LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 25 Απριλίου 2021 22:03

Γενοκτονία Αρμενίων – Καλίν: Θα απαντήσουμε στον Μπάιντεν

Άρχισαν τις απειλές οι Τούρκοι μετά την αναγνώριση της γενοκτονίας από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ.

AP - ΗΠΑ - Τουρκία - Σημαίες

Η δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ότι οι σφαγές των Αρμενίων κατά την Οθωμανική Αυτοκρατορία συνιστούν γενοκτονία είναι "απλά εξωφρενική" και η Τουρκία θα απαντήσει με διάφορους τρόπους τους επόμενους μήνες, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας.

Ο Τζο Μπάιντεν παρέκαμψε την επί δεκαετίες προσεκτικά βαθμονομημένη γλώσσα του Λευκού Οίκου για τις σφαγές του 1915, ικανοποιώντας την Αρμενία και τη διασπορά της στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά επιτείνοντας περαιτέρω τις εντάσεις στις σχέσεις μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Άγκυρας, δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ.

"Θα υπάρξει αντίδραση διαφορετικής μορφής και είδους και βαθμού τις επόμενες ημέρες και μήνες", δήλωσε ο Ιμπραήμ Καλίν, ο εκπρόσωπος και σύμβουλος του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters.

Ο Καλίν δεν διευκρίνισε εάν η Άγκυρα θα περιορίσει την πρόσβαση των ΗΠΑ στην αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ στη νότια Τουρκία, η οποία έχει χρησιμοποιηθεί για την υποστήριξη του διεθνούς συνασπισμού που πολεμά τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και το Ιράκ ή άλλα μέτρα που μπορεί να λάβει.

Τούρκοι αξιωματούχοι καταδίκασαν αμέσως τη δήλωση του Μπάιντεν και ο Καλίν είπε ότι ο Ερντογάν θα διευθετήσει το θέμα μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου τη Δευτέρα. "Σε χρόνο και τόπο που θεωρούμε κατάλληλο, θα συνεχίσουμε να απαντάμε σε αυτήν την πολύ ατυχή και άδικη δήλωση", τόνισε.

ΑΡΜΕΝΙΑ - ΠΟΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ

Η Τουρκία δέχεται ότι πολλοί Αρμένιοι που ζούσαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με τις οθωμανικές δυνάμεις στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά αρνείται ότι οι δολοφονίες οργανώθηκαν συστηματικά και ότι συνιστούν γενοκτονία.

Προβληματικές σχέσεις

Επί δεκαετίες, μέτρα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων καθυστέρησαν στο αμερικανικό Κογκρέσο και οι περισσότεροι πρόεδροι των ΗΠΑ απέφυγαν να την αποκαλέσουν έτσι, καθώς εμποδίζονταν λόγω των ανησυχιών για τις σχέσεις με την Τουρκία και το έντονο λόμπινγκ της Άγκυρας.

Αλλά αυτές οι σχέσεις έχουν ήδη διαταραχθεί. Η Ουάσινγκτον επέβαλε κυρώσεις στην Τουρκία για την αγορά ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων, ενώ η Άγκυρα θύμωσε που οι Ηνωμένες Πολιτείες όπλισαν τους μαχητές της πολιτοφυλακής των Κούρδων της Συρίας YPG (Μονάδες Προστασίας του Λαού) και δεν εξέδωσαν στην Τουρκία τον Φετουλάχ Γκιουλέν, μουσουλμάνο ιεροκήρυκα που έχει την έδρα του στις ΗΠΑ, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ότι ενορχήστρωσε την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

Η διαχείριση αυτών των διαφορών θα είναι τώρα ακόμη πιο δύσκολη, δήλωσε ο Καλίν. "Όλα όσα κάνουμε με τις Ηνωμένες Πολιτείες θα επηρεάζονται από αυτή την πολύ ατυχή δήλωση", είπε.

Ο Καλίν είπε ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν στην Τουρκία ότι η δήλωση δεν παρέχει νομική βάση για πιθανές αξιώσεις αποζημιώσεων για τις δολοφονίες.

Ωστόσο, ο Ερντογάν είπε στον πρόεδρο των ΗΠΑ όταν μίλησαν τηλεφωνικά την Παρασκευή, στην πρώτη τους συνομιλία από τότε που ο Μπάιντεν ανέλαβε τα καθήκοντά του πριν από τρεις μήνες, ότι θα ήταν "κολοσσιαίο λάθος" να προχωρήσει στη δήλωσή του.

"Το να μειώνονται όλα αυτά σε μια λέξη και να γίνεται προσπάθεια να υπονοηθεί ότι οι Τούρκοι ενεπλάκησαν, οι Οθωμανοί πρόγονοί μας ενεπλάκησαν σε πράξεις γενοκτονίας είναι απλά εξωφρενικό", δήλωσε ο Καλίν. "Δεν υποστηρίζεται από ιστορικά γεγονότα".

Ειδήσεις σήμερα:

Self Test στο Δημόσιο: Τι ισχύει για τους δημόσιους υπαλλήλους

Εκλογές στην Αλβανία: Τι “λένε” τα exit polls

Μακρινίτσα: Τα “γιατί” και οι μνήμες του μωρού από τη δολοφονία της μητέρα του

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Αγροτικές κινητοποιήσεις: Συνάντηση με τον πρωθυπουργό ζήτησαν αγρότες από 14 μπλόκα21:36"Καίνε" οι ανατιμήσεις τιμών των προϊόντων από το χωράφι στο ράφι21:26Κακοκαιρία: Μήνυμα 112 για έντονα καιρικά φαινόμενα στην Ήπειρο21:12Τι καιρό θα κάνει την Πέμπτη20:58ANT1 Sports: Χωρίς νίκη για τις ελληνικές ομάδες ξεκίνησε η διπλή αγωνιστική της Ευρωλίγκα20:44Τέλλογλου για αγροτικές κινητοποιήσεις: "Παράθυρο" και για άλλα χρήματα στους αγρότες20:30Το τελευταίο αντίο στο Γιώργο Παπαδάκη20:16Χαλκιδική: Συμβολικός αποκλεισμός από αγρότες και κτηνοτρόφους στη Νέα Τρίγλια20:02Βία ανηλίκων: Το σχόλιο του Παναγιώτη Στάθη μετά την δολοφονία του 17χρονου από ανήλικο στις Σέρρες (βίντεο)19:48Προανακριτική έρευνα για τη δήλωση Γιάνη Βαρουφάκη περί χρήσης ναρκωτικών19:34Θεσσαλονίκη: Δώρο ζωής σε πέντε ανθρώπους από 50χρονο19:20Σέρρες: Δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση στον 15χρονο19:06Πάτρα: Χειροπέδες σε τρεις ανήλικους για επίθεση σε συνομήλικούς τους18:52ΗΠΑ: Ο αμερικανικός στρατός κατέλαβε και δεύτερο δεξαμενόπλοιο που συνδέεται με τη Βενεζουέλα18:38Σάμος: Σορός εντοπίστηκε σε βραχώδη ακτή της περιοχής Κουρούντερε18:24Στον εισαγγελέα το βίντεο Βαρουφάκη που μιλά για χρήση ναρκωτικών18:10Σέρρες: Εκτεταμένα και πολλαπλά τραύματα σε ζωτικά όργανα δείχνει η ιατροδικαστική διερεύνηση στον 17χρονο17:56Ιράν-διαδηλώσεις: Δύο νεκροί, 30 τραυματίες σε ένοπλες συγκρούσεις στα νοτιοδυτικά17:42Έρευνα της ΕΛΑΣ για βίντεο που δείχνει γυναίκα αστυνομικό να πυροβολεί σε γλέντι17:28Ανδρουλάκης: Ο Μητσοτάκης επενδύει στην πόλωση, χωρίς διάθεση να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της παραγωγής17:14
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο