LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΥγείαΔημοσίευση: 28 Μαΐου 2021 10:25

Λαμία: Θήκη δοντιού αφαιρέθηκε από πνεύμονα

Η ζωή ασθενούς κινδύνεψε να χαθεί από το «ξένο σώμα» που τελικά ήταν η θήκη του δοντιού του.

Γενικό νοσοκομείο Λαμίας

Θήκη από δόντι που είχε σφηνωθεί στον πνεύμονα ενός ασθενή κατά τη διασωλήνωση αφαίρεσαν γιατροί του νοσοκομείου Λαμίας με τη χρήση εύκαμπτου βρογχοσκοπίου και ειδικής λαβίδας. Ο ασθενής, ένας 50χρονος αλκοολικός και καπνιστής, είχε υποστεί ενδοεγκεφαλική αιμορραγία και λόγω πτώσης του επιπέδου συνείδησης είχε διασωληνωθεί στο Καρπενήσι από όπου και διακομίστηκε στο νοσοκομείο Λαμίας και αντιμετωπίστηκε στη ΜΕΘ και στο Βρογχολογικό Εργαστήριο της Πνευμονολογικής Κλινικής μέχρι να βελτιωθεί η κατάστασή του και να πάρει εξιτήριο.

Το περιστατικό αυτό θα παρουσιαστεί στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νοσημάτων Θώρακος από τους Α.Πατσούρα και Ε. Μάνου του Βρογχολογικού Εργαστηρίου και Χρ.Γεωργιάδη και Φ. Τσιμπούκα από τη ΜΕΘ του νοσοκομείου Λαμίας, με τίτλο «Ενδοβρογχική αφαίρεση οδοντικής θήκης από τον ΔΕ κάτω λοβαίο βρόγχο σε ασθενή με πνευμονία και σηπτική καταπληξία».

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επεμβατικός-πνευμονολόγος Εμμανουήλ Μάνος το περιστατικό αυτό αντιμετωπίστηκε το καλοκαίρι του 2020 , όταν ο ασθενής διακομίστηκε διασωληνωμένος από το Καρπενήσι στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Λαμίας. Κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του στη ΜΕΘ παρουσίασε πνευμονία και εικόνα σηπτικής καταπληξίας και σε ακτινογραφία θώρακα φάνηκε ότι υπάρχει εισρόφηση ξένου σώματος που έμοιαζε με δόντι αλλά όπως αποδείχτηκε στη συνέχεια ήταν θήκη από δόντι που σφηνώθηκε στον δεξιό κάτω λοβαίο βρόγχο ως επιπλοκή της διασωλήνωσης. Στη συνέχεια ο ασθενής υποβλήθηκε σε βρογχοσκόπηση με εύκαμπτο βρογχοσκόπιο μέσω τραχειοστομίας και με τη χρήση Rat's teeth λαβίδας, αφαιρέθηκε η οδοντική θήκη η οποία απέφρασε την είσοδο του δεξιού κάτω λοβαίου βρόγχου και βρέθηκαν άφθονες πυώδεις εκκρίσεις και κοκκιώδης ιστός. Σε καλλιέργειες που έγιναν στη συνέχεια ο ασθενής βρέθηκε θετικός σε ακινετοβακτήριο, κλεμπσιέλλα και ψευδομονάδα .

Στην παρουσίαση που θα γίνει αύριο στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νοσημάτων Θώρακος αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι : «Η ύπαρξη ξένου σώματος ενδοβρογχικά δεν αποτελεί συχνή αιτία βρογχοσκόπησης. Παράγοντες κινδύνου για εισρόφηση αποτελούν το γήρας, ηρεμιστικά φάρμακα, αλκοολισμός, τραύμα με απώλεια συνείδησης, νευρολογικά ελλείμματα και ιατρογενείς πράξεις. Στις ιατρογενείς αιτίες, οι οδόντες αποτελούν το πιο συχνό αίτιο. Στην περίπτωσή μας, η εισρόφηση του ξένου σώματος έγινε πιο πιθανά, κατά τη διασωλήνωση ή τους ιατρικούς χειρισμούς στη νοσηλεία του. Η πιο συχνή θέση ενσφήνωσης αποτελεί ο δεξιός κάτω λοβός. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν παραγωγικό βήχα, δύσπνοια ή παρατεινόμενο εμπύρετο. Η ακτινογραφία θώρακα αναδεικνύει το ξένο σώμα, εφόσον είναι μεταλλικό, ή θα αναδειχθεί πύκνωση, ατελεκτασία ή φυσιολογική ακτινογραφία. Η αφαίρεση πραγματοποιείται συνήθως βρογχοσκοπικά, κυρίως με εύκαμπτο βρογχοσκόπιο»

Η παρουσίαση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «Η διάγνωση και θεραπεία της ενσφήνωσης ξένου σώματος σε βρόγχο διασωληνωμένου ασθενή απαιτεί ισχυρή κλινική υποψία, εγρήγορση και συνεργασία μεταξύ ειδικοτήτων. Ακόμη και ιατρογενή αίτια ‘'δικαιολογούνται'' από την ένδεια σε ιατρικό προσωπικό στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και η έγκαιρη παρέμβαση διαφυλάττει, πρώτα την ασφάλεια του ασθενή αλλά και επιπλέον την αποφυγή οιασδήποτε ευθύνης ‘'εξουθενωμένων'' συναδέλφων από την υπερεργασία και την εγκατάλειψη εκ μέρους της Ελληνικής Πολιτείας».

Ειδήσεις σήμερα: 

Καταγγελία στον ΑΝΤ1 για bullying: Δεν στέλνω τον γιο μου στο σχολείο (βίντεο)

Γιαγιά 11χρονης στον ΑΝΤ1: Καλύτερα να έθαβαν εμένα

Θεσσαλονίκη: Ληστεία σε μίνι μάρκετ


 

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία“Κακοκαιρία BYRON”: Ποια σχολεία θα παραμείνουν κλειστά την ΠαρασκευήΣήμερα 12:56 | Ειδήσεις

Πολλές περιφέρειες της χώρας, έχουν τεθεί σε κατάσταση κινητοποίησης (Red Code).

Κακοκαιρία Byron: "Βούλιαξαν" από τη λάσπη πολλές περιοχές στη Λακωνία (βίντεο)Σήμερα 13:57 | Ειδήσεις

Σε "κόκκινο συναγερμό" η Λακωνία εξαιτίας της κακοκαιρίας Byron.

Λούτσα: Προφυλακίστηκε ο 29χρονος οδηγός - Αίτημα για διενέργεια πραγματογνωμοσύνης για δεύτερο όχημαΣήμερα 14:52 | Ειδήσεις

Ο 19χρονος δήλωσε πως βρίσκεται σε άθλια κατάσταση και ζήτησε συγγνώμη από την οικογένεια του θύματος.

H Κίμπερλι Γκίλφοϊλ έτρεξε στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου με τη Φλόγα των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων (εικόνες)Σήμερα 13:06 | Ειδήσεις

Τη δάδα τής την παρέδωσε ο Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και Olympian στην ιστιοπλοΐα στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα το 1996, Στέφανος Χανδακάς.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Άρης: Ζητά αλλαγή των διαιτητών στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ17:03Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι ένας πυλώνας σταθερότητας16:53Κρήτη: Σοκάρει η καταγγελία για κακοποίηση 8 παιδιών από τους γονείς τους - Ο Κ. Γιαννόπουλος στις "Αποκαλύψεις"16:43Χανιά: Φωτιά σε διαμέρισμα προκάλεσε καταστροφές - Κάηκαν αυτοκίνητο και τέσσερις μηχανές (βίντεο)16:33ΕΕ: Πλήρης απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο έως το τέλος του 202716:23“Κακοκαιρία BYRON”: Κλειστά τα σχολεία στην Αττική την Παρασκευή16:13Βέλγιο: Η Μογκερίνι έδωσε εξηγήσεις "με πλήρη διαφάνεια", σύμφωνα με τη δικηγόρο της16:03Παναθηναϊκός: Οι «πράσινοι» εξήγησαν τους λόγους ολισθηρότητας του χλοοτάπητα της Λεωφόρου15:53Μαρινάκης για βιβλίο Τσίπρα: Δεν είδα rebranding, περισσότερο έμοιαζε με αποτυχημένο reunion παλιών συντρόφων15:43Λάρισα: Αναβλήθηκε για τις 15 Δεκεμβρίου η δίκη των δύο συλληφθέντων αγροτών15:33Ένοπλη ληστεία σε κοσμηματοπωλείο στην Πάργα15:23Συνάντηση Πιερρακάκη στη Ρώμη με τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών15:13Λούτσα: Προφυλακίστηκε ο 29χρονος οδηγός - Αίτημα για διενέργεια πραγματογνωμοσύνης για δεύτερο όχημα15:03Φλώρινα: Αγρότες έστησαν μπλόκο στο τελωνείο της Νίκης14:53Βόλος: Αυτοκίνητο έπιασε φωτιά την ώρα που βρισκόταν στο φανάρι (εικόνες)14:43Ο Κωνσταντίνος Αργυρός... “Ενώπιος Ενωπίω” με τον Νίκο Χατζηνικολάου14:33Κακοκαιρία Byron -Ήχησε το 112 στην Πιερία14:23Κακοκαιρία Byron: "Βούλιαξαν" από τη λάσπη πολλές περιοχές στη Λακωνία (βίντεο)14:13Καρυστιανού για αγρότες: Η κυβέρνηση προσφέρει ψίχουλα, η αντιπολίτευση παχιά λόγια14:03Αγρότες – μπλόκα: Έκλεισε το τελωνείο του Προμαχώνα13:53
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο