LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠαράξεναΔημοσίευση: 10 Μαΐου 2021 20:30

Φάλαινα βρέθηκε νεκρή με τσιπς, ζυμαρικά και πλαστικές σακούλες στην κοιλιά

Η νεκροψία της ραμφοφάλαινας επέτρεψε να αποκαλυφθούν 16 κιλά πλαστικών απορριμμάτων μέσα στην κοιλιά του κήτους.

Νεκρή φάλαινα - Ιεράπετρα - παραλία

(φωτό αρχείου) 

Μια μάζα από πακέτα τσιπς και ζυμαρικών, πλαστικές σακούλες και τσάντες για ψώνια: η νεκροψία μιας ραμφοφάλαινας, η οποία ξεβράστηκε το Σάββατο στην παραλία της Λαντ, στη νοτιοδυτική Γαλλία, επέτρεψε να αποκαλυφθούν 16 κιλά πλαστικών απορριμμάτων μέσα στην κοιλιά του κήτους.

Αυτό το κήτος μήκους 5,15 μέτρων, το οποίο στην πραγματικότητα μοιάζει περισσότερο σε ένα μεγάλο δελφίνι, βρέθηκε το Σάββατο σε μια παραλία, σε κατάσταση σήψης, από περαστικούς, στη συνέχεια τεμαχίστηκε από δύο μέλη του εθνικού δικτύου κητοειδών που προσαράζουν ζωντανά ή ξεβράζονται, του παρατηρητηρίου Pelagis.

Για τον Βιλί Νταμπέν, υπεύθυνο για τη διαχείριση του γαλλικού δικτύου, η παρουσία αυτών των αποβλήτων εξηγείται από την κατάσταση της υγείας της θηλυκής φάλαινας που είχε προσβληθεί από παρασιτική ασθένεια, η οποία την εξασθένισε και την εμπόδισε να συνεχίσει να τρέφεται σωστά.

Ενώ συνήθως, η ραμφοφάλαινα είναι "δραστήριος κυνηγός" που βουτά σε βάθος 1.000 μέτρων για να τραφεί, κυρίως με καλαμάρια, αυτή η θηλυκή φάλαινα "πρέπει να είχε μείνει στην επιφάνεια της θάλασσας και να κατάπιε ό,τι πέρασε κάτω από τη μύτη της", προσθέτει. "Τελικά με αυτή την ασθένεια, πέρασε από την κατάσταση του δραστήριου κυνηγού στην κατάσταση μιας χελώνας που παρασύρεται και καταπίνει πλαστικά νομίζοντας πως είναι μέδουσες", εξηγεί.

Σύμφωνα με το παρατηρητήριο, "αυτή η μάζα πλαστικών πιθανότατα επιτάχυνε το θάνατο του κητοειδούς", που υπολογίζεται ότι σημειώθηκε πριν από τουλάχιστον δέκα ημέρες. "Αυτά τα απόβλητα συσσωρεύονται στα τοιχώματα του στομάχου και του εντέρου, και μπορούν να προκαλέσουν αποφράξεις και να αποτρέψουν την είσοδο θρεπτικών ουσιών στο αίμα".

Για τον Βιλί Νταμπέν, η απορρόφηση τεμαχίων πλαστικού "δείχνει τη μεγάλη διαθεσιμότητα του συγκεκριμένου υλικού στους ωκεανούς", αλλά η απορρόφηση παραμένει "σπάνιο" γεγονός στα θαλάσσια θηλαστικά. Δηλαδή, 2 έως 3% των 2.000 δειγμάτων φώκιας, φάλαινας και δελφινιού που ξεβράζονται κάθε χρόνο στις μητροπολιτικές και υπερπόντιες ακτές. Για το παρατηρητήριο, το "πρόβλημα" αφορά περισσότερο το φαινόμενο της "βιοσυσσώρευσης" που πλήττει επίσης τα θαλάσσια θηλαστικά, όταν τρώνε ψάρια που έχουν καταπιεί πλαστικά.

Ειδήσεις σήμερα:

AstraZeneca: με θρόμβωση νοσηλεύεται 35χρονος μετά τον εμβολιασμό του

Κορονοϊός: Δεκάδες θάνατοι και 1904 νέα κρούσματα την Δευτέρα

Μητσοτάκης για πράσινο πιστοποιητικό: στόχος η διευκόλυνση των ταξιδιών

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΤροχαίο στην Πέτρου Ράλλη: Ένας νεκρός κι ένας σοβαρά τραυματισμένοςΣήμερα 12:13 | Ειδήσεις

Αμεσα στο σημείο ένα ασθενοφόρο και μια κινητή ιατρική μονάδα του ΕΚΑΒ.

Τουρκία: Τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν – ΠούτινΣήμερα 14:53 | Ειδήσεις

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε στον Ρώσο ομόλογό του ότι "παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις".

Χαλκιδική: Ξηλώνονται ομπρέλες και κατασκευές από γνωστό κάμπινγκ (εικόνες)Σήμερα 15:25 | Ειδήσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε έπειτα από καταγγελία μιας τουρίστριας η οποία έμενε στο κάμπινγκ, με βίντεο το οποίο ανέβασε στα social media.

“Ελευθέριος Βενιζέλος”: Σύλληψη Τούρκου καταζητούμενου για συνεργεία σε ανθρωποκτονίαΣήμερα 16:15 | Ειδήσεις

Σε βάρος του 25χρονου, είχε εκδοθεί ερυθρά αγγελία των Αρχών της Τουρκίας, για τη συμμετοχή του σε ανθρωποκτονία στην Κωνσταντινούπολη.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Θεσσαλονίκη: Άνδρας που έκανε SUP διέσωσε έναν πατέρα και τα δύο του παιδιά στην ανοιχτή θάλασσα (βίντεο)17:52“Ελευθέριος Βενιζέλος”: Σύλληψη Τούρκου καταζητούμενου για συνεργεία σε ανθρωποκτονία17:39ΠΑΟΚ – Ζαφείρης: Έκλεισε η συμφωνία για τη μεταγραφή17:25Αφγανιστάν: Στους 78 οι νεκροί από το τραγικό δυστύχημα - 17 εώς 19 από τα θύματα ήταν παιδιά17:12Συνελήφθησαν διακινητές ναρκωτικών στα Προσφυγικά έπειτα από καταδίωξη16:58Σητεία: Ξεκίνησε η διαδικασία απομάκρυνσης του ημιβυθισμένου “MN KOSTAS”16:44Λαβρόφ για συνάντηση Πούτιν – Ζελένσκι: Θα πρέπει να είναι η αποκορύφωση των διαπραγματεύσεων16:31Φωτιά στην Ηλεία16:17Ιαπωνία: Μια εξαιρετικά λαμπρή πύρινη σφαίρα διέσχισε τον ουρανό (βίντεο)16:03Αττική: Επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. για την εξάρθρωση ομάδων της τουρκικής μαφίας – Έξι συλληφθέντες μέχρι στιγμής15:49Χαλκιδική: Ξηλώνονται ομπρέλες και κατασκευές από γνωστό κάμπινγκ (εικόνες)15:35Οι 4 ειδήσεις της ημέρας (βίντεο)15:21Τουρκία: Τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν – Πούτιν15:07Σοκαριστικό τροχαίο στην Κυπαρισσία: 74χρονος "καρφώθηκε" σε κολώνα και εκτινάχθηκε (εικόνες)14:52Περιοδεία σε πυρόπληκτες περιοχές πραγματοποιούν Σ. Φάμελλος και Δ. Κουτσούμπας14:38Ο Τραμπ προτείνει τη Βουδαπέστη για συνάντηση Πούτιν – Ζελένσκι14:24Αφιέρωμα στο 33ο τουρνουά Ακρόπολις: Η ώρα του Αντετοκούνμπο14:10Σκουπίδια στο Ηράκλειο: Κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία έδειξαν οι έλεγχοι13:56Φυλακές Κορυδαλλού: Συνελήφθησαν 4 έγκλειστοι σε επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. – Τι βρήκαν και κατέσχεσαν οι αστυνομικοί (εικόνες)13:42Δανία: Κατάργηση του ΦΠΑ στα βιβλία θέλει η κυβέρνηση – Στόχος η ενθάρρυνση της ανάγνωσης 13:28
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο