LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 23 Μαΐου 2021 10:05

Τσιάρας για Γλυκά Νερά στον ΑΝΤ1: αύξηση ποινών για τα ειδεχθή εγκλήματα

Τι είπε ο Υπουργός Δικαιοσύνης για την Συνεπιμέλεια και τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν στην συζήτηση και την ψήφιση του νομοσχεδίου.

Τσιάρας - Πρωινοί Τύποι

«Δυστυχώς για διαφορετικούς λόγους, κάθε πολιτική παράταξη οχυρώθηκε πίσω από διαφορετική επιχειρηματολογία. Από την πρώτη προσπάθεια που κάναμε με συναδέλφους από άλλα κόμματα ήταν θετικοί, ενώ εκ των υστέρων, χωρίς να φέρουν προτάσεις, αντιτάχθηκαν, για να μην αναλάβουν τις ευθύνες τους», είπε στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Πρωινοί Τύποι» ο υπουργός Δικαιοσύνης, αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για την συνεπιμέλεια, που υπερψηφίστηκε και με διαρροές από βουλευτές της ΝΔ.

Όπως είπε ο Κώστας Τσιάρας, «Μόνο το γεγονός ότι η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ συνέστησε νομοπαρασκευαστική επιτροπή που συνέταξε πόρισμα, αλλά έμεινε στο συρτάρι γιατί διαφωνούσε ο επόμενος υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει πόσο σημαντικό είναι το θέμα, το οποίο εμείς φέραμε στην Βουλή, με τεράστια κοινωνική ευαισθησία και με γνώμονα τα παιδιά».

Όπως τόνισε ο κ. Τσιάρας, σχολιάζοντας τις διαφωνίες των κ. Γιαννάκου και Κεφαλογιάννη, «είναι ένα θέμα που προκαλεί τεράστια κοινωνική ένταση και αντιλαμβάνομαι τις αντιδράσεις που εκφράζονται από κάθε βουλευτή. Δεν σας κρύβω ότι βουλευτές της αντιπολίτευσης με έπιασαν κατ΄ ιδίαν και μου είπαν ότι συμφωνούν με το νομοσχέδιο».

Όπως επεσήμανε ο κ. Τσιάρας, «ένα από τα πλέον σημαντικά κεφάλαια του νομοσχεδίου, προβλέπει επιμόρφωση περίπου 900 δικαστών πρώτης γραμμής, καθώς θα πρέπει να αντιμετωπίζεται εξατομικευμένα κάθε περίπτωση για την συνεπιμέλεια», ενώ σημείωσε ότι «δεν είναι εύκολο να πει κάποιος ότι μπορούμε να οργανώσουμε σε όλη την Ελλάδα, αναλογικά και γεωγραφικά, οικογενειακά δικαστήρια, τα οποία υπάρχουν σήμερα ως τμήματα στα μεγάλα δικαστήρια της χώρας».

Συνεπιμέλεια - γονείς - παιδιά - μωρό - πατέρας - μητέρα

«Πέρα από την επιμόρφωση των δικαστών, το νόημα είναι ότι οι δύο γονείς θα πρέπει να τα βρουν πριν φτάσουν στα δικαστήρια, προκειμένου να αποφύγουν την ψυχική ταλαιπωρία την δική τους και κυρίως την ψυχική ταλαιπωρία του παιδιού», συμπλήρωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, προσθέτοντας ότι «η μεγαλύτερη ανησυχία που διατυπώθηκε στην διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου ήταν τα τυχόν κενά που αφορούν την βία κατά των γυναικών, τα οποία δεν υπάρχουν και αυτό έχει προβλεφθεί με σαφείς και αυστηρές διατάξεις», αναφέροντας ακόμη ότι «ο εισαγγελέας μπορεί να κρίνει ακόμη και την διαδικασία της επικοινωνίας, σε περίπτωση κακοποιητικής συμπεριφοράς από έναν γονιό».

Ο κ. Τσιάρας υπογράμμισε ότι δεν αλλάζει κάτι σε ότι αφορά τις διατροφές, ενώ παρατήρησε ότι «καταγράφεται αύξηση 65% από το 2015 στο 2019 στον αριθμό των αιτήσεων στα δικαστήρια που αφορούν οικογενειακές υποθέσεις, υπάρχουν πολλές καταδίκες από τα ευρωπαϊκά δικαστήρια και τακτικές αναφορές από τον Συνήγορο του Πολίτη για τέτοια θέματα και επιχειρήσαμε κατά έναν τρόπο να φθάσουμε κοντά στον μέσο όρο όσων ισχύουν στην Ευρώπη»

«Το παιδί έχει εργαλειοποιηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό στην διένεξη μεταξύ των γονέων. Η προσπάθεια που έγινε ήταν να προστατευθεί το παιδί. Δυστυχώς ακούστηκαν και μάλιστα από πολιτικούς αρχηγούς κουβέντες για «παιδί – βαλίτσα», «παιδί – λάστιχο» και άλλες τέτοιες που δείχνουν με πόση ελαφρότητα αντιμετωπίστηκε από μέρους  τους το θέμα», είπε κλείνοντας την αναφορά του στην συνεπιμέλεια.

Τσιάρας - Πρωινοί Τύποι

Δεδομένη η αύξηση ποινών για ειδεχθή εγκλήματα

Σε ότι αφορά την αυστηροποίηση των ποινών, με αφορμή την δολοφονία στα Γλυκά Νερά, είπε ότι δεν θέλει να προκαταλάβει το πόρισμα της επιτροπής παρακολούθησης του νέου Ποινικού Κώδικα, που μελετά το νέο καθεστώς και θα κάνει προτάσεις ώστε να αντιμετωπιστούν ατέλειες στην αλλαγή που έγινε.

Σημείωσε ωστόσο ότι υπάρχει και αυξημένη κοινωνική πίεση μετά από το ειδεχθές έγκλημα στα Γλυκά Νερά και τα σεξουαλικά αδικήματα κυρίως κατά ανηλίκων και ανέφερε ότι με βάση τις εκτιμήσεις και την ενημέρωση που έχει, θα υπάρξει πρόταση για αυστηροποίηση σε ότι αφορά τις ποινές και δη την έκτιση τους από τους καταδικασμένους για τέτοιες πράξεις.

«Εννοείται ότι θα υπάρξει αύξηση ποινών» είπε εμφατικά ο κ. Τσιάρας, λέγοντας ότι στόχος ειναι, μετά απο διαβούλευση, η νομοθέτηση με τρόπο που θα κάνει τους πολίτες να ασιθάνονται ασφάλεια και παράλληλα να ικανοποιείται το κοινό περί δικαίου αίσθημα

Ειδήσεις σήμερα:

Χαρδαλιάς: επίθεση με γκαζάκια σε μαγαζιά της συζύγου του

Eurovision 2021: Ιταλία η νικήτρια - Δέκατη η Ελλάδα (βίντεο)

Εμβόλιο AstraZeneca: διασωληνωμένη σε ΜΕΘ η 44χρονη με την θρόμβωση (βίντεο)

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜητσοτάκης – Οξφόρδη: Σήμερα η Ελλάδα τρέχει με ρυθμούς ανάπτυξης σημαντικά υψηλότερους από τον ευρωπαϊκό μέσο όροΧθες 23:34 | Ειδήσεις

Όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός  μιλώντας σε φοιτητές της Σχολής Διακυβέρνησης Blavatnik του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Λάρισα: Παραμένουν στα μπλόκα οι αγρότες - Από αύριο αναμένονται νέες αφίξειςΧθες 20:30 | Ειδήσεις

Τα βασικά αιτήματα παραμένουν η αντιμετώπιση του υψηλού κόστους παραγωγής, οι χαμηλές τιμές διάθεσης των προϊόντων και η ανάγκη για έγκαιρη καταβολή ενισχύσεων.

Τροχαίο στην Αρτέμιδα: Ο 29χρονος κοιτούσε αν έπαθε ζημιά το αμάξι, λέει αυτόπτης μάρτυρας στον ΑΝΤ1Χθες 19:52 | Ειδήσεις

"Δεν νομίζω να είχε καταλάβει τι έχει κάνει", ανέφερε μεταξύ άλλων.

Ο Πέτρος Κουσουλός στον ΑΝΤ1 για την καταγγελία παιδόφιλου και την αντίδραση της αστυνομίαςΧθες 18:45 | Ειδήσεις

Για τα μεγάλα ερωτήματα που δημιουργούνται από την συμπεριφορά της αστυνομίας έπειτα από μια καταγγελία μητέρας σε βάρος παιδόφιλου, μίλησε ο Πέτρος Κουσουλός στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Μητσοτάκης – Οξφόρδη: Σήμερα η Ελλάδα τρέχει με ρυθμούς ανάπτυξης σημαντικά υψηλότερους από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο23:59Παρέλαβε το βραβείο "European Golden Boy Web 2025" o Χρήστος Μουζακίτης (βίντεο)23:44ΗΠΑ: "Πολύ αισιόδοξη" η κυβέρνηση για την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας στην Ουκρανία23:30Περού: Τουλάχιστον 12 νεκροί και 30 αγνοούμενοι έπειτα από κατολίσθηση23:16Μητσοτάκης για την εκτόξευση δορυφόρων: "Εδώ κάτι αλλάζει"23:02Πόλεμος στην Ουκρανία: Στον πλήρη έλεγχο της Μόσχας Ποκρόφσκ και Βοβτσάνσκ - Δεν επιβεβαιώνει το Κίεβο22:52Χαλκιδική: 79χρονος καταπλακώθηκε από κορμό δέντρου στην προσπάθεια του να κόψει ξύλα22:42Χονγκ Κονγκ: Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών από την πυρκαγιά στο συγκρότημα κατοικιών22:32"Αποκαλύψεις": Με πρωτιά στο σύνολο κοινού έκλεισε και ο Νοέμβριος για την εκπομπή του Πέτρου Κουσουλού22:22Θεσσαλονίκη: Κακουργηματική δίωξη στον οδηγό ταξί για το θανατηφόρο τροχαίο με τον 35χρονο δικυκλιστή22:12Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ - Δένδιας: Θα συζητήσουμε το ζήτημα της αμυντικής ετοιμότητας της Ευρώπης22:02Τι καιρό θα κάνει την Τρίτη21:48Λαμία - "Αποκαλύψεις": Σύντροφος 56χρονου επιχειρηματία καταγγέλλει ιατρικό λάθος για τον θάνατό του21:34Λευκορωσία: Κατερίφθη drone - Κατηγορεί την Λιθουανία για προκλητική συμπεριφορά 21:22ANT1 Sports: Ζωντανά από ANT1+ την ερχόμενη Κυριακή το τελευταίο Grand Prix της χρονιάς για την F121:12Άρης: Μειώνονται τα προβλήματα ενόψει του ντέρμπι Κυπέλλου με τον ΠΑΟΚ21:02Λάρισα: Παραμένουν στα μπλόκα οι αγρότες - Από αύριο αναμένονται νέες αφίξεις 20:52Τροχαίο στην Αρτέμιδα: Ο 29χρονος κοιτούσε αν έπαθε ζημιά το αμάξι, λέει αυτόπτης μάρτυρας στον ΑΝΤ120:42Αγρότες στον ΑΝΤ1: Άλλη μια τέτοια χρονιά μπορεί να μας διώξει από την γεωργία20:32Τέλλογλου για προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης: Χάος με τις πληρωμές αγροτών – Καταγγέλουν "κουτσουρεμένα ποσά"20:18
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο