LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 22 Απριλίου 2021 17:39

Μεταναστευτικό: “Έκλεισε” το πρόγραμμα εθελοντικών μετεγκαταστάσεων στη Γερμανία

Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος εθελοντικών μετεγκαταστάσεων σε κράτη-μέλη της ΕΕ.   

Ασυνόδευτα Ανήλικα - Πρόσφυγες

Αναχώρησαν σήμερα, από το Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος 103 πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, με προορισμό το Ανόβερο της Γερμανίας.  

Με αυτή την πτήση, ολοκληρώνεται ουσιαστικά η διαδικασία της μετεγκατάστασης συνολικά 2.765 προσφύγων και αιτούντων άσυλο από την Ελλάδα στη Γερμανία, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος εθελοντικών μετεγκαταστάσεων σε κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Αναλυτικά, αναχώρησαν συνολικά 204 ασυνόδευτοι ανήλικοι, 1.035 αιτούντες άσυλο (243 παιδιά με ασθένειες με τις οικογένειες τους) και 1,526 αναγνωρισμένοι πρόσφυγες.  

Πριν περίπου ένα χρόνο, στις 18 Απριλίου 2020, πραγματοποιήθηκε η πρώτη πτήση μετεγκατάστασης 47 ασυνόδευτων παιδιών προς τη Γερμανία, παρουσία του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Πρέσβη της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Ελλάδα κ. Ernst Reichel. Σήμερα ολοκληρώνεται, με την πολύτιμη υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η μετεγκατάσταση 2.765 ευάλωτων αιτούντων άσυλο και αναγνωρισμένων προσφύγων, στη Γερμανία.  

Η Γερμανία, μέσω της προσφοράς της να υποδεχθεί τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων και αιτούντων άσυλο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έδωσε το παράδειγμα της ουσιαστικής ευρωπαϊκής αλληλεγγύης σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, αναγνωρίζοντας τη συστηματική προσπάθεια της Ελλάδας να διαχειριστεί με βιώσιμο τρόπο τη συνεχή πρόκληση που προκύπτει από τις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές.  

Με την ευκαιρία αυτή, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, προέβη στη ακόλουθη δήλωση:  

«Θέλω να εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες μου προς τη γερμανική κυβέρνηση για την έμπρακτη και ουσιαστική υποστήριξή της στην προσπάθειά για αποτελεσματική διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών. Οι δύο χώρες θα συνεχίσουν την στενή συνεργασία σε θέματα  μετανάστευσης και ασύλου, στοχεύοντας στην δημιουργία μίας πραγματικά κοινής και δίκαιης ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης διαπραγμάτευσης του νέου ευρωπαϊκού Συμφώνου.»  

Ο Γερμανός Πρέσβης Ernst Reichel δήλωσε:  

«Χαίρομαι που με τη σημερινή πτήση ολοκληρώνεται με επιτυχία η μετεγκατάσταση 2.765 ατόμων από την Ελλάδα στη Γερμανία. Έτσι, πολλά παιδιά με προβλήματα υγείας, τα οποία χρήζουν επείγουσας αντιμετώπισης μαζί με τις οικογένειές τους, αλλά και ασυνόδευτοι ανήλικοι και αναγνωρισμένοι πρόσφυγες θα μπορέσουν να ξεκινήσουν μια νέα ζωή στη Γερμανία. Αυτοί οι 2.765 και πλέον άνθρωποι αποτελούν ένα μεγάλο μέρος των συνολικά περίπου 3.700 προσφύγων και μεταναστών, τους οποίους υποδέχτηκε η Ευρώπη προβαίνοντας σε μια σημαντική ανθρωπιστική κίνηση. Η κατάσταση στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, αλλά και συνολικά στην Ελλάδα απαιτεί ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και δίκαιη κατανομή των βαρών στην ΕΕ.»  

Το πρόγραμμα μετεγκατάστασης χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (DG HOME) και υλοποιείται σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (UNICEF) και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO).  

Ειδήσεις σήμερα:

Δένδιας: Η Τουρκία πρέπει να συμμορφωθεί με το Διεθνές Δίκαιο

“Περίεργοι” θάνατοι σε γηροκομείο (εικόνες)

Open Βαρκελώνης: Στους “8” ο Τσιτσιπάς

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
"Κυνήγι" στους δρόμους: 38χρονος έπιασε τον κλέφτη του φορτηγού του13:14ΕΦΚΑ: Πότε καταβάλλονται οι συντάξεις Σεπτεμβρίου13:00Θεσσαλονίκη: Συμμορία ανηλίκων λήστευε οδηγούς ταξί – Συνελήφθη 16χρονος12:45Βόλος: Άγρια δολοφονία γυναίκας από το σύζυγό της12:30Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη σε πάρκο για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας σε βάρος δύο ανήλικων κοριτσιών12:15e-ΕΦΚΑ: Στις 25 Αυγούστου καταβάλλονται αναδρομικά ποσά σε συνταξιούχους11:56Υπ. Παιδείας: 4 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση των υποδομών του Πανεπιστημίου Πατρών11:42Το Ισραήλ απειλεί να καταστρέψει την Γάζα, αν η Χαμάς δεν δεχθεί την ειρήνη με τους όρους του 11:28Θεσσαλονίκη: Δύο τραυματίες από σύγκρουση μοτοσικλέτας με πατίνι 11:14Η SpaceX εκτόξευσε ένα αμερικανικό διαστημικό μη επανδρωμένο στρατιωτικό αεροσκάφος11:00Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 43χρονος έπειτα από καταγγελία για βιασμό 14χρονης10:45Γρεβενά: Σε εξέλιξη η φωτιά στην τοποθεσία Κακοπλεύρι της δημοτικής ενότητας Περιβολίου10:31Φωτιά στο Παρανέστι Δράμας10:17Ιωάννινα: Κορμός οξιάς καταπλάκωσε ξυλοκόπο10:03Ο Πρίγκιπας Ουίλιαμ μετακομίζει από τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ09:48Βολός: Μηχανάκι παρέσυρε 8χρονο - Αναζητείται ο οδηγός09:34Ρόδος: Αγρια επίθεση σε δύο νεαρούς τουρίστες από έξι αγνώστους έξω από μπαρ09:20Συνελήφθη οδηγός που έτρεχε με 198 χιλιόμετρα στην Αθηνών - Λαμίας - Τον σταμάτησαν και του πήραν το δίπλωμα09:04Ουάσινγκτον: Ο Τραμπ μοίρασε πίτσες και μπέργκερ σε στρατιωτικούς κι αστυνομικούς08:50ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Ο χάρτης πληρωμών έως τις 22 Αυγούστου08:35
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο