LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 17 Μαΐου 2021 14:48

Σκυλακάκης: αναμενόμενη και περιορισμένη η μείωση των φορολογικών εσόδων τον Απρίλιο

Αγωνία στο Υπουργείο Οικονομικών για την πορεία του Τουρισμού. Τι θα γίνει με τις αντικειμενικές τιμές και τον κατώτατο μισθό.

Φορολογικό - φορολογία

Αναμενόμενη και σχετικά περιορισμένη ήταν η μείωση των εσόδων από φόρους τον μήνα Απρίλιο λαμβανομένων υπόψη των πρόσθετων περιοριστικών μέτρων που εφαρμόστηκαν για την πανδημία όπως προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών.

Δίνοντας τα στοιχεία στη δημοσιότητα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης δήλωσε ότι «τον μήνα Απρίλιο τα έσοδα από φόρους (αφαιρουμένου του μερίσματος της Τράπεζας της Ελλάδος που είχε προϋπολογισθεί ότι θα εισπραχθεί το μήνα Μάρτιο 2021), εμφανίζονται μειωμένα κατά 256 εκατ. ευρώ ή 7,9%, έναντι των προβλέψεων του προϋπολογισμού.

Ο προϋπολογισμός δεν είχε συνυπολογίσει την ύπαρξη παρατεταμένων πολύμηνων lockdown το 2021, συνεπώς η μείωση αυτή είναι αναμενόμενη και σχετικά περιορισμένη, λαμβανομένων υπόψη των μεγάλης έκτασης πρόσθετων περιοριστικών μέτρων που ήταν αναγκαία για την υγειονομική διαχείριση της πανδημίας. Τα στοιχεία από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές δείχνουν ότι η οικονομία έχει αρχίσει ήδη να ανακάμπτει σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020, συνεπώς αναμένουμε ότι οι φορολογικές απώλειες που συνδέονται με τα πρόσθετα lockdown, θα πάψουν να επηρεάζουν τα δημόσια έσοδα εντός των αμέσως επομένων μηνών».

Στο υπουργείο Οικονομικών προβλέπουν ότι οι επιπτώσεις από την πανδημία στην οικονομία θα εξαλειφθούν σταδιακά, ενώ χαρακτηρίζουν ως «μεγάλη αβεβαιότητα» την πορεία του τουρισμού. Ενώ το αρχικό σενάριο προέβλεπε ότι η φετινή επίδοση στον τουρισμό θα κυμαίνονταν στο 55%-60% της αντίστοιχης του 2019, εντούτοις οι σημερινές προβλέψεις που έχουν ενσωματωθεί στο πρόγραμμα σταθερότητας έχουν προσαρμοσθεί σε πιο συντηρητικά επίπεδα της τάξης του 40%-45%. Από την άλλη κρίσιμος παράγοντας για την οικονομία και την πορεία των εσόδων του προϋπολογισμού είναι και η αναβαλλόμενη κατανάλωση κατά την περίοδο της πανδημίας, η οποία οδήγησε σε αύξηση των καταθέσεων κατά 24 δισ. ευρώ για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

ΕΝΦΙΑ - Ακίνητα - φόρος - φόροι

Αντικειμενικές τιμές

Παράλληλα σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών προχωρά με βάση τον, έως τώρα, προγραμματισμό του στην οικονομική πολιτική. Έτσι, μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται να ανακοινωθούν ο αντικειμενικές τιμές των ακινήτων οι οποίες θα εφαρμοσθούν από το 2022 για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ και της φορολογίας μεταβιβάσεων ακινήτων. Επίσης στο σχεδιασμό περιλαμβάνεται και μια νέα ρύθμιση για τις οφειλές προς την εφορία που πάγωσαν λόγω της πανδημίας. Η ρύθμιση αυτή αναμένεται να είναι το τελευταία έκτακτο μέτρο που θα λάβει το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι και οι επιχειρήσεις στην αποπληρωμή των έκτακτων υποχρεώσεων και οφειλών που προέκυψαν από την πανδημία.

Κατώτατος μισθός

Σε ό,τι αφορά τον κατώτατο μισθό, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών διευκρίνιζαν ότι προέχει η επανεκκίνηση της οικονομίας και η ανάκαμψη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ότι αποφάσεις για το θέμα αυτό θα ληφθούν αφού η οικονομία επανέλθει στα επίπεδα του 2019.

Ειδήσεις σήμερα: 

Καλογρίτσας: διεκόπη λόγω αδιαθεσίας η εξέτασή του

Δολοφονία στα Γλυκά Νερά: πολυεπίπεδη έρευνα για τον εντοπισμό των δραστών

Φίδι προκάλεσε πανικό στα ΚΤΕΛ Κηφισού (βίντεο)

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Φενερμπαχτσέ – Ολυμπιακός: Πασάς… στην Πόλη ο “Θρύλος”!00:52“Ψυχοκόρες” στον ΑΝΤ1 τέσσερις φορές την εβδομάδα: Τι θα δούμε στα νέα επεισόδια (εικόνες)00:23ECL: Ήττα και αποκλεισμός για τον ΠΑΟΚ23:59Μπριζίτ Μακρόν: Η ζωή της μεταφέρεται στη μικρή οθόνη23:47Βία ανηλίκων: Ξυλοδαρμός ανηλίκου…για το TikTok (βίντεο)23:35Πάτρα: Γκαραζόπορτα πλάκωσε γυναίκα23:22ΑΠΘ - SeaCare: Φοιτητική Ομάδα διακρίθηκε σε Παγκόσμιο Διαγωνισμό Καινοτομίας23:08Ενδοοικογενειακή βία - Βία ανηλίκων: Οι αστυνομικές δράσεις το πρώτο 15μερο του Απριλίου (βίντεο)22:55Τσίπρας: Στη Μέση Ανατολή, η Ευρώπη δεν είναι με τη σωστή πλευρά της Ιστορίας22:41Ιρλανδία: Συγγενείς των θυμάτων της φονικότερης φωτιάς δικαιώθηκαν μετά από 43 χρόνια22:28Σημεία για rapid test δωρεάν την Παρασκευή22:14Διασύνδεση POS με ταμειακές - Χατζηδάκης: Καμία παράταση22:01Κόρινθος: Θρίλερ με σορό γυναίκας στη θάλασσα21:47Δάγκειος πυρετός: “Συναγερμός” από τον ΠΟΥ για τη Λατινική Αμερική21:34Βαρκελώνη – Τσιτσιπάς: “Ανίκητος” στο χώμα!21:20Αττική Οδός: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις το βράδυ της Πέμπτης21:07Δολοφονία στην Ιεράπετρα: Προφυλακίστηκε ο 45χρονος κατηγορούμενος20:53Δομοκός: Ψευδοροφή έπεσε στα θρανία μαθητών (εικόνες)20:40Αλέν Ντελόν: Η Ουκρανία θα του απονείμει παράσημο20:26Το βίντεο του ξυλοδαρμού 8χρονου από 7χρονο στο TikTok και οι αντιδράσεις των γονιών20:13
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο