LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 22 Ιουνίου 2021 11:07

Αφγανιστάν: Οι ΗΠΑ φεύγουν, οι Ταλιμπάν επέστρεψαν (βίντεο)

Επεκτείνονται στο Αφγανιστάν οι Ταλιμπάν ενώ οι δυνάμεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ αποχωρούν.

AP - Ταλιμπάν - Αφγανιστάν

Άλλες οκτώ περιφέρειες του Αφγανιστάν έπεσαν στα χέρια ισλαμιστών ανταρτών χθες Δευτέρα, καθώς οι Ταλιμπάν συνεχίζουν να επεκτείνουν τα εδάφη που κατέχουν εν μέσω της απόσυρσης των δυνάμεων των ΗΠΑ και του NATO έπειτα από δύο δεκαετίες.

Αξιωματούχοι ανέφεραν ότι οι οκτώ περιφέρειες που καταλήφθηκαν από τους αντάρτες βρίσκονται στις επαρχίες Μπαγλάν, Μπαλχ και Ταχάρ. Αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας ανέφερε ότι οι Ταλιμπάν βρίσκονται προ των πυλών της πόλης Μαζάρ-ι-Σαρίφ.

Αν οι πληροφορίες αυτές αληθεύουν, σημαίνουν ότι οι Ταλιμπάν έχουν αποσπάσει τον έλεγχο 50 περιφερειών αφότου οι δυνάμεις των ΗΠΑ και του NATO άρχισαν να αποχωρούν, την 1η Μαΐου.

Το Αφγανιστάν διοικητικά μοιράζεται σε 34 επαρχίες οι οποίες με τη σειρά τους έχουν περίπου 400 περιφέρειες συνολικά.

Αντιμέτωποι με την ακήρυκτη εαρινή επίθεση των ανταρτών, κυβερνητικοί αξιωματούχοι καλούν πολίτες και πρώην μέλη παραστρατιωτικών ομάδων που πολεμούσαν εναντίον των ανταρτών να πάρουν τα όπλα για να απωθήσουν τους Ταλιμπάν.

Η κατάσταση στο Αφγανιστάν προκαλεί έντονη ανησυχία στο γειτονικό Τατζικιστάν για το ενδεχόμενο σύντομα να βρεθεί αντιμέτωπο με ροές προσφύγων. Ορισμένοι τοπικοί αξιωματούχοι άρχισαν ήδη να κάνουν προετοιμασίες για τη δημιουργία προσφυγικών καταυλισμών.

Τυπικά, η αποχώρηση των δυνάμεων θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ως την 11η Σεπτεμβρίου, την 20ή επέτειο των επιθέσεων του 2001 που οδήγησαν στην αμερικανική εισβολή στο Αφγανιστάν και την ανατροπή του καθεστώτος των Ταλιμπάν, που προσέφερε ασφαλές καταφύγιο στην Αλ Κάιντα, την οργάνωση που κατηγορήθηκε για τις τρομοκρατικές ενέργειες στη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον.

Ωστόσο το αμερικανικό Πεντάγωνο ανέφερε χθες ότι η απόσυρση των στρατευμάτων ίσως επιβραδυνθεί μπροστά στην προέλαση των ανταρτών. «Τα σχέδια μπορεί να τροποποιηθούν αν η κατάσταση μεταβληθεί» στο πεδίο, είπε ο Τζον Κέρμπι, εκπρόσωπος του Πενταγώνου, ερωτηθείς σχετικά με το ότι οι Ταλιμπάν έχουν περικυκλώσει μεγάλα αφγανικά αστικά κέντρα. Πρόσθεσε πως οι ΗΠΑ θα δείξουν «ευελιξία», τονίζοντας πάντως ότι η αποχώρηση θα γίνει εντός του καθορισμένου χρονοδιαγράμματος, «όπως διέταξε ο πρόεδρος» Τζο Μπάιντεν.

Η απόσυρση των στρατευμάτων έχει ολοκληρωθεί κατά το 50% και πλέον.

Ο κ. Κέρμπι διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να παρέχουν αεροπορική στήριξη στις αφγανικές κυβερνητικές δυνάμεις αλλά υπογράμμισε ότι αυτό δεν θα συμβαίνει ως την τελευταία ημέρα της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στο Αφγανιστάν.

«Ενόσω έχουμε τις δυνατότητες στο Αφγανιστάν, θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε υποστήριξη στις αφγανικές δυνάμεις, αλλά καθώς η αποχώρηση θα πλησιάζει στο τέλος της, οι δυνατότητες αυτές θα μειωθούν και δεν θα είναι πλέον διαθέσιμες», εξήγησε.

«Τη στιγμή που μιλάμε, παρέχουμε ακόμη ορισμένη υποστήριξη, αλλά αυτό θα αλλάξει», προειδοποίησε.

Ο αφγανός πρόεδρος Ασράφ Γάνι και ο επικεφαλής διαπραγματευτής της κυβέρνησης στις συνομιλίες με τους Ταλιμπάν, ο Αμπντούλα Αμπντούλα, αναμένονται την Παρασκευή στον Λευκό Οίκο.

Ειδήσεις σήμερα:

Ο Καρλ Νασίμπ αποκάλυψε πως είναι ομοφυλόφιλος

Euro 2020: Οι 11 ομάδες που προκρίθηκαν στους “16”

Γλυκά Νερά – Πατέρας Καρολάιν: Δικαιοσύνη για το μωρό

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΕυρωεκλογές - Μητσοτάκης: Πρέπει να είμαστε η κυρίαρχη πολιτική δύναμη για να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις (εικόνες)Σήμερα 13:11 | Ειδήσεις

"Εμείς σας μιλάμε για το πώς θέλουμε να αλλάξουμε τη χώρα και το μόνο μέλημα των άλλων είναι πώς θα πέσει ο Μητσοτάκης", είπε μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός.

Basket League: Μπασκετμπολίστας ξυλοκόπησε την σύντροφο τουΣήμερα 13:34 | Ειδήσεις

Η γυναίκα κατέθεσε μήνυση για σωματικές βλάβες κατά του συντρόφου της. 

Πειραιάς - Κατάρρευση κτηρίου: προφυλακιστέος ο εργολάβοςΣήμερα 15:31 | Ειδήσεις

Προφυλακιστέος κρίθηκε ο εργολάβος για το τραγικό δυστύχημα στον Πειραιά, στο οποίο έχασε τη ζωή του ένας αστυνομικός.

Ρόδος - Χατζηνικόλας: Η Περιφέρεια έταξε βοήθημα στα παιδιά του νεκρού εθελοντή, αλλά... δεν μπορεί να το δώσει!Σήμερα 11:51 | Ειδήσεις

Τι αναφέρει σε εξώδικο που έστειλε η χήρα του άτυχου εθελοντή, που πέθανε ενώ μαινόταν η μεγάλη φωτιά στην Ρόδο. "Απίθανη" είναι η απάντηση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
“Παγιδευμένοι” - Νέα επεισόδια: Αγωνία και διλήμματα για τον Δημήτρη και την Άννα (εικόνες)16:38Ριζούπολη: Φωτιά σε διαμέρισμα 16:25Πειραιάς - Κατάρρευση κτηρίου: προφυλακιστέος ο εργολάβος16:11Ιωάννινα: νεκρή γυναίκα σε φωτιά σε καμινάδα15:58Ευρωεκλογές - Ανδρουλάκης: Να αποδοκιμαστεί η κυβέρνηση πού περιφρονεί την αυτοδιοίκηση (εικόνες)15:44Κακοκαιρία - Πήλιο: Επιχείρηση απεγκλωβισμού οικογένειας από την Πυροσβεστική15:30Σαραντάπορο - Βασιλική Πλεξίδα: Φόρος τιμής για τα 7 χρόνια από την πτώση του ελικοπτέρου (εικόνες)15:16Φιντάν: Εάν δεν ιδρυθεί Παλαιστινιακό κράτος η κρίση θα συνεχιστεί15:02“Ανακαινίζω - Νοικιάζω”: εκατοντάδες εγκρίσεις αιτήσεων τις πρώτες ημέρες14:49Απάτη - Σέρρες: παρίσταναν τους λογιστές και απέσπασαν λεία “μαμούθ”14:36Basket League: Μπασκετμπολίστας ξυλοκόπησε την σύντροφο του14:22Θεσσαλονίκη: παιδί παρασύρθηκε από ηλεκτρικό πατίνι14:09Πογέτ: Τελείωσα το συμβόλαιό μου και είμαι ελεύθερος13:55Ευρωεκλογές - Μητσοτάκης: Πρέπει να είμαστε η κυρίαρχη πολιτική δύναμη για να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις (εικόνες)13:41Αγρίνιο: 15χρονη χτυπούσε την αδερφή της μέχρι να λιποθυμήσει13:28“Ψυχοκόρες” στον ΑΝΤ1 τέσσερις φορές την εβδομάδα: Τι θα δούμε στα νέα επεισόδια (εικόνες)13:15Νικόλαος - Τατιάνα Μπλάτνικ: Χώρισαν μετά απο 14 χρόνια γάμου13:01Κακοκαιρία - Σκόπελος: Οι ισχυροί άνεμοι ξερίζωσαν δέντρα (εικόνες)12:48Θείος δικάζεται για βιασμό της 10χρονης ανιψιάς του12:34Χατζηδάκης: Η Ελλάδα είναι η ευχάριστη έκπληξη της ευρωπαϊκής οικονομίας 12:20
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο