LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 06 Ιουνίου 2021 22:33

Κορονοϊός : σκάνδαλο με μάσκες στη Γερμανία

Ακατάλληλες μάσκες σε ευάλωτους πολίτες καταγγέλλεται ότι προόριζε το υπουργείο Υγείας της Γερμανίας.

AP - Διπλή μάσκα - υφασμάτινη μάσκα - μάσκα μίας χρήσης

Την παραίτηση του υπουργού Υγείας Γενς Σπαν (CDU) ζήτησε η ηγεσία του συγκυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), μετά την αποκάλυψη ότι το υπουργείο του σχεδίαζε να διαθέσει ακατάλληλες μάσκες σε άστεγους, άνεργους και άτομα με ειδικές ανάγκες.

Σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel, την άνοιξη του 2020, με το ξέσπασμα της πανδημίας, όταν οι προστατευτικές μάσκες δεν επαρκούσαν, ο Γενς Σπαν παρήγγειλε από την Κίνα εκατοντάδες εκατομμύρια μάσκες αξίας ενός δισεκατομμυρίου ευρώ χωρίς το σήμα CE της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπό την πίεση του χρόνου, το υπουργείο Υγείας ανέπτυξε σε συνεργασία με τον οργανισμό πιστοποίησης TUV Nord μια ταχεία διαδικασία ελέγχου ποιότητας, η οποία, όπως φαίνεται, δεν περιελάμβανε έλεγχο θερμοκρασίας ή προσομοίωση χρήσης. Συναρμόδιο είναι το υπουργείο Εργασίας - του οποίου ηγείται ο σοσιαλδημοκράτης (SPD) Χουμπέρτους Χάιλ - , από όπου καθορίζονται τα πρότυπα ασφαλείας για τις προστατευτικές μάσκες, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει διαμάχη μεταξύ των δύο υπουργείων σχετικά με το εάν τελικά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν οι μάσκες και με ποιον τρόπο.

Στις αρχές του 2021 το υπουργείο Υγείας πρότεινε, όπως αναφέρει το Spiegel, οι μάσκες να διανεμηθούν δωρεάν σε άστεγους, άνεργους και άτομα με ειδικές ανάγκες, προκαλώντας την αντίδραση του υπουργείου Εργασίας, το οποίο τόνισε ότι «η ασφάλεια και η υγεία ειδικά των ευάλωτων ομάδων πρέπει να έχουν προτεραιότητα» και ζήτησε να ελεγχθούν πλήρως οι μάσκες.

Σήμερα, ο αρχηγός του SPD Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς χαρακτήρισε την πρόταση του κ. Σπαν αφόρητη και ζήτησε από τον αρχηγό του CDU 'Αρμιν Λάσετ να τον αποσύρει από την κυβέρνηση. «Είναι ανάρμοστο και απάνθρωπο να χωρίζει ο υπουργός Υγείας τους ανθρώπους σε δύο κατηγορίες, σε εκείνους που δικαιούνται μάσκες δοκιμασμένης ποιότητας και σε εκείνους για τους οποίους οι όχι αρκετά καλές μάσκες θεωρούνται κατάλληλες για να προστατεύσουν τη ζωή τους. Αν κάτι τέτοιο συνέβαινε με υπουργό του SPD, θα γνωρίζαμε καλά τι έπρεπε να κάνουμε. Τώρα ο 'Αρμιν Λάσετ θα πρέπει να αναρωτηθεί εάν αυτή η σκανδαλώδης προσέγγιση παραμένει αποδεκτή για ένα κόμμα με χριστιανική επωνυμία», δήλωσε ο κ. Βάλτερ - Μπόργιανς και απάιτησε «γρήγορη απάντηση» από την ηγεσία του CDU.

Από την πλευρά του υπουργείου Υγείας, ο εκπρόσωπος Τύπου κατηγόρησε το SPD για προσπάθεια εξαπάτησης της κοινής γνώμης και επισήμανε ότι η διασφάλιση της ποιότητας «έχει πάντα απόλυτη προτεραιότητα», προσθέτοντας ότι τον περασμένο Φεβρουάριο το υπουργείο Υγείας συμφώνησε με το υπουργείο Υγείας για τον περαιτέρω έλεγχο της συγκεκριμένης παραγγελίας μασκών, οι οποίες προορίζονταν για ιδρύματα και άστεγους.

Στο μεταξύ, το φορτίο θα παρέμενε σε κρατικές αποθήκες και εφόσον έφθανε η ημερομηνία λήξης του, θα καταστρεφόταν. Επειδή ο έλεγχος καθυστερούσε, το υπουργείο Υγείας πρότεινε να διατίθενται μόνο οι μάσκες τύπου FFP2 της εγχώριας παραγωγής, όπως και συμβαίνει. «Το γιατί το Υπουργείο Εργασίας επιτρέπει να διαστρεβλώνεται η αλήθεια κατ΄αυτόν τον τρόπο, μπορεί να εξηγηθεί μόνο με τις σημερινές εκλογές», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, αναφερόμενος προφανώς στις εκλογές στην Σαξονία - 'Ανχαλτ που διεξάγονται σήμερα. Όπως όμως σημειώνει το Spiegel, ο κ. Σπαν δεν μπορεί να αρνηθεί ότι το υπουργείο του πρότεινε αρχικά οι συγκεκριμένες μάσκες να διατεθούν σε άστεγους, άνεργους και άτομα με αναπηρία χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί οι απαιτούμενοι έλεγχοι.

Ο Γενς Σπαν δεν δέχεται πάντως την επίθεση μόνο από τον κυβερνητικό εταίρο του κόμματός του και την αντιπολίτευση, αλλά και από κοινωνικές οργανώσεις, οι οποίες τον κατηγορούν ότι «δεν έχει καμία επαφή με τους πιο αδύναμους της κοινωνίας και τους μεταχειρίζεται ως ανθρώπους β' κατηγορίας».

Ειδήσεις σήμερα:

Φονικό στην Κέρκυρα: πήγε να βοηθήσει και τον σκότωσε (βίντεο)

Θάλασσα Μαρμαρά: η βλέννα κάλυψε τα πάντα (εικόνες)

Χάρι – Μέγκαν: Γεννήθηκε η Λίλι – Νταϊάνα

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΠαναγιώτης Ψαρρός στον ΑΝΤ1: Πιθανό ένα νέο μπλακ άουτ στις επικοινωνίες το επόμενο διάστημαΧθες 19:17 | Ειδήσεις

«Δεν πρόκειται να μπούμε στη διαδικασία να εξυπηρετήσουμε περισσότερα αεροπλάνα, ώστε να μειώσουμε τις καθυστερήσεις και να διακυβευτεί η ασφάλεια», λέει ο πρόεδρος της Ένωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας.

Λατινοπούλου στον ΑΝΤ1: Οι κάμερες ήταν στραμμένες στην είσοδο και στην αυλή του σπιτιού μουΧθες 19:09 | Ειδήσεις

Η πρόεδρος της Φωνής Λογικής μιλά στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1 για την υπόθεση παρακολούθησης του σπιτιού της μέσω καμερών, από γειτονικό ζευγάρι. 

Συναγερμός για τη γρίπη στην Ελλάδα: Εκατοντάδες οι εισαγωγές καθημερινάΧθες 18:09 | Ειδήσεις

Οι ειδικοί κάνουν έκκληση για εμβολιασμό, ακόμη και τώρα.

Τέλλογλου - FIR Αθηνών: Κάθε λεπτό καθυστερήσεων κοστίζει 123 ευρώ στις αεροπορικές εταιρείεςΧθες 18:40 | Ειδήσεις

Σύμφωνα με στατιστική του Eurocontrol από την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου του 2025, η Ελλάδα ήταν υπεύθυνη για το 12% των καθυστερήσεων στον πανευρωπαϊκό ενιαίο εναέριο χώρο.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Πιερία: Ισόβια στην 35χρονη που σκότωσε και έθαψε τον 58χρονο σύντροφό της23:59Θεσσαλονίκη: Απαγόρευση συγκεντρώσεων αύριο στο κέντρο της πόλης23:44Τραμπ: Πιθανή η επιβολή δασμών στις χώρες που δεν συμφωνούν μαζί μας για την Γροιλανδία23:30Αίσιο τέλος στον Κορυδαλλό: Σώα η γυναίκα που απειλούσε να πέσει από ταράτσα πολυκατοικίας23:16Περιφερειακή Υμηττού: Χειροπέδες σε 43χρονο που έτρεχε με 191 χλμ/ώρα23:02Ιταλία: 19χρονος μαχαίρωσε θανάσιμα συμμαθητή του μέσα σε σχολική τάξη22:47Παναθηναϊκός – Αντίνο: Οριστική συμφωνία με την Γοδόι Κρουζ για τη μεταγραφή22:33Ηράκλειο: Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά σε επιχείρηση της ΒΙΠΕ22:18Τζίνα Λολομπριτζίτα: Η “πιο όμορφη γυναίκα” που λατρεύτηκε από τον ανδρικό πληθυσμό 22:04Το πρώτο αεροπλάνο με Βενεζουελάνους μετανάστες που απελάθηκαν από τις ΗΠΑ προσγειώθηκε στο Καράκας 21:50Βασίλης Τσιβιλίκας: Ο πληθωρικός κωμικός που πίστευε ότι το γέλιο είναι... υγεία!21:36Γερμανία: Σύγκρουση λεωφορείου με τρένο στο Αμβούργο - Ένας νεκρός21:22Τραγωδία στα Τέμπη: Η παρόμοια σύγκρουση στον Δοξαρά το 1972 (εικόνες)21:08Τέλλογλου - FIR Αθηνών: Κάθε λεπτό καθυστερήσεων κοστίζει 123 ευρώ στις αεροπορικές εταιρείες20:54Τι καιρό θα κάνει το Σάββατο20:40Λατινοπούλου στον ΑΝΤ1: Οι κάμερες ήταν στραμμένες στην είσοδο και στην αυλή του σπιτιού μου 20:26Ant1 Sports: Σταθερά στο δρόμο των επιτυχιών το ελληνικό πόλο20:12Φωτιά σε επιχείρηση στη ΒΙΠΕ Ηρακλείου (εικόνες)19:58Συναγερμός για τη γρίπη στην Ελλάδα: Εκατοντάδες οι εισαγωγές καθημερινά19:44Παναγιώτης Ψαρρός στον ΑΝΤ1: Πιθανό ένα νέο μπλακ άουτ στις επικοινωνίες το επόμενο διάστημα 19:30
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο