LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 18 Μαΐου 2021 08:31

Κολομβία: Δεκάδες νεκροί στις διαδηλώσεις κατά της φορολογικής μεταρρύθμισης του Ντούκε (βίντεο)

"Βράζει" η Κολομβία για το φορολογικό. Τουλάχιστον 50 νεκροί, πάνω από 500 τραυματίες σε διαδηλώσεις.

Κολομβία - διαδηλώσεις

Τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και αρκετά δημόσια κτίρια καταστράφηκαν σε άλλη μια νύχτα διαδηλώσεων και βίαιων επεισοδίων στη νότια Κολομβία, θέατρο εδώ και είκοσι ημέρες μαζικών κινητοποιήσεων εναντίον της κυβέρνησης και ταραχών.

Σύμφωνα με τις αρχές, ένας άνδρας υπέκυψε αφού τραυματίστηκε στη διάρκεια των συγκρούσεων που ξέσπασαν σε επίθεση εναντίον τριών εγκαταστάσεων της αστυνομίας στον δήμο Γιούμπο (Κάλι, νοτιοδυτικά).

Παράλληλα, δημόσια κτίρια και υποκαταστήματα τραπεζών καταστράφηκαν στην πόλη Λα Πλάτα (νότια), όπου τραυματίστηκαν τέσσερις αστυνομικοί.

«Οι κάτοικοι της Γιούμπο ήθελαν να κάνουν πορεία ειρηνικά, όμως κάποιοι ήθελαν να προκαλέσουν χάος», είπε χθες Δευτέρα σε κολομβιανό ραδιοφωνικό σταθμό ο Τζον Χάιρο Σανταμαρία, ο δήμαρχος της πόλης, προσθέτοντας πως υπάρχουν δεκαέξι τραυματίες, κάποιοι από τους οποίου είναι σε σοβαρή κατάσταση.

Η αστυνομία από την πλευρά της έκανε λόγο για έξι τραυματίες στις τάξεις της, υποστηρίζοντας ότι έγιναν στόχος ανθρώπων που έφεραν «πυροβόλα όπλα».

Τα επεισόδια σημειώθηκαν έπειτα από συνάντηση την Κυριακή στην Μπογοτά της κυβέρνησης και της πιο αντιπροσωπευτικής οργάνωσης των διαδηλωτών για να αναζητηθεί λύση στην κρίση που εκδηλώθηκε την 28η Απριλίου.

Οι συνομιλίες ανάμεσα στην κυβέρνηση και την Εθνική Απεργιακή Επιτροπή –που πάντως δεν εκπροσωπεί όλους τους τομείς της κοινωνίας που συμμετέχουν στις διαδηλώσεις εναντίον της κυβέρνησης– αναμενόταν να ξαναρχίσουν χθες Δευτέρα στις 14:00 (22:00 ώρα Ελλάδας).

Σύμφωνα με την Επιτροπή αυτή, τουλάχιστον 50 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, άλλοι 578 έχουν τραυματιστεί, οι 37 στα μάτια, 524 έχουν εξαφανιστεί και 21 γυναίκες έχουν υποστεί σεξουαλική βία τις τελευταίες 20 ημέρες.

Ένας αστυνομικός έχει σκοτωθεί, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας, στο οποίο υπάγονται οι δυνάμεις επιβολής της τάξης στην Κολομβία. Η ίδια πηγή κάνει λόγο για πάνω από 1.500 τραυματίες, αστυνομικούς και πολίτες.

Κολομβία - διαδηλώσεις

Συνδικάτα, φοιτητικές οργανώσεις και άλλες συλλογικότητες που ανήκουν στην Επιτροπή αξιώνουν «να τερματιστεί η βία εναντίον των διαδηλωτών».

Ο συντηρητικός πρόεδρος Ιβάν Ντούκε λέει πως καταδικάζει «ρητά και σθεναρά τις καταχρήσεις από μέρους των δυνάμεων ασφαλείας», ωστόσο από την πλευρά του αξιώνει να τερματιστούν οι αποκλεισμοί δρόμων, που έχουν παραλύσει τον εφοδιασμό αρκετών πόλεων.

Την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση ανέφερε πως οι αποκλεισμοί αυτοί έχουν κοστίσει 1,6 δισεκ. δολάρια στην οικονομία και έχουν εμποδίσει τη μεταφορά 700.000 τόνων τροφίμων.

Ο κ. Ντούκε είπε πως διέταξε να «αυξηθούν όλες οι επιχειρησιακές δυνατότητες των δυνάμεων ασφαλείας στο πεδίο προκειμένου σε συντονισμό με τους δημάρχους και τους νομάρχες να αρθούν τα οδοφράγματα στους δρόμους της χώρας μας με αυστηρή τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Η μεγάλη μαζική κινητοποίηση στην Κολομβία συγκλονίζει τη χώρα, η οικονομία της οποίας έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα από τον αντίκτυπο της πανδημίας του νέου κορονοϊού. Έναυσμα των διαδηλώσεων αρχικά ήταν αμφιλεγόμενο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο γρήγορα μπήκε στο συρτάρι, ωστόσο η κινητοποίηση συνεχίστηκε, με αιτήματα να αντιμετωπιστούν οι ανισότητες, να προωθηθεί μεταρρύθμιση στην αστυνομία, να ακυρωθούν σχέδια για μεταρρυθμίσεις στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης και της υγειονομικής περίθαλψης και να υποστηριχθεί η ειρηνευτική διαδικασία.

Η υπουργός Εξωτερικών και ο υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης του κ. Ντούκε παραιτήθηκαν εξαιτίας των διαδηλώσεων και των αιματηρών ταραχών.

Ειδήσεις σήμερα:

Λινού για την “αθηναϊκή” μετάλλαξη: δεν ξέρουμε αν καλύπτεται από τα εμβόλια (βίντεο)

ΕΣΥ: Πρόσληψη 4000 νοσηλευτών

Δολοφονία στα Γλυκά Νερά: στο “μικροσκόπιο” ο Γεωργιανός που συνελήφθη στον Έβρο

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ο Θέμης Αδαμαντίδης για τον φερόμενο αρχηγό εγκληματικής οργάνωσης: Ας με αφήσουν ήσυχο, εγώ τραγουδάω12:22Ισχυρά αποτελέσματα με προσαρμοσμένο EBITDA στα €1,7 δισ. και καθαρά κέρδη στα €0,4 δισ. για το εννεάμηνο 202512:08Πλεύση Ελευθερίας: Παραιτήθηκε από βουλευτής ο Διαμαντής Καραναστάσης11:54Ιωάννινα: Κεραυνός έπεσε σε πολυκατοικία στους Αμπελόκηπους11:38Θεοδωρικάκος στον ΑΝΤ1: Εθνικό συμφέρον η ενίσχυση των σχέσεων Ελλάδας – ΗΠΑ11:24Ουκρανία: Εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν από ρωσική επίθεση στην Τερνοπίλ11:09Τρεις λέμβοι με περισσότερα από 100 άτομα εντοπίστηκαν σε θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης10:55Πετρούπολη: Ανήλικος πήγε στο σχολείο με μπαλτά 29 εκατοστών10:41Νέα ψηφιακά εργαλεία για την προστασία των ανηλίκων από αλκοόλ και καπνό - QR επαλήθευση ηλικίας10:28Καλαμάτα: Χειροπέδες σε 36χρονο που καλλιεργούσε φυτά κάνναβης10:14Θεσσαλονίκη: Κατήγγειλε ληστεία και κατέληξε με χειροπέδες10:00Ο Κριστιάνο Ρονάλντο στο δείπνο του Τραμπ προς τιμήν του μπιν Σαλμάν09:46Θεσσαλονίκη: Αυτοκίνητο καρφώθηκε σε κολόνα και τυλίχθηκε στις φλόγες09:31Βουλή: Σύσταση Ανεξάρτητης Αρχής Ελέγχου της Αγοράς και Προστασίας του Καταναλωτή09:17Γερμανία: Δεν πρέπει να δίνουμε την εντύπωση ότι το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να αμυνθεί, μπορεί09:02ΕΟΠΥΥ – παράνομες συνταγογραφήσεις: Πρόστιμα σε δεκάδες γιατρούς και φαρμακεία08:48Η Ρωσία δεν θα μετάσχει στις συνομιλίες που θα έχει ο Ζελένσκι στην Τουρκία08:34Παταγονία: Τουρίστες νεκροί σε χιονοθύελλα08:20Ο Ρομπίνιο παραμένει στη φυλακή και ο γιός του ετοιμάζεται για την Εσπανιόλ08:05Γιάννης Αντετοκούνμπο: Ανακούφιση στους Μπακς μετά τον τραυματισμό του07:51
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο