LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 17 Απριλίου 2021 09:56 | Ανανέωση: 17 Απριλίου 2021 09:56

Φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα: Έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον

Αυξάνεται το ενδιαφέρον για την κατασκευή νέων μονάδων για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Τι αναφέρουν πηγές της αγοράς.

Φωτοβολταϊκά

Εκτόξευση κατά 60% του νέου δυναμικού ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που θα ενταχθούν εφέτος στο δίκτυο ηλεκτροδότησης, σε σύγκριση με πέρυσι, αναμένεται σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις, ενώ το ενδιαφέρον για κατασκευή νέων μονάδων παραμένει αμείωτο και αυξάνεται. Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι αιτήσεις για κατασκευή αιολικών και φωτοβολταϊκών υπερκαλύπτουν όχι μόνο τους στόχους που έχουν τεθεί από την ΕΕ αλλά και την τεχνική δυνατότητα του ελληνικού συστήματος.

Για τον λόγο αυτόν εξετάζεται η λήψη μέτρων (όπως η προσκόμιση εγγυητικής επιστολής από τους υποψήφιους επενδυτές, που θα πιστοποιεί το ενδιαφέρον και τη δυνατότητα υλοποίησης της επένδυσης) ώστε να καταγραφεί σε πιο ρεαλιστική βάση το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Διαχειριστή Ανανεώσιμων Πηγών και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ) το 2021 θα ενταχθούν νέες μονάδες ισχύος 1.601 μεγαβάτ (640 MW αιολικά, 932 MW φωτοβολταϊκά, 10 MW μικρά υδροηλεκτρικά, 15 MW βιομάζα και 2 MW Συμπαραγωγή Ηλεκτρισμού - Θερμότητας). Το 2020 συνδέθηκαν περί τα 1.000 μεγαβάτ ενώ συνολικά η εγκατεστημένη ισχύς των ΑΠΕ στο τέλος της προηγούμενης χρονιά ήταν 7.100 μεγαβάτ.

EQUINOR - ΠΛΩΤΕΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ - ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ

Όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς, τα έργα που θα ενταχθούν φέτος είναι κυρίως αυτά που προκρίθηκαν από τους διαγωνισμούς της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας τα προηγούμενα χρόνια. Μέσω των διαγωνισμών αυτών - οι οποίοι σταδιακά θα επεκταθούν και στις μικρές μονάδες που αποζημιώνονται σήμερα με υψηλότερες τιμές - εξασφαλίζεται η συμπίεση του κόστους ανάπτυξης της “πράσινης” ενέργειας, καθώς οι ενδιαφερόμενοι συμμετέχουν σε μειοδοτικές δημοπρασίες ως προς την τιμή πώλησης της ενέργειας στο δίκτυο.

Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος είναι ότι:

  • Κατά τον κύκλο υποβολής αιτήσεων έκδοσης βεβαιώσεων παραγωγού (είναι το πρώτο στάδιο για την υλοποίηση των επενδύσεων) τον Φεβρουάριο στη ΡΑΕ κατατέθηκαν 477 αιτήσεις συνολικής ισχύος 8,86 GW. Μαζί με τον κύκλο του Δεκεμβρίου 2020, βρίσκονται υπό αξιολόγηση από την Αρχή για το επόμενο διάστημα 2.341 αιτήσεις για έργα συνολικής ισχύος 54,36 GW.
  • Μεγάλο ενδιαφέρον από επενδυτές για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας εκδηλώθηκε και στην τελευταία ανταγωνιστική διαδικασία που προκήρυξε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για αιολικά και φωτοβολταϊκά ισχύος, αντίστοιχα, έως 50 και έως 20 μεγαβάτ. Συγκεκριμένα υποβλήθηκαν αιτήσεις για 128 έργα συνολικής ισχύος 1.092 MW έναντι 350 μεγαβάτ που είναι η διαθέσιμη ισχύς στον διαγωνισμό, η οποία υπερκαλύφθηκε σχεδόν κατά τρεις φορές.

Βασική αιτία για τη διατήρηση υψηλού επενδυτικού ενδιαφέροντος είναι και η εξυγίανση του ειδικού λογαριασμού χρηματοδότησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΕΛΑΠΕ) με τα μέτρα που ελήφθησαν πέρυσι για τη μείωση των δαπανών και την αύξηση των εσόδων. Επίσης, η πρόβλεψη για καταβολή 200 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για τη χρηματοδότηση της νέας γενιάς μονάδων ΑΠΕ (και όχι για την κάλυψη ελλειμμάτων παρελθουσών χρήσεων).

Ειδήσεις σήμερα: 

Πρίγκιπας Φίλιππος: Το τελετουργικό της κηδείας

“Η Φάρμα”: ο νέος αρχηγός, η αποστολή και οι εντάσεις (βίντεο)

Μένιος Φουρθιώτης: Πυροβολισμοί έξω από το σπίτι του (βίντεο-ντοκουμέντο)

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΕκρήξεις σε Νέο Κόσμο - Πειραιά: Τα βίντεο - ντοκουμέντα που βοήθησαν στην εξιχνίαση των υποθέσεωνΧθες 17:54 | Ειδήσεις

Βίντεο που βοήθησαν στην εξιχνίαση της υπόθεσης φέρνει στο φως ο ΑΝΤ1. Παράλληλα οι κατηγορούμενοι κρίθηκαν προφυλακιστέοι.

Θεσσαλονίκη: Στην πλατεία Αριστοτέλους για πρώτη φορά η “συνάντηση” πέντε Επιταφίων (βίντεο)Χθες 22:13 | Τοπικά Νέα

Το έθιμο της συνάντησης των πέντε μεγάλων Επιταφίων της πόλης αναβίωσε φέτος με πρωτοβουλία της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης

Ηράκλειο: Στη φυλακή ο νονός που βίαζε το βαφτιστήρι τουΧθες 15:09 | Τοπικά Νέα

Ομολόγησε ο άνδρας που συνελήφθη για ασέλγεια κατά του παιδιού που έχει βαπτίσει.

Σταυρός έβγαζε μύρο: Το “θαύμα που είδαν” στο “Δαμοβόλο” (βίντεο)Χθες 16:55 | Ειδήσεις

Για θαύμα μιλούν οι κάτοικοι του ορεινού χωριού, που το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης είδαν το υγρό να τρέχει από τον Εσταυρωμένο.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
ΕΛΑΣ: Τα βεγγαλικά και τα πυροτεχνήματα δεν είναι παιχνίδι (βίντεο)23:59“Ψυχοκόρες”: Τι θα δούμε στα νέα επεισόδια στον ΑΝΤ123:50Κατηγορείται για την δολοφονία της συντρόφου του... που εξαφανίστηκε πριν από 30 χρόνια 23:40Λευκάδα: Αράχνη “μαύρη χήρα” τσίμπησε 35χρονο 23:26Εύβοια - Μεγάλη Παρασκευή: Εντυπωσιακό το “Κάψιμο του Ιούδα” (βίντεο)23:11Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Το μήνυμα του για την Ανάσταση22:57Χανιά: Με κατάνυξη η περιφορά του Επιταφίου στο κέντρο της πόλης (βίντεο)22:43Θεσσαλονίκη: Στην πλατεία Αριστοτέλους για πρώτη φορά η “συνάντηση” πέντε Επιταφίων (βίντεο)22:28Κόρινθος: Χειροπέδες σε διαρρήκτες με…υπεραστική δράση22:14Ιερώνυμος: Το αναστάσιμο μήνυμα του Αρχιεπισκόπου21:59Σταυρός έβγαζε μύρο: Το “θαύμα που είδαν” στο “Δαμοβόλο” (βίντεο)21:45Μεγάλη Παρασκευή με τον ύμνο “Αι Γενεαί Πάσαι” από διάφορα σχολεία και χώρες (βίντεο)21:30Τέμπη: Συμπληρωματική μήνυση κατά του Πρωθυπουργού και πολιτικών προσώπων από συγγενείς θυμάτων21:16Νάξος: Η ξεχωριστή περιφορά του Επιταφίου μέσα στη θάλασσα (εικόνες)21:02Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Ρώμης: Ο Τεντόγλου “πετάει” πάνω από τη Φοντάνα ντι Τρέβι (εικόνες)20:48ΕΦΚΑ - ΔΥΠΑ: Οι πληρωμές έως τις 10 Μαΐου20:34Θεσσαλονίκη: Η περιφορά του πρώτου Επιταφίου από τον Άγιο Μηνά (βίντεο)20:21Εκρήξεις σε Νέο Κόσμο - Πειραιά: Τα βίντεο - ντοκουμέντα που βοήθησαν στην εξιχνίαση των υποθέσεων20:07Πάσχα: Αύξηση στις πληρότητες των νησιών (βίντεο)19:53Πάσχα: Η Αθήνα άδειασε και οι εκδρομείς παραμένουν κολλημένοι στην κίνηση (βίντεο)19:39
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο