Financial Times για Καραϊβάζ: επικίνδυνη η ανεξάρτητη δημοσιογραφία
Του Θανάση Τσίτσα, ανταποκριτή του ΑΝΤ1 στις ΗΠΑ
Ο αγώνας για μια ανεξάρτητη δημοσιογραφία πάει χέρι- χέρι με την προστασία του Κράτους Δικαίου, επισημαίνει το άρθρο των Finacial Times, κάνοντας μνεία στην δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ.
Αναφέρεται ότι οι δύο τελευταίες εβδομάδες υπήρξαν αποθαρρυντικές για τους δημοσιογράφους της Ευρώπης. Στις 9 Απριλίου, ο Γιώργος Καραϊβάζ, ένας Έλληνας ρεπόρτερ και μπλόγκερ, έπεφτε νεκρός από σφαίρες έξω από το σπίτι του. Μολονότι δεν υπάρχει μέχρι στιγμής ένδειξη ότι ο θάνατός του συνδέεται με τη δημοσιογραφική του δουλειά, ανακάλεσε μνήμες από τις δολοφονίες της Daphne Caruana Galizia το 2017 και του Jan Kuciak το 2018. Αμφότεροι οι ερευνητικοί δημοσιογράφοι φαίνεται ότι είχαν στοχοποιηθεί για την έρευνα οικονομικών ατασθαλιών ισχυρών ανθρώπων στις χώρες τους, Μάλτα και Σλοβακία αντιστοίχως.
Μία σειρά άλλων γεγονότων την επόμενη εβδομάδα, αναφέρει το άρθρο, υπογράμμισαν την επισφαλή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ανεξάρτητη δημοσιογραφία σε πολλές χώρες της ΕΕ. Το άρθρο αναφέρει χαρακτηριστικά γεγονότα στην Ουγγαρία, στην Πολωνία και στη Δημοκρατία της Τσεχίας, κοινός τόπος των οποίων είναι η απόπειρα ελέγχου των ΜΜΕ από το κράτος με παρεμβάσεις των αρχών.
Παρά το γεγονός ότι το άρθρο χαρακτηρίζει τις περιπτώσεις αυτές ως ιδιάζουσες, εκτιμά ότι αποτυπώνουν μία δυσοίωνη τάση: ότι η άσκηση της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας γίνεται όλο και πιο δύσκολη και πιο επικίνδυνη σε μέρη της Ευρώπης.
Σύμφωνα με τους Δημοσιογράφους χωρίς Σύνορα, η επιδείνωση της ελευθερίας των ΜΜΕ σε κάποια από τα κράτη μέλη της, σημαίνει ότι η ΕΕ "έχει σε μεγάλο βαθμό απωλέσει την ικανότητα ηγεσίας". Ενώ τέτοια προβλήματα μπορεί να είναι χειρότερα σε άλλες περιοχές του κόσμου, μία περιοχή που επιθυμεί να "προωθήσει τον τρόπο ζωής της" πρέπει να εξασφαλίσει τις συνθήκες για μία ανεξάρτητη, κριτική τέταρτη εξουσία στο εσωτερικό της. Αυτό που περισσότερο φοβούνται οι απολυταρχικοί ηγέτες και οι ολιγάρχες σε έναν ανεξάρτητο Τύπο είναι η ικανότητά του να ρίχνει φως στους ιδιοτελείς τους σκοπούς στη διαχείριση της οικονομίας και του δημοσίου χρήματος. Αυτό σημαίνει ότι ο αγώνας για μία ανεξάρτητη και αποτελεσματική δικαιοσύνη και εκείνος για την ελευθερία των ΜΜΕ πηγαίνουν χέρι - χέρι.
Οι νέες συνθήκες κράτους δικαίου στα κονδύλια του προϋπολογισμού της ΕΕ είναι ένα καλό βήμα - εάν όχι αρκετά μεγάλο - προς τη σωστή κατεύθυνση. Οι ελευθερίες των ΜΜΕ δεν συνιστούν πολυτέλεια. Χωρίς αυτά, η δημοκρατία και η καλή πολιτική διαχείριση μαραζώνουν. Η απλή διατύπωση ανησυχίας από την ΕΕ και από την υπόλοιπη Ευρώπη είναι ευπρόσδεκτη, αλλά πάρα πολύ λίγη και έρχεται πάρα πολύ αργά. Ενάντια σε εκείνους που θα υπονόμευαν τον δημόσιο έλεγχο, η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση.
Νόρα Κατσέλη: σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο
“Όχι” Πελώνη για Πάσχα στο χωριό – Πόσοι θα κάτσουν στο Πασχαλινό τραπέζι
“Τέρας” σε δέντρο γειτονιάς ήταν…κρουασάν (εικόνες)