LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτισμόςΔημοσίευση: 17 Μαΐου 2021 16:23

Δωρεάν είσοδος σε μουσεία και υπαίθριους αρχαιολογικούς χώρους

Διεθνής Ημέρα Μουσείων, αύριο, με ελεύθερη είσοδο και σε διαδικτυακές εκδηλώσεις.

Αρχαιολογικός χώρος - Μυκήνες

Με ελεύθερη είσοδο σε μουσεία και υπαίθριους αρχαιολογικούς χώρους, αλλά και με πλήθος διαδικτυακών εκδηλώσεων, γιορτάζεται αύριο, Τρίτη, η Διεθνής Ημέρα Μουσείων.

Το θέμα που επέλεξε φέτος το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων είναι «Το Mέλλον των Μουσείων: Αναστοχασμός και Επανεκκίνηση».

Με την επιλογή του θέματος αυτού το ICOM μας καλεί να διερευνήσουμε τις προοπτικές, τις ανάγκες, αλλά και τον ρόλο των μουσείων στις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί. Επίσης, με την ευκαιρία του εορτασμού της επετείου των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, το ΔΣ του Ελληνικού Τμήματος του ICOM επέλεξε το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο ως τιμώμενο μουσείο για το 2021. Οι συλλογές του μουσείου, αλλά και οι επετειακές του δράσεις, αποτελούν αφορμή για αναστοχασμό της ιστορίας της χώρας με το βλέμμα στο μέλλον. Αύριο, η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, θα εγκαινιάσει την κεντρική επετειακή έκθεση του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου ΕΠΑΝΑCΥΣΤΑΣΗ '21.

Είναι γεγονός -αναφέρει το Ελληνικό Τμήμα του ICOM- ότι η πανδημία αιφνιδίασε και έπληξε με πρωτοφανή και βίαιο τρόπο ολόκληρο τον πλανήτη, επηρεάζοντας κάθε πτυχή της ζωής και θέτοντας υπό αμφισβήτηση τη δομή των κοινωνιών μας. Ειδικότερα, η παρατεταμένη κρίση είχε σοβαρό αντίκτυπο στη λειτουργία των μουσείων και στην ανάπτυξη των δραστηριοτήτων τους.

Από την άλλη πλευρά, η παγκόσμια κρίση λειτούργησε και ως καταλύτης για την προώθηση σημαντικών αλλαγών που είχαν ήδη δρομολογηθεί και αφορούν ιδιαίτερα την ψηφιοποίηση των μουσειακών συλλογών και την αναζήτηση νέων τρόπων ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς και της σύγχρονης δημιουργίας, ώστε να κρατηθεί ζωντανό το ενδιαφέρον του ευρύτερου κοινού. Έτσι, ακόμη και αυτή τη δύσκολη περίοδο, τα μουσεία συνεχίζουν το έργο τους μέσα από ψηφιακές εφαρμογές και δράσεις. Αποδεικνύουν έτσι ότι είναι ζωντανοί οργανισμοί που ανταποκρίνονται στις ανάγκες του σύγχρονου ανθρώπου. Σε μια ιδιαίτερα σημαντική καμπή για την κοινωνία μας, τα μουσεία καλούνται να γίνουν πρωτοπόροι στη νέα εποχή, να ενδυναμώσουν τον ουσιαστικό πολιτιστικό και κοινωνικό τους ρόλο και να επιβεβαιώσουν με αποφασιστικό τρόπο την καθοριστική συμβολή τους στη διαμόρφωση ενός βιώσιμου μέλλοντος. Σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη εποχή, η δημιουργική δύναμη των μουσείων μπορεί να αποτελέσει μοχλό επανεκκίνησης και αλλαγής στην μετά-Covid εποχή. 

Το Ελληνικό Τμήμα του ICOM αποτελεί για δεύτερη συνεχή χρονιά τον κόμβο προβολής των δράσεων των ελληνικών μουσείων που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του φετινού εορτασμού. Ενενήντα και πλέον φορείς από όλη την Ελλάδα διοργανώνουν πλήθος εκδηλώσεων, τόσο στις ιστοσελίδες τους και όσο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι οποίες έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του οργανισμού (http://icom-greece.mini.icom.museum/

Ειδήσεις σήμερα: 

Διεθνής Ημέρα κατά της Ομοφοβίας - Σακελλαροπούλου: Το μήνυμά της μετά τη συνάντηση με μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας

Αλεξάνδρα Παναγιώταρου στο “Πρωινό”: Ποιοι... χάρηκαν που έφυγα από την “Φάρμα” (βίντεο)

“Ο δρόμος προς το Euro 2020”: Όσα είδαμε το Σαββατοκύριακο στον ΑΝΤ1

 

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Τζούλη: Το απόστημα των ψυχιάτρων γιατρών μέσα στο ψυχιατρείο των φυλακών κορυδαλλού να βγάζουν τρελούς πάρα πολλούς σοβαρούς κατηγορούμενους θα σπάσε21:20Καρέτσας: Νέα διάκριση για τον 17χρονο διεθνή21:04Φθιώτιδα: Υπό έλεγχο η πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα20:50Κασιδιάρης: Εισαγγελική εισήγηση για την αποφυλάκιση του20:37Τι καιρό θα κάνει την Τρίτη20:24Τραμπ: Εξετάζει να διακόψει τη χρηματοδότηση σε νοσοκομεία που παρέχουν θεραπείες για αλλαγές φύλου σε παιδιά και εφήβους20:10Κυρανάκης: Επιστολή σε δημάρχους για την εφαρμογή του ΚΟΚ – Ποιες ενέργειες αναλαμβάνουν δήμοι και περιφέρειες19:52Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Τιμά τα 64α γενέθλια της μητέρας του19:33ΗΠΑ: Αντιμέτωπες οι χώρες με υψηλότερους δασμούς μετά την προθεσμία της 9ης Ιουλίου19:15Ηράκλειο: Αθωώθηκε η μητέρα που έδωσε στα παιδιά της ζελεδάκια με κάνναβη18:57Υπουργικό Συμβούλιο: Τα θέματα που συζητήθηκαν και οι αποφάσεις που ελήφθησαν18:43Φθιώτιδα: Πυρκαγιά σε γεωργική έκταση18:29Κρήτη: Στη φυλακή ο διευθυντής Γυμνασίου που διώκεται για τον βιασμό μαθήτριας18:15Λέσβος: Θρίλερ με ακέφαλη σορό σε νησίδα18:01Γουίμπλεντον: Εγκατέλειψε ο Τσιτσιπάς στην πρεμιέρα17:48Χαλκιδική: Στη φυλακή ο αρχηγός της "μαφίας των λουκουμάδων"17:34Κυπριακό: Άτυπη συνάντηση στη Νέα Υόρκη τον Ιούλιο17:19Θάνος Πλεύρης: Βασικές προτεραιότητες είναι οι επιστροφές και η πάταξη της λαθρομετανάστευσης17:06Καπνοί στο τρένο Έδεσσα- Θεσσαλονίκη16:52Φωτιά στη Σμύρνη: Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους16:38
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο