LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 13 Ιουνίου 2021 14:03 | Ανανέωση: 13 Ιουνίου 2021 13:46

Euro 2020: Παρέμβαση Δένδια για τις φανέλες της Βόρειας Μακεδονίας

Επιστολή του Νίκου Δένδια στον ομόλογό του της Βόρειας Μακεδονίας Bujar Osmani για τις φανέλες της γειτονικής χώρας στο Euro 2020.

EURO 2020 - ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, με αφορμή την συμμετοχή της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Βόρειας Μακεδονίας στο EURO 2020, απέστειλε επιστολή προς τον ομόλογό του Bujar Osmani στην οποία υπογραμμίζει την ανάγκη για πλήρη, συνεπή και με καλή πίστη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στο πλαίσιο αυτό ο κ. Δένδιας αναφέρει ότι αν και στην εν λόγω Συμφωνία, όπως προβλέπεται στο άρθρο 1, παράγραφος e, ο κωδικός ονομασίας της Βόρειας Μακεδονίας στον Διεθνή Οργανισμό Τυποποίησης (ISO), παραμένει «MKD», η χρήση του εν λόγω ακρωνυμίου στο EURO 2020 δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από την Ελλάδα.

Στο πλαίσιο της διεθνούς πρακτικής, της πλήρους εφαρμογής της συμφωνίας, καθώς και της προσπάθειας διατήρησης μιας θετικής δυναμικής στις διμερείς σχέσεις, η Βόρεια Μακεδονία οφείλει να χρησιμοποιεί σαν ακρωνύμιο γράμματα που να ανταποκρίνονται στο όνομα της, όπως «NM» (North Macedonia) ή εναλλακτικά «RNM» (Republic of North Macedonia).

Παράλληλα τονίζει ότι εκκρεμεί η αλλαγή της ονομασίας της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Βόρειας Μακεδονίας, η οποία πρέπει να τροποποιηθεί προκειμένου να ανταποκρίνεται στις προβλέψεις της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ζητά τέλος την παρέμβαση του κ. Osmani, προκειμένου να λυθούν τα ζητήματα αυτά, στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας.

"Συστήνω σε όλους τους αρμόδιους στην Βόρεια Μακεδονία να διαβάσουν με προσοχή και να τηρήσουν με ακρίβεια την παράγραφο [3.ζ.] του Πρώτου άρθρου της Συμφωνίας των Πρεσπών [1.3.ζ.]. Σε αυτή με σαφήνεια συμφωνήθηκε ότι το όνομα Βόρεια Μακεδονία είναι υποχρεωτικό για κάθε θεσμό της φίλης χώρας, αν συντρέχει σειρά λόγων  ένας εκ των οποίων είναι όταν αυτός «έχει σχέση με το Κράτος και τις δημόσιες οντότητες»" αναφέρει από πλευράς του ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς προσθέτοντας: "Ας σταματήσουν, κάποιοι στη Βόρεια Μακεδονία τις παραβιάσεις της Συμφωνίας των Πρεσπών και του φιλειρηνικού πνεύματός της".

"Βάσει της Συμφωνίας των Πρεσπών (αρ. 1 π. 3 ζ), η ονομασία της εθνικής ομάδας της Βόρειας Μακεδονίας πρέπει να προσαρμοστεί στη συνταγματική ονομασία κ ανάλογα να αποτυπώνεται παντού. Η Βόρεια Μακεδονία πρέπει χωρίς καθυστέρηση να εφαρμόσει τη Συμφωνία. Η Ελλάδα να προβεί στις ενδεδειγμένες ενέργειες" γράφει σε μήνυμά του στο Twitter ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Ειδήσεις σήμερα:

Κορονοϊός - Βασιλακόπουλος: Δεν θα υπάρξει 4ο κύμα αν εμβολιαστούμε άμεσα (βίντεο)

Κοινωνικός Τουρισμός - ΟΑΕΔ: οι παροχές και οι δικαιούχοι

Euro 2020 - Έρικσεν: νέα ανακοίνωση για την υγεία του

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΏρα αποφάσεων για τους αγρότες - Κρίσιμη πανελλαδική σύσκεψη μετά την πρόσκληση Μητσοτάκη σε συνάντησηΣήμερα 08:14 | Ειδήσεις

Οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να «κλειδώσουν» στη σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων, που έχει προγραμματιστεί για σήμερα, στις 12.00, στη Νίκαια Λάρισας.

ΟΠΕΚΕΠΕ: Στην Αθήνα οι συλληφθέντες της σπείρας στην Κρήτη - Βαρύ το κατηγορητήριοΣήμερα 11:27 | Ειδήσεις

Οι κατηγορίες με τις οποίες θα βρεθούν αντιμέτωποι και πότε αναμένεται η μεταγωγή τους στην Αθήνα

Συνάντηση Θεοδωρικάκου με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής ΕλπιδοφόροΣήμερα 12:58 | Ειδήσεις

Ο υπουργός Ανάπτυξης έλαβε την ευλογία και τις εορταστικές ευχές του Σεβασμιότατου Αρχιεπισκόπου ενόψει των Χριστουγέννων, εκφράζοντας την εκτίμησή του για τον ρόλο της Εκκλησίας ως σημείου αναφοράς για τον απόδημο ελληνισμό και ως γέφυρας που ενώνει σταθερά την Ελλάδα με την Ομογένεια στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ρύθμιση - ανάσα για χιλιάδες επαγγελματίες και νοικοκυριά - Τέλος η "ομηρία" από χρέηΣήμερα 09:02 | Ειδήσεις

Πέρα από τις οικονομικές και νομικές συμβουλές, για πρώτη φορά το κράτος αναγνωρίζει επίσημα το ψυχολογικό βάρος της υπερχρέωσης, καλύπτοντας δωρεάν και υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης, ενδυνάμωσης και εμψύχωσης (mentoring).

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Συνάντηση Θεοδωρικάκου με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο13:36Οι δημοσιογράφοι του ΑΝΤ1 μας προσκαλούν στον Χριστουγεννιάτικο Τηλεμαραθώνιο, στις 22 Δεκεμβρίου 13:22Λωρίδα της Γάζας: Τουλάχιστον 16 νεκροί από την κακοκαιρία "Byron"13:08e-ΕΦΚΑ: Πότε καταβάλλονται οι συντάξεις Ιανουαρίου 202612:54Βόλος: Άγρια συμπολοκή ανηλίκων στη φυλακή Κασσαβέτειας12:40Ουκρανία: Χιλιάδες άνθρωποι έχουν μείνει χωρίς ρεύμα έπειτα από ρωσική επίθεση12:26Κάτω από το όριο του 140% του ΑΕΠ η αποκλιμάκωση του Δημοσίου Χρέους το 202612:12ΟΠΕΚΕΠΕ: Στην Αθήνα οι συλληφθέντες της σπείρας στην Κρήτη - Βαρύ το κατηγορητήριο11:58Γεωργιάδης - Προϋπολογισμός 2026: Είναι η μεγαλύτερη χρηματοδότηση του ΕΣΥ από καταβολής ελληνικού έθνους 11:44Στάση αναμονής κρατούν στα μπλόκα αγρότες και κτηνοτρόφοι της Δυτικής Ελλάδας11:30Ρωσία: Δύο νεκροί στην πόλη Σαράτοφ σε ουκρανικό πλήγμα με drone11:16ΑΔΕΔΥ: 24ωρη πανελλαδική απεργία δημοσίων υπαλλήλων την Τρίτη11:02Πάτρα: Επιτέθηκαν σε διανομέα και επιχείρησαν να τον ληστέψουν10:48Συνεχίζεται για δεύτερη μέρα η συζήτηση του προϋπολογισμού για το 202610:34Επιθεώρηση Εργασίας: Ρεκόρ ελέγχων με την αξιοποίηση ψηφιακών εργαλείων - Τι προβλέπεται για το δώρο Χριστουγέννων10:20Σε ισχύ το εορταστικό ωράριο των Χριστουγέννων10:06ΟΑΣΑ: Στάση εργασίας στα λεωφορεία την Τετάρτη - Γενική Συνέλευση των εργαζομένων09:52Τραμπ: Σύντομα θα ξεκινήσουν χερσαίες επιθέσεις εναντίον της Βενεζουέλας09:38Ρύθμιση - ανάσα για χιλιάδες επαγγελματίες και νοικοκυριά - Τέλος η "ομηρία" από χρέη09:24Ζελένσκι: H Κίνα προετοιμάζεται για πιο εντατική συνεργασία με την Ρωσία09:10
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο