LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /Υγεία - ΠεριβάλλονΔημοσίευση: 27 Μαΐου 2021 21:45

Ενδοσκοπική Κάψουλα: Η μοναδική μη επεμβατική μέθοδος απεικόνισης και διερεύνησης του λεπτού εντέρου

Γράφει ο Ηλίας – Αλέξης Σκοτινιώτης, Γαστρεντερολόγος, Διευθυντής Γ' Γαστρεντερολογικής Κλινικής ΥΓΕΙΑ.

Εντερο

Η εντεροσκόπηση με ασύρματη κάψουλα (video capsule endoscopy, VCE) συγκαταλέγεται στις νεότερες απεικονιστικές τεχνικές, έχοντας λάβει έγκριση από τον F.D.A. τον Αύγουστο του 2001. Με τη χρήση της, έχει βελτιωθεί σημαντικά η δυνατότητα διάγνωσης παθήσεων του λεπτού εντέρου, που ανατομικά είναι δύσκολα προσεγγίσιμο με την συμβατική ενδοσκόπηση. Ωστόσο, με τη μέθοδο αυτή δεν παρέχεται η δυνατότητα λήψης βιοψίας ή κάποιας θεραπευτικής προσέγγισης.

Τι είναι η ενδοσκοπική κάψουλα;

Το σύστημα αποτελείται από ασύρματη πλαστική κάψουλα, μιας χρήσης, με διαστάσεις 11?26 mm και βάρος 3,7gr, και μπαταρία που διαρκεί οκτώ έως δώδεκα ώρες. Ο ασθενής καταπίνει την κάψουλα και η προώθησή της επιτυγχάνεται αυτόματα, δηλαδή με τον φυσιολογικό εντερικό περισταλτισμό. Αποβάλλεται από το έντερο δια της φυσικής οδού, ενώ κατά τη δίοδο της καταγράφει δύο εικόνες ανά δευτερόλεπτο.

Η κάψουλα διαθέτει σύστημα ψηφιακής καταγραφής. Οι εικόνες στέλνονται ασύρματα σε ηλεκτρονικό υπολογιστή με ειδικό λογισμικό για την ανάλυση και επεξεργασία των δεδομένων. Οι εικόνες έχουν μεγέθυνση έως 1:8, η οποία είναι υψηλότερη της κοινής ενδοσκόπησης. Τελικά καταγράφονται ανά περιστατικό περισσότερες από 55.000 εικόνες που με τη μορφή βίντεο αξιολογούνται από τον Γαστρεντερολόγο. 

Ενδείξεις

Απόλυτες:

 • Απώλεια αίματος από το γαστρεντερικό σωλήνα αδιευκρίνιστης αιτιολογίας. Αυτό σημαίνει ότι έχει προηγηθεί ενδοσκοπική διερεύνηση του άνω πεπτικού (οισοφάγος, στομάχι, δωδεκαδάκτυλο) και του παχέος εντέρου, χωρίς να αναδειχθεί εστία αιμορραγίας.
 • Νόσος Crohn (διάγνωση, εκτίμηση έκτασης και βαρύτητας).
 • Εντεροπάθεια και έλκη από μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα.
 • Όγκοι του λεπτού εντέρου.

Σχετικές:

 • Κοιλιοκάκη (διάγνωση, επιπλοκές).
 • Διάγνωση απόρριψης μετά από μεταμόσχευση λεπτού εντέρου.
 • Διάγνωση GVHD μετά από μεταμόσχευση μυελού των οστών.
 • Σύνδρομα πολυποδίασης (οικογενής αδενωματώδης πολυποδίαση, Peutz-Jeghers, οικογενής νεανική πολυποδίαση).
 • Σύνδρομο Lynch

Αντενδείξεις

Απόλυτες:

 • Ύπαρξη στενώσεων στο γαστρεντερικό σωλήνα λόγω κινδύνου παγίδευσης και συνακόλουθης ανάγκης για χειρουργική αφαίρεση.
 • Κύηση
 • Προχωρημένη άνοια.

Σχετικές:

 • Παρουσία βηματοδότη ή απινιδωτή (πρόσφατες μελέτες αναφέρουν πως είναι ασφαλής η χρήση της σε τέτοια περιστατικά)
 • Διαταραχές γαστρεντερικής κινητικότητας (π.χ. γαστροπάρεση, επεισόδια ατελούς ειλεού).
 • Εκκόλπωμα Zenker στον υποφάρυγγα (λόγω της αδυναμίας του ασθενούς να καταπιεί την κάψουλα, αλλά υπάρχει δυνατότητα ενδοσκοπικής τοποθέτησης της κάψουλας στο δωδεκαδάκτυλο).

Ποια είναι η διαδικασία;

Η εξέταση πραγματοποιείται σε νοσηλευόμενους ή και εξωτερικούς ασθενείς.

Ο εξεταζόμενος πρέπει να είναι νηστικός για οκτώ έως δώδεκα ώρες και να μην έχει λάβει κανένα φάρμακο τις τελευταίες δύο ώρες. Την προηγούμενη ημέρα της εξέτασης, συχνά χορηγούνται στον ασθενή καθαρτικά φάρμακα.

Η εξέταση δεν απαιτεί μέθη ή κάποια μορφή καταστολής. Η κάψουλα καταπίνεται με ένα ποτήρι νερό, επιτρέπεται η λήψη υγρών μετά από δύο ώρες, ενώ φαγητό και φάρμακα μετά από τέσσερις ώρες. Ο εξεταζόμενος πρέπει να παραμείνει μακριά από οποιαδήποτε πηγή ηλεκτρομαγνητικού πεδίου.

Η διάρκεια της εξέτασης είναι περίπου εννέα ώρες. Στο διάστημα αυτό, ο εξεταζόμενος ακολουθεί το καθημερινό του πρόγραμμα και δεν χρειάζεται να παραμείνει στο νοσοκομείο. Η κάψουλα αναμένεται να αποβληθεί με τα κόπρανα σε μία έως τρείς ημέρες.

Ποιες είναι οι επιπλοκές;

Σε ποσοστό 15-20 % η λειτουργία της κάψουλας σταματά πριν από την είσοδο στο τυφλό, λόγω εξάντλησης των ενεργειακών αποθεμάτων της μπαταρίας, αφήνοντας ημιτελή την επισκόπηση του λεπτού εντέρου.

Ο εγκλωβισμός της κάψουλας σε στενωμένη περιοχή του εντερικού αυλού για πάνω από δύο εβδομάδες είναι σπάνιος (συχνότητα περίπου 1,4%) και μπορεί να συμβεί σε ύπαρξη συμφύσεων, στενώσεων από  νόσο Crohn, μετακτινικής εντερίτιδας, εντεροπάθειας από μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη ή νεοπλασμάτων.

Παρότι η παραμονή της κάψουλας κεντρικότερα μιας στένωσης δεν προκαλεί πλήρη απόφραξη, και άρα δεν υπάρχει θορυβώδης συμπτωματολογία, η αφαίρεση της μπορεί να απαιτήσει χειρουργική επέμβαση.

Συνεπώς σε υποψία παρουσίας εντερικών στενώσεων κρίνεται αναγκαίος ο ακτινολογικός έλεγχος πριν τη χρήση της ενδοσκοπικής κάψουλας. Εναλλακτικά χρησιμοποιείται η κάψουλα ελέγχου της βατότητας του εντέρου.

 ΣΚΟΤΙΝΙΩΤΗΣ

 *Άρθρο του Ηλία – Αλέξη Σκοτινιώτη, Γαστρεντερολόγου, Διευθυντή Γ' Γαστρεντερολογικής Κλινικής ΥΓΕΙΑ.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία"Ελπίδα" - Αττική Οδός: Οι ευθύνες σε Τροχαία και Πολιτική ΠροστασίαΣήμερα 20:30 | Ειδήσεις

Σύμφωνα με νέα ανακοίνωση της "Αττικές Διαδρομές", η ευθύνη για τον εγκλωβισμό χιλιάδων ανθρώπων είναι της Τροχαίας και της Πολιτικής Προστασίας.

Άρση μέτρων: Μουσική και ελεύθερο ωράριο σε εστίαση και διασκέδασηΣήμερα 17:41 | Ειδήσεις

Τι είπε ο Υπουργός Υγείας για τα γήπεδα. Τι θα ισχύσει για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού. Αναλυτικά οι ανακοινώσεις Πλεύρη.

Ο Τσίπρας κατέθεσε πρόταση μομφής κατά της ΚυβέρνησηςΣήμερα 12:39 | Ειδήσεις

Δριμύ κατηγορώ του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για την διαχείριση της κακοκαρίας. Τι απάντησε το Μαξίμου. Τα σχόλια των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Κορονοϊός – Αντιικά χάπια: Ξεκινά η διάθεσή τουςΣήμερα 19:53 | Ειδήσεις

Σε ποιους θα χορηγούνται τα αντιικά χάπια, η διάθεση των οποίων ξεκινά την ερχόμενη εβδομάδα.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
“Ελπίδα” - Κέρκυρα: Viral η παγωμένη πισίνα που έγινε... τραπεζαρία! 22:15Μεταναστευτικό - Μητσοτάκης: Απαράδεκτη η εργαλειοποίηση απεγνωσμένων ανθρώπων22:02Κορονοϊός - Παπαευαγγέλου: Η Όμικρον δεν είναι ένα κοινό κρυολόγημα21:49Σιελόρροια στα παιδιά: σύγχρονη αντιμετώπιση21:36Πρόταση μομφής – Ανδρουλάκης: υπερψηφίζουμε, αλλά δεν θέλουμε εκλογές21:22Πέδρο Μαρτίνς - Ολυμπιακός: "Ερυθρόλευκος" για ακόμη δύο χρόνια21:09Τουρκία: νεκροί από χιονοστιβάδα20:56"Ελπίδα" - Αττική Οδός: Οι ευθύνες σε Τροχαία και Πολιτική Προστασία20:43Παγκράτι - Διαρροή αερίου: Έληξε ο συναγερμός (βίντεο)20:29Αλέξιος Ράπανος: Ποιος είναι ο νέος Αρχηγός της Πυροσβεστικής20:15Κορονοϊός – Αντιικά χάπια: Ξεκινά η διάθεσή τους20:02Λέκκας για κλιματική αλλαγή: δεν υπάρχουν αξιόπιστα επιχειρησιακά σχέδια για τα προβλήματα που προκαλεί19:49Πέθανε ο Παντελής Παντελιάδης19:35Κορονοϊός - ΕΜΑ: Έγκριση για το χάπι της Pfizer19:21“Η Φάρμα”: η Σάσα και η επιλογή του 2ου Μονομάχου (εικόνες)19:07Κορονοϊός: Θετικός ο Μάριος Θεμιστοκλέους 18:53“Ελπίδα”: τηλεργασία στο Δημόσιο και την Παρασκευή18:40Αττική: Σχολεία κλειστά και τηλεκπαίδευση την Παρασκευή18:27Κορονοϊός - Μεταλλάξεις: Πόσα κρούσματα ανήκουν στην Όμικρον18:14Άρση μέτρων: Μουσική και ελεύθερο ωράριο σε εστίαση και διασκέδαση 18:02
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο