LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 03 Ιουνίου 2021 15:19 | Ανανέωση: 03 Ιουνίου 2021 15:41

Τουρισμός - Μητσοτάκης: Η ασφάλεια είναι το πρωταρχικό μας μέλημα

Η ομιλία του Πρωθυπουργού στην 66η συνάντηση της Επιτροπής του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO) για την Ευρώπη. 

Κυριάκος Μητσοτάκης - Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού

«Στην Ελλάδα, η βασική μας ανησυχία ήταν να διασφαλίσουμε ότι, όταν θα ξανανοίξει ο τουρισμός, δεν θα έχουν χαθεί θέσεις εργασίας. Πιστεύω ότι καταφέραμε να επιτύχουμε αυτόν τον στόχο, μέσω μιας σειράς στοχοθετημένων μέτρων για τη στήριξη του τουρισμού», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα κατά την ομιλία του στην 66η συνάντηση της Επιτροπής του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO) για την Ευρώπη. 

Το αντικείμενο της συνάντησης που ολοκληρώνεται αύριο είναι η διασφάλιση της επανέναρξης των ταξιδιών με ασφαλή τρόπο, και ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η χώρα μας εισάγοντας μια σειρά καινοτομιών πέτυχε αυτόν τον στόχο, και επεσήμανε την συζήτηση που άνοιξε με πρωτοβουλία της Ελλάδος για την θέσπιση του ψηφιακού πιστοποιητικού Covid τον Ιανουάριο «ακριβώς επειδή περιμέναμε ότι έπρεπε να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα εκ των προτέρων, ώστε να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε πως τα ταξίδια θα συνεχιστούν κανονικά το καλοκαίρι» όπως είπε. 

Μέτρα στήριξης του Τουρισμού

Ο πρωθυπουργός, επίσης, αναφέρθηκε στα μέτρα στήριξης του τουριστικού κλάδου και αναφέρθηκε στην ενίσχυση ύψους 420 εκατομμυρίων ευρώ ως κεφάλαιο κίνησης στις τουριστικές επιχειρήσεις.

«Παρέχουμε βοήθεια ύψους 420 εκατομμυρίων ευρώ, υπό τη μορφή κεφαλαίου κίνησης, στον τουριστικό κλάδο μας για να διασφαλίσουμε ότι, ειδικά οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, οι ταξιδιωτικοί πράκτορες και τα ξενοδοχεία έχουν το κεφάλαιο κίνησης ώστε να μπορούν να ανοίξουν ξανά χωρίς επιπλέον οικονομικούς περιορισμούς», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης κατά την έναρξη των εργασιών της συνάντησης.

Κυριάκος Μητσοτάκης - Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε επίσης ότι «η ασφάλεια είναι το πρωταρχικό μας μέλημα και ήμασταν πράγματι στην πρώτη γραμμή μιας σειράς καινοτομιών που μας επέτρεψαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας να διασφαλίσουμε ότι χρησιμοποιούμε όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για να κάνουμε τα ταξίδια όσο πιο ασφαλή γίνεται» και σημείωσε:

«Πέρυσι, παρουσιάσαμε και αξιοποιήσαμε ένα πολύ εξελιγμένο εργαλείο Τεχνητής Νοημοσύνης, που μας επέτρεψε να κάνουμε έξυπνες δοκιμές χρησιμοποιώντας τις δυνατότητες που είχαμε στη διάθεσή μας εκείνη τη στιγμή. Και φυσικά, φέτος η Ελλάδα ξεκίνησε τη συζήτηση σχετικά με το ψηφιακό πιστοποιητικό Covid τον Ιανουάριο, ακριβώς επειδή περιμέναμε ότι έπρεπε να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα εκ των προτέρων ώστε να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε πως τα ταξίδια θα συνεχιστούν κανονικά το καλοκαίρι».

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία για την ανάκαμψη του τουρισμού και των ταξιδιών αναψυχής σε σύντομο χρονικό διάστημα, και σημείωσε: «Αλλά θα πρέπει να έχουμε επίγνωση ότι ο Covid έχει αλλάξει τις προτεραιότητες των ταξιδιωτών. Νομίζω πως θα μετράνε περισσότερο οι εμπειρίες, κυρίως οι ξεχωριστές εμπειρίες. Πιστεύω, πως η διάκριση ανάμεσα στο να ταξιδεύει κανείς για δουλειά και να ταξιδεύει κανείς για αναψυχή δεν είναι πια τόσο ξεκάθαρη όσο ήταν κάποτε. Για παράδειγμα, βλέπουμε πλέον πολλούς ανθρώπους που έρχονται στην Ελλάδα για να εργαστούν από εδώ αλλά και ταυτόχρονα για να απολαύσουν την όμορφη χώρα μας. Επομένως, αυτή η ιδέα ότι πλέον μπορεί ο καθένας να εργαστεί από οπουδήποτε, ουσιαστικά θα αλλάξει τον τρόπο που ταξιδεύουμε. Αυτό θα είναι πολύ ωφέλιμο για την Ελλάδα, καθώς θα είμαστε, για παράδειγμα, σε θέση να παρατείνουμε την τουριστική σεζόν, πέραν των καλοκαιρινών μηνών που παρατηρείται η κορύφωση της σεζόν».

Κυριάκος Μητσοτάκης - Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού

Να σημειωθεί ότι η 66η Συνάντηση της Επιτροπής του UNWTO για την Ευρώπη φιλοξενείται από την ελληνική κυβέρνηση στην Αθήνα (2-4 Ιουνίου) καθώς η Ελλάδα έχει και την τρέχουσα προεδρία της Περιφερειακής Επιτροπής για την Ευρώπη.

Η φετινή διοργάνωση -σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη- παρέχει την ευκαιρία στα μέλη της Περιφερειακής Επιτροπής του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού για την Ευρώπη να συζητήσουν για τις επιπτώσεις της πανδημίας στην τουριστική βιομηχανία αλλά και να καθορίσουν το μέλλον του τουρισμού, ανταλλάσσοντας εμπειρίες, βέλτιστες πρακτικές, και κοινά πρωτόκολλα, με στόχο τη βιώσιμη ανάκαμψη του κλάδου, με ασφαλή και συντονισμένο τρόπο.

Κυριάκος Μητσοτάκης - Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού

Παράλληλα με τη θεσμική συνάντηση, πραγματοποιείται στην Αθήνα και θεματική εκδήλωση με τίτλο «Βιώσιμος παράκτιος και θαλάσσιος τουρισμός στη Μεσόγειο: Προκλήσεις και ευκαιρίες στην μετά COVID εποχή», στην οποία ειδικοί από όλο τον κόσμο θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν δια ζώσης το ρόλο της βιωσιμότητας για το μέλλον του παράκτιου και θαλάσσιου τουρισμού.

ΣΥΡΙΖΑ: Πενιχρές ενισχύσεις και… υποσχετικές

«Ο κ. Μητσοτάκης μοιράζει ψίχουλα και σε λίγους. Αφήνει μάλιστα εκτός, την πλειοψηφία των μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων, μοιράζοντας υποσχετικές», αναφέρουν σε κοινή δήλωση η Τομεάρχης Τουρισμού, Κατερίνα Νοτοπούλου και ο Τομεάρχης Ναυτιλίας, Νεκτάριος Σαντορινιός.

Όπως αναφέρουν:

«Παρά την έγκριση της Κομισιόν για πακέτο στήριξης 800 εκατ. ευρώ για τις επιχειρήσεις του τουρισμού, η Κυβέρνηση διαθέτει μόλις 420εκ από το σύνολο του προγράμματος. Επιλέγοντας μάλιστα να ενισχύσει τον κλάδο των καταλυμάτων με το πενιχρό 5% και των τουριστικών γραφείων και λεωφορείων με 2,5%, ενώ αφήνει τελείως εκτός τις επιχειρήσεις θαλάσσιου Τουρισμού.

Σαν να μην έφτανε όμως αυτό, ήρθε η επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων να βάλει φρένο σε όποιες ελπίδες για βοήθεια είχαν οι μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις.

Ο υποχρεωτικός όρος για την ένταξη στο πρόγραμμα της ύπαρξης προσωπικού το έτος 2019 τουλάχιστον ίσο με 1 Ετήσια Μονάδα Εργασίας (ΕΜΕ) μισθωτής εργασίας, καθιστά απαγορευτική την ένταξη της πλειονότητας των τουριστικών καταλυμάτων-ενοικιαζόμενων δωματίων. Διότι πρόκειται για επιχειρήσεις που είναι στην πλειοψηφία τους οικογενειακές και υπό ομαλές συνθήκες λειτουργούν εποχικά για μερικούς μήνες το χρόνο. Αντίστοιχη είναι η αδικία που υφίστανται πολλά τουριστικά γραφεία και επιχειρήσεις τουριστικών λεωφορείων, που επίσης αποτελούν μικρές, οικογενειακές επιχειρήσεις.

Καλούμε το Υπουργείο, άμεσα, να διορθώσει την αδικία αυτή, αναδιατυπώνοντας τους όρους της προκήρυξης, γιατί αλλιώς θα μείνουν εκτός  - και των ελάχιστων έστω - ενισχύσεων, αυτοί που τις έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Οι μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις δεν έλαβαν την αναγκαία οικονομική στήριξη και αποκλείστηκαν από τα διάφορα χρηματοδοτικά προγράμματα και έκτακτα μέτρα. Με την αβεβαιότητα της εξέλιξης των κρατήσεων και της τουριστικής δραστηριότητας, η βιωσιμότητα τους είναι επισφαλής.

Διεκδικούμε για λογαριασμό όλων τα αυτονόητα. Την αύξηση των ενισχύσεων και την διάθεση τους με προοδευτικά και αντικειμενικά κριτήρια.» 

Ειδήσεις σήμερα:

Διαζύγιο: ηλεκτρονικά από το σπίτι με ένα κλικ!

Σταϊκούρας – ΕΝΦΙΑ: δικαιότερος και σε περισσότερες δόσεις το 2022

Επιχείρηση “ALLIED SKY”: Ελληνικά F-16 συνόδευσαν αμερικανικό βομβαρδιστικό B-52

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚακοκαιρία: Μήνυμα 112 σε Θεσσαλία και ΘεσσαλονίκηΣήμερα 16:15 | Ειδήσεις

Που θα χτυπήσουν οι ισχυρές καταιγίδες που θα συνοδεύονται από θυελλώδεις ανέμους και χαλαζοπτώσεις.

Μητσοτάκης για Visa Express: Απτή απόδειξη της προσέγγισης Ελλάδας - ΤουρκίαςΣήμερα 12:23 | Ειδήσεις

Μετά την υλοποίηση της Visa Express οι αφίξεις Τούρκων πολιτών στη Λέσβο από το τέλος Μαρτίου έως την Τετάρτη ήταν αυξημένες κατά 868% σε σύγκριση με το 2023

Ερντογάν για επίσκεψη Μητσοτάκη: Στόχος η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεωνΣήμερα 14:52 | Ειδήσεις

Τι δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος για την επικείμενη επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Άγκυρα.

Ενδοοικογενειακή βία – Θεσσαλονίκη: Εκβίαζε και έδερνε τη γυναίκα του για να πάρει χρήματαΣήμερα 16:18 | Τοπικά Νέα

Ο εφιάλτης μιας 37χρονης στα χέρια του συζύγου της, που την κακοποιούσε για μεγάλο χρονικό διάστημα, απαιτώντας χρήματα για τα χρέη του.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Κακοκαιρία - Σάββατο: Ισχυρές καταιγίδες, χιόνια και δυνατοί άνεμοι19:18Δίκη Πισπιρίγκου: Μήνυση Δασκαλάκη εναντίον της αδερφής της 19:04Ιεροσόλυμα - Πατριαρχείο: Ανακοίνωσε τον μέγιστο αριθμό προσκυνητών για την Ανάσταση 18:51ΠΑΣΟΚ: Υπόμνημα στον Άρειο Πάγο για αποκλεισμό των Σπαρτιατών από τις Ευρωεκλογές18:37Σύμη: Τσάντα με εκατομμύρια δολάρια βρέθηκε στη θάλασσα18:23Κασσελάκης για Κυριαζίδη: Ο Μητσοτάκης δεν έχει τη στοιχειώδη ηθική να αποβάλει έναν ομοφοβικό βουλευτή18:10Πρατήρια καυσίμων – Σκρέκας: Συνεχείς οι έλεγχοι για αισχροκέρδεια17:56Μητσοτάκης από Λέσβο: Η πολιτική της προσέγγισης Ελλάδας και Τουρκίας έχει αποτελέσματα17:43Youth League - Ολυμπιακός: Στον τελικό τα “μωρά” των ερυθρόλευκων17:29Anonymous: Χάκαραν τον ισραηλινό στρατό17:16Βαρκελώνη: Σκύλοι θεραπείας φέρνουν χαμόγελο σε ασθενείς της εντατικής (βίντεο)17:02“Παγιδευμένοι” - Νέα επεισόδια: Αγωνία και διλήμματα για τον Δημήτρη και την Άννα (εικόνες)16:49Ενδοοικογενειακή βία – Θεσσαλονίκη: Εκβίαζε και έδερνε τη γυναίκα του για να πάρει χρήματα16:35Κακοκαιρία: Μήνυμα 112 σε Θεσσαλία και Θεσσαλονίκη 16:21Τέμπη: Βρέθηκαν υπολείμματα οστών στο ιδιωτικό οικόπεδο όπου είχε μεταφερθεί χώμα από τον τόπο της σύγκρουσης16:08Χατζηδάκης: : Η λέξη - κλειδί για Ελλάδα και Ευρώπη είναι η ανταγωνιστικότητα15:54Ελεύθερη πτώση: Παγκόσμιο ρεκόρ από Ρώσους που έπεσαν από την... στρατόσφαιρα! (βίντεο)15:40Γαλλία: Άντρας απειλούσε να ανατιναχτεί έξω από το ιρανικό προξενείο (βίντεο)15:26“Υγεία πάνω απ’ όλα”: υπέρταση στις γυναίκες, κατάψυξη ωαρίων και δυσορθογραφία15:15Ερντογάν για επίσκεψη Μητσοτάκη: Στόχος η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων15:02
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο