LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 27 Μαΐου 2021 14:52 | Ανανέωση: 27 Μαΐου 2021 15:17

Σακελλαροπούλου - Σασόλι: Η Ευρώπη παρά τις αδυναμίες της είναι το σπίτι μας

Συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είχε στο Προεδρικό Μέγαρο η Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Κατερίνα Σακελλαροπούλου - Νταβίντ Σασόλι

«Η Ευρώπη παρά τις δυσκολίες και τις αδυναμίες της είναι το σπίτι μας» τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, υποδεχόμενη στο Προεδρικό Μέγαρο τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, με την ευκαιρία της επετείου των 40 χρόνων από την προσχώρηση της Ελλάδος στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες, η οποία συμπίπτει με την έναρξη του εθνικού διαλόγου, στο πλαίσιο της διάσκεψης για το μέλλον της Ευρώπης.

Η κ. Σακελλαροπούλου υπογράμμισε, ότι «στα πρόσφατα μεγάλα προβλήματα που αντιμετώπισε, εξαιτίας κυρίως της πανδημίας, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης, το ζήτημα των εμβολιασμών, βρέθηκε μια ισορροπημένη λύση και επικράτησε η αλληλεγγύη». Μάλιστα, χαρακτήρισε εξαιρετική τη συμβολή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη συνεννόηση που έγινε με το Συμβούλιο στο ζήτημα του Ενωσιακού Ψηφιακού Πιστοποιητικού για τον COVID-19.

Αναφερόμενη στην έναρξη του εθνικού διαλόγου, στο πλαίσιο της διάσκεψης για το μέλλον της Ευρώπης, επισήμανε πως είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό ότι θα δοθεί η δυνατότητα να ακουστεί η κοινωνία των πολιτών στην ολομέλεια. «Είναι ένα εγχείρημα καινοφανές για την Ευρωπαϊκή Ένωση, η ανοιχτή διαβούλευση των θεσμικών οργάνων με τους πολίτες. Είναι σημαντικό να οραματιστούμε όλοι ποια Ευρώπη θέλουμε, για τη δική μας γενιά, αλλά και για το μέλλον» σημείωσε η κ. Σακελλαροπούλου και υποστήριξε ότι «οι θεμελιώδεις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η δημοκρατία, το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, είναι το κυρίαρχο πλαίσιο, το οποίο πρέπει να υπερασπιζόμαστε πάντα».

Ωστόσο, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου ανέφερε, ότι υπάρχουν και μια σειρά από θέματα, όπως η κλιματική αλλαγή, η οικονομική ανάκαμψη, η κοινωνική συνοχή, η μετανάστευση, που πρέπει να απασχολήσουν τον διάλογο αυτό. Και ιδίως να μετάσχουν νέοι άνθρωποι, αυτοί που δυστυχώς στερήθηκαν ένα χρόνο από τη δημιουργική τους ζωή, λόγω της πανδημίας, να ακουστούν οι φωνές τους, γιατί κυρίως αυτούς αφορά το μέλλον της Ευρώπης.

Κατερίνα Σακελλαροπούλου - Νταβίντ Σασόλι

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, αφού ευχαρίστησε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την πρόσκληση να επισκεφθεί την Αθήνα, με αφορμή την επέτειο των 40 ετών από την ένταξη της Ελλάδος στην τότε Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, υποστήριξε ότι «πραγματικά εμπλούτισε η παρουσία της Ελλάδος την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Συμφώνησε, επίσης, με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ότι διανύουμε μια περίοδο, κατά την οποία έχουμε την ευκαιρία να αναθεωρήσουμε και να επανεξετάσουμε πολλά εργαλεία και μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας. «Διότι όλοι οι πολίτες, και των 27 κρατών μελών της ΕΕ, συνειδητοποιούν και γνωρίζουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση προσφέρει ασφάλεια. Από τις μεγάλες παγκόσμιες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε ή θα εξέλθουμε όλοι νικητές ή δεν θα μπορέσουμε να εξέλθουμε» πρόσθεσε.

Όπως είπε, «γι΄ αυτόν ακριβώς τον λόγο τα εργαλεία και τα μέσα στα οποία αναφερθήκατε προηγουμένως, όπως το Next Generation και το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανάπτυξης, δίνουν και για τις 27 χώρες τη δυνατότητα προκειμένου να ανακάμψουν και να προοδεύσουν. Και τούτο μπορεί να επιτευχθεί χωρίς τις δεσμεύσεις των κανόνων που υπήρχαν στο παρελθόν, οι οποίες και δημιούργησαν ως συνέπεια πολλές ανισότητες».

Σημείωσε ακόμα, ότι «δυστυχώς, το ελληνικό κράτος και οι Έλληνες πολίτες γνωρίζουν πολύ καλά, από πρώτο χέρι, τις συνέπειες αυτών των κανόνων. Όμως, 15 μήνες πριν όλοι μαζί αποφασίσαμε ότι οι κανόνες αυτοί δεν είχαν την ικανότητα να αντιμετωπίσουν την πανδημία. Και τους αναστείλαμε. Τώρα λοιπόν είναι η σειρά των εθνικών Κοινοβουλίων και των κυβερνήσεων να σκεφτούν και να αναλογιστούν πάνω στους νέους κανόνες οι οποίοι και θα πρέπει να υιοθετηθούν. Δεν μπορούμε επουδενί να επιτρέψουμε την επάνοδο των παλιών κανόνων όπως ακριβώς ήταν».

Κατερίνα Σακελλαροπούλου - Νταβίντ Σασόλι

Παράλληλα, υποστήριξε ότι «ο κορονοϊός μας μαθαίνει και κάτι άλλο, ότι θα πρέπει να βελτιώσουμε τη λειτουργία της Δημοκρατίας μας. Θέλουμε μια Δημοκρατία αποτελεσματική και επαρκή. Και χαίρομαι ιδιαίτερα για την αναφορά που κάνατε προηγουμένως μιλώντας για τη Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης, το πόσο σημαντικό είναι να στοχαστούμε ακριβώς τη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών στην Ευρώπη».

Ακολούθως, τόνισε ότι δεν θα κουραστούμε ποτέ να επαναλαμβάνουμε ότι αυτή η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, αποτελεί μια ιδανική ευκαιρία στην οποία μπορούν να συμμετέχουν οι νέοι, η πανεπιστημιακή κοινότητα, ο κόσμος της εργασίας, των επιχειρήσεων. Όλοι μαζί. «Νομίζω αυτή η διαδικασία συνιστά μια πρωτόγνωρη και πρωτοφανή ευκαιρία, γίνεται για πρώτη φορά, και μπορεί να είναι χρήσιμη για να μπορέσουμε να βαδίσουμε προς το μέλλον» πρόσθεσε.

Καταλήγοντας, επισήμανε, ότι οι προκλήσεις είναι πολλές και συμφώνησε ότι η συμβολή της Ελληνικής Δημοκρατίας είναι θεμελιώδους σημασίας. «Για έναν επιπλέον λόγο: είναι πολλοί εκείνοι οι οποίοι έχουν κατά νου να μας διχάσουν. Η συμπεριφορά της Τουρκίας, η συμπεριφορά της Λευκορωσίας, η συμπεριφορά και στάση της Ρωσίας, και πολλών άλλων απολυταρχικών κρατών, μας βάζουν σε υποψίες. Κι αυτή είναι η στιγμή για να στοχαστούμε, να αναλογιστούμε πώς θα ενισχύσουμε την ασφάλειά μας. Έχουμε πάρα πολλές προκλήσεις μπροστά κυρία Πρόεδρε. Η ατζέντα πραγματικά είναι πλούσια σε ό,τι αφορά τη θεματολογία της» τόνισε ο κ. Σασόλι.


Ειδήσεις σήμερα:

Καιρός: Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ για επιδείνωση 

Μπογδάνος στο “Πρωινό”: η Eurovision γίνεται διαγωνισμός διαφορετικότητας

 Πατέρας 11χρονης: ο δάσκαλος έστελνε μηνύματα και την ώρα του μαθήματος - Ήθελε να της κάνει ιδιαίτερα

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
“Special Report” για τρίτη σεζόν στον ΑΝΤ1 (εικόνες)23:59“House of Gucci”: Οι κληρονόμοι του Οίκου απειλούν να κινηθούν νομικά κατά της ταινίας23:47Θεσσαλονίκη: Τροχαίο και εγκατάλειψη φορτηγού με λαθραία τσιγάρα (εικόνες)23:35Χαλκιδική: “Λουκέτο” διαρκείας και βαρύ πρόστιμο σε οίκο ανοχής23:23Πετρέλαιο: Η Μετάλλαξη Όμικρον βυθίζει… τις τιμές του “μαύρου χρυσού”23:10Τροχαίο στην Ηλεία: Νεκρός 28χρονος (εικόνες)22:57ΗΠΑ – Μίσιγκαν: Μακελειό σε Λύκειο22:45Πανελλαδικές: Ξεκινούν οι αιτήσεις για τις εξετάσεις του 2022 - Η διαδικασία22:32Αρκαδία: Ορειβάτης έχασε τη ζωή του από αποκόλληση βράχου22:18Εφαρμογή “my-Ygeia”: Ο Προσωπικός Φάκελος Υγείας στο κινητό σου22:04Μετάλλαξη “Όμικρον” - ΠΟΥ: Αυστηρές ταξιδιωτικές συστάσεις 21:51Twitter: Γιατί θα “κατεβάζει” φωτογραφίες και βίντεο από αναρτήσεις21:37Άγιος Ανδρέας - Πάτρα: Πλήθος πιστών και σεκιούριτι στην Εκκλησία (εικόνες)21:24Τουρκική λίρα: Δεν έχει τέλος ο κατήφορος21:11ΚΙΝΑΛ – Λοβέρδος: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να είμαι Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ20:57Νιγρίτα – Θάνατος Ίλι Καρέλι: αναστολή στις ποινές των σωφρονιστικών20:44Σουηδία - Λίνα Άξελσον Κίλμπλομ: Η πρώτη διεμφυλική υπουργός της χώρας20:29Πέθανε ο Ρέι Κένεντι 20:15Υπουργικό Συμβούλιο: Τι αποφασίστηκε για ΕΣΠΑ, ΕΦΚΑ και Ρομά 20:01Γκράβα: “Έσπρωχναν” σκληρά ναρκωτικά σε μαθητές μέρα - μεσημέρι (εικόνες)19:47
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο