LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚοινωνίαΔημοσίευση: 30 Μαΐου 2021 16:25

Προσπάθησε να πουλήσει άγαλμα της θεάς Υγείας

Ακέφαλο μαρμάρινο άγαλμα σημαντικής ιστορικής και αρχαιολογικής αξίας.

ΘΕΑ ΥΓΕΙΑ - ΑΡΧΑΙΟΚΑΠΗΛΟΣ

Συνελήφθη 46χρονος αλλοδαπός, σε περιοχή της Κορινθίας, έπειτα από συντονισμένη επιχείρηση αστυνομικών του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, για παράβαση του Νόμου περί προστασίας των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και περί όπλων.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο πολυήμερης διερεύνησης πληροφοριών, αναφορικά με παράνομη κατοχή αρχαίων κινητών μνημείων, οι κάτοχοι των οποίων αναζητούν αγοραστές προκειμένου να τα πουλήσουν έναντι του χρηματικού ποσού των 80.000 ευρώ, κλιμάκιο αστυνομικών της ανωτέρω Υπηρεσίας μετέβη στην περιοχή της Κορινθίας και τις πρωινές ώρες της Τετάρτης, εντόπισε τον 46χρονο, σε σημείο κοντά στον παράδρομο της Ολυμπίας οδού και τον ακινητοποίησε.

Μετά από έρευνα διαπιστώθηκε ότι ο 46χρονος είχε κρύψει σε πρανές του παράδρομου, μέσα σε υφασμάτινη μπλούζα, αρχαίο αγαλμάτιο και μέσα σε διάφανη νάιλον σακούλα νομίσματα και δαχτυλίδια, με συνέπεια να συλληφθεί.

ΘΕΑ ΥΓΕΙΑ - ΑΡΧΑΙΟΚΑΠΗΛΟΣ

Κατά την διάρκεια της προανακριτικής διερεύνησης της υπόθεσης προέκυψε η εμπλοκή και άλλου αγνώστου Έλλην δράστη.

Η αρχαιολογική αξία των κινητών μνημείων τεκμηριώθηκε από την Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, στο πλαίσιο της διαχρονικής και ουσιώδους συνεργασίας με το Τμήμα Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Ειδικότερα οι κατασχεθείσες αρχαιότητες, επιδείχθηκαν στην Προϊσταμένη του Τμήματος Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών της ανωτέρω Διεύθυνσης, η οποία γνωμάτευσε ότι εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις του Νόμου περί Προστασίας Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και συγκεκριμένα πρόκειται για:

  • Μαρμάρινο, ακέφαλο αγαλμάτιο της Θεάς Υγείας, καλής τέχνης, ιστάμενης επί συμφυούς πλίνθου, Ρωμαϊκής εποχής, συνολικού σωζόμενου ύψους 35 εκατοστών και το υλικό του μαρμάρου φέρει μεγάλους κρυστάλλους. Η Θεά στηρίζεται στο δεξιό σκέλος και λυγίζει στο γόνατο το αριστερό. Φοράει μακρύ χιτώνα που ζώνεται κάτω από το στήθος και ιμάτιο που φέρεται από το δεξιό ώμο λοξά στο κορμό και περνά πάνω από το αριστερό χέρι που είναι σπασμένο. Στο δεξιό χέρι κρατά φίδι ενώ η πίσω πλευρά είναι επίπεδη και αποδοσμένη περιληπτικά. Φέρει μεταλλικό σύνδεσμο στη βάση του λαιμού, από αρχαία επισκευή.
  • Τρία χάλκινα νομίσματα, εκ των οποίων, ένα Βυζαντινής και δύο Ρωμαϊκής εποχής.

ΘΕΑ ΥΓΕΙΑ - ΑΡΧΑΙΟΚΑΠΗΛΟΣ

Το άγαλμα της Θεάς Υγείας, σύμφωνα με την αρμόδια αρχαιολόγο, είναι σημαντικής ιστορικής και αρχαιολογικής αξίας.

Επίσης, κατασχέθηκαν, χάλκινο προσάρτημα, το οποίο πρόκειται να εξεταστεί περαιτέρω για την αρχαιολογική του τεκμηρίωση, 12 νομίσματα και 2 δαχτυλίδια, τα οποία δεν εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις του Νόμου περί Προστασίας Αρχαιοτήτων.

Επιπρόσθετα, σε διενεργηθείσα έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην οικία του συλληφθέντα, από αστυνομικούς του Τ.Α. Κορίνθου, βρέθηκε και κατασχέθηκε κυνηγετική καραμπίνα, για την οποία δεν κατείχε Άδεια Κατοχής Κυνηγετικού Όπλου.

Οι αρχαιότητες, θα παραδοθούν για φύλαξη και τελική εκτίμηση στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και το Νομισματικό Μουσείο, αντίστοιχα.

Ο κατηγορούμενος οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κορίνθου, ενώ η διερεύνηση της υπόθεσης αναφορικά με τη διακίνηση και τους τελικούς αποδέκτες των αρχαίων αντικειμένων, συνεχίζεται.

Ειδήσεις σήμερα:

Σακελλαροπούλου: Το Σούλι είναι διαχρονικό σύμβολο του αγώνα για την ελευθερία (εικόνες)

Οι πληρωμές από Υπουργείο Εργασίας, e-ΕΦΚΑ, ΟΑΕΔ και ΟΠΕΚΑ

Θεανώ: Η νέα ψηφιακή βοηθός του Ερευνητικού Κέντρου “Αθηνά”

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚαλλιάνος - Κούγιας κατά Γεωργιάδη: Μου έχει κάνει πολύ κακή εντύπωση η συμπεριφορά του (βίντεο)Σήμερα 07:50 | Ειδήσεις

«Η δικογραφία για τις συλλήψεις για τον θάνατο του Λυγγερίδη είναι της πλάκας, μόνο και μόνο για να πλήξει τον Ολυμπιακό», ανέφερε μεταξύ άλλων ο ποινικολόγος και αντιπρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός.

Τροχαίο δυστύχημα στην ΕλευσίναΣήμερα 06:10 | Ειδήσεις

Νεκρός ο οδηγός και σοβαρά τραυματίας ο συνοδηγός στο τροχαίο που έγινε τα ξημερώματα κοντά στην παραλία της Ελευσίνας.

Καιρός: συννεφιές, μπόρες και άνοδος θερμοκρασίας την ΠαρασκευήΧθες 16:13 | Ειδήσεις

Που αναμένονται οι βροχοπτώσεις. Πόσο ισχυροί θα πνέουν οι άνεμοι. Τι καιρό θα κάνει το Σάββατο του Λαζάρου και την Κυριακή των Βαΐων. Αναλυτική πρόγνωση ανά περιοχή.

Μητσοτάκης: Δεν γίνεται η Βουλή να μετατρέπεται σε αρένα του μποξ (εικόνες)Χθες 20:44 | Ειδήσεις

Τι είπε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του για όλα τα ζητήματα της επικαιρότητας.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Νέα Ιωνία: Άντρας έπεσε στις γραμμές του τρένου09:04Τσερνόμπιλ: το πυρηνικό δυστύχημα που άλλαξε τον κόσμο08:50Κρήτη – ενδοοικογενειακή βία: Πολυετής φυλάκιση σε πατέρα που χτύπησε την κόρη του08:37Τροχαίο δυστύχημα με μηχανή στην Σκιάθο08:24Καλλιάνος - Κούγιας κατά Γεωργιάδη: Μου έχει κάνει πολύ κακή εντύπωση η συμπεριφορά του (βίντεο)08:10Ρομάριο: Επιστρέφει στα γήπεδα μετά από 15 χρόνια07:57“Ενώπιος Ενωπίω” – Ελεονώρα Μελέτη: Δεν θα γίνω πολιτικάντζα…07:43Ολυμπιακή φλόγα: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε 6 Δήμους την Παρασκευή07:29Κασσελάκης: Μπορούμε να είμαστε πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές07:15Εορτολόγιο - 26 Απριλίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 07:01Γκράινερ: Σκέφτηκα την αυτοκτονία στις ρωσικές φυλακές06:48Σημεία για rapid test την Παρασκευή σε 176 σημεία06:34Τροχαίο δυστύχημα στην Ελευσίνα06:21Καιρός: συννεφιές, μπόρες και άνοδος θερμοκρασίας την Παρασκευή06:07JukeBooks: Αudiobook για το Ειδικό Σχολείο Τυφλών Καλλιθέας23:59Λάρισα: Άνδρας άρχισε να ξεγυμνώνεται στη μέση της πλατείας 23:46Παναθηναϊκός - Μακάμπι: πράσινη νίκη με υπογραφή Σλούκα (εικόνες)23:32Φορολογικές δηλώσεις - myaade: Άνοιξε η πλατφόρμα23:19Μητροπολίτης Ιερώνυμος: Σκόραρε από την άσπρη βούλα…23:05Τουρκία – Ε.Ε: Δυσαρέσκεια από την Άγκυρα – Δεν πάει στις Βρυξέλες ο Φιντάν22:52
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο