LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτισμόςΔημοσίευση: 26 Μαΐου 2021 08:56

Platforms Project NEΤ: “Le bleu inconnu” από την “ACEY Europe”

Μια διεθνής συνεργασία με έργα διακεκριμένων καλλιτεχνών, που επιμελούνται η Δάφνη Νικήτα και ο Γιώργος Ταξιαρχόπουλος

Γιώργος Ταξιαρχόπουλος - Ομαδική έκθεση - Platforms Project

Le bleu inconnu,

μία διεθνής συνεργασία της “ACEY Europe” στο Platforms Project ΝΕΤ.

Η πλατφόρμα καλλιτεχνών “ACEY Europe εγκαινιάζει την φετινή συμμετοχή της στην διεθνή διαδικτυακή έκθεση Platforms Project NEΤ στις 27 Μαΐου 2021 με την ομαδική έκθεση: Le bleu inconnu την οποία συν-επιμελούνται η ποιήτρια και ιστορικός τέχνης, διευθύντρια του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Διάτοπος  Δάφνη Νικήτα, με τον εικαστικό καλλιτέχνη και ιδρυτή της, Γιώργο Ταξιαρχόπουλο.

Στην διαδικτυακή έκθεση με τον τίτλο Le bleu inconnu παρουσιάζονται έργα των παρακάτω καλλιτεχνών:

C o s t i s, Μάριος Ιωάννου Ηλία, Alice Maselnikova, Λουκία Νικολαϊδου-Βασιλείου, Δάφνη Νικήτα, Γιώργος Ταξιαρχόπουλος και Shunzo Yoda.

Τα έργα των καλλιτεχνών της έκθεσης είναι αναρτημένα στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://platformsproject.com/platforms/acey-europe/ 

Αρχική έμπνευση των δύο επιμελητών, αποτέλεσε το βιβλίο της Δάφνης Νικήτα, «Το μπλε δείπνο» των εκδόσεων Καστανιώτη (Αθήνα 2020). Η ιδέα  για το Le bleu inconnu προέκυψε από την καλλιτεχνική συνεργασία τους στο Le bleu poeme, το video poetry-performance έργο τους το οποίο παρουσίασαν στην «Νύχτα των Ιδεών 2021» με το Γαλλικό Ινστιτούτο Κύπρου και υπό την αιγίδα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού. Οι δύο καλλιτέχνες και επιμελητές στο Le bleu  inconnu παρουσιάζουν αφενός «Το μπλε ποίημα» αφετέρου το βίντεο από το έργο τους «Seven mirrors» το οποίο εκτέθηκε το 2020 στο Μουσείο Τεχνών 20ου και 21ου αιώνα της Αγίας Πετρούπολης στην έκθεση “The Looking glass and through it”, μαζί με ψηφιακές εκτυπώσεις επεξεργασμένων εικόνων από τα εν λόγω έργα καθώς και ποιήματα της Δάφνης Νικήτα τα οποία ενέπνευσαν τα έργα αυτά.

Γιώργος Ταξιαρχόπουλος - Ομαδική έκθεση - Platforms Project

Γιώργος Ταξιαρχόπουλος - Ομαδική έκθεση - Platforms Project

Γιώργος Ταξιαρχόπουλος - Ομαδική έκθεση - Platforms Project

(Δάφνη Νικήτα και Γιώργος Ταξιαρχόπουλος, 2021, Το μπλε ποίημα, ψηφιακές εκτυπώσεις, ανήκει στους καλλιτέχνες)

Σκοπός της έκθεσης Le bleu inconnu είναι η εξερεύνηση της ποιητικής του έργου τέχνης και της σχέσης του με την ποίηση, η πολυσημία του μπλε χρώματος και πως αυτή μπορεί να αποτυπωθεί στην ποίηση, τα εικαστικά και την μουσική.

Το φαινομενικά ψυχρό χρώμα που όμως φλέγεται εσωτερικά ακτινοβολώντας ενέργεια, μας έλκει με την μαγική του δύναμη και μας μεταφέρει από το υλικό στο άυλο, από το εφήμερο στο πνευματικό. «Το άγνωστο μπλε» είναι συναισθήματα, αισθήσεις, συμβολισμοί, κραδασμοί, έννοιες και καταστάσεις που βιώνουμε καθημερινά. Ενώ τις αντιλαμβανόμαστε ως εφήμερες, εμπεριέχουν το αιώνιο και μας συνδέουν με αυτό. Χρώμα και ήχος, ύλη και κενότητα, χειρονομία και ψηφιακή πράξη συνυπάρχουν στα έργα που παρουσιάζονται στην έκθεση προσδίδοντάς της την υπεραξία της συνέργειας πολλαπλών εκφραστικών μέσων αλλά και ιστορικότητα.

Ο C o s t i s παρουσιάζει φωτογραφίες του με την αποτύπωση της αντανάκλασης ηλεκτρονικών κεραυνών σε καθρέπτη καθώς επίσης ποιήματα και κείμενά του μαζί με ένα video art ιστορικό πλέον ποίημα του, το Eclat .Eclair το οποίο πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Μάνθο Σαντοριναίο. Η μπλε άγνωστη δύναμη στα έργα του, γίνεται ορατή ιχνηλατώντας έναν κόσμο ανοίκειων φασμάτων, αόρατων αλλά όμως υπαρκτών ηλεκτρικών σχέσεων της ενέργειας των κεραυνών και ύλης.

Γιώργος Ταξιαρχόπουλος - Ομαδική έκθεση - Platforms Project

(C o s t i s, φωτογραφία σε αλουμίνιο, ανήκει στον καλλιτέχνη)

Ο Μάριος Ιωάννου Ηλία, από τους πιο σημαντικούς σύγχρονους συνθέτες, ο οποίος εισήγαγε την «πολυμεσότητα» ως καινοτομία στην μουσική, συμμετέχει στην έκθεση με το έργο του Manuveur στο οποίο παίζει κιθάρα ο Κώστας Τοσίδης. Ένα μουσικό έργο video με έκδηλο μεσογειακό ταμπεραμέντο, ο ρυθμός του οποίου έχει σκοπό να συσχετίσει την αίσθηση των θεατών με την «μπλε απόχρωση» της δύναμης εκείνης που δρα μέσα μας και από την οποία εκφράζεται η ενέργειά μας.

Η Alice Maselnicova συμμετέχει με τέσσερα έργα. Στους πίνακές της, ζωγραφίζει ανθρωποκεντρικές συνθέσεις οι οποίες αναφέρονται στις έννοιες του πόνου, του  χρόνου και της οικειότητας. Στο συνολικό εγχείρημα του «άγνωστου μπλε» τα έργα της προσδίδουν την εκδοχή των ανθρώπινων παθών με σκοπό την λύτρωση.

Γιώργος Ταξιαρχόπουλος - Ομαδική έκθεση - Platforms Project

(Alice Maselnikova, common struggle, 2021, oil on canvas, 70x80cm, courtesy of the artist)

Οι πίνακες της Λουκίας Νικολαϊδου-Βασιλείου είναι ιστορικοί. Η Λουκία Νικολαϊδου-Βασιλείου είναι η πρώτη Κύπρια γυναίκα η οποία σπούδασε τέχνη στο εξωτερικό κα η πρώτη η οποία εισάγει στο νησί  τον μοντερνισμό μέσω της ζωγραφικής της. Η ιστορικότητα του «μπλε» αποτυπώνεται στα έργα της και αποκτά συμβολικό χαρακτήρα.

Γιώργος Ταξιαρχόπουλος - Ομαδική έκθεση - Platforms Project

(Λουκία Νικολαϊδου-Βασιλείου*, Ξαπλωμένο γυμνό, 1937-1939, λάδι σε καμβά)

* Οι φωτογραφίες των έργων της Λουκίας Νικολαϊδη Βασιλείου παραχωρήθηκαν με την σύμφωνο γνώμη των συλλεκτών από το «Αρχείο Λουκίας Νικολαΐδη Βασιλείου» της Λεβεντείου Πινακοθήκης και πρόκειται να δημοσιευτούν στην έκδοση Λουκία Νικολαΐδου Βασιλείου  που θα κυκλοφορήσει τους επόμενους μήνες.  Copyright Λεβέντειος Πινακοθήκη / Φωτογράφος Παύλος Λοιζίδης.

Τέλος, ο Shunzo Yoda δημιουργεί ειδικά για την έκθεση δύο μουσικές συνθέσεις για πιάνο και σαξόφωνο από τα κομμάτια, «everything happens to me» και «the nearness of you» χρωματίζοντας την έκθεση με τη μπλε απόχρωση της τζαζ μουσικής του.

www.acey.gr

Instagram: #acey.europe 

Facebook: @ACEY Europe

Ειδήσεις σήμερα:

Δήμαρχος Κηφισιάς στον ΑΝΤ1: Αγριογούρουνο απείλησε μητέρα με μωρό στο καρότσι

Θεσσαλονίκη: “Πάλευε” με φίδι στο αυτοκίνητο για πέντε μέρες (βίντεο)

Κορονοϊός και εγκεφαλίτιδα: Υψηλή η θνητότητα της επιπλοκής

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚακοκαιρία “Ελπίδα”: Δύσκολη νύχτα στην Αττική (εικόνες)Χθες 23:01 | Ειδήσεις

Πολύωρη "ομηρία" οδηγών στους δρόμους. Στην "μάχη" για τον απεγκλωβισμό τους και ο στρατός. Σε ποιες περιοχές κηρύχθηκε γενική αργία την Τρίτη.

“Ελπίδα”: Ποιες υπηρεσίες αναστέλλονται – Τι ισχύει για σχολεία, ΜΜΜ και επιχειρήσειςΧθες 21:13 | Ειδήσεις

Σε ποιες περιοχές κηρύσσεται κατάσταση ειδικής κινητοποίησης πολιτικής προστασίας. Ποιες δημόσιες υπηρεσίες δεν θα λειτουργήσουν. Μόνο με αλυσίδες η κυκλοφορία στην Αττική.

Λιβαδειά - “Ελπίδα”: Σιδηροδρομικό ατύχημα με τραυματίεςΧθες 20:55 | Τοπικά Νέα

Σύγκρουση τρένου με μηχανή του ΟΣΕ. Στο νοσοκομείο Λιβαδειάς οι τραυματίες.

Βιασμός Θεσσαλονίκη: Νέες καταθέσεις μαρτύρωνΧθες 10:55 | Ειδήσεις

Η ανακρίτρια αναμένει τα αποτελέσματα των τοξικολογιών εξετάσεων της 24χρονης που θα ρίξουν φως στην υπόθεση και θα κρίνουν την περαιτέρω δικαστική έρευνα.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Κακοκαιρία “Ελπίδα”: Δύσκολη νύχτα στην Αττική (εικόνες)00:01ΑΕΚ - ΠΑΟΚ: Αναβλήθηκε το ντέρμπι των “Δικεφάλων”23:48“Ελλάδα Έχεις Ταλέντο”: Συναρπαστικό το επεισόδιο του Σαββάτου (εικόνες)23:37Κακοκαιρία “Ελπίδα”: Η Ακρόπολη ντυμένη στα λευκά (βίντεο)23:24ΕΟΔΥ: Rapid test δωρεάν την Τρίτη σε 144 σημεία23:11“Ελπίδα”: Σε ετοιμότητα το ΕΣΥ για το κύμα κακοκαιρίας22:57Ολλανδία: Ταξίδεψε σε καταπακτή τροχών αεροπλάνου!22:44“Ελπίδα”- Διακοπές ρεύματος: Νέα ενημέρωση από τον ΔΕΔΔΗΕ 22:30“Ελπίδα”: Γιάννενα και Άρτα στην κατάψυξη (εικόνες)22:17“Ελπίδα”: Η Αττική Οδός ζητά συγγνώμη από τους οδηγούς22:03Αστέρας Τρίπολης – Απόλλων Σμύρνης: Ο Βαλιέντε “ζωγράφισε” τη νίκη στο χιόνι21:49“Ελπίδα”: Ποιες υπηρεσίες αναστέλλονται – Τι ισχύει για σχολεία, ΜΜΜ και επιχειρήσεις21:36Λιβαδειά - “Ελπίδα”: Σιδηροδρομικό ατύχημα με τραυματίες 21:23“Ελπίδα” - Σχολεία: Χωρίς τηλεκπαίδευση την Τρίτη 21:09“Ελπίδα”: Τι είναι οι χιονοκαταιγίδες, πώς σχηματίζονται και γιατί συνοδεύονται από βροντές20:56Δημοσκόπηση Marc για τον ΑΝΤ1: Σταθερό προβάδισμα για την ΝΔ20:42“Ελπίδα”: Νέα ενημέρωση Στυλιανίδη για την κακοκαιρία20:29Βιασμός ανήλικης: Παραιτήθηκε ο δικηγόρος του ιερέα20:14“Ελπίδα” - Ελ. Βενιζέλος: Ακυρώσεις και καθυστερήσεις πτήσεων20:00Σήφης Βαλυράκης: Ένας χρόνος από τον θάνατό του - Η ανακοίνωση της οικογένειας19:47
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο