LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 17 Ιουνίου 2021 12:17 | Ανανέωση: 17 Ιουνίου 2021 12:29

Μητσοτάκης για Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης: ιστορική στιγμή για την Ευρώπη και την Ελλάδα

Το Σχέδιο «Ελλάδα 2.0» ανήκει στον ελληνικό λαό και θα μεταμορφώσει την ελληνική οικονομία, θα ετοιμάσει την Ελλάδα για το μέλλον, τόνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Κυριάκος Μητσοτάκης - Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν - ΑΡΧΑΙΑ ΑΓΟΡΑ

«Υποδεχόμαστε την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε μια ιστορική στιγμή για την Ευρώπη και την Ελλάδα. Είναι πιστεύω η τελευταία πράξη της αναταραχής από την πανδημία και η πρώτη μιας νέας εποχής» τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην εκδήλωση για την παρουσίαση δράσεων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» στον χώρο της Αρχαίας Αγοράς, μαζί με την με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.

«Η Ένωση προχωρεί στην πρώτη έκδοση κοινού χρέους υπέρ των κρατών μελών της. Πρωτοβουλία που στήριξα εξ αρχής μαζί με 8 ακόμα Ευρωπαίους ηγέτες» συνέχισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Σήμερα ένα άβατο του παρελθόντος μετατρέπεται σε βήμα του παρόντος και του μέλλοντος. Η Ελλάδα ανήκει στις ωφελημένες χώρες. Δικαιούται περίπου 31 δισ. Αναγνώρισε όμως και τη δική της ευθύνη, καταθέτοντας ολοκληρωμένο σχέδιο από τις πρώτες. Μαζί με τα κονδύλια του ΕΣΠΑ και τις ιδιωτικές κινήσεις τα κεφάλαια θα αγγίζουν τα 100 δισ.».

Το σχέδιο «Ελλάδα 2.0» είναι η επόμενη εκδοχή της χώρας, είναι η εικόνα της νέας Ελλάδας

«Το Εθνικό μας σχέδιο συνάντησε κολακευτικά σχόλια στις Βρυξέλλες» συνέχισε στις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός. «Στην πράσινη και ψηφιακή οικονομία κατευθύνονται οι περισσότεροι πόροι. Το δηλώνουν τα σχεδόν 8 δισ. που θα εκταμιευτούν το 2021. Προτάσσεται ένα σχέδιο το οποίο συμπεριλαμβάνει έντονο κοινωνικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα».

Κυριάκος Μητσοτάκης - Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν - ΑΡΧΑΙΑ ΑΓΟΡΑ

«Το σχέδιο Ελλάδα 2.0 σύντομα θα παρουσιαστεί αναλυτικά σε κάθε περιφέρεια στης χώρας» ανέφερε ακόμη ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνοντας λόγο για την «πλήρη ψηφιοποίηση δημοσίων υπηρεσιών και επιχειρήσεων, τον εκσυγχρονισμό των νοσοκομείων μας, την καλλιέργεια δεξιοτήτων, τα μεγάλα έργα».

«Το συγκεκριμένο πρόγραμμα εκτείνεται μέχρι την τελευταία γωνιά της πατρίδας μας, αγγίζοντας όλους τους Έλληνες και τις ΕλληνίδεςΣυγκροτεί πλήρες σχέδιο. Ανταποκρίνεται και στο συμβολισμό Ελλάδα 2.0. Είναι η επόμενη εκδοχή της χώρας. Είναι η εικόνα της νέας Ελλάδας» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός. Το σχέδιο «Ελλάδα 2.0» είναι η επόμενη εκδοχή της χώρας, είναι η εικόνα της νέας Ελλάδας» πρόσθεσε.

Η ανάπτυξη δεν νοείται χωρίς αλληλεγγύη και στοχασμό

Κλείνοντας την σύντομη εισαγωγή του στην εκδήλωση της παρουσίασης του Σχεδίου "Ελλάδα 2.0", ο πρωθυπουργός σημείωσε αναφερόμενος στην Αρχαία Αγορά, πως «εδώ ήταν η έδρα της Βουλής των 500, εδώ ήταν η περιοχή των εμπορικών συναλλαγών και των δικαστηρίων. Το σημείο όπου έλαβαν χώρα φιλοσοφικοί διάλογοι που διαμόρφωσαν το ελληνικό πολιτισμό και επηρέασαν τον ευρωπαϊκό πολιτισμό», για να συμπληρώσει: «Η ανάπτυξη δεν νοείται χωρίς αλληλεγγύη και στοχασμό. Αυτές οι αξίες γεννήθηκαν εδώ για να ανήκουν σε όλο τον κόσμο. Ας την κρατήσουμε στην καινούργια πορεία που τώρα ξεκινάμε».

Φον ντερ Λάιεν: Το Σχέδιο «Ελλάδα 2.0» θα μεταμορφώσει την ελληνική οικονομία

«Ευχαριστώ για την πρόσκληση στο λίκνο της Δημοκρατίας και της φιλοσοφίας. Πρόκειται για κρίσιμους καιρούς, μετά από τη δύσκολη εποχή της πανδημίας. Έχουμε θετικά σημεία, όπως ο εμβολιασμός, η ανάκαμψη και μπορούμε να ατενίζουμε το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία» είπε από την πλευρά της η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στην εκδήλωση για την παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» στην Αρχαία Αγορά. «Θέλω να σε ευχαριστήσω Κυριάκο για τη συμβολή σου στο ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού» τόνισε.

«Ψηφιοποιούμε τις οικονομίες μας. Η πράσινη συμφωνία γίνεται πραγματικότητα και ετοιμάζουμε τις κοινωνίες μας να γίνουν πιο ανθεκτικές. Το πρόγραμμα μας ύψους 800 εκατομμυρίων ευρώ, το μεγαλύτερο από την εποχή του σχεδίου Μάρσαλ», επισήμανε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να σημειώσει πως «Σήμερα με τιμή ανακοινώνω πως η Κομισιόν άναψε το πράσινο φως για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης της Ελλάδος, ένα σχέδιο που ανήκει στον ελληνικό λαό και θα μεταμορφώσει την ελληνική οικονομία. Θα ετοιμάσει την Ελλάδα για το μέλλον».

Σήμερα γράφουμε μαζί ιστορία, γιατί η δική σας επιτυχία είναι επιτυχία της Ευρώπης

«Στην πράσινη μετάβαση και ψηφιοποίηση θα οδηγηθεί πάνω από το 65% των πόρων που θα κατευθυνθούν στην Ελλάδα», ανέφερε στη συνέχεια η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Θα δημιουργηθούν νέες βιώσιμες θέσεις εργασίας. Είμαι πεπεισμένη πως οι δράσεις του σχεδίου θα καταστήσουν την Ελλάδα ισχυρότερη» συμπλήρωσε και τόνισε πως «Το Νext Generation EU θα μεταμορφώσει Ελλάδα και Ευρώπη. Οι πρώτες εκταμιεύσεις θα γίνουν τον Ιούλιο. Δεν είναι όμως εδώ το τέλος, έχουμε σκληρή δουλειά μπροστά μας».

Και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ολοκλήρωσε την παρέμβασή της, λέγοντας: «Σήμερα Ελλάδα και ΕΕ βαδίζουν χέρι χέρι, σήμερα γράφουμε μαζί ιστορία, γιατί η δική σας επιτυχία είναι επιτυχία της Ευρώπης. Με τιμή και χαρά λοιπόν παραδίδω το Next Generation EU».

ΣΥΡΙΖΑ: Το σχέδιο του κ. Μητσοτάκη απευθύνεται σε ελάχιστους και ισχυρούς

«Οι φιέστες του κ. Μητσοτάκη για το Ταμείο Ανάκαμψης, που ετοίμασε εν κρυπτώ από τα κόμματα και την κοινωνία, δυστυχώς απευθύνονται σε ελάχιστους και ισχυρούς», υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας τη σημερινή έγκριση του εθνικού σχεδίου Ανάκαψης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όπως σημειώνει η αξιωματική αντιπολίτευση «όσα φαντασμαγορικά show και να στήσει, σύντομα η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία και οι παραγωγικές δυνάμεις της χώρας θα καταλάβουν ότι δεν απευθύνεται στους εργαζόμενους και τη νέα γενιά, αφού δεν έχει καμία πρόβλεψη για αυτούς παρά μόνο διαιώνιση της οικονομικής ανέχειας και του εργασιακού Μεσαίωνα».

Επίσης, καταλογίζει στο σχέδιο της Κυβέρνησης ότι «δεν απευθύνεται στη συντριπτική πλειοψηφία μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που αποτελούν το 95% της ελληνικής επιχειρηματικότητας, αφού δεν προβλέπει καμία ουσιαστική στήριξη και ρευστότητα ούτε το πως θα θωρακιστούν απέναντι στον ανταγωνισμό».

«Η οποία μέριμνα του για τη βιομηχανία περιορίζεται σε κάποιες λίγες επιχειρήσεις χωρίς διαφανή κριτήρια, χωρίς να λαμβάνει υπ' όψιν τις πραγματικές ανάγκες  χωρίς μια εθνική στρατηγική και τις προτεραιότητες που προκύπτουν από αυτή», προσθέτει και τονίζει ότι «έχει σε δεύτερη μοίρα τον πρωτογενή τομέα και την έρευνα και καινοτομία, δεν έχει μέριμνα για την πραγματική μείωση της ανεργίας», «δεν έχει καμία μέριμνα για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, επενδύοντας στο παρωχημένο μοντέλο προηγούμενων δεκαετιών», «δεν έχει καμία μέριμνα για τη δημιουργία ενός ισχυρού κοινωνικού κράτους» και «δεν έχει καμία μέριμνα για την άμβλυνση των ανισοτήτων οι οποίες διευρύνονται υπονομεύοντας και την ίδια την ανάπτυξη».

«Ο κ. Μητσοτάκης λοιπόν, όσους βολικούς μονολόγους και να κάνει για τις κάμερες, να ξέρει ότι οι πολίτες δεν τον ακούνε. Πολύ απλά γιατί το σχέδιό του για το Ταμείο Ανάκαμψης δεν απευθύνεται σε αυτούς», καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Κίνημα Αλλαγής: Το κυβερνητικό show δεν μπορεί να κρύψει την αλήθεια

«Πολύ μεγάλο show, για κονδύλια που θα πάνε σε τόσο λίγους. Τα 37,5 δις του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης πρέπει να αφορούν τους “πολλούς”, όλες τις παραγωγικές και κοινωνικές δυνάμεις της χώρας. Όμως το Κυβερνητικό σχέδιο επικεντρώνεται στους λίγους, και στους εκλεκτούς της Κυβέρνησης», σχολιάζει το Κίνημα Αλλαγής.

«Γι’ αυτό ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε αντί του δημόσιου πολιτικού διαλόγου, την ασφάλεια του επικοινωνιακού show με τους Υπουργούς και τους επιλεγμένους συνομιλητές του. Παρ’ ότι το Πρόγραμμα υπερβαίνει τον χρόνο της θητείας του. Όμως το show δεν μπορεί να κρύβει για πολύ την αλήθεια», συμπληρώνει.

Σε σχετική ανακοίνωση, το Κίνημα Αλλαγής υπογραμμίζει:

«Αυτό το σχέδιο δεν εγγυάται την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

  • Γιατί απουσιάζουν η ελληνική μικρομεσαία επιχείρηση και η στήριξη του σύγχρονου αγροδιατροφικού τομέα.
  • Γιατί η μετάβαση στην ψηφιακή και πράσινη οικονομία, δεν συνδέεται μα την παραγωγή στον τόπο μας και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
  • Γιατί τα κονδύλια για την Υγεία, την Παιδεία, το Δημογραφικό είναι ανεπαρκή για μια ουσιαστική αλλαγή.
  • Γιατί είναι ένα μοντέλο εισαγωγών και κατανάλωσης.

Απαιτούμε να έρθει το θέμα το ταχύτερο στη Βουλή. Εκεί που η ασφάλεια του μονόλογου δεν θα υπάρχει για τον κ. Μητσοτάκη.»

Ελληνική Λύση: “Πομφόλυγες” οι ενθουσιώδεις δηλώσεις της Κυβέρνησης

Σχολιάζοντας την εκδήλωση αναφορικά με την αφετηρία των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης, η Ελληνική Λύση αναφέρει:

«Σε μία “λαμπρή εκδήλωση” στον εμβληματικό χώρο της Αρχαίας Αγοράς, κοιτίδας της δημοκρατίας ως γνήσιο τέκνο του Ελληνικού πολιτισμού (όπου σε απόσταση μόλις 2 χλμ, στον Βοτανικό, η ΝΔ φρόντισε να φτιάξει ισλαμικό τέμενος), έγινε η παρουσίαση του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ελλάδας, “Ελλάδα 2.0”.

Σήμερα λοιπόν οι Έλληνες ενημερώθηκαν ότι οι ενθουσιώδεις δηλώσεις της κυβέρνησης περί “72 δις χρηματοδότησης” που ακούγαμε εδώ και 10 μήνες ήταν “πομφόλυγες”. Το πραγματικό ύψος της επιχορήγησης ανέρχεται σε 17 δις ευρώ σε βάθος πενταετίας, ποσό που υπολείπεται ακόμα και από την οικονομική αιμορραγία λόγω των καταστροφικών καθολικών κλεισιμάτων. Ενώ τα υπόλοιπα 12 δις θα είναι δάνεια που θα επιβαρύνουν τις επόμενες γενιές. Το μεγαλύτερο ποσοστό δε των επιχορηγήσεων θα επιστρέψει στην γερμανική βιομηχανία, αφήνοντας την Ελλάδα για ακόμα μία φορά καταχρεωμένη, χωρίς παραγωγικές υποδομές που δημιουργούν πραγματικό πλούτο.»

Ειδήσεις σήμερα:

Κορονοϊός - Εφραίμ: κρίσιμες ώρες μετά το σηπτικό σοκ

Πλειστηριασμοί: αποχή δικηγόρων έως τις 31 Ιουλίου

Λουράντος για self test και AstraZeneca: οι πολίτες “μας έχουν αλλάξει τα πετρέλαια” (βίντεο)

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚακοκαιρία: Μήνυμα 112 σε Θεσσαλία και ΘεσσαλονίκηΣήμερα 16:15 | Ειδήσεις

Που θα χτυπήσουν οι ισχυρές καταιγίδες που θα συνοδεύονται από θυελλώδεις ανέμους και χαλαζοπτώσεις.

Μητσοτάκης για Visa Express: Απτή απόδειξη της προσέγγισης Ελλάδας - ΤουρκίαςΣήμερα 12:23 | Ειδήσεις

Μετά την υλοποίηση της Visa Express οι αφίξεις Τούρκων πολιτών στη Λέσβο από το τέλος Μαρτίου έως την Τετάρτη ήταν αυξημένες κατά 868% σε σύγκριση με το 2023

ΣΥΡΙΖΑ - Ευρωεκλογές: Ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσιάζει το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος (βίντεο)Σήμερα 19:52 | Ειδήσεις

Παρών και ο Αλέξης Τσίπρας στην παρουσίαση των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου

Άγιοι Ανάργυροι: Τι ζητά η μητέρα της Κυριακής από τις Αρχές (βίντεο)Σήμερα 18:55 | Ειδήσεις

Τι ζητά με υπόμνημα η μητέρα της Κυριακής Γρίβα, η οποία δολοφονήθηκε από τον πρώην σύντροφό της. Νωρίτερα ο πατέρας της έκανε μήνυση αλλά ''δεν έγινε τίποτα''.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
“Times” Λονδίνου: “Πώς η Ελλάδα στάθηκε ξανά στα πόδια της” 21:20Δίκη Τράμπ: Άτομο αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο21:07Κλειστός σταθμός του μετρό το Σαββατοκύριακο20:53Ολλανδία - Facebook: Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων καλεί την κυβέρνηση να μην το χρησιμοποιεί20:40Ενδοοικογενειακή βία - Θύμα μαρτυρά στον ΑΝΤ1: “Με χτυπούσε με μανία” (βίντεο)20:26Άγιοι Ανάργυροι: Τι ζητά η μητέρα της Κυριακής από τις Αρχές (βίντεο)20:13ΣΥΡΙΖΑ - Ευρωεκλογές: Ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσιάζει το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος (βίντεο)19:59Δώρο Πάσχα στον ιδιωτικό τομέα: Πότε καταβάλλεται, πώς το υπολογίζετε19:45Σέρφερ “δάμασε” κύμα-τέρας και έσπασε παγκόσμιο ρεκόρ (βίντεο)19:32Κακοκαιρία - Σάββατο: Ισχυρές καταιγίδες, χιόνια και δυνατοί άνεμοι19:18Δίκη Πισπιρίγκου: Μήνυση Δασκαλάκη εναντίον της αδερφής της 19:04Ιεροσόλυμα - Πατριαρχείο: Ανακοίνωσε τον μέγιστο αριθμό προσκυνητών για την Ανάσταση 18:51ΠΑΣΟΚ: Υπόμνημα στον Άρειο Πάγο για αποκλεισμό των Σπαρτιατών από τις Ευρωεκλογές18:37Σύμη: Τσάντα με εκατομμύρια δολάρια βρέθηκε στη θάλασσα18:23Κασσελάκης για Κυριαζίδη: Ο Μητσοτάκης δεν έχει τη στοιχειώδη ηθική να αποβάλει έναν ομοφοβικό βουλευτή18:10Πρατήρια καυσίμων – Σκρέκας: Συνεχείς οι έλεγχοι για αισχροκέρδεια17:56Μητσοτάκης από Λέσβο: Η πολιτική της προσέγγισης Ελλάδας και Τουρκίας έχει αποτελέσματα17:43Youth League - Ολυμπιακός: Στον τελικό τα “μωρά” των ερυθρόλευκων17:29Anonymous: Χάκαραν τον ισραηλινό στρατό17:16Βαρκελώνη: Σκύλοι θεραπείας φέρνουν χαμόγελο σε ασθενείς της εντατικής (βίντεο)17:02
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο