LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 27 Απριλίου 2021 09:09

Μιανμάρ: Αντάρτες βομβάρδισαν στρατιωτική βάση (εικόνες)

Σημαντικό βήμα κατά των πραξικοπηματιών έκαναν οι αντάρτες στα νότια της χώρας. Εκατόμβη νεκρών από το χουντικό καθεστώς.

Mιανμάρ - στρατιωτική βάση

Μια από τις μεγαλύτερες οργανώσεις ανταρτών στη Μιανμάρ, η οποία εναντιώνεται στη στρατιωτική χούντα που επιβλήθηκε με το πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου που ανέτρεψε την πολιτική κυβέρνηση υπό την Αούνγκ Σαν Σου Τσι, ανακοίνωσε σήμερα πως «κατέλαβε» βάση των ένοπλων δυνάμεων κοντά στα σύνορα με την Ταϊλάνδη.

«Οι δυνάμεις μας κατέλαβαν βάση» στην επαρχία Κάρεν, στο νοτιοανατολικό τμήμα της Μιανμάρ, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Πάντο Σο Το Νε, ανώτερο στέλεχος της Εθνικής Ένωσης των Κάρεν (KNU). Δεν διευκρίνισε εάν υπήρξαν θύματα ή πόσα.

«Ακούγαμε τους πυροβολισμούς», είπε κάτοικος του χωριού Μέι Σαμ Λαπ, στην άλλη πλευρά των συνόρων. «Κανένας δεν τόλμησε να μείνει» εξαιτίας του φόβου αντιποίνων του στρατού της άλλοτε Βιρμανίας, πρόσθεσε.

Η ένταση ανάμεσα στον στρατό και ορισμένες από τις οργανώσεις ανταρτών στη Μιανμάρ ανέβηκε κατακόρυφα μετά το πραξικόπημα.

Η Εθνική Ένωση των Κάρεν, η οποία αντιμετωπίζει με ανοιχτή εχθρότητα τη στρατιωτική χούντα, λέει πως φιλοξενεί στα εδάφη που ελέγχει τουλάχιστον 2.000 αντικαθεστωτικούς που εγκατέλειψαν αστικά κέντρα, πολλά από τα οποία μετατράπηκαν σε θέατρα ωμοτήτων από μέρους των δυνάμεων ασφαλείας.

Στα τέλη Μαρτίου, η KNU κατέλαβε μια πρώτη βάση των ένοπλων δυνάμεων, σκοτώνοντας δέκα στρατιωτικούς.

Ο στρατός αντέδρασε τότε εξαπολύοντας αεροπορικές επιδρομές εναντίον προπυργίων της Εθνικής Ένωσης των Κάρεν. Επρόκειτο για τους πρώτους βομβαρδισμούς από αέρος στην περιοχή αυτή έπειτα από είκοσι χρόνια.

Περίπου 24.000 άμαχοι εκτοπίστηκαν εξαιτίας των εχθροπραξιών.

Αφότου η τότε Βιρμανία απέκτησε την ανεξαρτησία της (από το Ηνωμένο Βασίλειο) το 1948, πολλές ένοπλες οργανώσεις που σχημάτισαν μέλη εθνικών μειονοτήτων ενεπλάκησαν σε συγκρούσεις με τις δυνάμεις της κεντρικής κυβέρνησης, για να εξασφαλίσουν περισσότερη αυτονομία, την αναγνώριση τους, πρόσβαση σε έσοδα από την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων, ή ακόμη μέρος των εσόδων από τη διακίνηση ναρκωτικών.

Από το 2015 και μετά, ο στρατός υπέγραψε την επιλεγόμενη εθνική συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με δέκα εξ αυτών, συμπεριλαμβανομένης της KNU.

Όμως, μπροστά στην αιματηρή καταστολή μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα, πολλές διεμήνυσαν πως θα ξαναπάρουν τα όπλα.

Πάνω από 750 πολίτες έχουν σκοτωθεί από τις σφαίρες των δυνάμεων ασφαλείας μέσα στους τελευταίους δύο μήνες, σύμφωνα με την Ένωση Βοήθειας στους Πολιτικούς Κρατούμενους.

Ο πραγματικός απολογισμός των θυμάτων όμως ενδέχεται να είναι ακόμη πιο βαρύς: σχεδόν 3.500 άνθρωποι έχουν συλληφθεί, με πολλούς να κρατούνται σε μυστικές τοποθεσίες, χωρίς να έχουν δυνατότητα να επικοινωνήσουν με τους δικούς τους, ούτε να τους επιτρέπεται πρόσβαση σε συνηγόρους. Πολλοί χαρακτηρίζονται αγνοούμενοι.

Ειδήσεις σήμερα:

Εμβόλιο AstraZeneca: Ο πρόεδρος της Πνευμονολογικής Εταιρείας για τις εγκύους

Γηροκομείο στα Χανιά: είδα 30 θανάτους σε 8 μήνες, λέει πρώην εργαζόμενη (βίντεο)

Πασχαλινό τραπέζι: τι να προσέξουμε σε αμνοερίφια, αυγά και βαφές

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜαρινάκης: Αναβάλλεται ο τρίτος τελικός μεταξύ Παναθηναϊκού - ΟλυμπιακούΣήμερα 12:44 | Ειδήσεις

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Παύλου Μαρινάκη για τα περιστατικά που σημειώθηκαν χθες το βράδυ στο ΣΕΦ.

Πανελλαδικές Εξετάσεις 2025: Τα θέματα που έπεσαν σήμερα σε Αρχαία, Μαθηματικά και ΒιολογίαΣήμερα 10:25 | Ειδήσεις

Τα πρώτα μαθήματα Προσανατολισμού δίνουν σήμερα, Δευτέρα, για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις οι υποψήφιοι των ΓΕΛ.

Τροχαίο στη Θεσσαλονίκη: 80χρονος καρφώθηκε σε κολώνα και σκοτώθηκεΣήμερα 08:30 | Ειδήσεις

Tο όχημα που οδηγούσε 80χρονος άνδρας εξετράπη της πορείας του και προσέκρουσε με σφοδρότητα σε κολώνα.

Κωνσταντινούπολη: Νέος γύρος ειρηνευτικών συνομιλιών Ουκρανίας – ΡωσίαςΣήμερα 09:24 | Ειδήσεις

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι συνομιλίες των δύο πλευρών έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσουν στις 13:00.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η πίεση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας λειτουργεί16:30Συνελήφθη 27χρονος - Έτρεχε με 191 χλμ στην περιφερειακή Υμηττού16:15Προσωπικός Αριθμός: Τι αλλάζει για τους πολίτες και πώς απλουστεύονται οι διαδικασίες16:02Ιταλία: Νέα έκρηξη της Αίτνας λόγω εσωτερικής κατάρρευσης του νοτιοανατολικού κρατήρα του ηφαιστείου15:48Οι 4 ειδήσεις της ημέρας (βίντεο)15:34Ποδόσφαιρο: Ανακοίνωσε Ρουμπέν Πέρεθ η Κηφισιά15:20Ισπανία: Αυτή ήταν η πιο ζεστή ημέρα που έχει καταγραφεί ποτέ στη χώρα τον μήνα Μάιο15:06Φωτιά σε χαμηλή βλάστηση στo όρος Όρθυς - Επιχειρούν εναέρια μέσα14:52Ακίνητα: Αυξημένες κατά 6,8% οι τιμές των διαμερισμάτων το α' τριμηνο του 202514:38Μαρινάκης για Μονή Σινά: Δεν ισχύουν όσα πρόωρα κυκλοφόρησαν για έξωση των μοναχών και δήμευση14:24Απόσπαση προσοχής και οδήγηση: Εκατομμύρια τροχαία παγκοσμίως14:10Αττική: Στη φυλακή μετά την απολογία της για διακίνηση ναρκωτικών η ψυχίατρος δημόσιας κλινικής13:55Ουκρανία: Έτοιμη να λάβει “σημαντικά μέτρα για την ειρήνη” κατά την διάρκεια των συνομιλιών με την Ρωσία13:41Καλαμάτα: Εντοπίστηκε οβίδα στον βυθό του λιμανιού13:27Ινδία: Τουλάχιστον 34 νεκροί από τις πλημμύρες στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας13:13Άγιος Παντελεήμονας: Νύχτα τρόμου για 47χρονη στα χέρια ληστών13:01Μαρινάκης: Αναβάλλεται ο τρίτος τελικός μεταξύ Παναθηναϊκού - Ολυμπιακού12:47Πάτρα: 65χρονη κατήγγειλε αλλοδαπό για βιασμούς κατά συρροή12:35Πανελλήνιες 2025: Μηδενίστηκαν δύο γραπτά στην Κρήτη12:22 Σακίρα: Η επική τούμπα που "έφαγε" πάνω στη σκηνή κατά τη διάρκεια συναυλίας (βίντεο)12:08
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο