LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΥγείαΔημοσίευση: 12 Ιουνίου 2021 11:10 | Ανανέωση: 12 Ιουνίου 2021 11:19

Κορονοϊός –ΕΣΥ: αναμένεται σημαντική αποσυμπίεση την επόμενη εβδομάδα

Τι είναι το βραζιλιάνικο στέλεχος που εντοπίστηκε στη χώρα μας και γιατί ανησυχεί τους ειδικούς.

ΜΕΘ - Μονάδα Εντατικής Θεραπείας

Σημαντική αποσυμπίεση του ΕΣΥ από περιστατικά COVID-19, με λιγότερες από 1.000 νέες εισαγωγές και περίπου 60 νέες διασωληνώσεις ασθενών την επόμενη εβδομάδα, αναμένουν οι ειδικοί επιστήμονες, που κάνουν λόγο για σαφή βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης της χώρας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν χθες η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ Βάνα Παπαευαγγέλου και ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης, την τελευταία εβδομάδα έχουν διαγνωστεί 6.500 νέα κρούσματα, εκ των οποίων το 50% εντοπίστηκε μέσω των αυτοδιαγνωστικών τεστ. Ο μέσος όρος των ημερήσιων κρουσμάτων έπεσε κάτω από 1.000 και είναι ενδεικτικό ότι χθες εντοπίστηκαν 791 νέα κρούσματα της COVID-19.

Χθες καταγράφηκαν 11 νέοι θάνατοι ασθενών. Ο αριθμός των θανάτων παρουσίασε την τελευταία εβδομάδα περαιτέρω μείωση κατά 19%. Ο αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών σε όλη την επικράτεια είναι 1.700, εκ των οποίων 375 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Όπως μάλιστα ανέφερε η κ. Παπαευαγγέλου, «υπολογίζεται στο τέλος του μήνα, και εφόσον παραμείνουμε στα ίδια επιδημιολογικά επίπεδα, οι διασωληνωμένοι ασθενείς στην επικράτεια να είναι ίσως λιγότεροι από 200». Υπενθύμισε δε ότι η μεγάλη πλειονότητα όσων νοσηλεύονται είναι ανεμβολίαστοι και συγκεκριμένα την προηγούμενη εβδομάδα το 92% όσων εισήχθησαν για νοσηλεία και το 98% όσων κατέληξαν δεν είχαν προλάβει να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους.

Παρά την καλή εικόνα που επικρατεί στη χώρα, ο κίνδυνος για μια νέα αύξηση των κρουσμάτων, λόγω υπερβολικής χαλάρωσης, παραμένει. Μάλιστα, όπως ανέφερε χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων στην Κω την τελευταία εβδομάδα, με αποτέλεσμα να ανέβει επίπεδο συναγερμού (από το 2 στο 3) και να κατατάσσεται πλέον στις «πορτοκαλί» περιοχές.

Το βραζιλιάνικο στέλεχος

Ο κ. Μαγιορκίνης, απαντώντας σε ερώτηση για το βραζιλιάνικο στέλεχος, το οποίο εντοπίστηκε και στη χώρα μας, σημείωσε ότι το χαρακτηριστικό του είναι ότι διαφεύγει από την ανοσιακή απόκριση, γεγονός που προκαλεί ανησυχία. Από την άλλη, φαίνεται να είναι λιγότερο μεταδοτικό σε σχέση με το βρετανικό στέλεχος. Η ταυτοποίηση για πρώτη φορά στη χώρα μας του βραζιλιάνικου στελέχους ανακοινώθηκε την Πέμπτη από το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ΕΟΔΥ για τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2. Κατά πληροφορίες, το δείγμα προέρχεται από άτομο που ζει στην Αθήνα.

Την τελευταία εβδομάδα αναλύθηκαν 1.567 δείγματα, από τα οποία αναδείχθηκαν 1.121 δείγματα με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος (1.112 αφορούν το βρετανικό στέλεχος, πέντε το νοτιοαφρικανικό, δύο το ινδικό και ένα το βραζιλιάνικο), και 345 με στελέχη υπό παρακολούθηση, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων αφορά το στέλεχος Β.1.1.318 (νιγηριανό) και το οποίο στη χώρα μας εντοπίστηκε αρχικά στην Αθήνα και τώρα φαίνεται να «ανταγωνίζεται» το βρετανικό σε Ηπειρο και Στερεά Ελλάδα.

Εν τω μεταξύ, τέλος στη συζήτηση για απολύσεις των εργαζομένων που δεν έχουν εμβολιαστεί έβαλε χθες η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, η οποία σε σχετική ερώτηση κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών απάντησε ότι δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα. Το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού εξετάζεται για τους υγειονομικούς και τους εργαζομένους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και, όπως είπε, θα ζυγιστεί με την «απαιτούμενη κοινωνική ευαισθησία».

Πηγή: kathimerini.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Δολοφονία στα Γλυκά Νερά: το προφίλ των δραστών και το ύποπτο όχημα

ΑΑΔΕ: “σαφάρι” ηλεκτρονικών διασταυρώσεων

Κορονοϊός - Νοσοκομείο Αγρινίου: στη Δικαιοσύνη προσφεύγουν οι συγγενείς των θυμάτων (βίντεο)

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΤραγωδία στην Ελβετία - Η έκκληση του αδελφού της Αλίκης: Προτεραιότητα των αρχών ήταν οι τραυματίες, όχι οι αγνοούμενοι (βίντεο)Σήμερα 20:03 | Ειδήσεις

Σοκ και δέος εξακολουθεί να προκαλεί η ασύλληπτη τραγωδία στο Κράν Μοντανά της Ελβετίας, όπου ένα μπαρ λαμπάδιασε με αποτέλεσμα δεκάδες νεκρούς και τραυματίες, κυρίως νέους.

Τάσος Τέλλογλου - Μέτρα πυρασφάλειας: 1 στα 10 κέντρα διασκέδασης δεν τα τηρείΣήμερα 19:52 | Ειδήσεις

Ο Τάσος Τέλλογλου μίλησε για τα κοινά βασικά ζητήματα πυρασφάλειας στην Ελλάδα και την Ευρώπη τα οποία εξέθεσε και η πρόσφατη τραγωδία στην Ελβετία.

Ολυμπιακός- Παναθηναϊκός: Ερυθρόλευκη νίκη σε ένα ντέρμπι αιωνίων για τους λάτρεις του μπάσκετΣήμερα 23:11 | Ειδήσεις

Αυτή ήταν η 10η σερί νίκη του Ολυμπιακού επί του «αιώνιου» αντιπάλου του σε επίπεδο Euroleague.

Τραγωδία στην Ελβετία: Βεγγαλικά σε μπουκάλια σαμπάνιας φαίνεται πως προκάλεσαν τη φονική πυρκαγιάΣήμερα 17:17 | Ειδήσεις

Ο αριθμός των θυμάτων παραμένει περίπου στους 40, με τη διαδικασία επίσημης αναγνώρισης να βρίσκεται σε εξέλιξη.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Λ.Δ. Κονγκό: Επίθεση από ισλαμιστές αντάρτες - Αναφορές για 15 νεκρούς23:43Ολυμπιακός- Παναθηναϊκός: Ερυθρόλευκη νίκη σε ένα ντέρμπι αιωνίων για τους λάτρεις του μπάσκετ 23:26Υεμένη: Βομβαρδισμοί σε βάσεις αυτονομιστών στη Χαντραμούτ23:12ΗΠΑ - Β. Καρολίνα: Το FBI απέτρεψε επίθεση με σφυριά και μαχαίρια την παραμονή της πρωτοχρονιάς22:58Ζαγόρι: Αυτοκίνητα κόλλησαν στο χιόνι - Χωρίς αντιολισθητικές αλυσίδες τα ΙΧ 22:4410 νεκροί και 597 τραυματίες σε τροχαία στην Αττική τον Δεκέμβριο22:30Παναθηναϊκός: Στην πόρτα της εξόδου ο Τετέ - Έρχεται νωρίτερα ο Παντελίδης22:16Τι καιρό θα κάνει το Σάββατο22:02Νέα βίντεο ντοκουμέντο από την τραγωδία στην Ελβετία - Χωρίς έξοδο διαφυγής το μπαρ21:48Το Κίεβο δίνει εντολή για την απομάκρυνση 3.000 παιδιών και των γονέων τους από τη Ζαπορίζια και το Ντνιπροπετρόφσκ21:34Σύγκρουση τεσσάρων οχημάτων στη Λεωφόρο Κηφισού - Κυκλοφοριακό κομφούζιο προς Πειραιά21:20Πάτρα: Ενήλικος κατηγορείται ότι επιτέθηκε σε 12χρονο21:06ANT1 Sports: Tο 2026 αρχίζει με μονομαχία αιωνίων αντιπάλων στο μπάσκετ20:52Τραγωδία στην Ελβετία - Η έκκληση του αδελφού της Αλίκης: Προτεραιότητα των αρχών ήταν οι τραυματίες, όχι οι αγνοούμενοι (βίντεο)20:38Τάσος Τέλλογλου - Μέτρα πυρασφάλειας: 1 στα 10 κέντρα διασκέδασης δεν τα τηρεί 20:24Ηράκλειο: Τρεις άνδρες μπήκαν σε ποιμνιοστάσιο και θανάτωσαν 40 αρνιά20:10Σήμερα τα φώτα κι οι φωτισμοί, με βροχές νοτιά και σκόνη οι αγιασμοί19:56Missing Alert για την εξαφάνιση ανήλικου19:42Άμστερνταμ- Αεροδρόμιο Σχίπχολ: Αναμένονται εκατοντάδες ακυρώσεις πτήσεων λόγω κακοκαιρίας19:28Καματερό: Συνελήφθη 21χρονος ο οποίος άσκησε σωματική βία σε βάρος 40χρονου19:14
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο