LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /Υγεία - ΠεριβάλλονΔημοσίευση: 15 Απριλίου 2021 06:54

Εμβόλιο AstraZeneca: στα σκουπίδια χιλιάδες εμβόλια που έληξαν

Σε ποια χώρα οι πολίτες εμφανίζονται απρόθυμοι να εμβολιαστούν και κυρίως με το εμβόλιο της AstraZeneca.

AP - Κορονοϊός - AstraZeneca - εμβόλιο

Πάνω από 16.000 δόσεις του εμβολίου για τον νέο κορονοϊό της AstraZeneca έχουν πλέον περάσει την ημερομηνία λήξης τους και θα καταστραφούν από τις αρχές στο Μαλάουι, τη μικρή φτωχή χώρα στο νότιο τμήμα της Αφρικής όπου έφθασαν πριν από τρεις εβδομάδες, έκανε γνωστό χθες Τετάρτη ο υπουργός Υγείας.

Από την παρτίδα 102.000 δόσεων που έστειλε στη χώρα η Αφρικανική Ένωση, περίπου 16.400 δεν αξιοποιήθηκαν και πλέον έληξαν προχθές Τρίτη, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο υπουργός Υγείας του Μαλάουι, ο Τσαρλς Μουανσάμπο.

Από το σύνολο 530.000 δόσεων που παρέλαβε η χώρα μέσω του προγράμματος COVAX, από την κυβέρνηση της Ινδίας και από την Αφρικανική Ένωση – όλες του εμβολίου της AstraZeneca – έχει αξιοποιηθεί ως εδώ το 46%, διευκρίνισε.

«Έχουμε χρησιμοποιήσει τα περισσότερα από τα εμβόλια που έστειλε η Αφρικανική Ένωση. Την Τρίτη, την ημερομηνία λήξης τους, δεν απέμεναν παρά μόλις 16.400 δόσεις που δεν είχαν αξιοποιηθεί, που τώρα θα καταστραφούν και θα πεταχτούν», δήλωσε.

Αφότου άρχισε η εκστρατεία ανοσοποίησης, τον Μάρτιο, οι αρχές του Μαλάουι έχουν εμβολιάσει μόλις 300.000 από τα 11 εκατομμύρια πολίτες που είχαν θέσει στόχο, με άλλα λόγια το 60% του πληθυσμού, «ώστε να είμαστε επαρκώς προστατευμένοι», σύμφωνα με τον υπουργό.

Σ’ ένα εστιατόριο της πρωτεύουσας Λιλόνγκουε, ένας τριαντάρης, ο Τσιπιλίρο Τσιλιντζάλα, δεν μοιάζει πολύ πρόθυμος να εμβολιαστεί. «Θα πάρω τον χρόνο μου, κυκλοφορούν πολλές παράξενες ιστορίες. Θέλω να δω πώς θα αντιδράσουν οι οργανισμοί των πρώτων που εμβολιάστηκαν προτού πάω», θα εκμυστηρευτεί.

Για τον κοινωνιολόγο Ίνοσεντ Κόμουα, η απροθυμία και η απάθεια πολλών πολιτών έναντι της εκστρατείας ανοσοποίησης πιθανόν συνδέονται με τις θεωρίες συνωμοσίας και την παραπληροφόρηση. «Στο Μαλάουι, πολλοί ενήλικοι είναι καθηλωμένοι στη φάση που ακόμα το σκέφτονται, χρειάζονται μια μικρή ώθηση για να αποφασίσουν», κρίνει.

«Δυστυχώς η κυβέρνηση και οι αξιωματούχοι του τομέα της υγείας δεν έχουν κάνει καμιά μεγάλη προσπάθεια για να αντικρούσουν τις ψευδείς ειδήσεις και τις φήμες, ειδικά γύρω από την AstraZeneca στην Ευρώπη», προσθέτει.

Ο ανοσολόγος Γκάμα Μπαντάουε φοβάται ότι η καθυστέρηση της ανοσοποίησης θα έχει πολύ βαριές συνέπειες αν χτυπήσει νέο κύμα της πανδημίας, που εκτιμά ότι θα εκδηλωθεί στα μέσα της χρονιάς. Αναμένουμε έξαρση τις έξι ως οκτώ επόμενες εβδομάδες. Θα βρεθούμε σε μια κατάσταση στην οποία πραγματικά θα ευχόμαστε να είχαμε στ' αλήθεια μπορέσει να αξιοποιήσουμε τα εμβόλια αυτά», προειδοποιεί.

Ειδήσεις σήμερα:

Οι ΗΠΑ αποσύρουν τα στρατεύματά τους από το Αφγανιστάν

Τριμερής των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας – Κύπρου – Λιβάνου

Καιρός: πτώση θερμοκρασίας και ενισχυμένοι άνεμοι την Πέμπτη


Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΕθνικό Πρόγραμμα “Προλαμβάνω” - Μητσοτάκης: η πρόληψη σώζει ζωές (εικόνες)Σήμερα 20:27 | Ειδήσεις

"Όταν θα λάβετε το επόμενο sms μην το αμελήσετε", είπε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκδήλωση του εθνικού προγράμματος "Προλαμβάνω".

Φωτιές – Κικίλιας στον ΑΝΤ1: Έρχεται δύσκολο καλοκαίρι, θα “λειάνουμε τις επιπτώσεις του” (βίντεο)Σήμερα 19:43 | Ειδήσεις

Τι ανέφερε ο Υπουργός Πολιτικής Προστασίας για την κατακόρυφη, όπως είπε, αύξηση του πυροσβεστικού εξοπλισμού της χώρας για τη φετινή χρονιά.

Λευτέρης Πετρούνιας: Πρωταθλητής Ευρώπης για 7η φοράΣήμερα 21:19 | Ειδήσεις

Απόψε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ενόργανης γυμναστικής ο «χρυσός» Έλληνας Ολυμπιονίκης κατάφερε να κάνει ό,τι κανένας άλλος γυμναστής στα 69 χρόνια ιστορία του θεσμού.

Κυπριακό: Αιχμές Σαμαρά κατά των χειρισμών του Υπουργείου Εξωτερικών (εικόνες)Σήμερα 20:32 | Ειδήσεις

Ο πρώην πρωθυπουργός μίλησε για "επαγγελματίες κατευναστές" και εγκάλεσε ευθέως την κυβέρνηση ότι υποβαθμίζει την 50ή επέτειο της εισβολής.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Οχάιο: Άνδρας πέθανε ενώ ήταν υπό κράτηση - “Δεν μπορώ να αναπνεύσω” φώναζε (βίντεο) 23:25Πάτρα: Συλλήψεις για επιθέσεις σε αστυνομικούς και φθορές σε λεωφορεία23:11Ανδρουλάκης από Πρέβεζα: Η ΝΔ πάντα έχει πρώτη προτεραιότητα την κάλπη (εικόνες)22:59Σάββατο του Λαζάρου - Καιρός: τοπικές μπόρες και βοριάδες22:45 Η γηραιότερη ασθενής στην Ελλάδα υποβλήθηκε σε καρδιολογική επέμβαση22:31Ερντογάν: Ο Νετανιάχου είναι ο χασάπης της Γάζας22:18Γιάννης Καλλιάνος: Αυτοί είναι οι 23 λόγοι για τους οποίους φταίνε για τον θάνατο του πατέρα μου 22:04Δολοφονία Λυγγερίδη: ο νέος γύρος των ερευνών και οι καταθέσεις (βίντεο)21:50Λευτέρης Πετρούνιας: Πρωταθλητής Ευρώπης για 7η φορά21:37BCL: Το Περιστέρι πάλεψε αλλά δεν τα κατάφερε21:23Βασιλιάς Κάρολος: επιστροφή στα δημόσια καθήκοντά του ενώ συνεχίζει τη θεραπεία για τον καρκίνο21:12Κυπριακό: Αιχμές Σαμαρά κατά των χειρισμών του Υπουργείου Εξωτερικών (εικόνες)20:59Ολυμπιακή φλόγα: Ο ΑΝΤ1 στο γαλλικό πλοίο “Μπελέμ” που θα την μεταφέρει (βίντεο) 20:46Εθνικό Πρόγραμμα “Προλαμβάνω” - Μητσοτάκης: η πρόληψη σώζει ζωές (εικόνες)20:33Άρειος Πάγος: Απόλυση 5 δικαστών λόγω καθυστέρησης στην έκδοση αποφάσεων20:19Φωτιές – Κικίλιας στον ΑΝΤ1: Έρχεται δύσκολο καλοκαίρι, θα “λειάνουμε τις επιπτώσεις του” (βίντεο)20:05Σπαρτιάτες - Κασιδιάρης: Πότε θα γίνει η δίκη για την εξαπάτηση εκλογέων19:52“I LOVE Σου Κου”: Εκλεκτοί καλεσμένοι και αποκλειστικές συνεντεύξεις το Σαββατοκύριακο19:38Πάτρα – Πανεπιστήμιο: Φοιτητές έκλεισαν πρύτανη στο γραφείο του (εικόνες)19:25Δολοφονία Λυγγερίδη: Στη φυλακή 3 κατηγορούμενοι για ναρκωτικά19:12
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο