LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 24 Ιουνίου 2021 12:00 | Ανανέωση: 24 Ιουνίου 2021 11:54

Σύνοδος Κορυφής: Τουρκία, Μεταναστευτικό και κορονοϊός στην “ατζέντα”

Τι θα συζητήσουν οι ηγέτες για το Ταμείο Ανάκαμψης και την σχέση με την Ρωσία. Ποια άλλα θέματα είναι “πάνω στο τραπέζι”.

 ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ - ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ - ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

Της Μαρίας Αρώνη, ανταποκρίτριας του ΑΝΤ1 στις Βρυξέλλες

Η ανάκαμψη από την πανδημία του κορονοϊού, η μετανάστευση, η Τουρκία και η Ρωσία είναι τα βασικά θέματα στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου Κορυφής στις 24 και 25 Ιουνίου στις Βρυξέλλες.  Η Σύνοδος θα ξεκινήσει στις 14.00 (ώρα Ελλάδας) με μια ανταλλαγή απόψεων με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, για τις παγκόσμιες προκλήσεις και τα γεωπολιτικά θέματα. 

Το βασικό θέμα στην ατζέντα είναι η ανάκαμψη από την πανδημία του COVID-19, τόσο στην ΕΕ όσο και παγκοσμίως, «Η επιτυχημένη εκστρατεία εμβολιασμού που βρίσκεται σε εξέλιξη σε ολόκληρη την ΕΕ, μαζί με την έναρξη του Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID, θα διευκολύνει την ελεύθερη κυκλοφορία τους καλοκαιρινούς μήνες και μετά», σημειώνει στην επιστολή του προς τους ευρωπαίους ηγέτες ο Πρόεδρος του Ευρωπαίκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Ωστόσο, προειδοποιεί ότι πρέπει να υπάρχει επαγρύπνηση σχετικά με τις νέες μεταλλάξεις του ιού, για να περιοριστεί η διάδοσή τους συντονισμένα. "Θα συζητήσουμε πώς η ΕΕ μπορεί να συνεχίσει να ηγείται των προσπαθειών για τον εμβολιασμό στον κόσμο, μέσω εξαγωγών και δωρεών και πώς μπορεί να αυξηθεί η προσφορά εμβολίων παγκοσμίως», αναφέρει ο Σαρλ Μισέλ.

Στη συνέχεια θα συζητηθεί το ζήτημα της μετανάστευσης. Οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στην εξωτερική διάσταση της μετανάστευσης, δηλαδή στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων και στην  ενίσχυση της συνεργασίας της ΕΕ με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης μεταναστών. Η Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει πρόταση για νέα χρηματοδότηση, ύψους 5,7 δις ευρώ για τη στήριξη των προσφύγων στην Τουρκία, το Λίβανο και την Ιορδανία. 

Μητσοτάκης - Ερντογάν

 Το θέμα της Τουρκίας, θα συζητηθεί στο δείπνο των 27 ευρωπαίων ηγετών. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου είχε πει ότι θα επανέλθουν οι ευρωπαίοι ηγέτες στο ζήτημα της Τουρκίας, ξανά, τον Ιούνιο, προκειμένου να αποτιμήσουν την κατάσταση. Σύμφωνα με το προσχέδιο συμπερασμάτων, οι ευρωπαίοι ηγέτες, αναμένεται να χαιρετίσουν την αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά θα επισημάνουν ότι η αποκλιμάκωση αυτή θα πρέπει να είναι βιώσιμη. Παράλληλα, αναμένεται να υπογραμμίσουν έλλειψη προόδου τόσο στις σχέσεις με την Κύπρο, όσο και στο ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 


Θα ακολουθηθεί και πάλι η διττή προσέγγιση. Αν η Τουρκία δείξει καλή συμπεριφορά, θα παρουσιάζεται η πρόταση για νέα χρηματοδότηση για τους πρόσφυγες που φιλοξενεί στο έδαφός της, καθώς και η έναρξη εργασιών, σε τεχνικό επίπεδο, για τον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας. Ωστόσο, στο θέμα της τελωνειακής ένωσης θα υπενθυμίζεται ότι πρέπει να συμμετέχουν όλα τα κράτη-μέλη, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου. Θα επισημαίνεται ότι η ΕΕ θέλει μια συνεργατική και αμοιβαία επωφελή σχέση με την Τουρκία, αλλά με σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο τρόπο.

Εξάλλου, οι ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν για τη Ρωσία, θα εξετάσουν τις πρόσφατες αποφάσεις σχετικά με τη Λευκορωσία, ενώ αναμένεται να εγκρίνουν συμπεράσματα για τη Λιβύη, το Σαχέλ και την Αιθιοπία. 

Η δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής θα ξεκινήσει στις 11.00 (ώρα Ελλάδας), και οι ηγέτες θα συζητήσουν για το Ταμείο Ανάκαμψης και άλλα οικονομικά ζητήματα. 


Ειδήσεις σήμερα:

Αντιτρομοκρατική: έφοδος σε διαμέρισμα στην Αθήνα

Γιώργος Καραϊβάζ: ολοκληρώθηκε το κοινωνικό πολυιατρείο στη μνήμη του

Επίθεση με βιτριόλι: “Με έσωσαν τα ράσα - Έπεσε όλο το υγρό στην πλάτη μου”

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Σίφνος: Η “μάχη” πλοίου για να δέσει στο λιμάνι (βίντεο)09:57Ομόφυλα ζευγάρια - Βελόπουλος: Να μην πάνε στις εκκλησίες το Πάσχα όσοι βουλευτές υπερψήφισαν τον νόμο, γιατί...09:43Σουηδία: Επίθεση μασκοφόρων σε αντιφασιστική εκδήλωση09:30Κως – Θάνατος βρέφους: Ελεύθεροι με όρους οι γονείς09:16Ευρωεκλογές - Κόκκαλης: Η Ελλάδα πρέπει να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης κλιματικής ανάγκης09:03Φλώρος: Απολογία για την επίθεση στον Γραμμένο08:49Φρεγάτα Ύδρα: Κατέρριψε drone στον κόλπο του Άντεν08:36Καταγγελία για σβήσιμο τσιγάρου στο πρόσωπο μαθητή: “Εκπαιδευτικοί γνώριζαν πως δεν ήταν το μόνο περιστατικό”08:22Κηφισός: “Μποτιλιάρισμα” δεκάδων χιλιομέτρων λόγω τροχαίων08:09“The 2Night Show” – Βρεττός: Δεν με ενδιαφέρει να γίνω παρουσιαστής07:55Εορταστικό ωράριο: Αυλαία κάνει σήμερα στα εμπορικά καταστήματα07:42“Καλημέρα Ελλάδα:” Ο Φλώρος διαψεύδει τη γροθιά στον Γραμμένο, μέσω της δικηγόρου του07:28“The 2Night Show”: Η Μαρία Ιορδάνοβα και η Μαρίνα Μπομπέτσι για το viral “Scorpios”07:15Γιώργος Γεννηματάς: ο εμπνευστής του ΕΣΥ07:01Rapid test δωρεάν την Πέμπτη σε 186 σημεία06:48Τροχαίο δυστύχημα στην Ημαθία06:34Εορτολόγιο - 25 Απριλίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα06:21Καιρός: Σκόνη, καταιγίδες και πτώση θερμοκρασίας την Πέμπτη06:07Ολυμπιακός - Μπαρτσελόνα: Πήραν το πλεονέκτημα έδρας οι “ερυθρόλευκοι”00:12Πειραιάς: Έπεσε στη θάλασσα ενώ επιβιβαζόταν στο πλοίο23:58
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο