LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /Υγεία - ΠεριβάλλονΔημοσίευση: 05 Μαΐου 2021 20:18

Προσοχή στο αλάτι προειδοποιεί ο ΠΟΥ

Οδηγίες για τον περιορισμό του αλατιού στις τροφές. Τι ισχύει για πατατάκια, πίτες και γλυκά

Ελλάδα - Φαγητά - Σύνθεση

Αλάτι: Η υπερβολική περιεκτικότητα αλατιού σε τρόφιμα και ποτά εκθέτει τους ανθρώπους σε μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρδιαγγειακά προβλήματα και εγκεφαλικό, προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, εκδίδοντας νέες οδηγίες για τον περιορισμό του νατρίου στις τροφές.

Εκτιμάται ότι ετησίως 11 εκατομμύρια θάνατοι παγκοσμίως συνδέονται με την κακή διατροφή, περιλαμβανομένων 3 εκατομμυρίων που αποδίδονται σε υψηλή πρόσληψη νατρίου, αναφέρεται στην έκθεση του ΠΟΥ.

Σε πολλές πλούσιες χώρες, και με αυξανόμενους ρυθμούς σε χώρες με χαμηλότερα εισοδήματα, μεγάλο ποσοστό της πρόσληψης νατρίου προέρχεται από τυποποιημένα τρόφιμα, όπως το ψωμί, τα δημητριακά και τα επεξεργασμένα κρέατα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, περιλαμβανόμενων των τυριών.

Χλωριούχο νάτριο είναι το όνομα του αλατιού στη χημεία και το νάτριο είναι ένα μέταλλο που ρυθμίζει την ποσότητα του νερού στο σώμα.

Οι αρχές πρέπει να ορίσουν στρατηγικές για τη μείωση της πρόσληψης αλατιού και να προσφέρουν στους ανθρώπους πληροφορίες για να λαμβάνουν τις σωστές διατροφικές αποφάσεις, τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

«Επίσης η βιομηχανία τροφίμων και ποτών πρέπει να μειώσει τα ποσοστά νατρίου στα επεξεργασμένα προϊόντα», επεσήμανε σε ανακοίνωσή του.

Τα νέα όρια που έθεσε ο ΠΟΥ για 64 κατηγορίες τροφίμων και ποτών έχουν στόχο να καθοδηγήσουν τις αρχές των 194 χωρών μελών του στις συζητήσεις τους με τη βιομηχανία.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με τις νέες συστάσεις του ΠΟΥ, τα πατατάκια θα πρέπει να περιέχουν το μέγιστο 500 μικρογραμμάρια νατρίου ανά 100 γραμμάρια προϊόντος, οι πίτες και τα γλυκά έως 120 μικρογραμμάρια και το επεξεργασμένο κρέας έως 360 μικρογραμμάρια.

«Η υπερβολική πρόσληψη νατρίου αυξάνει την αρτηριακή πίεση και κατά συνέπεια αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών ασθενειών», επεσήμανε.

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις αποτελούν τη βασική αιτία θανάτου από μη μεταδιδόμενες ασθένειες παγκοσμίως και ευθύνονται για το 32% όλων των θανάτων, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Η υψηλή πρόσληψη νατρίου συνδέεται με την παχυσαρκία, χρόνιες ηπατικές νόσους και τον γαστρικό καρκίνο.

Ο ΠΟΥ συνιστά η κατανάλωση αλατιού να περιορίζεται σε λιγότερα από 5 γραμμάρια καθημερινά- δηλαδή λιγότερα από 2 γραμμάρια νατρίου.

Ο παγκόσμιος στόχος που είχε θέσει το 2013 ο ΠΟΥ ήταν να μειωθεί ως το 2025 κατά 30% η μέση πρόσληψη αλατιού από τους ανθρώπους, όμως «ο κόσμος δεν είναι στον σωστό δρόμο για την επίτευξη του στόχου αυτού».

Ειδήσεις σήμερα: 

Lockdown: άρση μέτρων για σχολεία, δικαστήρια, πλαζ και φροντιστήρια

Κικίλιας για κορονοϊό: Απαραίτητος ο εμβολιασμός - Ο ιός “χτυπά” τώρα τις παραγωγικές ηλικίες

Άνοιγμα Τουρισμού - Θεοχάρης: Πιθανή η άρση της καραντίνας για τους Γερμανούς τουρίστες

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜητσοτάκης – Συμφωνία των Πρεσπών: Αυστηρό μήνυμα στην ηγεσία της Βόρειας ΜακεδονίαςΣήμερα 16:58 | Ειδήσεις

Ο Πρωθυπουργός, εξέφρασε την αποδοκιμασία του για το «κλίμα της πόλωσης, της τοξικότητας και των απίστευτων ψεμάτων που διακινούνται σήμερα στο πολιτικό διάλογο».

Γυναικοκτονία – Μενίδι: Προθεσμία για να απολογηθεί πήρε ο 50χρονοςΣήμερα 13:35 | Ειδήσεις

Πότε θα ξαναπεράσει τις πύλες τις Εισαγγελίας ο 50χρονος, για να δώσει εξηγήσεις για τις κατηγορίες τις οποίες αντιμετωπίζει.

Αρπαγή παιδιών - Ίλιον: Επέστρεψαν στην δομή τα 4 αδελφάκιαΣήμερα 16:23 | Ειδήσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, η μητέρα παρέδωσε τα παιδιά στις αρχές, οι οποίες στην συνέχεια τα επέστρεψαν στην δομή από όπου είχαν απηχθεί.

Διδυμότειχο: Βρέφος μεταφέρθηκε νεκρό στο νοσοκομείοΣήμερα 09:45 | Ειδήσεις

Τραγωδία στον Έβρο με τον θάνατο ενός μωρού λίγων μηνών. Τι υποστηρίζει η μητέρα του για τις συνθήκες υπό τις οποίες το παιδί έχασε την ζωή του.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ρωσία: Φωτιά σε αεροδρόμιο στην πόλη Μινεράλνιε Βόντι (εικόνες)19:12Ιράν: 250 συλλήψεις για σατανισμό – Τρεις Ευρωπαίοι ανάμεσά τους18:58Καιρός - Σάββατο: Σκόνη, λασποβροχές και άνοδος θερμοκρασίας18:44Τουρκία: Αμνηστία σε φυλακισμένους στρατηγούς “παλιού” πραξικοπήματος18:31Missing Alert: Συναγερμός για την εξαφάνιση 51χρονου18:17Ουκρανία: Νόμος του κράτους η επιστράτευση των κατάδικων18:04ΕΑΔ – Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα: Όργιο παρατυπιών σε κοινότητα της Αττικής17:50Κρήτη: Για βιασμό τουρίστριας κατηγορείται 21χρονος στρατιώτης17:37Youth Pass 2024: Πάνω από 145000 οι δικαιούχοι – Πού μπορούν να αξιοποιήσουν την ενίσχυση17:23Μητσοτάκης – Συμφωνία των Πρεσπών: Αυστηρό μήνυμα στην ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας17:10Κύπρος: Ναυτιλιακή με έδρα την Λεμεσό θα διαχειρίζεται τουρκικά πλοία16:57Ανδρουλάκης: Νίκη για το ΠΑΣΟΚ είναι η ευημερία του ελληνικού λαού16:43Αρπαγή παιδιών - Ίλιον: Επέστρεψαν στην δομή τα 4 αδελφάκια16:29Ηλεία – Καταγγελία: Εκπαιδευτικός παρενοχλούσε μαθήτριά του16:15Δένδιας: Η Βόρεια Μακεδονία είναι ποντίκι που βρυχάται - Η απειλή προέρχεται από αλλού16:01Θεσσαλονίκη: Αθώες μητέρα και γιαγιά που άφησαν 5χρονο μόνο του στο σπίτι15:48Ιαπωνία: Ένα μονοθέσιο ηλεκτρικό ελικόπτερο στους ουρανούς του Τόκιο (βιντέο)15:34Εξοικονομώ: Παράταση προθεσμίας για την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτηρίου15:21“Υγεία πάνω απ’ όλα”: Υπέρ-επεξεργασμένα τρόφιμα, καρκίνος των ωοθηκών και διατάσεις15:07Λυγγερίδης: Παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας από τους γονείς του 14:53
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο