LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 12 Ιουνίου 2021 14:17

Μηδενικά ενοίκια τον Ιούνιο για επαγγελματίες - τι αλλάζει στον ΕΝΦΙΑ

Τη Δευτέρα στην ολομέλεια της Βουλής η τροπολογία του ΥΠΟΙΚ για επέκταση της απαλλαγής από καταβολή μισθώματος και τον Ιούνιο. Οι μειώσεις - εξαιρέσεις στον ΕΝΦΙΑ.

ΕΝΦΙΑ - Ακίνητα - φόρος - φόροι

Διάταξη για την απαλλαγή των επαγγελματιών και τον μήνα Ιούνιο από την υποχρέωση καταβολής μισθώματος, και διατάξεις για την καταβολή του ΕΝΦΙΑ, την αναπροσαρμογή των συντελεστών φόρου και εισφοράς πλοίων πρώτης κατηγορίας, και τη νέα αναβολή της έναρξης ισχύος του νέου τρόπου φορολόγησης στα τυχερά παίγνια με στήλες, προβλέπει -μεταξύ άλλων- τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών, που κατατέθηκε στο εργασιακό νομοσχέδιο, το οποίο εισάγεται για συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη Δευτέρα, 14/06/2021.

Με την τροπολογία ρυθμίζονται τα εξής:

1.α.Προσαυξάνονται κατά 4% ετησίως και για την πενταετία 2021-2025 (αντίστοιχη ετήσια προσαύξηση ίσχυε έως και το 2020). τα ποσά: i) του φόρου της παρ. 1 το άρθρου 6 του ν. 27/1975 και της εισφοράς της παρ.2 του άρθρου 10 του ίδιου νόμου, των πλοίων Α' κατηγορίας που είναι νηολογημένα με ελληνική σημαία και ii) της εισφοράς της παρ. 1 του άρθρου 4 του ν. 29/1975 των πλοίων ελληνικών συμφερόντων υπό ξένη σημαία, τα οποία είναι ασφαλιστικώς συμβεβλημένα με το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο (ΝΑΤ). Ορίζεται ότι ειδικά για το φορολογικό έτος 2021 η εφαρμογή των ανωτέρω αναστέλλεται.

β. Επανακαθορίζεται ο συντελεστής βάσει του οποίου υπολογίζεται ο φόρος στα ιδιωτικά πλοία αναψυχής και διαμορφώνεται ανάλογα με το μήκος τους σε: 0,5 για μήκος μέχρι και 7 μέτρα, σε 1 για μήκος από 7.01-12 μέτρα και σε 5 για μήκος άνω των 12 μέτρων (σήμερα εφαρμόζεται συντελεστής 5 αδιακρίτως σε κάθε ιδιωτικό πλοίο αναψυχής. ανεξαρτήτως του μήκους του). Η ανωτέρω αναπροσαρμογή εφαρμόζεται για το φορολογικό έτος 2020 και μετά.

γ. Τροποποιείται το ισχύον προνομιακό φορολογικό καθεστώς για την επιχορήγηση μεταφορικού κόστους εκδοτικών επιχειρήσεων (ανεκχώρητη, ακατάσχετη, μη υποκείμενη σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος, εισφορά κλπ) και απαλείφεται ο όρος για την εφαρμογή του, μόνον εφόσον πληρούνται οι γενικές διατάξεις περί φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας για την είσπραξη χρημάτων, χωρίς τον όρο παρακράτησης. Τίθεται εξαίρεση για την εφαρμογή του ανωτέρω προνομιακού καθεστώτος, στην περίπτωση ύπαρξης ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη φορολογική διοίκηση και τα ασφαλιστικά ταμεία, οι οποίες δεν έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης τμηματικής καταβολής ή σε δικαστικά επικυρωμένη συμφωνία εξυγίανσης.

δ. Καταργείται η υποχρέωση προσκόμισης αποδεικτικού ενημερότητας για τον καθ' ου η κατάσχεση σε όλες τις περιπτώσεις της εκ του νόμου εκχώρησης απαίτησης, περιλαμβανομένης της εκχώρησης δυνάμει δικαστικής απόφασης.

2.α.Παρέχεται, μέχρι και την 20ή Δεκεμβρίου κάθε έτους, πίστωση διάρκειας έως πέντε ημερών, από την ημερομηνία υποβολής της Δήλωσης Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και λοιπών φορολογιών (ΔΕΦΚ) στους κατά τον νόμο εγκεκριμένους αποθηκευτές για την καταβολή στις τελωνειακές αρχές του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ), του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ), και των λοιπών συνεισπραττόμενων επιβαρύνσεων, που αναλογούν στα οριζόμενα ενεργειακά προϊόντα, τα οποία εξέρχονται από το καθεστώς αναστολής και για τα οποία βεβαιώνονται οι οφειλόμενες φορολογικές επιβαρύνσεις.

β. Για την εφαρμογή των ανωτέρω κατατίθεται εγγύηση είτε χρηματική, είτε τραπεζική, είτε ασφαλιστήριο συμβόλαιο, για το σύνολο των οφειλόμενων επιβαρύνσεων, η οποία καταπίπτει υπέρ του Δημοσίου σε περίπτωση που δεν καταβληθεί εμπρόθεσμα το σύνολο της οφειλής.

3. Απαλλάσσεται, κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων περί εμπορικών μισθώσεων, από την υποχρέωση καταβολής του συνολικού μισθώματος και του μηνός Ιουνίου του έτους 2021, ο μισθωτής επαγγελματικής μίσθωσης προς εγκατάσταση επιχείρησης, για την οποία έχουν ληφθεί ειδικά και έκτακτα μέτρα περί αναστολής ή προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας για προληπτικούς ή κατασταλτικούς λόγους που σχετίζονται με τον κορονοϊό ή η οποία πλήττεται οικονομικά λόγω της διάδοσης του κορονοϊού και ανήκει σε συγκεκριμένους κλάδους επιχειρήσεων.

4. Επιτρέπεται η υποβολή δήλωσης φόρου μεταβίβασης αποκλειστικά από τον αγοραστή ή τους ειδικούς ή καθολικούς διαδόχους αυτού, κατά τη σύνταξη με αυτοσύμβαση οριστικών συμβολαίων μεταβίβασης ακινήτων με επαχθή αιτία σε εκτέλεση προσυμφώνων, που έχουν συνταχθεί μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2000, υπό την οριζόμενη προϋπόθεση, χωρίς να απαιτείται η προσκόμιση των αναφερόμενων πιστοποιητικών.

5. Τροποποιούνται-συμπληρώνονται διατάξεις του ν. 4223/2013 σχετικά με την καταβολή του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ). Συγκεκριμένα:

  1. Δεν συνυπολογίζεται και για το έτος 2021 (ίσχυε για τα έτη 2016-2020) στη συνολική αξία των δικαιωμάτων επί ακινήτου για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ, η αξία των δικαιωμάτων επί γηπέδων εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού.
  2. Επεκτείνεται και για το έτος 2021 (ίσχυε ειδικά για τα έτη 2019 και 2020), η μείωση στον ΕΝΦΙΑ, φυσικών προσώπων, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα.
  3. Η ισχύς των ανωτέρω αρχίζει από 1.1.2021.

6. Απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ, ειδικά για το έτος 2021, τα ακίνητα τα οποία βρίσκονται εντός των οριζόμενων οικισμών των Περιφερειακών Ενοτήτων (ΠΕ) Φλώρινας, Κοζάνης και Γρεβενών.

7. Αναβάλλεται εκ νέου, για την 12η.7.2021, αντί της 1ης.7.2021, ο χρόνος έναρξης ισχύος του νέου τρόπου φορολόγησης ανά δελτίο παιχνιδιού στα τυχερά παίγνια που διεξάγονται με στήλες.

Ειδήσεις σήμερα:

ΗΠΑ – Τέξας: μπαράζ πυροβολισμών κινητοποίησε την αντιτρομοκρατική ομάδα του FBI

Θεσσαλονίκη: σούπερ γιαγιά “έδιωξε” ληστές που προσποιούνταν τους τεχνικούς!

Νατάσα Παζαΐτη: η συγκινητική ανάρτηση για την ενηλικίωση των παιδιών της

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Τραμπ σε Ζελένσκι: Οι ΗΠΑ "θα εμπλακούν" στη μελλοντική ασφάλεια της Ουκρανίας21:26Βοιωτία: Μηχανή συγκρούστηκε με τρακτέρ – Νεκρός ο 33χρονος μοτοσικλετιστής21:12Τραμπ - Ζελένσκι: Οι πρώτες συζητήσεις στο Οβάλ Γραφείο20:58Έφτασε ο Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο (εικόνες)20:44Διακοπή της ροής του πετρελαίου προς την Ουγγαρία, έπειτα από ουκρανική επίθεση σε ρωσικό υποσταθμό20:34FIFA: Εξετάζει Παγκόσμιο Κύπελλο συλλόγων κάθε 2 χρόνια, με 48 ομάδες20:20Ζελένσκι: Η Ουκρανία είναι έτοιμη να δημιουργήσει μια νέα αρχιτεκτονική ασφαλείας20:06Θεσσαλονίκη: Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους οι πέντε ανήλικοι που κατηγορούνται ότι λήστεψαν 15χρονο19:52Γάζα: Η Χαμάς απάντησε θετικά στη νέα πρόταση εκεχειρίας19:38Λάρισα: Φωτιά σε περιοχή του Τυρνάβου – Άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής (βίντεο) 19:24Περισσότερα από 3.430.000 στρέμματα έχουν καεί στην Ισπανία από την αρχή της χρονιάς19:12Τραμπ για πόλεμο στην Ουκρανία: Είμαι εδώ μονάχα για να τον σταματήσω, όχι να τον συνεχίσω18:58Κρατούμενος δραπέτευσε από το νοσοκομείο Καστοριάς18:44Ευρωμπάσκετ 2025: "Έκοψε" τον Καραγιαννίδη ο Σπανούλης, με 16 διεθνείς συνεχίζεται η προετοιμασία18:30Φωτιά στο Κερασοχώρι Θεσπρωτίας18:16Αρκαδία: Φωτιά σε δασική έκταση στη Βεδουρίτσα - Πιθανώς ξεκίνησε από κεραυνό18:02Ξάνθη: Εικόνες από το σημείο του μοιραίου δυστυχήματος – Ποιοι επέβαιναν στα οχήματα17:48Ντόναλντ Τραμπ: Μεγάλη τιμή που υποδεχόμαστε τόσους Ευρωπαίους ηγέτες17:34Ξάνθη: Έληξε η προσωρινή εκτροπή κυκλοφορίας των οχημάτων επί της Εγνατίας οδού Κομοτηνής – Ξάνθης17:20Ασπρόπυργος: Συνελήφθη 25χρονη στο σπίτι της οποίας εντοπίστηκαν πιστόλι, σπαθί και ξιφίδια17:06
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο