LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΥγείαΔημοσίευση: 29 Απριλίου 2021 12:55

Απρίλιος: Μήνας Ενημέρωσης για το Σύνδρομο του Ευερέθιστου Εντέρου

Γράφει ο Γεώργιος Καλλιμάνης, Γαστρεντερολόγος, Διευθυντής Β’ Γαστρεντερολογικής Κλινικής ΥΓΕΙΑ.

Έντερο

Το Σύνδρομο του Ευερέθιστου Εντέρου (ΣΕΕ) ή irritable bowel syndrome (IBS) ή σπαστική κολίτιδα (μη δόκιμος όρος, διότι το σύνδρομο δεν περιλαμβάνει την εμφάνιση φλεγμονής) είναι μια λειτουργική διαταραχή του εντέρου που χαρακτηρίζεται από χρόνιο κοιλιακό άλγος με υφέσεις και εξάρσεις, μετεωρισμό κοιλίας και δυσφορία καθώς και από αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου.

Σε κάποιες περιπτώσεις τα συμπτώματα υφίενται μετά την κένωση. Μπορεί να εμφανισθεί υπό τη μορφή διάρροιας IBS-D ή δυσκοιλιότητας IBS-C, ή με εναλλαγή αυτών IBS-A. Το ΣΕΕ δύναται να παρουσιασθεί έπειτα από μία λοίμωξη ή μία στρεσογόνο κατάσταση.

Αιτίες εμφάνισης του Συνδρόμου Ευερέθιστου Εντέρου

Η ακριβής αιτία του Συνδρόμου Ευερέθιστου Εντέρου παραμένει άγνωστη. Η επικρατέστερη θεωρία υποστηρίζει ότι το Σύνδρομο οφείλεται σε διαταραχή στο κύκλωμα εγκέφαλος - γαστρεντερικός σωλήνας, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να υπάρχουν μεταβολές της μικροβιακής χλωρίδας του εντέρου και του ανοσοποιητικού συστήματος.

Διάγνωση του Συνδρόμου Ευερέθιστου Εντέρου

Τα διαγνωστικά κριτήρια συμπτωμάτων για το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου, κατά την Παγκόσμια Γαστρεντερολογική Εταιρεία και όπως αυτά καθορίζονται από τα κριτήρια Ρώμης IV, είναι: Τουλάχιστον 3 μήνες, διαρκή ή επαναλαμβανόμενα συμπτώματα όπως κοιλιακός πόνος ή κοιλιακή διάταση και δυσφορία τα οποία:

  • ανακουφίζονται με την αφόδευση
  • ή/και συσχετίζονται με μεταβολή στη συχνότητα αφόδευσης
  • ή/και συσχετίζονται με μεταβολή στη σύσταση των κοπράνων

Για διευκρινιστικούς λόγους ως μεταβολή των κενώσεων από διάρροια έως δυσκοιλιότητα μπορεί να οριστούν οι περισσότερες από 3 κενώσεις ημερησίως έως και οι λιγότερες από 3 κενώσεις την εβδομάδα αντίστοιχα.

Η διάγνωση του τίθεται εξ αποκλεισμού όλων των άλλων οργανικών παθήσεων. Αυτές αφορούν ποικίλες καταστάσεις που μπορούν να υποδυθούν το ΣΕΕ, όπως κοιλιοκάκη (δυσανεξία γλουτένης), δυσανεξία λακτόζης, δυσαπορρόφηση φρουκτόζης, μικροβιακές και ιογενείς  λοιμώξεις, παρασιτικές λοιμώξεις όπως η λαμβλίαση, ιδιοπαθής φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, χρόνια λειτουργική δυσκοιλιότητα και χρόνιο λειτουργικό κοιλιακό άλγος.

Γι’ αυτό και ο ενδελεχής κλινικός και παρακλινικός έλεγχος είναι απαραίτητος, αφού στο ΣΕΕ οι συνήθεις ιατρικές εξετάσεις είναι φυσιολογικές.

Κολονοσκόπηση

Η κολονοσκόπηση παίζει τον κυρίαρχο ρόλο αποκλείοντας όλες σχεδόν τις οργανικές παθήσεις συμπεριλαμβανομένης της μικροσκοπικής κολίτιδας η διάγνωση της οποίας είναι ιστολογική και τίθεται μετά τη λήψη βιοψιών από το παχύ έντερο. Η θεραπευτική αντιμετώπιση στοχεύει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και περιλαμβάνει αλλαγές στο διαιτολόγιο του ασθενούς (δίαιτα FODMAP), αλλαγές στον τρόπο ζωής, καθώς και φαρμακευτική αγωγή και ψυχολογική υποστήριξη. Η σωστή ενημέρωση του ασθενούς καθώς και η επικοινωνία με τον γιατρό παίζουν σημαντικό ρόλο.

Mελέτες στη Μεγάλη Βρετανία, στις Η.Π.Α., Γαλλία, Νέα Ζηλανδία, Κίνα και από όλο τον κόσμο δείχνουν ότι το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου παρουσιάζεται σε ποσοστό 11-20% των ενηλίκων, ιδιαίτερα των γυναικών.

Επίσης, καταδεικνύουν ότι δεν είναι επικίνδυνο για τη ζωή του ασθενούς καθώς δεν εξελίσσεται σε κάποια μορφή κακοήθειας ή άλλης εντερικής πάθησης. Παρόλα αυτά όντας αίτιο χρόνιου πόνου, κόπωσης και άλλων συμπτωμάτων οδηγεί σε απουσίες από το χώρο εργασίας (2η αιτία μετά το κρυολόγημα) και χαμένες εργατοώρες που το καθιστούν μια αρκετά "δαπανηρή" νόσο. Επιπλέον διαταράσσει σε σημαντικό βαθμό την ποιότητα ζωής του ασθενούς και επηρεάζει τις κοινωνικές του δραστηριότητες. Για αυτό αξίζει της ιατρικής και κοινωνικής φροντίδας μας καθώς και της διαρκούς ενημέρωσης του πληθυσμού.

Το Σύνδρομο του Ευερέθιστου Εντέρου είναι μία νόσος που μας ταλαιπωρεί αλλά δεν μας απειλεί.

Metropolitan -ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ





*Άρθρο του Γεώργιου Καλλιμάνη, Γαστρεντερολόγου, Διευθυντή Β’ Γαστρεντερολογικής Κλινικής ΥΓΕΙΑ.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΠίπκο στον ΑΝΤ1: Οι ΗΠΑ δεν θα διαμεσολαβήσουν στις ειρηνευτικές συνομιλίες Ρωσίας - ΟυκρανίαςΣήμερα 20:38 | Ειδήσεις

«Ο Πρόεδρος Τραμπ, σε αντίθεση με τον Μπάιντεν, έχει εκφράσει τακτικά το ενδιαφέρον και το πάθος του να τελειώσει ο πόλεμος», ανέφερε μεταξύ άλλων η Ελίζαμπεθ Πίπκο.

Δασμοί – Τραμπ: Δεν επιδιώκω συμφωνία με την ΕΕ – καιρός να παίξω το παιχνίδι όπως ξέρω εγώΣήμερα 23:10 | Ειδήσεις

Ο Τραμπ επανέλαβε τις αιτιάσεις του κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τον οποίο, "δημιουργήθηκε για να κάνει κακό στις ΗΠΑ".

Ηράκλειο: Προσωρινά κρατούμενη κρίθηκε η 33χρονη που πέταξε το μωρό της στα σκουπίδια – “Δεν ήξερα τι έκανα, συγγνώμη”Σήμερα 17:38 | Ειδήσεις

Σε βάρος της έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για απόπειρα παιδοκτονίας.


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 




Ραφήνα: Συνελήφθη ο φερόμενος ως δράστης για τη δολοφονία του 41χρονου σε αμπέλιΣήμερα 07:24 | Ειδήσεις

Αφορμή για τη δολοφονία ενδέχεται να ήταν κάποια εκκρεμότητα ή διαφωνία που υπήρχε για υπόθεση ναρκωτικών.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Πάτρα – βιασμός: 30χρονη κατήγγειλε τον πρώην σύντροφο της23:59Πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο η 39η απονομή των Δημοσιογραφικών Βραβείων Μπότση23:46Δασμοί – Τραμπ: Δεν επιδιώκω συμφωνία με την ΕΕ – καιρός να παίξω το παιχνίδι όπως ξέρω εγώ23:34Πτολεμαϊδα: Φωτιά σε ΙΧ αυτοκίνητο στο πάρκιγκ του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου23:21Ναύπακτος: Μαθητής του ΕΠΑΛ βρήκε πορτοφόλι με χιλιάδες ευρώ και το παρέδωσε 23:07Euroleague - Final Four: Έχασε ο Ολυμπιακός από την Μονακό 22:54Θεσσαλονίκη: Θύματα ξυλοδαρμού έπεσαν τρεις ανήλικοι22:41Πάτρα: Κλείδωσε την πρώην σύζυγό του και το παιδί τους στο σπίτι22:27Ιράν – ΗΠΑ: Πρόοδος στις συνομιλίες για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα22:14Ο Μπίλι Τζόελ ακυρώνει συναυλίες – Διαγνώστηκε με εγκεφαλική διαταραχή 22:00Ζάκυνθος: Σοκαριστικός θάνατος αγρότη από το τρακτέρ του21:47Γάζα: Εισήλθαν 107 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια21:34Έρευνα επιβεβαιώνει την ύπαρξη έξι εν ζωή απογόνων του Λεονάρντο ντα Βίντσι21:20Το Χάρβαρντ προσέφυγε στη δικαιοσύνη κατά της κυβέρνησης Τραμπ21:07Γερμανία: Δώδεκα τραυματίες από επίθεση με μαχαίρι στον σιδηροδρομικό σταθμό του Αμβούργου20:53Πίπκο στον ΑΝΤ1: Οι ΗΠΑ δεν θα διαμεσολαβήσουν στις ειρηνευτικές συνομιλίες Ρωσίας - Ουκρανίας20:39Γαλλία: Μίνι σάλος για... μίνι φούστα!20:26Τι καιρό θα κάνει το Σάββατο20:12Euroleague - Final Four: Ο Παναθηναϊκός πάλεψε αλλά δεν τα κατάφερε 19:59Θεσσαλονίκη: Ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τους ελέγχους με αφορμή το περιστατικό λοίμωξης από στρεπτόκοκκο19:44
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο