LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτισμόςΔημοσίευση: 17 Μαΐου 2021 16:23

Δωρεάν είσοδος σε μουσεία και υπαίθριους αρχαιολογικούς χώρους

Διεθνής Ημέρα Μουσείων, αύριο, με ελεύθερη είσοδο και σε διαδικτυακές εκδηλώσεις.

Αρχαιολογικός χώρος - Μυκήνες

Με ελεύθερη είσοδο σε μουσεία και υπαίθριους αρχαιολογικούς χώρους, αλλά και με πλήθος διαδικτυακών εκδηλώσεων, γιορτάζεται αύριο, Τρίτη, η Διεθνής Ημέρα Μουσείων.

Το θέμα που επέλεξε φέτος το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων είναι «Το Mέλλον των Μουσείων: Αναστοχασμός και Επανεκκίνηση».

Με την επιλογή του θέματος αυτού το ICOM μας καλεί να διερευνήσουμε τις προοπτικές, τις ανάγκες, αλλά και τον ρόλο των μουσείων στις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί. Επίσης, με την ευκαιρία του εορτασμού της επετείου των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, το ΔΣ του Ελληνικού Τμήματος του ICOM επέλεξε το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο ως τιμώμενο μουσείο για το 2021. Οι συλλογές του μουσείου, αλλά και οι επετειακές του δράσεις, αποτελούν αφορμή για αναστοχασμό της ιστορίας της χώρας με το βλέμμα στο μέλλον. Αύριο, η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, θα εγκαινιάσει την κεντρική επετειακή έκθεση του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου ΕΠΑΝΑCΥΣΤΑΣΗ '21.

Είναι γεγονός -αναφέρει το Ελληνικό Τμήμα του ICOM- ότι η πανδημία αιφνιδίασε και έπληξε με πρωτοφανή και βίαιο τρόπο ολόκληρο τον πλανήτη, επηρεάζοντας κάθε πτυχή της ζωής και θέτοντας υπό αμφισβήτηση τη δομή των κοινωνιών μας. Ειδικότερα, η παρατεταμένη κρίση είχε σοβαρό αντίκτυπο στη λειτουργία των μουσείων και στην ανάπτυξη των δραστηριοτήτων τους.

Από την άλλη πλευρά, η παγκόσμια κρίση λειτούργησε και ως καταλύτης για την προώθηση σημαντικών αλλαγών που είχαν ήδη δρομολογηθεί και αφορούν ιδιαίτερα την ψηφιοποίηση των μουσειακών συλλογών και την αναζήτηση νέων τρόπων ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς και της σύγχρονης δημιουργίας, ώστε να κρατηθεί ζωντανό το ενδιαφέρον του ευρύτερου κοινού. Έτσι, ακόμη και αυτή τη δύσκολη περίοδο, τα μουσεία συνεχίζουν το έργο τους μέσα από ψηφιακές εφαρμογές και δράσεις. Αποδεικνύουν έτσι ότι είναι ζωντανοί οργανισμοί που ανταποκρίνονται στις ανάγκες του σύγχρονου ανθρώπου. Σε μια ιδιαίτερα σημαντική καμπή για την κοινωνία μας, τα μουσεία καλούνται να γίνουν πρωτοπόροι στη νέα εποχή, να ενδυναμώσουν τον ουσιαστικό πολιτιστικό και κοινωνικό τους ρόλο και να επιβεβαιώσουν με αποφασιστικό τρόπο την καθοριστική συμβολή τους στη διαμόρφωση ενός βιώσιμου μέλλοντος. Σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη εποχή, η δημιουργική δύναμη των μουσείων μπορεί να αποτελέσει μοχλό επανεκκίνησης και αλλαγής στην μετά-Covid εποχή. 

Το Ελληνικό Τμήμα του ICOM αποτελεί για δεύτερη συνεχή χρονιά τον κόμβο προβολής των δράσεων των ελληνικών μουσείων που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του φετινού εορτασμού. Ενενήντα και πλέον φορείς από όλη την Ελλάδα διοργανώνουν πλήθος εκδηλώσεων, τόσο στις ιστοσελίδες τους και όσο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι οποίες έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του οργανισμού (http://icom-greece.mini.icom.museum/

Ειδήσεις σήμερα: 

Διεθνής Ημέρα κατά της Ομοφοβίας - Σακελλαροπούλου: Το μήνυμά της μετά τη συνάντηση με μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας

Αλεξάνδρα Παναγιώταρου στο “Πρωινό”: Ποιοι... χάρηκαν που έφυγα από την “Φάρμα” (βίντεο)

“Ο δρόμος προς το Euro 2020”: Όσα είδαμε το Σαββατοκύριακο στον ΑΝΤ1

 

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Υπόθεση Halkbank: Ο ατελείωτος τραπεζικός εφιάλτης του Ερντογάν και οι προσπάθειες να μην προχωρήσει η δίκη στις ΗΠΑ11:04Τροχαίο στην Εύβοια: ΙΧ που οδηγούσε 20χρονος βγήκε εκτός δρόμου και κατέληξε σε θάμνους (εικόνες)10:50Βόλος: Ανήλικη κατήγγειλε κακοποίηση από τον πατέρα της - Έσβηνε πάνω της τσιγάρα10:36Συνάντηση Τραμπ-Ζελένσκι: Ο Αμερικανός πρόεδρος καλεί τη Ρωσία και την Ουκρανία να σταματήσουν αμέσως τον πόλεμο10:31Το ChatGPT στα χέρια εκπαιδευτικών και μαθητών10:17Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Σάββατο 17 Οκτωβρίου10:03Σοκ στον Βόλο: Νεκρή 60χρονη – Πνίγηκε από μπανάνα09:49Φθηνότερα από πέρυσι πετρέλαιο θέρμανσης και βενζίνη09:35Ξεκίνησαν οι μελέτες για την επέκταση του Μετρό προς Ελληνικό και Γλυφάδα09:21Ο Ζελένσκι έδειξε στον Τραμπ χάρτες με πιθανούς στόχους εντός της Ρωσίας09:07Super League: Ντέρμπι σε Νέα Φιλαδέλφεια και Χαριλάου08:53Κρήτη: Τουρίστριες εγκλωβίστηκαν σε δύσβατο σημείο στο Μπάλο08:38Τροχαίο στο Μενίδι: Οδηγός καρφώθηκε με το αυτοκίνητό του σε δέντρο08:24Τι καιρό θα κάνει το Σάββατο 08:10Μ. Βρετανία: O πρίγκιπας Άντριου αποποιείται τον βασιλικό τίτλο23:59Κρήτη: Κλέφτες παίρνουν από μετρητά μέχρι ελαιόλαδο στον Σκινιά 23:43Τραμπ: Χρειαζόμαστε τους Τόμαχοκ και πολλά άλλα πράγματα που στέλναμε τα τελευταία τέσσερα χρόνια στην Ουκρανία23:26Θεσσαλονίκη: Στο αυτόφωρο Ρώσος μοναχός για παράνομη παραμονή στην Ελλάδα23:12Αθήνα: 31χρονος στρατολογούσε ανήλικα κορίτσια να διαπράττουν κλοπές τσαντών22:58Παναθηναϊκός: Με εντυπωσιακή άμυνα στην Κωνσταντινούπολη συνέτριψε την Εφές22:44
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο