LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 10 Μαΐου 2021 16:21 | Ανανέωση: 10 Μαΐου 2021 20:58

Προϋπολογισμός: απλήρωτοι φόροι - “βουνό” τον Μάρτιο

Εξαιρετικά «ανηφορικός» μήνας για πολίτες και επιχειρήσεις, αλλά και για τα δημόσια οικονομικά αποδείχτηκε ο Μάρτιος.

Λεφτά - ευρώ - χαρτονομίσματα

Του Νίκου Ρογκάκου 

Δύσκολος μήνας για τους φορολογούμενους αποδείχθηκε ο Μάρτιος με τους απλήρωτους φόρους σε μηνιαία βάση να κάνουν άλμα κατά 627 εκατ. ευρώ και να διαμορφώνονται στο τρίμηνο σε 2,164 δισ. ευρώ. Σε σχέση με τον Μάρτιο του 2020 η αύξηση είναι της τάξεως του 25% καθώς τον αντίστοιχο περυσινό μήνα οι απλήρωτες φορολογικές υποχρεώσεις ήταν 503 εκατ. ευρώ.

Η πανδημία φαίνεται να έχει βάλει το «χεράκι» της σε συνδυασμό με το γεγονός πως φέτος δεν υπήρξε πάγωμα φορολογικών υποχρεώσεων αλλά οι προθεσμίες συνέχισαν να τρέχουν κανονικά , με εξαίρεση ρυθμισμένες φορολογικές οφειλές των οποίων η μηνιαία δόση μεταφέρθηκε στο τέλος της ρύθμισης.

Κόντρα στην εικόνα επιδείνωσης των φορολογικών εκκρεμοτήτων των πολιτών, η ΑΑΔΕ φαίνεται να έχει πετύχει μια από τις καλύτερες επιδόσεις της στην επιστροφή ΦΠΑ. Τα στοιχεία τα οποία δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα δείχνουν υψηλό 95% όσον αφορά στην ικανοποίηση αιτημάτων επιστροφής ΦΠΑ μέσα σε 90 ημέρες . Συγκεκριμένα οι επιστροφές ΦΠΑ στο τρίμηνο ξεπέρασαν τα 488 εκατ. ευρώ με τη διεκπεραίωση 18,509 αιτημάτων. Στον αντίποδα βέβαια, 975 αιτήματα παραμένουν στο συρτάρι για πάνω από 90 ημέρες με την εφορία να οφείλει σε αυτούς  πολύτιμη ρευστότητα μέσω ΦΠΑ ύψους 333 εκατ. ευρώ. 

Συνολικά οι ανοιχτοί λογαριασμοί υπό μορφή παλαιών και φρέσκων ληξιπρόθεσμων χρεών στο δημόσιο ανήλθαν στο τέλος Μαρτίου σε 109.078 δισ. ευρώ με το «πραγματικό» ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο αν αφαιρεθούν διαγραφές και ανεπίδεκτες είσπραξης οφειλές να διαμορφώνεται σε 84,864 δισ. ευρώ.

Σε δήλωση της, η Έφη Αχτσιόγλου, Τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει «Η αύξηση των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, μόνο από απλήρωτους φόρους, έφτασε τον Μάρτιο στο 25% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα και καταδεικνύει την υπερχρέωση και την αδυναμία νοικοκυριών και επιχειρήσεων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, λόγω των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας και των ανεπαρκών μέτρων της κυβέρνησης. Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ επιβεβαιώνουν την αναγκαιότητα της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για ρύθμιση των χρεών της πανδημίας με “κούρεμα” οφειλής και εξόφληση του υπολοίπου σε 120 δόσεις. Όσο η κυβέρνηση αρνείται να αντιμετωπίσει το πρόβλημα η κατάσταση νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων επιδεινώνεται και ο κίνδυνος μαζικών λουκέτων και απολύσεων μεγαλώνει».


Ειδήσεις σήμερα:

“Γέφυρα 2”: Παράταση για τις αιτήσεις

 Λεχαινά: νεκρό κοριτσάκι που παρασύρθηκε από ΙΧ

“Η Φάρμα”: η υψηλή τηλεθέαση και όσα έγιναν Παρασκευή και Σάββατο (εικόνες)

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΑυτό είναι το κρησφύγετο του Τούρκου που πυροβόλησε τα στελέχη της ΕΥΠ (βίντεο)Χθες 21:51 | Ειδήσεις

Εντοπίστηκε και συνελήφθη σε χωριό του ορεινού όγκου της Ροδόπης

Μονή Σινά: Την Δευτέρα η ελληνική αντιπροσωπεία στην ΑίγυπτοΧθες 20:24 | Ειδήσεις

Τι είχαν συμφωνήσει Ελλάδα - Αίγυπτος τον Δεκέμβριο του 2024

Ελίζαμπεθ Πίπκο στον ΑΝΤ1: Δεν έχω μεγάλη πίστη στο Ιράν αλλά έχω πλήρη εμπιστοσύνη στην κυρία διαπραγματευτική ισχύ του ΤραμπΧθες 19:54 | Ειδήσεις

«Από τα τέλη Μαΐου του 2025 οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν για την ανανέωση της πυρηνικής συμφωνίας έχουν επιδείξει σπουδαία σημάδια προόδου».

Champions League: Πρωταθλήτρια η "διαστημική" Παρί για πρώτη φορά στην ιστορία τηςΧθες 23:34 | Ειδήσεις

Η γαλλική ομάδα διέλυσε την Ίντερ με το εντυπωσιακό 5-0, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη νίκη σε τελικό Champions League.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Τι καιρό θα κάνει την Κυριακή23:59Champions League: Πρωταθλήτρια η "διαστημική" Παρί για πρώτη φορά στην ιστορία της23:49Υπό έλεγχο οι πυρκαγιές σε Σπάτα και Ασπρόπυργο23:39Βάλερι Μαχάφεϊ: «Έφυγε» από τη ζωή η ηθοποιός του "Desperate Housewives"23:24Βουλή: Την Τρίτη αρχίζει η επεξεργασία του νέου ΚΟΚ23:10Κυλλήνη: Πολυτελές αυτοκίνητο τράκαρε με τρακτέρ (εικόνες)22:55Στον Λευκό Οίκο ο Μερτς την Πέμπτη – Πρώτη του επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ ως καγκελάριος22:41Πύργος: Καταδίωξη και προσαγωγές μετά από άγριο καβγά ανηλίκων 22:25Γάζα: Η Χαμάς λέει ότι απάντησε στην πρόταση εκεχειρίας του Γουίτκοφ22:11Αυτό είναι το κρησφύγετο του Τούρκου που πυροβόλησε τα στελέχη της ΕΥΠ (βίντεο)21:56Υγεία - ΗΠΑ: Αύξηση των θανάτων από καρκίνο λόγω αλκοόλ21:40Βέλγιο: Οδοντίατρος κατηγορείται για σεξουαλική κακοποίηση 55 ασθενών του21:26Ασπρόπυργος: Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά21:12Μονή Σινά: Την Δευτέρα η ελληνική αντιπροσωπεία στην Αίγυπτο 20:58Champions League: Άγρια συμπλοκή στο μετρό του Μονάχου μεταξύ οπαδών της Ίντερ και της Παρί (βίντεο) 20:41Βόλος: Καθάρα τα νερά σε όλες τις πολυσύχναστες ακτές20:27Ελίζαμπεθ Πίπκο στον ΑΝΤ1: Δεν έχω μεγάλη πίστη στο Ιράν αλλά έχω πλήρη εμπιστοσύνη στην κυρία διαπραγματευτική ισχύ του Τραμπ20:11ΗΠΑ: Αμερικανοί επιστήμονες λένε ότι ανακάλυψαν πλανήτη νάνο στα όρια του ηλιακού μας συστήματος19:57ΝΒΑ: Ο Γουίλιαμσον αρνείται την κατηγορία για βιασμό19:40Νιγηρία: Στους 151 ο αριθμός των νεκρών από τις ξαφνικές πλημμύρες19:23
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο