LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚοινωνίαΔημοσίευση: 09 Μαΐου 2021 08:36 | Ανανέωση: 09 Μαΐου 2021 12:59

Σχολεία: Πώς θα λειτουργήσουν από τη Δευτέρα - Τι ισχύει για τα self tests

Eπιστρέφουν τη Δευτέρα στο σχολείο οι μαθητές νηπιαγωγείων, δημοτικών και γυμνασίων όλης της χώρας. Η διαδικασία των self tests και τα μέτρα για τους μαθητές.


 



Μαθητές - σχολείο - σχολεία - self test

Τη Δευτέρα 10 Μαΐου επιστρέφουν στο σχολείο οι μαθητές νηπιαγωγείων, δημοτικών και γυμνασίων όλης της χώρας, σύμφωνα με τη νέα ΚΥΑ που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ σήμερα. Επίσης, θα λειτουργήσουν κανονικά τα ολοήμερα σχολεία, καθώς και όλων των τύπων τα λύκεια. Τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας, μαθητές, εκπαιδευτικοί, βοηθητικό και λοιπό προσωπικό θα πρέπει να προσέρχονται στα σχολεία έχοντας μαζί τους βεβαίωση αρνητικού τεστ (self-test, PCR ή rapid-test).

«Αύριο είναι το επόμενο βήμα για την επαναφορά στην πραγματικότητα. Αύριο ξεκινάμε εκ νέου με δύο πρόσθετα «εργαλεία»: το κομμάτι των εμβολιασμών και τα self test, που από αύριο το πρωί αξιοποιείται και σε νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια», είπε η Υπουργός Παιδείας, μιλώντας στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή «Πρωινοί Τύποι», αναφερόμενη στην επαναφορά της εκ δια ζώσης λειτουργία νηπιαγωγείων, δημοτικών και γυμνασίων από το πρωί της Δευτέρας.

Η διαδικασία των self tests

Το αυτοδιαγωνιστικό τεστ (self test) κορονοϊού διενεργείται υποχρεωτικά πριν την έναρξη των μαθημάτων της Δευτέρας και της Πέμπτης, από μαθητές/τριες, εκπαιδευτικούς, διοικητικό και λοιπό προσωπικό όλων των σχολικών μονάδων της χώρας. Ο έλεγχος πραγματοποιείται έως και 24 ώρες πριν την προσέλευση στη σχολική μονάδα.

Τα self tests διατίθενται δωρεάν από τα φαρμακεία μαζί με ενημερωτικό υλικό, χρησιμοποιώντας τον ΑΜΚΑ, τον Προσωρινό ΑΜΚΑ (ΠΑΜΚΑ) ή τον Προσωρινό Αριθμό Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (ΠΑΑΥΠΑ). Οι μαθητές άνω των 13 ετών μπορούν να κάνουν το τεστ με την επίβλεψη ενηλίκου, ενώ στους κάτω των 13 ετών το τεστ θα διενεργείται από ενήλικο. Συστήνεται το τεστ να γίνεται το ίδιο πρωί ή το προηγούμενο βράδυ. 'Αρα, το πρώτο τεστ μπορεί να γίνει την Κυριακή το βράδυ ή τη Δευτέρα το πρωί, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας.

Το αποτέλεσμα του self-test δηλώνεται μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr. Αν το τεστ είναι αρνητικό θα εκδίδεται η σχολική κάρτα για τους μαθητές και η δήλωση αρνητικού αποτελέσματος για τους εκπαιδευτικούς και το λοιπό προσωπικό. Εάν το self-test είναι θετικό, θα πρέπει να κάνουν επαναληπτικό τεστ και εάν και αυτό βγει θετικό, ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ. Εάν το επαναληπτικό τεστ είναι αρνητικό, οι μαθητές/εκπαιδευτικοί λαμβάνουν σχετική βεβαίωση από το σημείο εξέτασης και επιστρέφουν στο σχολείο.

Μαθητές - σχολείο - σχολεία - self test

Για τους μαθητές που θα έχουν θετικό επιβεβαιωτικό τεστ, προβλέπεται ό,τι και για τους μαθητές που νοσούν: Δίνεται η δυνατότητα σύγχρονης ταυτόχρονης τηλεκπαίδευσης ή συμμετοχής σε διαδικτυακό τμήμα, χωρίς η παρακολούθηση να είναι υποχρεωτική. Εξακολουθεί να ισχύει η πρόβλεψη που ίσχυε και στο παρελθόν, ότι οι μαθητές που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, ή που μένουν στο ίδιο σπίτι με άτομα τα οποία ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε διαδικτυακά τμήματα, εφόσον το επιθυμούν.

Ως προς τις Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, η διενέργεια self-test είναι υποχρεωτική για τους εκπαιδευτικούς και το λοιπό προσωπικό, ενώ υπάρχει ισχυρή σύσταση για τη διενέργεια του τεστ στους μαθητές. Ο αυτοδιαγνωστικός έλεγχος είναι υποχρεωτικός και για τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί.

Υποχρεωτική χρήση μάσκας και άλλα μέτρα

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο επισημαίνει, ότι «η χρήση του self-test δρα συμπληρωματικά στα ήδη ισχύοντα μέτρα, που περιλαμβάνουν υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών, σταθερές ομάδες μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες, χρήση αντισηπτικών, σχολαστικούς καθαρισμούς χώρων, τακτικούς αερισμούς χώρων, ειδικότερα τώρα που και ο καλός καιρός βοηθά, εξειδικευμένα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήσης μουσικών οργάνων κ.ά.».

Επίσης, σύμφωνα με το υπουργείο, «οι σχολικές μονάδες έχουν λάβει κατευθυντήριες γραμμές για την ψυχοκοινωνική προσαρμογή των μαθητών/μαθητριών στις παρούσες συνθήκες κατά την επιστροφή στη διά ζώσης διδασκαλία, οδηγίες για τη διαπίστωση του βαθμού αφομοίωσης της ύλης από την πλευρά των μαθητών/μαθητριών, καθώς και προτάσεις και κατευθύνσεις για την εκπαιδευτική λειτουργία».

Υπενθυμίζεται, ότι το σχολικό έτος θα παραταθεί ως την Παρασκευή 25 Ιουνίου για τα νηπιαγωγεία και δημοτικά και έως την Παρασκευή 11 Ιουνίου για τα γυμνάσια και λύκεια, ενώ οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις δε θα διεξαχθούν ούτε φέτος. Στις 14 Ιουνίου θα πραγματοποιηθούν Πανελλαδικές Εξετάσεις για τα Γενικά Λύκεια και στις 15 Ιουνίου για τα Επαγγελματικά Λύκεια.

Μαθητές - σχολείο - σχολεία - self test

Επαναλειτουργούν δια ζώσης τμήματα φροντιστηρίων - κέντρα ξένων γλωσσών

Από τη Δευτέρα επαναλειτουργούν τα δια ζώσης τμήματα φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών, που σχετίζονται με τη διενέργεια εξετάσεων, όπως οι Πανελλήνιες και οι εξετάσεις τίτλων επάρκειας ξένων γλωσσών. Επίσης, από τη Δευτέρα μπορούν να ξεκινήσουν προπονήσεις όσες κατηγορίες και αθλήματα ομαδικά ή ατομικά έχουν διοργανώσεις από τον Μάιο έως και τον Σεπτέμβριο του 2021, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιακών κατηγοριών (παίδων-εφήβων-νέων) που έχουν μοριοδοτούμενα για τα ΑΕΙ πρωταθλήματα.

Σημειώνεται, ότι από την επόμενη Δευτέρα, 17 Μαΐου, ξαναρχίζουν οι πρακτικές, κλινικές και εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια, ενώ επιτρέπεται η δια ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας και η λειτουργία παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών.

Ειδήσεις σήμερα:

Γιορτή της Μητέρας: η ιστορία αυτής της ξεχωριστής ημέρας

Κινέζικος πύραυλος: που έπεσαν τα απομεινάρια της “Μεγάλης Πορείας”

Ινδική μετάλλαξη κορονοϊού: έντονη ανησυχία του ΠΟΥ

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΗ Ελίζαμπεθ Πίπκο στον ANT1: Η απελευθέρωση του τελευταίου Αμερικανού ομήρου της Χαμάς είναι σημαντική για όλους μαςΣήμερα 18:55 | Ειδήσεις

Μεγάλη νίκη η απελευθέρωση του Αμερικανού ομήρου από στη Γάζα

Πάπας Λέων: Με επέλεξαν χωρίς να έχω καμία αξία, είμαι αδελφός και υπηρέτης σαςΣήμερα 16:23 | Ειδήσεις

Όπως επιτάσσει η παράδοση, αναγνώσθηκαν αποσπάσματα του Ευαγγελίου στα ελληνικά

Ψάρι Βάρδας: Ένα τσιγάρο ήταν η αφορμή της δολοφονίαςΣήμερα 18:11 | Ειδήσεις

Ο 23χρονος επιτέθηκε και σκότωσε με έναν αναδιπλούμενο σουγιά τον 24χρονο μέσα στο θερμοκήπιο που εγραζόντουσαν

Ο Μπάιντεν διαγνώστηκε με επιθετικό καρκίνο του προστάτη – έχει κάνει μετάσταση στα οστάΣήμερα 23:27 | Ειδήσεις

Παρά την κρισιμότητα της κατάστασης, στην ανακοίνωση της οικογένειας του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ, εκφράζεται αισιοδοξία για την αντιμετώπιση της ασθένειας.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Η καθιστική ζωή παράγοντας κινδύνου για Αλτσχάιμερ 23:59Ο Μπάιντεν διαγνώστηκε με επιθετικό καρκίνο του προστάτη – έχει κάνει μετάσταση στα οστά23:44Ρίο: Κρίσιμη η κατάσταση του 16χρονου ποδηλάτη που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο23:30Πολωνία – προεδρικές εκλογές: Μικρό προβάδισμα για τον Τρασκόφσκι στο exit poll23:16Εκλογές - Ρουμανία: Προηγείται ο Νικούσορ Νταν σύμφωνα με τα exit polls23:00Το πρώτο έντυπο περιοδικό στην ιστορία της αποκτά η Βουλή των Ελλήνων22:46Δολοφονία στη Βάρδα: Την Τρίτη η απολογία του καθ’ ομολογίαν δράστη22:32Βόλος – Καλλιθέα: Πικρή… νίκη για τους φιλοξενούμενους22:18Γαλλία – αεροδρόμιο Ορλί: Χάος λόγω βλάβης στο σύστημα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας22:03Λάρισα: «Εστία κινδύνου» από κάγκελο που ξεκόλλησε21:49Κριστιάνο Ρονάλντο: Ο γιός του σκόραρε το πρώτο του γκολ με την Πορτογαλία και πανηγύρισε σαν εκείνον (βίντεο)21:35Σημεία για rapid test δωρεάν τη Δευτέρα21:21Εσθονία: Οι ρωσικές Αρχές παρακρατούν ελληνόκτητο τάνκερ στη Βαλτική Θάλασσα21:08Τι καιρό θα κάνει τη Δευτέρα20:54Θεσσαλονίκη: Φωτιά σε φορτηγό εν κινήσει στο κέντρο20:41Λαμία – Παναιτωλικός: Αδιάφορο μεν… ματσάρα δε!20:27Η Ελίζαμπεθ Πίπκο στον ANT1: Η απελευθέρωση του τελευταίου Αμερικανού ομήρου της Χαμάς είναι σημαντική για όλους μας20:14Συνελήφθη με πιστόλι σε νυχτερινό κέντρο20:00Θεσσαλονίκη: Συνελήφθησαν 20 άτομα να οδηγούν χωρίς δίπλωμα - Υπό την επήρεια μέθης οι τρεις εξ αυτών19:46Πρωταθλήτρια Ολλανδίας η Αϊντχόφεν 19:29
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο