LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /LifeΔημοσίευση: 11 Μαΐου 2021 14:59

Πρόπτωση ορθού: τι είναι και πως αντιμετωπίζεται;

Γράφει ο Κωνσταντίνος Στάμου, Γενικός Χειρουργός, Διευθυντής Β΄ Χειρουργικής Κλινικής ΜΗΤΕΡΑ, Αναπλ. Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας ΜΗΤΕΡΑ.

καρκίνος - παχύ έντερο - κολονοσκόπηση

Η πρόπτωση του ορθού δημιουργεί πολύ σημαντικές διαταραχές σε μια από τις πιο βασικές λειτουργίες του ανθρώπινου σώματος, την κένωση του εντέρου. Κυρίως γυναίκες και συνήθως μετά από τοκετούς ή επεμβάσεις στην περιοχή, ταλαιπωρούνται για χρόνια διότι δεν γνωρίζουν ότι το πρόβλημα μπορεί να διορθωθεί. Η πρόπτωση ορθού συχνά συνδυάζεται με άλλες ανατομικές διαταραχές όπως η ορθοκήλη, η κυστεοκήλη και φυσικά η πτώση της μήτρας.

Μελετώντας τις ιδιαιτερότητες του κάθε ασθενή, μπορούμε εξατομικευμένα να παρέχουμε ολοκληρωμένη αντιμετώπιση.

Τι είναι η πρόπτωση του ορθού;

Το ορθό είναι το τελευταίο τμήμα του παχέος εντέρου πριν τον πρωκτό. Σε κάποιες περιπτώσεις, το ορθό χάνει τη στήριξή του και μπορεί να προβάλει προς τα έξω δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στον ασθενή. Η πρόπτωση, δυσκολεύει πολύ τον τρόπο που πηγαίνει ο ασθενής στην τουαλέτα προκαλώντας την αίσθηση ότι το έντερο δεν αδειάζει ποτέ και επηρεάζοντας πολύ την ποιότητα της ζωής.

Δυστυχώς, η διάγνωση καθυστερεί λόγω της αμηχανίας ή της ντροπής που άδικα αισθάνονται πολλοί ασθενείς μπροστά σε μια ανατομική παραδοξότητα. Πολλοί άνθρωποι ταλαιπωρούνται χωρίς λόγο αφού υπάρχει θεραπεία και μάλιστα ιδιαίτερα αποτελεσματική.

Όταν προβάλλουν όλα τα τοιχώματα του εντέρου από τον πρωκτό σαν τηλεσκόπιο η πρόπτωση θεωρείται ολική και διορθώνεται μόνο με χειρουργική επέμβαση. Σε κάποιες περιπτώσεις, η πρόπτωση είναι εσωτερική με το τοίχωμα του εντέρου να αναδιπλώνεται πάνω από το επίπεδο των σφικτήρων. Αυτό ονομάζεται και «εγκολεασμός».

Ποιοι έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης της πρόπτωσης του ορθού;

Η πρόπτωση είναι πιο συχνή σε γυναίκες ιδιαίτερα αν πάσχουν από δυσκοιλιότητα, διαβήτη, νευρολογικά προβλήματα ή έχουν πολλαπλούς φυσιολογικούς τοκετούς. Οι πολλαπλοί τοκετοί θεωρείται ότι αδυνατίζουν σημαντικά τους μυς του περινέου που στηρίζουν και το ορθό. Η πάθηση είναι επίσης συχνή σε ανθρώπους με αυτισμό ή νοητική υστέρηση και αναπτυξιακή καθυστέρηση.

Ποια είναι τα συμπτώματα της πρόπτωσης του ορθού;

Αρχικά και πριν η πρόπτωση γίνει πλήρης, οι ασθενείς αισθάνονται ένα αίσθημα πληρότητας ή βάρους ενώ μπορεί να βλέπουν και λίγο αίμα στην κένωση. Σε αυτό το στάδιο οι περισσότεροι ασθενείς αποδίδουν τα συμπτώματα σε αιμορροϊδοπάθεια. Με τον καιρό όμως η πρόπτωση χειροτερεύει και τελικά σε κάθε κένωση προβάλει το έντερο με δυσάρεστες συνέπειες.

Εάν η πρόπτωση προχωρήσει και εγκατασταθεί, συνήθως συνοδεύεται από ακράτεια καθώς πλέον ένα κομμάτι του ορθού βρίσκεται πέρα από το σφικτήρα του πρωκτού και δεν ελέγχεται η δίοδος αερίων, υγρών ή κοπράνων. Η ακράτεια που παρατηρείται σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να σχετίζεται ακόμη με  νευροπάθεια των μυών του περινέου αλλά και με καταστροφή μεγάλου τμήματος του σφικτηριακού μηχανισμού.

Παραδόξως ένας ικανός αριθμός ασθενών μπορεί να έχει ταυτόχρονα ακράτεια αλλά και δυσκοιλιότητα. Αυτό συμβαίνει διότι το ορθό κλείνει την έξοδο του πρωκτού ενώ οι αδύναμοι μυς δεν μπορούν να προωθήσουν το περιεχόμενο του εντέρου.

Σε παραμελημένες περιπτώσεις, ο βλεννογόνος του ορθού μπορεί να εξελκωθεί και να αιμορραγεί σημαντικά. Σπάνια, το κρεμάμενο ορθό μπορεί να νεκρωθεί οπότε απαιτείται άμεση χειρουργική επέμβαση.

Τι εξετάσεις χρειάζεται να κάνει ο ασθενής με πρόπτωση ορθού;

Σημαντικότερο είναι ο ιατρός να εξετάσει σωστά τον ασθενή και να λάβει ένα πλήρες ιστορικό. Η εξέταση μπορεί να απαιτεί ο ασθενής να καθίσει αρκετή ώρα σε μια ειδική καρέκλα με άνοιγμα ώστε να παρατηρηθεί η πρόπτωση σε πραγματικές συνθήκες. Ο ιατρός επίσης θα εκτιμήσει κλινικά την επάρκεια του σφικτηριακού μηχανισμού αλλά και θα ανιχνεύσει σε γυναίκες ταυτόχρονη ύπαρξη ορθοκήλης ή και εντεροκήλης.

Πολύ σημαντική είναι η εξέταση που ονομάζεται «αφοδευματογράφημα», σε αυτήν παρατηρούμε τον τρόπο κένωσης του εντέρου μπροστά σε ένα ακτινοσκοπικό μηχάνημα. Η εξέταση πραγματοποιείται με εξαιρετική ακρίβεια στο νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ – ΜΗΤΕΡΑ. 

Η κολονοσκόπηση συστήνεται σε όλους τους ασθενείς ώστε να αποκλεισθεί κάθε άλλη πάθηση του παχέος εντέρου ενώ σπάνια μπορεί να απαιτηθεί ειδικός έλεγχος με μανομετρία ορθού και πρωκτού Η  εκτίμηση της βαρύτητας της δυσκοιλιότητας μπορεί να οδηγήσει σε μελέτη της κινητικότητας του παχέος εντέρου (transit time).

Ποια είναι η θεραπεία της πρόπτωσης του ορθού;

Κάθε πρόπτωση ορθού με το πέρασμα του χρόνου θα χειροτερεύει και όσο μεγαλώνει η συνοδός ακράτεια από τη διαταραχή των σφικτήρων, τόσο η αποτελεσματικότητα του χειρουργείου θα μειώνεται. Κατά συνέπεια, η επέμβαση πρέπει να γίνεται πριν η πρόπτωση ξεφύγει από κάθε έλεγχο.

Οι επεμβάσεις για την πρόπτωση διακρίνονται σε χειρουργεία που γίνονται από την κοιλιά και σε χειρουργεία που γίνονται από το περίνεο (από κάτω). Σε γενικές γραμμές, οι λαπαροσκοπικές επεμβάσεις έχουν καλύτερα αποτελέσματα και διαρκούν περισσότερο σε βάθος χρόνου. Οι επεμβάσεις από το περίνεο, είναι μικρότερης βαρύτητας και προσφέρονται για ηλικιωμένους ασθενείς με σοβαρά προβλήματα υγείας καθώς μπορεί να γίνουν με συνδυασμένη τοπική αναισθησία.

Επεμβάσεις για την αποκατάσταση της πρόπτωσης ορθού

Λαπαροσκοπική ορθοπηξία με πλέγμα

Σε αυτήν την επέμβαση, έλκουμε το έντερο προς την κοιλιά και το καθηλώνουμε με τη βοήθεια ενός συνθετικού πλέγματος πάνω στο ιερό οστό. Έτσι συγκρατείται και δεν προβάλλει πια κατά την κένωση. Η επέμβαση γίνεται λαπαροσκοπικά με νοσηλεία μίας ημέρας. Παράλληλα και σε συνεργασία με το γυναικολογικό τμήμα του νοσοκομείου, μπορεί να διορθώσουμε και τη θέση των άλλων οργάνων της πυέλου. Δηλαδή, μπορεί να πραγματοποιηθεί ανάρτηση της μήτρας, στήριξη του κόλπου και ότι χρειαστεί για την αποκατάσταση της φυσιολογικής ανατομίας.

Περινεϊκές προσπελάσεις

Οι περινεϊκές προσπελάσεις είναι μικρής βαρύτητας και μπορεί να γίνουν χωρίς γενική νάρκωση αν η κατάσταση του ασθενούς δεν το επιτρέπει. Σε έμπειρα χέρια πάντως, οι περινεϊκές επεμβάσεις μπορούν να έχουν εξαιρετικά αποτελέσματα.

Σε απλές περιπτώσεις μερικής πρόπτωσης του βλεννογόνου του ορθού, η επέμβαση που πραγματοποιείται ονομάζεται «Delorme» και σε αυτήν ο χειρουργός αφαιρεί το τμήμα του βλεννογόνου που περισσεύει ενώ ταυτόχρονα αναδιπλώνει τον σφικτήρα όσο γίνεται ώστε να τον ενισχύσει.

Πιο ριζική επέμβαση είναι η «Altemeie r» στην οποία αφαιρείται όλο το τμήμα του εντέρου που προβάλλει από τον πρωκτό. Με αυτήν την τεχνική μπορεί να γίνει και κανονική εντερεκτομή με ένωση του παχέος εντέρου στον πρωκτό (αναστόμωση). Δεν γίνεται καμία τομή στην κοιλιά ή στο περίνεο και η ανάρρωση είναι ταχύτατη. Η επέμβαση μπορεί να συνδυάζεται με σφικτηροπλαστική.

Τι γίνεται αν μια γυναίκα έχει και πτώση της μήτρας;

Η αδυναμία του εδάφους της λεκάνης (πυελικό έδαφος) έχει συχνά σαν συνέπεια εκτός από την πρόπτωση του ορθού να έχουμε και πρόπτωση της μήτρας αλλά και ορθοκήλη, εντεροκήλη ή κυστεοκήλη. Η καλή κλινική εξέταση αλλά και μαγνητικές τομογραφίες, ουροδυναμική μελέτη και άλλες εξετάσεις θα μας καθοδηγήσουν να οργανώσουμε την καλύτερη επέμβαση. Όλα μπορούν να διορθωθούν από την ομάδα της Β’ Χειρουργικής Κλινικής ΜΗΤΕΡΑ που περιλαμβάνει γυναικολόγο, ουρολόγο και φυσιοθεραπεύτρια εξειδικευμένη στις ασκήσει πυελικού εδάφους.

ΣΤΑΜΟΥ
*Άρθρο του Κωνσταντίνου Στάμου, Γενικού Χειρουργού, Διευθυντή Β΄ Χειρουργικής Κλινικής ΜΗΤΕΡΑ, Αναπλ. Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας ΜΗΤΕΡΑ.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΘεμιστοκλέους για εμβόλια σε παιδιά 5 - 11 ετών: ο παιδίατρος μπορεί να εμβολιάζει και τους συνοδούςΣήμερα 09:04 | Ειδήσεις

Που και πως θα ορίζονται τα ραντεβού σε εμβολιαστικά κέντρα και ιδιώτες παιδίατρους. Δεκάδες χιλιάδες ραντεβού "ανοίγουν" για τους ενήλικες. Τι αλλάζει στο στο πιστοποιητικό νόσησης.

Νέο Ηράκλειο: Νεκρά αδέρφια βρέθηκαν μέσα σε σπίτιΣήμερα 10:37 | Ειδήσεις

Συναγερμός σήμανε στην Αστυνομία. Για εγκληματική ενέργεια κάνουν λόγο οι πρώτες πληροφορίες.

Κορονοϊός - Λαμία: “τελευταίο αντίο” στην 14χρονη (εικόνες)Σήμερα 08:08 | Τοπικά Νέα

Συγκινούν οι συμμαθητές της, με τα μηνύματα που έγραψαν στο θρανίο της άτυχης Κέλλυς. Τι έδειξε το ιατροδικαστικό πόρισμα για τις αιτίες θανάτου του κοριτσιού.

Έβρος: Ελεύθεροι οι Έλληνες που συνέλαβαν Τούρκοι στα σύνοραΣήμερα 06:12 | Ειδήσεις

Πολύωρο διπλωματικό θρίλερ για την τύχη του Έλληνα αστυνομικού και της συντρόφου του, τα ίχνη των οποίων είχαν χαθεί επί πολλές ώρες.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Κουρτζίδης για Τράγκα: άλλες δύο κρίσιμες ημέρες στην Εντατική (βίντεο)11:12“The 2Night Show” – Χάρης Ρώμας: Ο χωρισμός το εμβόλιο και η νέα αρχή10:58Αυλαία στους ομίλους των Κυπέλλων Ευρώπης με τελικούς για την πρόκριση10:47Νέο Ηράκλειο: Νεκρά αδέρφια βρέθηκαν μέσα σε σπίτι10:34Μπακς - Γιάννης Αντετοκούνμπο: Γενέθλια με... νίκη 10:21“The 2Night Show” – Καβάλη: Οι “Άγριες Μέλισσες”, ο εθισμός και το ρομαντικό ιδεώδες 10:07Επίθεση στο Περλ Χάρμπορ: σαν σήμερα ο βομβαρδισμός της ναυτικής βάσης09:54Κορονοϊός - Τζανάκης: ο υποχρεωτικός εμβολιασμός να ξεκινά από 50 ετών και άνω09:42Κορονοϊός - Συνδυασμός εμβολίων: Τι δείχνει νέα έρευνα09:29ΑΠΘ: Απείλησαν με μπαλτά νεαρό και τον λήστεψαν 09:15Θεμιστοκλέους για εμβόλια σε παιδιά 5 - 11 ετών: ο παιδίατρος μπορεί να εμβολιάζει και τους συνοδούς09:02Επέτειος Γρηγορόπουλου - Θεσσαλονίκη: Συλλήψεις για τα επεισόδια08:48Γαλάτσι: Ποιος ήταν ο πυγμάχος που εκτέλεσαν 08:35ΙΕΛΚΑ: 7 στα 10 νοικοκυριά πετούν τρόφιμα στα σκουπίδια08:21Κορονοϊός - Λαμία: “τελευταίο αντίο” στην 14χρονη (εικόνες)08:08ΚΙΝΑΛ - Παπανδρέου: ο Ανδρουλάκης που τοποθετείται ιδεολογικά;07:54Συλλέκτης επιστρέφει κλεμμένες αρχαιότητες για να γλιτώσει την δίωξη07:40ΚΙΝΑΛ - Ανδρουλάκης: νέα “μάχη” ο δεύτερος γύρος07:27Η χειροτονία του Δημήτρη Λινού (εικόνες)07:13Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα - ΟΠΕΚΑ: πότε πιστώνεται η έκτακτη προσαύξηση06:59
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο