LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 19 Μαΐου 2021 21:41

Τριμερής στη Λευκωσία - Παναγιωτόπουλος: Κοινό μέτωπο για κάθε εδαφική παραβίαση

Το κοινό ανακοινωθέν των υπουργών Άμυνας Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου.

Νίκος Παναγιωτόπουλος - Λευκωσία

Τις τελευταίες εξελίξεις και την πρόοδο που επιτεύχθηκε στους τομείς της ασφάλειας και άμυνας, σφραγίζοντας την κοινή στρατιωτική  συνεργασία εξέτασαν οι Υπουργοί Άμυνας Κύπρου - Ελλάδας - Αιγύπτου μετά την ολοκλήρωση της 4ης Τριμερούς Συνάντησης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Λευκωσία.

Οι τρεις υπουργοί , ο ΥΕΘΑ Κύπρου Χαράλαμπος Πετρίδης, ο Ελληνας ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων και υπ. Αμυνας της Αιγύπτου Στρατηγός Μοχάμεντ Ζάκι, τόνισαν την αποφασιστικότητα τους, για περαιτέρω ενίσχυση της αμυντικής και στρατιωτικής συνεργασίας με σκοπό την προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Στο κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν οι Υπουργοί, επιβεβαίωσαν ότι η αμυντική συνεργασία μεταξύ των τριών χωρών προωθεί την ανταλλαγή πληροφοριών, εκτίμηση καταστάσεων και εμπειριών και συντονίζει τις δυνατότητες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα με παραγωγικό τρόπο, διά μέσω της συμμετοχής σε εκπαιδευτικά προγράμματα και κοινές ασκήσεις.

Κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με ευρύτερες συμμετοχές

Οι τρεις χώρες πραγματοποιούν επί του παρόντος, συχνές κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, συμπεριλαμβανομένων ασκήσεων Πολεμικής Αεροπορίας, Πολεμικού Ναυτικού και Ειδικών Δυνάμεων.

Επίσης οι ΥΕΘΑ δήλωσαν πως εξετάζουν την πιθανότητα συμμετοχής άλλων χωρών σε ασκήσεις που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της Τριμερούς συνεργασίας μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου, και συμφώνησαν να δοθεί προτεραιότητα κατά την τρέχουσα περίοδο, στην ενίσχυση του τριμερούς μηχανισμού συνεργασίας, γεγονός που θα αυξήσει τη δυναμική και τους στόχους της συνεργασίας, προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της ασφάλειας και της ειρήνης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Νίκος Παναγιωτόπουλος - Λευκωσία

Εδαφικές παραβιάσεις, τρομοκρατία, λαθρεμπόριο, μεταναστευτικό

Επιπλέον, οι Υπουργοί καταδίκασαν ενέργειες που παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα, την εδαφική ακεραιότητα και την ενότητα οποιασδήποτε χώρας και τόνισαν ότι απαιτείται όλα τα Κράτη να σέβονται τους κανόνες διεθνούς δικαίου και τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένου, την μη χρήση στρατιωτικής βίας έναντι αμάχων, της μη παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις και του σεβασμού της κυριαρχίας άλλων χωρών, της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) και άλλων συναφών συμφωνιών.

Οι Υπουργοί επανέλαβαν τη δέσμευσή τους για περαιτέρω ενίσχυση των διεθνών προσπαθειών, για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, της παράνομης διακίνησης όπλων, του λαθρεμπορίου και της παράνομης μετανάστευσης. Επιπλέον, καταδίκασαν τη μεταφορά ξένων μαχητών από ορισμένα Κράτη, με σκοπό να πυροδοτήσουν συγκρούσεις ή να απειλήσουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα άλλων χωρών, υπονομεύοντας με αυτόν τον τρόπο την περιφερειακή ειρήνη.

Τέλος κατέληξαν πως η ανάδυση νέων προκλήσεων ασφαλείας και απειλών στην ευρύτερη περιοχή, απαιτεί κοινή αξιολόγηση απειλών και στενότερη συνεργασία μεταξύ των τριών, για την προστασία των κοινών συμφερόντων και την ενίσχυση της συνεργασίας στον αμυντικό τομέα.

Ειδήσεις σήμερα:

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: ψήφισμα – κόλαφος για την Τουρκία

Μπάιντεν σε Νετανιάχου για Γάζα: Περιμένω αποκλιμάκωση σήμερα

Έλενα Τσαγκρινού για Eurovision 2021 στον ΑΝΤ1: Κύπρος και Ελλάδα μαζί στον τελικό (βίντεο)

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΕυρωψηφοδέλτιο ΝΔ – Μητσοτάκης: Στις 9 Ιούνη δεν ψηφίζουμε μόνο για την Ευρώπη…Χθες 20:53 | Ειδήσεις

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το αποτέλεσμα της κάλπης των ευρωεκλογών, μπορεί και πρέπει να σηματοδοτήσει τη σταθερότητα της χώρας μας.

Άγιοι Ανάργυροι: Το βίντεο ντοκουμέντο από την δολοφονία της ΚυριακήςΧθες 18:59 | Ειδήσεις

Ένα νέο βίντεο ντοκουμέντο, φέρνει στο φως ο ΑΝΤ1, για τη στυγερή δολοφονία της Κυριακής, έξω από το αστυνομικό τμήμα στους Αγίους Αναργύρους.

ΗΠΑ: Η επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ ήταν “μια μεγάλη αποτυχία”Χθες 23:21 | Ειδήσεις

Τι απαντάει ο Λευκός Οίκος στους ισχυρισμούς της Τεχεράνης, ότι οι ΗΠΑ γνώριζαν για την επίθεση.

Σίδνεϊ: Τι φώναζε ο άνδρας που μαχαίρωσε τον ιερέα σε ζωντανή σύνδεση (βίντεο)Χθες 22:31 | Ειδήσεις

Ο δράστης που έχει συλληφθεί, τον μαχαίρωσε μπροστά σε έντρομους πιστούς.  Εκτός από τον ιερέα μαχαίρωσε άλλα τρία άτομα.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
“Παγιδευμένοι” - Sneak preview: Ο Δημήτρης, κάνει ό,τι μπορεί για να βρει τη Δάφνη (εικόνες)23:59Missing Alert για την εξαφάνιση 15χρονης23:47ΗΠΑ: Η επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ ήταν “μια μεγάλη αποτυχία” 23:36Χανιά: λουόμενος έχασε τη ζωή του από πνιγμό23:24Ερντογάν για Ισραήλ: Πρέπει να σταματήσουμε τις βάρβαρες επιθέσεις του23:13Σίδνεϊ: Τι φώναζε ο άνδρας που μαχαίρωσε τον ιερέα σε ζωντανή σύνδεση (βίντεο)23:02ΕΣΗΕΑ: 24ωρη απεργία την Τρίτη22:50Δραματική διάσωση 6χρονης από τη θάλασσα – Κόπηκε το σχοινί που την τραβούσαν22:37Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Στα πράσινα… το θρίλερ του ΟΑΚΑ22:26Χανιά - τροχαίο: Φονική σύγκρουση αυτοκινήτων (εικόνες)22:14Επίθεση Ιράν στο Ισραήλ: Το υπέρογκο κόστος της αναχαίτισης των drones22:02Βρετανία: Αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας αναχαίτισαν ιρανικά drone21:51Χαρδαλιάς: 101 εκατομμύρια ευρώ για 40 έργα στην Αθήνα21:39Χατζηδάκης: “Δικαίωμα στη Λήθη”, μια κίνηση ανθρωπιάς για τους επιζώντες από καρκίνο21:28Ζωγράφου: “Πιάστηκαν” οι νεαροί που έκαναν δεκάδες ένοπλες ληστείες (βίντεο)21:15Ευρωψηφοδέλτιο ΝΔ – Μητσοτάκης: Στις 9 Ιούνη δεν ψηφίζουμε μόνο για την Ευρώπη…21:01Γιάννης Φέρτης: Το συγκινητικό αντίο της Φίνος Φιλμ (βίντεο)20:48Άγιοι Ανάργυροι: Το βίντεο ντοκουμέντο από την δολοφονία της Κυριακής20:34Σημεία για rapid test δωρεάν την Τρίτη20:21Καλλιθέα: Ανήλικος πωλούσε παράνομα φωτοβολίδες και πυροτεχνήματα20:07
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο