Συνταγή για πίτσα και φοκάτσια από τον Πέτρο Συρίγο
Αυθεντική ιταλική πίτσα και αφράτη φοκάτσια έφτιαξε στην εκπομπή «Το Πρωινό» ο Πέτρος Συρίγος.
Ο σεφ τόνισε ότι, στην πίτσα το ζυμάρι θέλει φούσκωμα για 20 λεπτά, ενώ φυσικά πάνω του μπορεί να συνδυαστεί μία σειρά από υλικά, της αρεσκείας του καθενός.
Υλικά για τη ζύμη πίτσα της πίτσας
- 500 γρ αλεύρι
- 4,5 γρ μαγιά ξηρή
- 10 γρ αλάτι
- 1 κ.γλ. ζάχαρη
- 325ml χλιαρό νερό
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
Υλικά για την πίτσα
- 5 λευκά μανιτάρια σε λεπτές κάθετες φέτες
- 1 μεγάλο μανιτάρι πορτομπέλο κομμένο στη μέση και μετά σε ψιλές φέτες
- 2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
- 150 ml κρέμα γάλακτος
- 60 γρ τριμμένη παρμεζάνα
- 60 γρ τριμμένη μοτσαρέλα
- 150 γρ Gorgonzola σε κύβους
- 1 κ.σ. σκόνη από αφυδατωμένο μανιτάρι Porcini
Όσο για τη φοκάτσια, το μυστικό είναι αφενός ότι θέλει «μπόλικο» ελαιόλαδο στη ζύμη της, σε αντίθεση με την πίτσα, αλλά και μία ώρα φούσκωμα για να γίνει αφράτη. Θέλει επίσης αρκετό αλάτι, ενώ λίγο λάδι θα μπει στο ταψί κάτω από τη ζύμη και λίγο πάνω από τα υλικά. Στο ψήσιμο θέλει τον ίδιο χρόνο με την πίτσα.
Υλικά για φοκάτσια
- 500 γρ αλεύερι
- 4,5 γρ ξηρή μαγιά
- 75 γρ ελαιόλαδο
- 10 γρ αλάτι
- 325 ml νερό
- 1 κ.γλ. ζάχαρη
- 10 ελιές Καλαμών χωρίς κουκούτσι κομμένες στα δύο
- 10 λιαστές ντομάτες κομμένες στα δύο
- 5 μεγάλες σκελίδες σκόρδου κομμένες στα δύο
Η εκτέλεση των συνταγών από τον Πέτρο Συρίγο