:28Τσίπρας: Ποιος φοβάται την αλήθεια για το ’15;23:13Τουρκία: Μεγάλη πυρκαγιά απειλεί σπίτια στη Σμύρνη - Στην Πάτμο έφτασαν οι καπνοί22:57Φωτιά σε εργοστάσιο στον Πειραιά – Έντονη οσμή καπνού στην ατμόσφαιρα (βίντεο)22:43Τασούλας: Στη φρεγάτα "ΣΠΕΤΣΑΙ" την Δευτέρα για να επιθεωρήσει εν πλω τα πολεμικά πλοία του στόλου22:28Τροποποιήσεις στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια από τα λιμάνια της Αττικής λόγω ισχυρών ανέμων22:12Χαλκιδική: Νεκρή συνεπιβάτιδα μηχανής μετά από σφοδρή σύγκρουση με ΙΧ21:58Η Ευρώπη σε κλοιό καύσωνα: "Καμίνια" οι πόλεις με 40άρια 21:44Εύβοια: Αστυνομικός έσωσε με αυτοθυσία μητέρα και κόρη που παρασύρθηκαν από τα ρεύματα στη θάλασσα21:30
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο