LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 18 Μαΐου 2021 08:31

Κολομβία: Δεκάδες νεκροί στις διαδηλώσεις κατά της φορολογικής μεταρρύθμισης του Ντούκε (βίντεο)

"Βράζει" η Κολομβία για το φορολογικό. Τουλάχιστον 50 νεκροί, πάνω από 500 τραυματίες σε διαδηλώσεις.

Κολομβία - διαδηλώσεις

Τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και αρκετά δημόσια κτίρια καταστράφηκαν σε άλλη μια νύχτα διαδηλώσεων και βίαιων επεισοδίων στη νότια Κολομβία, θέατρο εδώ και είκοσι ημέρες μαζικών κινητοποιήσεων εναντίον της κυβέρνησης και ταραχών.

Σύμφωνα με τις αρχές, ένας άνδρας υπέκυψε αφού τραυματίστηκε στη διάρκεια των συγκρούσεων που ξέσπασαν σε επίθεση εναντίον τριών εγκαταστάσεων της αστυνομίας στον δήμο Γιούμπο (Κάλι, νοτιοδυτικά).

Παράλληλα, δημόσια κτίρια και υποκαταστήματα τραπεζών καταστράφηκαν στην πόλη Λα Πλάτα (νότια), όπου τραυματίστηκαν τέσσερις αστυνομικοί.

«Οι κάτοικοι της Γιούμπο ήθελαν να κάνουν πορεία ειρηνικά, όμως κάποιοι ήθελαν να προκαλέσουν χάος», είπε χθες Δευτέρα σε κολομβιανό ραδιοφωνικό σταθμό ο Τζον Χάιρο Σανταμαρία, ο δήμαρχος της πόλης, προσθέτοντας πως υπάρχουν δεκαέξι τραυματίες, κάποιοι από τους οποίου είναι σε σοβαρή κατάσταση.

Η αστυνομία από την πλευρά της έκανε λόγο για έξι τραυματίες στις τάξεις της, υποστηρίζοντας ότι έγιναν στόχος ανθρώπων που έφεραν «πυροβόλα όπλα».

Τα επεισόδια σημειώθηκαν έπειτα από συνάντηση την Κυριακή στην Μπογοτά της κυβέρνησης και της πιο αντιπροσωπευτικής οργάνωσης των διαδηλωτών για να αναζητηθεί λύση στην κρίση που εκδηλώθηκε την 28η Απριλίου.

Οι συνομιλίες ανάμεσα στην κυβέρνηση και την Εθνική Απεργιακή Επιτροπή –που πάντως δεν εκπροσωπεί όλους τους τομείς της κοινωνίας που συμμετέχουν στις διαδηλώσεις εναντίον της κυβέρνησης– αναμενόταν να ξαναρχίσουν χθες Δευτέρα στις 14:00 (22:00 ώρα Ελλάδας).

Σύμφωνα με την Επιτροπή αυτή, τουλάχιστον 50 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, άλλοι 578 έχουν τραυματιστεί, οι 37 στα μάτια, 524 έχουν εξαφανιστεί και 21 γυναίκες έχουν υποστεί σεξουαλική βία τις τελευταίες 20 ημέρες.

Ένας αστυνομικός έχει σκοτωθεί, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας, στο οποίο υπάγονται οι δυνάμεις επιβολής της τάξης στην Κολομβία. Η ίδια πηγή κάνει λόγο για πάνω από 1.500 τραυματίες, αστυνομικούς και πολίτες.

Κολομβία - διαδηλώσεις

Συνδικάτα, φοιτητικές οργανώσεις και άλλες συλλογικότητες που ανήκουν στην Επιτροπή αξιώνουν «να τερματιστεί η βία εναντίον των διαδηλωτών».

Ο συντηρητικός πρόεδρος Ιβάν Ντούκε λέει πως καταδικάζει «ρητά και σθεναρά τις καταχρήσεις από μέρους των δυνάμεων ασφαλείας», ωστόσο από την πλευρά του αξιώνει να τερματιστούν οι αποκλεισμοί δρόμων, που έχουν παραλύσει τον εφοδιασμό αρκετών πόλεων.

Την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση ανέφερε πως οι αποκλεισμοί αυτοί έχουν κοστίσει 1,6 δισεκ. δολάρια στην οικονομία και έχουν εμποδίσει τη μεταφορά 700.000 τόνων τροφίμων.

Ο κ. Ντούκε είπε πως διέταξε να «αυξηθούν όλες οι επιχειρησιακές δυνατότητες των δυνάμεων ασφαλείας στο πεδίο προκειμένου σε συντονισμό με τους δημάρχους και τους νομάρχες να αρθούν τα οδοφράγματα στους δρόμους της χώρας μας με αυστηρή τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Η μεγάλη μαζική κινητοποίηση στην Κολομβία συγκλονίζει τη χώρα, η οικονομία της οποίας έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα από τον αντίκτυπο της πανδημίας του νέου κορονοϊού. Έναυσμα των διαδηλώσεων αρχικά ήταν αμφιλεγόμενο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο γρήγορα μπήκε στο συρτάρι, ωστόσο η κινητοποίηση συνεχίστηκε, με αιτήματα να αντιμετωπιστούν οι ανισότητες, να προωθηθεί μεταρρύθμιση στην αστυνομία, να ακυρωθούν σχέδια για μεταρρυθμίσεις στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης και της υγειονομικής περίθαλψης και να υποστηριχθεί η ειρηνευτική διαδικασία.

Η υπουργός Εξωτερικών και ο υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης του κ. Ντούκε παραιτήθηκαν εξαιτίας των διαδηλώσεων και των αιματηρών ταραχών.

Ειδήσεις σήμερα:

Λινού για την “αθηναϊκή” μετάλλαξη: δεν ξέρουμε αν καλύπτεται από τα εμβόλια (βίντεο)

ΕΣΥ: Πρόσληψη 4000 νοσηλευτών

Δολοφονία στα Γλυκά Νερά: στο “μικροσκόπιο” ο Γεωργιανός που συνελήφθη στον Έβρο

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΗ πρώτη εμφάνιση του Κυριάκου Πιερρακάκη στη Βουλή μετά την εκλογή του ως πρόεδρος του EurogroupΧθες 21:49 | Ειδήσεις

Καταχειροκροτούμενος από τους βουλευτές, ο κ. Πιερρακάκης είπε ότι η εκλογή του είναι πρωτίστως μια νίκη της πατρίδας που γνώρισε δυσκολίες και πρωτόγνωρες κρίσεις.

Σύνταγμα: Συναγερμός για φωτιά - Έκλεισε η οδός Καραγιώργη ΣερβίαςΧθες 21:42 | Ειδήσεις

Κατά την παρέμβαση της πυροσβεστικής έγινε αντιληπτό ότι δεν υπήρξε φωτιά, αλλά υπήρξε βραχυκύκλωμα εντός του κτιρίου με αποτέλεσμα να προκληθούν σπινθήρες.

Αθήνα: Άνδρας μετέφερε Καλάσνικοφ στην βαλίτσα του σε σταθμό υπεραστικών λεωφορείωνΧθες 20:59 | Ειδήσεις

Κατά τον έλεγχο που πραγματοποιήθηκε σε τροχήλατη βαλίτσα που έφερε, βρέθηκε και κατασχέθηκε το πολεμικό τυφέκιο, καθώς και μια γεμιστήρα με 12 φυσίγγια.

Η πρώτη ανάρτηση της Ελεονώρας Ζουγανέλη για το πρόστιμο από την τροχαία - Ο νόμος είναι νόμος και ισχύει για όλουςΧθες 23:23 | Ειδήσεις

Η γνωστή τραγουδίστρια οδηγούσε το μηχανάκι της, υπό την επήρεια αλκοόλ.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Θεσσαλονίκη: Εντοπίστηκε οξειδωμένη οβίδα κατά τη διάρκεια των εργασιών στο λιμάνι23:59Η πρώτη ανάρτηση της Ελεονώρας Ζουγανέλη για το πρόστιμο από την τροχαία - Ο νόμος είναι νόμος και ισχύει για όλους23:44Ολυμπιακός: Οι Πειραιώτες κατέρρευσαν στην Βαρκελώνη 23:30ΑΑΔΕ: Νέα σημαντική μείωση του κενού ΦΠΑ στην Ελλάδα23:16Γιατρός δέχθηκε επίθεση μέσα σε νοσοκομείο στο Αίγιο - Ο δράστης φέρεται να είχε εμπειρία πυγμαχίας23:02Συνάντηση Μητσοτάκη με την απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο - Στο επίκεντρο η τριμερής22:48Η πρώτη εμφάνιση του Κυριάκου Πιερρακάκη στη Βουλή μετά την εκλογή του ως πρόεδρος του Eurogroup22:34Αθήνα: Άνδρας μετέφερε Καλάσνικοφ στην βαλίτσα του σε σταθμό υπεραστικών λεωφορείων 22:20Στο πλευρό των αγροτών οι οδηγοί ταξί στην Πάτρα22:06Σύνταγμα: Συναγερμός για φωτιά - Έκλεισε η οδός Καραγιώργη Σερβίας21:52Χώρες της ΕΕ: Αποφασίστηκε το επ' αόριστον πάγωμα των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων 21:38Χριστουγεννιάτικος Τηλεμαραθώνιος ΑΝΤ1 - Στηρίζει παιδιά και δομές στη Θεσσαλία21:28Διαμαρτυρία αγροτών έξω από τα γραφεία βουλευτών της ΝΔ στη Λάρισα - Έριξαν άχυρα στην είσοδο21:14Ουκρανία: Πυραυλική επίθεση σε λιμάνι της χώρας - Ζημιές υπέστη πλοίο που ανήκει σε τουρκική εταιρεία21:00Τι καιρό θα κάνει το Σάββατο20:46Τέλλογλου - ΟΠΕΚΕΠΕ: Οι κατηγορούμενοι έχουν ισχυρές διασυνδέσεις με κομματικούς μηχανισμούς20:32Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ - Μπιζόγλη: Φθηνό σοου, αλληλοκατηγορίες και αποπομπές20:18ANT1 Sports: Το εισιτήριο για τα πλέι-οφ του Conference League, εξασφάλισε η ΑΕΚ, μετά το διπλό στην Τουρκία, απέναντι στη Σαμσουνσπόρ20:04Στο Βερολίνο τη Δευτέρα, 15 Δεκεμβρίου, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι19:50Οπλισμένα τουρκικά μαχητικά έκαναν την εμφάνιση τους στο Αιγαίο19:36
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο