Χατζηδάκης στον ΑΝΤ1: Το εργασιακό νομοσχέδιο δεν καταργεί το 8ωρο (βίντεο)
Για το εργασιακό νομοσχέδιο και τις αλλαγές που θα φέρει, μίλησε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, στην εκπομπή “Πρωινοί Τύποι” του ΑΝΤ1. Τόνισε πως δεν καταργεί το 8ωρο και την πενθήμερη εργασία, ενώ προστατεύει τους εργαζόμενους από αυθαιρεσίες κακών εργοδοτών με την καθιέρωση της ψηφιακής κάρτας απασχόλησης.
«Στόχος μας είναι να αντιμετωπίσουμε τα πραγματικά προβλήματα των εργαζομένων», είπε ο κ. Χατζηδάκης, αντιμετωπίζοντας το φαινόμενο της τηλεργασίας, μεριμνώντας για τους ντελιβεράδες και τους couriers, τους γονείς «που θέλουν να “συμφιλιώσουν” την επαγγελματική με την οικογενειακή τους ζωή» και διευρύνοντας τις γονικές άδειες.
«Καθιερώνεται η ψηφιακή κάρτα απασχόλησης», υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης, ικανοποιώντας - όπως είπε - ένα αίτημα του εργατικού κινήματος, αφού προστατεύει τον εργαζόμενο από αυθαιρεσίες εργοδοτών (όπως π.χ. με τις υπερωρίες). «Θέλουμε ένα σύστημα πρωτοποριακό για ευρωπαϊκά δεδομένα», επεσήμανε.
Τόνισε πως το 8ωρο και η πενθήμερη εργασία κατοχυρώνεται από το εργατικό νομοσχέδιο, ενώ θα δίνεται η δυνατότητα στον εργαζόμενο να μπορεί να συμφωνήσει με τον εργοδότη να δουλέψει περισσότερες ώρες για να πάρει μεγαλύτερη άδεια ή παραπάνω ρεπό.
Ο κ. Χατζηδάκης έφερε ως παράδειγμα: Αντί να παίρνεις 4 εβδομάδες άδειας τον χρόνο, θα μπορείς να παίρνεις 5 ή 6. Ή να συμφωνείς να δουλεύεις 10 ώρες την ημέρα και να έχεις ρεπό την Παρασκευή. Συμπλήρωσε πως αυτό ισχύει στην πλειοψηφία των σύγχρονων επιχειρήσεων στην Ευρώπη. Σε μία τέτοια περίπτωση, ο εργαζόμενος θα λαμβάνει τα ίδια χρήματα και παραπάνω χρόνο για τον ίδιο και την οικογένειά του, εξήγησε.
Χαρακτήρισε «τερατολογία» όσα λέγονται για σχετικά με τις απολύσεις και επεσήμανε πως διευρύνονται οι λόγοι για τους οποίους απαγορεύεται να απολυθεί κάποιος εργαζόμενος. «Μόνο με αίτημα του εργαζόμενου, μπορεί να γίνει διευθέτηση του χρόνου εργασίας», υπογράμμισε. Παράλληλα σημείωσε πως απαγορεύεται να απολυθεί κάποιος εάν το αφεντικό του πει να κάνει υπερωρίες και εκείνος αρνηθεί.
«Για πρώτη φορά», συνέχισε ο Υπουργός Εργασίας, «ρυθμίζουμε τα θέματα των γονικών αδειών με τόσο θαρραλέο τρόπο», αναφέροντας ως παράδειγμα πως οι πατέρες παίρνουν 14 ημέρες άδεια, ενώ τώρα έχουν δύο. Επίσης, ένας πατέρας δεν μπορεί να απολυθεί για έξι μήνες μετά τη γέννηση του παιδιού του. Η γονική άδεια είναι επιδοτούμενη για δύο μήνες, τόσο για τη μητέρα όσο και για τον πατέρα.
Ρυθμίσεις φέρνει το εργασιακό νομοσχέδιο και για την τηλεργασία, όπου για παράδειγμα ο εργοδότης δεν μπορεί να ενοχλεί τον εργαζόμενο πέραν του ωραρίου του.
«Αυτό είναι το δήθεν αντεργατικό νομοσχέδιο; Τέτοια διαστρέβλωση;», διερωτήθηκε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, στρέφοντας τα “βέλη” του κατά του ΣΥΡΙΖΑ για την κριτική του.
«Δεν καταλαβαίνω τι σόι ιδεοληψία είναι αυτή», συνέχισε. «Κάποιος εργαζόμενος να θέλει να δουλέψει 4 ημέρες την εβδομάδα και να μη μπορεί να κανονίσει την εργατική του ζωή όπως θέλει…».
Ο κ. Χατζηδάκης επεσήμανε πως το εργατικό νομοσχέδιο δεν έχει “κλείσει” και ότι «θα ισχύσουν φιλεργατικές ρυθμίσεις, τις οποίες διευρύνουμε με βάση όσα ισχύουν στην ΕΕ».
Όταν θα παρουσιαστεί, συνέχισε ο Υπουργός Εργασίας, «ξέρουμε πολύ καλά ότι όλη αυτή η κριτική, που θέλουν να μας παρουσιάσουν ως Κυβέρνηση που δεν νοιάζεται για τους εργαζόμενους, θα αποδειχθεί αστεία».
Ηλιόπουλος: Με την κατάργηση του 8ωρου η ΝΔ επιβραβεύει τους εργοδότες που παραβιάζουν το νόμο
«Εργασία-λάστιχο, εργασία χωρίς δικαιώματα, ζωή χωρίς δικαιώματα» το τρίπτυχο του νομοσχεδίου της ΝΔ για τα εργασιακά, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, στον «Real FM 97.8».
Είπε ειδικότερα ότι «το νομοσχέδιο αυτό δίνει τη δυνατότητα να δουλεύει κάποιος απλήρωτα δεκάωρα για 6 μήνες σερί, δηλαδή να δουλεύει 10 ώρες και να πληρώνεται για οκτάωρο, ενώ γενικεύει την ατομική σύμβαση εργασίας, που σημαίνει πρακτικά ότι ένας εργαζόμενος δε θα έχει καμία δυνατότητα να διαπραγματεύεται για τους όρους της εργασίας του». Σημείωσε ότι αυτός ο νόμος ουσιαστικά επιβραβεύει τους εργοδότες που παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία».
Στον αντίποδα, είπε, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «έδειξε πως υπάρχει άλλος δρόμος, με παρεμβάσεις που αντιμετωπίζουν την εργοδοτική αυθαιρεσία». Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «ανάμεσα στο Σεπτέμβριο και το Δεκέμβριο του 2017 πληρώθηκαν υπερωρίες σε 177.000 εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα» και πως «μετά από νομοθετική αλλαγή που κάναμε τότε και εντατικοποίηση των ελέγχων στους χώρους εργασίας, το διάστημα Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2018 πληρώθηκαν υπερωρίες σε 371.000 εργαζόμενους, ενώ για πρώτη φορά δηλώθηκαν και πληρώθηκαν περισσότερες από 3 εκατ. ώρες υπερεργασίας». Τόνισε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «επανέφερε τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ενώ αύξησε τον κατώτατο μισθό κατά 11% και κατήργησε τον υποκατώτατο». Αντίθετα, υπογράμμισε, «η αντίληψη που ακολουθεί η ΝΔ «είναι η ίδια που εφαρμόστηκε το ‘12, ότι με την ελαστικοποίηση της εργασίας θα έρθει μείωση της ανεργίας και ανάπτυξη». Όμως, σημείωσε, «αυτό που ακολούθησε τότε, όταν εφαρμόστηκαν τέτοιες ρυθμίσεις, ήταν έκρηξη της ανεργίας και της ύφεσης».
Ως προς την πανδημία τόνισε ότι «βρισκόμαστε μπροστά σε έναν υγειονομικό "γκρεμό" και ένα οικονομικό "ρέμα"». Ανέφερε ότι «η κυβέρνηση ακολούθησε ένα ιδιότυπο lockdown, το οποίο είναι φανερό ότι δεν δούλεψε. Από το Νοέμβρη μέχρι σήμερα έχουμε θρηνήσει περισσότερους από 8.700 συνανθρώπους μας». Την κατηγόρησε ότι «ποτέ δεν έκανε κάτι για να ελέγξει τις μεγάλες εστίες υπερμετάδοσης του ιού, τους χώρους εργασίας και τα μέσα μεταφοράς, ποτέ δεν πίστεψε πραγματικά σε ένα ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας». Ο κ. Ηλιόπουλος τόνισε ξανά την αναγκαιότητα για άμεση «επίταξη των ιδιωτικών κλινικών, προκειμένου να σωθούν ανθρώπινες ζωές».
Σχετικά με την οικονομία, σχολίασε ότι «ακόμα και αν ανοίξουν αύριο όλες οι δραστηριότητες, εργαζόμενοι και μικρομεσαίες επιχειρήσεις δε θα μπορέσουν να επιβιώσουν χωρίς γενναία μέτρα οικονομικής στήριξης». Τόνισε τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για εφαρμογή σχεδίου ρύθμισης του ιδιωτικού χρέους, που θα περιλαμβάνει τη διαγραφή ενός σημαντικού μέρους του -ανάλογα με την πτώση του τζίρου της κάθε επιχείρησης ή του εισοδήματος του εργαζόμενου- και ρύθμιση του υπολοίπου σε ένα σχήμα 120 δόσεων. «Αυτό εκτός από κοινωνικά δίκαιο, είναι και οικονομικά ορθολογικό, γιατί στο τέλος της ημέρας το κράτος δε θα στερηθεί τα έσοδα από επιχειρήσεις που θα κλείσουν», σημείωσε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.
Φωτιά σε σπίτι στη Νέα Ερυθραία: Απανθρακωμένος βρέθηκε ένας άνδρας (εικόνες)
“Η Φάρμα”: Συγκλονιστική η “μάχη” για την αποχώρηση (βίντεο)