LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 24 Μαΐου 2021 14:46 | Ανανέωση: 24 Μαΐου 2021 14:53

Δένδιας – Λαβρόφ: Η συνάντηση στον Εύξεινο Πόντο, ο Κύριλλος και ο Μεθόδιος

Στο Σότσι βρίσκεται ο Υπουργός Εξωτερικών. Οι φιλοφρονήσεις από τον Ρώσο ομόλογό του και οι αναφορές του στους Έλληνες, πριν από την κοινή συνέντευξη Τύπου.

Νίκος Δένδιας - Σεργκέι Λαβρόφ

Σε θερμό κλίμα και με αναφορές στον ρόλο της ελληνικής ομογένειας που ζει στη Νότιο Ρωσία και των Αγίων Ισαποστόλων Κυρίλλου και Μεθοδίου, οι οποίοι δημιούργησαν το κυριλλικό αλφάβητο έχοντας ως αφετηρία τους τη βυζαντινή Θεσσαλονίκη, ξεκίνησαν οι συνομιλίες των υπουργών Εξωτερικών Νίκου Δένδια και Σεργκέι Λαβρόφ στο Σότσι, ρωσικό θέρετρο στον Εύξεινο Πόντο.

Υποδεχόμενος τον Ν. Δένδια και την ελληνική αντιπροσωπεία ο Σ. Λαβρόφ αναφέρθηκε στην ιστορική ιδιαιτερότητα των σχέσεων Ελλάδας και Ρωσίας, η οποία αποτυπώνεται ειδικά στη Νότιο Ρωσία, καθώς «εδώ υπάρχουν μνημεία της ελληνικής αρχαιότητας και της κοινής μας ιστορίας, εδώ ζει μια δραστήρια ελληνική κοινότητα περίπου τριάντα χιλιάδων ατόμων, ελπίζω ότι θα αισθανθείτε εδώ σαν στο σπίτι σας».

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε επίσης το γεγονός ότι σήμερα γιορτάζεται στη Ρωσία η Ημέρα της Σλαβικής Γραφής και του Πολιτισμού, για να δηλώσει ότι «θυμόμαστε πως οι 'Αγιοι Ισαπόστολοι, οι αδελφοί Κύριλλος και Μεθόδιος, οι οποίοι συνέταξαν το κυριλλικό αλφάβητο τον 9ο αιώνα και μετέφρασαν στη σλαβική γλώσσα τα πρώτα εκκλησιαστικά βιβλία κατάγονταν από τη βυζαντινή πόλη της Θεσσαλονίκης» και να καταλήξει ότι «και ο τόπος και η ημέρα της συνάντησής μας έχουν σημαντική συμβολική σημασία από την άποψη της επιβεβαίωσης των στενών μας ιστορικών δεσμών».

Στις φιλοφρονήσεις του Σ. Λαβρόφ απάντησε ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας, ευχαριστώντας για τη χαρά και την τιμή να γίνει δεκτή η πρότασή του να επισκεφθεί την περιοχή, όπου υπάρχουν πληθυσμοί ελληνικής καταγωγής, την οποία είχε διατυπώσει στη ρωσική πλευρά, κατά την επίσκεψη του Σ.Λαβρόφ στην Αθήνα τον Οκτώβριο του 2020 και σημείωσε ότι «το ελληνικό στοιχείο εμφανίστηκε σ' αυτήν την περιοχή εδώ και 2.500 χρόνια και νομίζω ότι είχε μια πολύ σημαντική συμμετοχή στη δημιουργία αυτού που είναι η μεγάλη σημερινή Ρωσία».

«Η αναφορά στην ιστορία δείχνει το βάθος της σχέσης μας και είναι μεγάλη η ευκαιρία για μένα να συζητήσω μαζί σας και τα διμερή και τα περιφερειακά θέματα με την ελπίδα να δημιουργήσουμε μια ακόμη πιο δυνατή σχέση και να κατανοήσουμε τα ευρύτερα ζητήματα», κατέληξε στην αρχική του τοποθέτηση ο Ν.Δένδιας, ο οποίος είχε αρχικώς μια ημίωρη κατ? ιδίαν συνομιλία με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών.

Με το πέρας των συνομιλιών τους οι δύο υπουργοί θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου, ενώ το πρόγραμμα του υπουργού Εξωτερικών κατά τη διήμερη επίσκεψή του στη Ρωσία προβλέπει επίσης συναντήσεις του με τις ελληνικές κοινότητες στις παραθαλάσσιες πόλεις Ανάπα και Γκελεντζίκ.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών επισήμανε σε εκτενή ενημερωτική του ανακοίνωση ότι πρόκειται για την τέταρτη συνάντηση των δύο υπουργών από το 2019 και ανέδειξε ως σκοπό της συνάντησης την προώθηση του πολιτικού διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών, αλλά και «την υλοποίηση των συμφωνηθέντων μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου της ρωσικής κυβέρνησης Μιχαήλ Μισούστιν» κατά τη συνάντησή τους στην Ελλάδα στις 24 Μαρτίου και την τηλεφωνική τους επικοινωνία στις 5 Μαΐου».

Ειδήσεις σήμερα:

“Η Φάρμα”: Η Έλενα Τσικιτίκου στο “Πρωινό” για τον Ιατρόπουλο και την Φένια (βίντεο)

Εμβόλιο Johnson & Johnson - Θήβα: θρόμβωση σε 48χρονη μετά τον εμβολιασμό της

Θανατηφόρο τροχαίο στη λεωφόρο Σουνίου

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Τραγωδία στην Ελβετία: Έξι Γάλλοι υπήκοοι τραυματίες, οκτώ άλλοι αγνοούνται23:58Μαμντάνι: Θα δώσουμε παράδειγμα στον κόσμο - Η αριστερά μπορεί να κυβερνήσει23:42Γουόκαπ: Tο συναίσθημα σε ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό είναι πάντα το ίδιο - Για αυτό παίζουμε μπάσκετ23:24Τραγωδία στην Ελβετία: Περίπου δεκαπέντε Ιταλοί, μεταξύ των τραυματιών23:10Ιράν: Εντάσεις στις διαδηλώσεις για την ακρίβεια - Αναφορές για έξι νεκρούς22:56Τροχαίο δυστύχημα Άντονι Τζόσουα: Συνελήφθη ο οδηγός του αυτοκινήτου22:42Τι καιρό θα κάνει την Παρασκευή22:28Σαρώνει η γρίπη: Στα όρια τα νοσοκομεία, από την έξαρση ιώσεων σε παιδιά22:14Ανεξέλεγκτη ταχύτητα και social media: Κάνουν ράλι με ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα22:00Τραγωδία στην Ελβετία: Η Γαλλία δέχεται τραυματίες σε γαλλικά νοσοκομεία21:46Ο Τραμπ αναβάλλει κατά ένα έτος την αύξηση των δασμών σε εισαγόμενα έπιπλα21:32O Παναθηναϊκός άρχισε συζητήσεις για τον Αντίνο21:18ANT1 Sports: Οι αστείες στιγμές από τον χώρο του αθλητισμού, το 2025 (βίντεο)21:04Ελβετία - Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες: Άνθρωποι ούρλιαζαν, άλλοι κείτονταν νεκροί στο έδαφος (βίντεο)20:50Μαζικοί έλεγχοι αλκοτέστ στην Αθήνα - 62 οδηγοί πάνω από το όριο20:36Λάρισα: Σύγκρουση δύο αυτοκινήτων - Άνδρας στο νοσοκομείο με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις20:22Ελβετία: Συλλυπητήριο μήνυμα υποστήριξης απέστειλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή20:08Αταμάν: Από τις κορυφαίες ομάδες στην Ευρωλίγκα ο Ολυμπιακός19:54Πυρκαγιά στο Κραν Μοντανά - Παρμελέν: Μια από τις χειρότερες τραγωδίες στην ιστορία της χώρας19:40Πάτρα: Τραυματίστηκε ζευγάρι που επέβαινε σε μηχανή που συγκρούστηκε με αυτοκίνητο19:26
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο