LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 03 Μαΐου 2021 16:16 | Ανανέωση: 03 Μαΐου 2021 16:29

Κομισιόν: Άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών για τους εμβολιασμένους τουρίστες

Τι προβλέπει η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που δόθηκε στην δημοσιότητα.

Αεροδρόμιο - Ελευθέριος Βενιζέλος

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει τη χαλάρωση των περιορισμών στον τουρισμό και τα ταξίδια αναψυχής για όσους έχουν εμβολιαστεί πλήρως, κάνοντας ένα ακόμη βήμα προς τη σταδιακή επιστροφή στην ομαλότητα καθώς οι εμβολιασμοί ανεβάζουν ταχύτητα.

Η Κομισιόν «προτείνει να επιτραπεί η είσοδος στην ΕΕ για μη ουσιαστικούς λόγους, όχι μόνο για όλα τα άτομα που προέρχονται από χώρες με καλή επιδημιολογική κατάσταση, αλλά και για όλα τα άτομα που έχουν λάβει την τελευταία συνιστώμενη δόση εμβολίου εγκεκριμένου από την ΕΕ», όπως αναφέρει η σχετική πρόταση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

«Αυτό θα μπορούσε να επεκταθεί σε εμβόλια που έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία καταχώριση στη λίστα έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ», αναφέρει η Επιτροπή.

Οι νέοι κανόνες θα αντικαταστήσουν την τρέχουσα γενική απαγόρευση για τα μη απαραίτητα ταξίδια στην ΕΕ για τους κατοίκους όλων των χωρών εκτός από λίγες εξαιρέσεις.

Αναλυτικότερα, η πρόταση της Κομισιόν καθιστά «ευπρόσδεκτους» τους τουρίστες από χώρες με σχετικά χαμηλά ποσοστά μόλυνσης, καθώς και εκείνους που έχουν εμβολιαστεί πλήρως. Οι προτάσεις απαιτούν έγκριση από τα κράτη μέλη.

Τα κράτη μέλη θα πρέπει να επιτρέπουν το ταξίδι στην ΕΕ των ατόμων που έχουν λάβει, τουλάχιστον 14 ημέρες πριν από την άφιξη, την τελευταία συνιστώμενη δόση εμβολίου με άδεια κυκλοφορίας στην ΕΕ.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της Επιτροπής που μίλησε στο Bloomberg, ελπίζει ότι θα εγκριθούν μέχρι το τέλος αυτού του μήνα.

Υπενθυμίζεται ότι μπλοκ εργάζεται για την καθιέρωση ενός συστήματος πιστοποιητικού εμβολιασμού που θα διευκολύνει τα ταξίδια για όσους εμβολιάζονται, είτε μπορούν να αποδείξουν ότι έχουν αναρρώσει πρόσφατα από τον ιό.

Επιπλέον, εάν τα κράτη μέλη αποφασίσουν να παραιτηθούν από τις απαιτήσεις για αρνητικό τεστ PCR ή / και υποβολής σε καραντίνα για εμβολιασμένα άτομα στην επικράτειά τους, θα πρέπει επίσης να παραιτηθούν από αυτές τις απαιτήσεις για ταξιδιώτες που έχουν εμβολιαστεί από χώρες εκτός της ΕΕ.

Digital Green Certificate - Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό - εμβόλιο

Μόλις τεθεί σε λειτουργία το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό, σύμφωνα με τους κανόνες που πρότεινε η Επιτροπή στις 17 Μαρτίου, οι ταξιδιώτες θα πρέπει να μπορούν να αποδεικνύουν την κατάσταση εμβολιασμού τους με το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό που εκδίδεται από τις Αρχές των κρατών μελών σε ατομική βάση ή με άλλο πιστοποιητικό που αναγνωρίζεται ως ισοδύναμο βάσει απόφασης της Επιτροπής. Μέχρι να τεθεί σε λειτουργία το Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό, τα κράτη μέλη θα πρέπει να μπορούν να δέχονται πιστοποιητικά από χώρες εκτός ΕΕ βάσει της εθνικής νομοθεσίας, λαμβάνοντας υπόψη τη δυνατότητα επαλήθευσης της γνησιότητας, της εγκυρότητας και της ακεραιότητας του πιστοποιητικού και εάν περιέχει όλα τα σχετικά δεδομένα. Τα κράτη μέλη θα μπορούσαν να εξετάσουν το ενδεχόμενο δημιουργίας πύλης που θα επιτρέπει στους ταξιδιώτες να ζητήσουν την αναγνώριση πιστοποιητικού εμβολιασμού που εκδίδεται από χώρα εκτός ΕΕ ως αξιόπιστη απόδειξη εμβολιασμού και / ή για την έκδοση ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού.

Τα παιδιά που αποκλείονται από τον εμβολιασμό θα πρέπει να μπορούν να ταξιδεύουν με τους εμβολιασμένους γονείς τους, εάν έχουν υποβληθεί σε αρνητικό τεστ PCR COVID-19 το νωρίτερο 72 ώρες πριν από την περιοχή άφιξης. Σε αυτές τις περιπτώσεις, τα κράτη μέλη θα μπορούσαν να απαιτήσουν πρόσθετα τεστ μετά την άφιξη.

Τα κράτη μέλη θα είναι υποχρεωμένα να αποδεχθούν αποδείξεις για όλα τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί στην ΕΕ - συμπεριλαμβανομένων εκείνων που παράγονται από τις Pfizer και BioNTech , την AstraZeneca και τη Moderna, ενώ θα αναγνωρίζουν ως απόδειξη εμβολιασμού και στους τουρίστες που έχουν πιστοποιητικό εμβολίου από τρίτες χώρες. 


Ειδήσεις σήμερα:

Κορονοϊός: Συνάντηση Κικίλια με τον πρώτο εμβολιασθέντα στην Ελλάδα - Τι είπαν

Εστίαση: Γέμισαν κόσμο καφέ και εστιατόρια

Μέσα Μαζικής Μεταφοράς: Πώς θα κινηθούν την Τρίτη του Πάσχα

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Άγιος Δημήτριος: Διανομέας δέχεται άγρια επίθεση στη μέση του δρόμου (βίντεο)12:51Νίκος Παπανδρέου στο “Πρωινό”: Ας μπορούσα να ρωτήσω τον πατέρα μου, αν είναι περήφανος για εμένα σήμερα (βίντεο)12:38Βουλή: Βουλευτής έριξε μπουνιά σε συνάδελφό του12:24Γενοκτονία Αρμενίων: η κτηνωδία που δεν παραδέχθηκε ποτέ η Τουρκία12:11Κηφισιά: Θύμα διάρρηξης ο Λούκας Βιλντόζα του Παναθηναϊκού11:58Σκύδρα - Καταγγελία για bullying: Συμμαθητής μου, έσβησε τσιγάρο στο μάγουλό μου11:44Πολεμική Αεροπορία: Επισμηνίας βρέθηκε νεκρός στη μονάδα του11:31Κηφισός: Κινηματογραφική καταδίωξη μετά από απόπειρα ληστείας11:18ΟΔΔΗΧ: Στις αγορές με νέα έκδοση ομολόγου η Ελλάδα11:04Αφρικανική σκόνη: Οδηγίες από το Υπουργείο Υγείας για την προστασία των πολιτών10:51Κορινθία - Τροχαίο δυστύχημα: Νεκρός οδηγός μηχανής που “καρφώθηκε” σε κολώνα10:37Αφρικανική σκόνη: Πώς προέκυψε, πώς αντιμετωπίζεται (βίντεο)10:24Ηράκλειο – Καταγγελία 19χρονου: Νεαροί με έδερναν και η ανήλικη αδερφή τους τραβούσε βίντεο10:10ΝΒΑ – Μπακς: Ήττα από τους Πέισερς απόντος του Αντετοκούνμπο09:57Νατσιός στον ΑΝΤ1: Η δήλωση Παπαδόπουλου, το σύνθημα του Αυτιά και το “θαύμα” των Ευρωεκλογών09:43Αργεντινή: Μαζικές διαδηλώσεις για την λιτότητα (εικόνες)09:30Ηράκλειο: Ήπιε, δεν βρήκε ταξί και πήρε τηλέφωνο την Άμεση Δράση!09:16Σεπόλια: Εμπρησμός σε ΑΤΜ και ζημιές σε σούπερ-μάρκετ (εικόνες)09:02ΗΠΑ - Ουκρανία: Εγκρίθηκε από το Κογκρέσο το πακέτο Μπάιντεν 08:49Ιράν: Απαγόρευσε ξανά στις γυναίκες την είσοδο σε γήπεδο ποδοσφαίρου08:35
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο